Ahojte, prosím reagujte maminky čo ste boli v tejto situácii... 🙏🙏
Mám 6 ročnú dcéru s ktorou som odišla od ex keď mala rok. Pár mesiacov nato som si našla nového priateľa s ktorým som dodnes a máme spolu ďalšiu dcéru a ďalšie na ceste. Ex sa nejak o dcéru nezaujímal, ani neplatil, robil nám zle, proste zlý človek. Keď k nemu pár krát šla, mala problém s pocikávaním, aj som ho konfrontovala, chcela riešiť psychologičku. Keď som s ním bola mi fyzicky aj psychicky ubližoval, dcéra to samozrejme videla, takže si ho emočne môže pamätať.. Pred 2 rokmi šiel do basy, takže sa odmlčal a mali sme kľud. Pred Vianocami sa vrátil a začal ma bombardovať správami "kedy jej to povieme"..
Pred pár dňami mala dcéra narodeniny, chceli gratulovať s jeho sestrou, tak sme ich pozvali k nám. Vo dverách keď ho dcéra zbadala, tak sa začala triasť, ako usmievala sa, ale triasli sa jej nohy..
A tu nastáva moja dilema, ako a kedy by jej bolo vhodné vysvetliť že má iného otca. Určite sa budem chcieť poradiť so psychologičkou ale zaujíma ma skôr reálna situácia. Či teraz či neskôr, ex sa zatiaľ nevyjadruje, ja som mu vysvetlila že takáto vec sa nemôže len tak povedať, často sa s ňou musí stretávať, no mám pocit že to bude to isté ako pred pár rokmi.. nechcem dcére ublížiť, že som jej klamala, ale dala som jej naozaj otca, aj ho tak volá..
@moomof3 v živote nikdy by som nedala možnosť exovi, aby ju videl. Ja vás nechápem ženy. Ako môžete dovoliť, aby decko prichádzalo do kontaktu s človekom, ktorý mu spôsobuje to, že sa trasie a pocikava. Ak vás aj kontaktuje polícia s tým, prečo exovi nedávate dieťa (to v prípade ze by ten dement podával oznámenie) odpoveď "bojím sa o jeho život a zdravie keď je s bývalým manželom" a hotovo. Dohovorene. A nikto ti nič nemôže!!!!
A predpokladám, že ani nemáte súdnou cestou vyriešené stretávanie sa. Teda absolútne toto nemusíš riešiť a hentaky človek to ani nebude riešiť len ta bude otravovať správami a telefonátmi. Co sa dá krásne vyriešiť zmenenim čísla. A dúfam, že výživné mas vyriešené a platí ti.
@moomof3 dala si jej otcima ale na otca samozrejme pravo ma tiez.. vysvetlit jej ze ma 2 oteckov toho co jej dal zivot a toho co ju vychovava ..ale ze lubia ju obaja rovnako .. len ty si ho uz nelubila a tak si s druhym ockom .. vysvetli jej ze nemohol byt s nou ale rad by ju spoznal.. a dovol im sa stretavat postupne po kuskoch ak bude mat otec zaujem lebo na to naozaj pravo ma
Suhlasim s nazorom ze dieta musi vediet ze ma este jedneho otecka... ale inak by som smerovala tiez za pravnikom a psychologickou. Nepises totiz ci mate dohodnute stretavanie (predpokladam ze nie), na druhej strane ak sa pocikavala a triasli sa jej nohy, problem tam zrejme je... cize toho pravnika urcite zainteresovat. Clovek nechce ani dietatu odopriet otca ani otcovi stretavanie s dietatom ale ak to zle vplyva na dieta, tak by som bojovala o to aby sa nestretavali - zato psychologa. Skusenost nemam, isto cez pravnika by si sa dozvedela viac..
Dcéra to už mala dávno vedieť. Aj keď sú deti adoptované, hovorí sa im to odmalinka, že si ich rodičia vybrali atď, primerane veku. Aby to nebol šok. Nenechávaj to len tak na ženy z MK, ako ti poradili vyššie, 100% psychológ. A riešiť čím skôr
@zorana999 nemáš pravdu. Ak svojvoľne nedá dieťa otcovi tsk sa dopúšťa trestného činu marenia súdneho rozhodnutia. Čiže až taká veľká hrdinka by som nebola. A ak sa bude mater zatajovať tak ju na súd môže predviesť eskorta.
Mna by skôr zaujímalo, že či vy ženy aj rozmýšľate pred tým ako roztiahnete nohy a dáte si urobiť dieťa. Lebo čo citam mnohé príbehy tu tak si teda nedávate veľkú námahu vybrať pre svoje deti toho správneho otca. Dobrého človeka, milujúceho a starostliveho. To ste také zúfalé?? Fakt to nechápem.
Ja nebiem, naco si ju ucila hovorit jemu tatko... Preco. Nie menom?
Bolo by to vsetko ovela jwdnoduchsie... Ako to poberie taka mala hlavicka?
A ako to je teda s tym stretavanim s bio otcom? Odosla si ked mala rok a pritom ked u neho je tak sa pocilava? S akym odovodnenim u neho bola ked inemu hovorila tato?
@moomof3 odpoviem Ti na TVOJU OTÁZKU. Teda nebudem riešiť veci,na ktoré sa vo svojom príspevku nepýtaš. Všeobecne sa odporúča kontaktovať detského psychológa a vypočuť si názor organizácií ako Úsmev ako dar, Návrat...i keď dieťa žije s jedným z biologických rodičov a nie je úplne adoptované-osvojené neznámou osobou...majú skúsenosti a poradia . Správny čas neexistuje. Každé dieťa je na inej emocionálnej úrovni. Treba poznať svoje dieťa.Povedať, či nepovedať....určite povedať. Nikdy nevieš, akú situáciu Ti prinesie život. Treba to však riešiť maximálne citlivo s ohľadom na emocionálnu a rozumovú vyzretosť dieťaťa.
Prosím prišla som sa sem poradiť s reálnymi skúsenosťami a nie a aby ste ma súdili prečo to už dávno nevie 🙂 dám jednoduchú odpoveď, pretože ten človek mi urobil zo života peklo z ktorého som sa dávala dokopy ešte dlho po rozchode a peklo robil aj nám s priateľom. Vypisovanie, vyhrážanie, prepichoval nám gumy na aute atď spusta vecí...
Keď k nemu dcéra išla, väčšinou si ju pýtala jeho mama a keďže u nej býval tak bola vlastne so všetkými, aj s ex sestrou a deťmi, nikdy si ju nezobral len on...
Výživné máme určené, aj to som podala len keď mala cca 3 roky, chceli sme pokoj...styk je na dohode nás.
Ako vidím je tu aj niečo zbytočné dávať , namiesto rady z reálnej situácie tu mám ako a prečo som jej dala druhého otca a prečo ho tak volá 😀
Ex to rešpektuje, že mám druhú rodinu, rozbiť mi ju nechce. V base sa možno uvedomil, videl sám, že keď aj u nás bol dcéra sa túlila k priateľovi..
Spravím ako JA UZNÁM ZA VHODNÉ, ja viem všetky okolnosti okolo nej a ex a jasné že to budem riešiť so psychologičkou..
Naozaj mi tu nepíšte čo som ako mala spraviť, ani jedna ste si neprešla mojimi topánkami a verte mi, že 90% z vás keby bolo v mojej situácii sa odťahujete čo najďalej a o bio otcovi ani neceknete
Chcem/chcela som skôr ľudské pochopenie.. či do toho so psychológom zainteresovať aj ex, či to mám len ja s dcérou riešiť. Aj keď začnem, ja neviem či zas ex vykašle na to alebo pôjde znova sedieť. A čo zas dcéra...bude sa naňho pýtať a nedajbože bude z toho smutná že bio ocko ju nechce vidieť... Buďte trošku empatické.
@moomof3 nemala si svojmu decku vybrať takeho fotra. A nie tu teraz vyplakávať.
@moomof3 pytas s ana radu ale zarovne zvyraznis ze si aj tak spravis po svojom .. tak na co si pytas rady? rada je od kazdej taka,ze dieta ma poznat otca a ma vediet ze su 2ja .. cim skor tym lepsie .. co sa stane s nim ,ci sa napravil,ci zas skonci v base etc =to nevies .. je otec a ma pravo na dieta ..
Aby ste si nemysleli že som ju nejak viedla od ex. On v prvom rade nechcel ju, dával od všetkého ruky preč, nechcel sa stretávať... A čo si myslíte, že som jej naschvál hovorila aby priateľa volala otec ? Však nesedime doma, máme priateľov rodinu a každý má otca a keďže sme spolu žili začala s tým sama 🙂 a nie nebolo to hneď
@moomof3 ale ved ok nik ti nevycita ze otcima vola otec- to je samozrejme vychovava ju .. ale pravda je taka ze ma otcov 2 ..ako som uz pisala toho co jej dal zivot a toho co ju vychovava a to by mala aj vediet ... ak bude mat zaujem najde sposob ako ssa s nou stretavat a mala by byt pripravena ..
Kolko mala rokov, ked sa u neho pocikavala? Ja to chapem, ze bola este strasne malicka, celkovo medzi mamou a otcom brutal psychicke emocie, neznasanie sa, k tomu odlucenie od matky tak maleho dietata...
Dnes to mozete spravit lepsie, inak... ak je pri stretkach vzdy babka a teta, poznate sa, su v pohode, o 6 rocnu sa vedia postarat, zasa take horuce a zle to byt vobec nemusi. Aj keby otec sediet ide - babka a teta jej ostanu... rodina nie je len 1 clovek, ale vela ludi na oboch stranach.
Ze ma ineho otca, to ma pravo to vediet - jeden ju splodil a druhy si ju vybral a je SKUTOCNY otec, ten, ktory tam pre nu je, lebo to CHCE. Je to len o tom, ako jej to vykomunikujes. Kazdy ma nejaku minulost, ale aj buducnost.
@syslik81
@top_manazerka ale naozaj? 😀🧠
Ja som prišla po rady, ako sa maminky s touto skúsenosťou popasovali, nie od žien čo vedia o tom také makové a mudrujú lebo zháňajú lajky...
@anjelicek26 aspoň jedna, čo má empatiu a je Matka... Bohužiaľ babka/starká je už nebohá a aj za ten celý čas čo bol ex v base sa o ňu dedko ani teta nejak nezaujímali.. je to celé na prd a ťažké pre nás všetkých
@moomof3 no ak si takato"mila" aj v skutocnosti tak sa ani ex necudujem ze bol k tebe aky bol ... a cuduj sa svete aj ja mam ex a tiez som riesila styk s malou ale sak teba prd do toho ved ty si aj tak urobis po svojom a hladas len tych co ti budu pritakavat a lutovat ta aka si chudatko - niesi ..
@moomof3 asi jedine s psychologickou si to prejsť. Možno si pripraviť nejakú rozprávku o dievčatku ktoré ma dvoch oteckov.
Alebo aspoň objasniť jej vzťah s otcimom, že k vám prišiel keď už bola na svete, pretože prvý ocino musel odísť tak prišiel tento aby ste neboli samé.
Skus sa spýtať tu na fóre v skupinách kde majú adoptovane deti, možno ti tam ženy skôr poradia ako sa takéto veci dajú vysvetlit
Nechcem ta súdiť, no podla mňa bola veľká chyba ze o tom nevedela úplne od začiatku, čím menšie dieťa tým lepšie prijíma niektoré informácie - nerieši ich. A čím je staršie tým viac vníma takéto "utajenie skutočnosti" ako zradu.
My matky mame tendenciu deti chrániť, aj pred bolestivymi informáciami, len niekedy je to skôr na škodu.
@elizabet173 ja to beriem, ze to dieta teraz otca (v base) dva roky nevidelo... takze urcita nervozita je na mieste ;) Ono je celkovo fajn zacinat postupne - zobrat malu (a mamu, dalsie dieta) do zoo, na plavaren, do parku, na ihrisko, na neutralnu podu, kde sa dieta vybeha, na noveho cloveka zvykne, pochopi - z reakcii matky - ze je to OK a bat sa nemusi (ak to mama psychicky zvladne s graciou), preslo dost casu, malo by to ist... urcite nikto nehovori o celom vikende u otca ci striedavke...ale taketo pomale zblizovanie je urcite fajn a nebude dieta nijako traumatizovat...
Podľa mňa sa obrat na psychológa, musí s dieťaťom pracovať.. poradí ti ako postupovať a zároveň môže pracovať s traumou dieťaťa.. pretože zrejme sa stalo niečo zle keď sa pocikavala a po dvoch rokoch čo ho nevidela reagovala tak napato.. nepodcenovala by som to..
@syslik81 zastávať sa agresora ktorý sedel vo väzení je dosť veľké dno.. povedať žene čo mala agresívneho expartnera, že sa mu nečudujes aky bol zato, že autorka neodpovedala podľa tvojho gusta... Hrôza..