Práca verzus dieťa

anaj100
26. jún 2013

Ahojte, potrebovala by som Váš názor. Vyštudovala som VŠ- učiteľka v materskej škole. Mám dve deti. Jedno má 3 roky, druhé bude mať 2r. Od septembra mám možnosť nastúpiť do práce. Na začiatku som si povedala super. Materská škola je blízko mohla by som chodiť pešo a od septembra tam po prvý krát nastúpi aj staršie dieťa. Lenže postupom času som si všetko začala dávať dokopy a už také ružové to nebolo. :(Tu nastal problém. Keďže manžel chodí do práce len na ranné smeny nemám kam dať menšie dieťatko. Prihlášku do MŠ som mu nedala(pochybujem, že by ho aj vzali, je ešte malý, nepýta sa, uprednostnia staršie deti a majú ich dosť, až potom berú 2.ročné). Mama mi sľubila, že mi s ním pomôže, lenže ona tiež ešte pracuje. Nebýva v tom isto meste ako ja(cca15km) a je mi proti vôli, aby ho vychovával niekto iný, a aby nebýval aj týždeň doma :( Tiež sa mi zdá, že je ešte malý. Veď 2. ročné dieťa ešte potrebuje byť s mamou. Druhá vec je, že starší syn by išiel do tej istej MŠ kde by som nastúpila aj ja . Nemám žiadnu prax( len počas VŠ a to je nič) myslím, že by to bolo dosť náročné. Je dosť tvrdohlavý, zaspáva len na obed aj večer len so mnou. Neviem ako by som to tam zvládla. Predsa nová práca, príprava do práce, žiadna prax, stresy....Na jednej strane je to lákavá ponuka( teraz je ťažké nájsť prácu), no na druhej strane mám nechať dieťa a ísť do práce? :( Neviem čo robiť, mám z toho dilemu. ďakujem za akýkoľvek názor 🙂

svetluska82
26. jún 2013

@anaj100 no ja by som volila prácu. Fakt v dnesnej dobre je tazke najst zamestnanie, tak by som tuto prilezitost maximalne vyuzila. My s manzelom sa chystame na druhe dieta, ja som ucitelka ale na ZS a mám jasno, ak bude babo ok, tak po pol roku nastupujem do prace, a dieta zverim opatrovatelke. Mozno sa budem zdat krkavcia matka, no jednoducho som karieristka a trosku aj workoholicka, chystam sa spravit si este jednu VS popri tom vsetkom. Ale je to tvoje dieta, ty si musis zvážit všetky pre a proti..... Dlho som bola proti mimi, kvoli kariere, no ked vidim manžela ako sa sklana nad kočikmi, tak mi to neda.

xlucia
26. jún 2013

@anaj100 najprv sa opytaj ci ti nevezmu aj mladsieho. mohli by ked tam budes pracovat... tym by sa vyriesil velky problem.
starsieho neries. nauci sa posluchat ucitelku kedze predpokladam ze by ta dali do inej triedy nez by boli tvoje deti.

janinah
26. jún 2013

jedno dieťa naviac v škôlke sa dá vybaviť,ber do svojej škôlky obe deti a hotovo...ľahké to spočiatku nebude,ale po čase si nájdete všetci systém a bude to fungovať..daj si prijatie aj mladšieho dieťaťa ako podmienku,že ho nemáš kde nechať /ako je aj pravda/

bubelko
26. jún 2013

@anaj100 osobne by som sa chopila prilezitosti. spytala by som sa, ci by nevzali aj maleho a ak nie, hladala by som riesenie. hlavne ak ti mama povedala, ze ti s nim pomoze. pripadne skusit, ci by ho nevzali do jasli alebo nejaka opatrovatelka. a stari si zvykne, nauci sa, ze doma je mama, v skolke pani ucitelka. ze doma su take pravidla a hranice a v skolke ine 😉

anaj100
autor
26. jún 2013

Bývame na dedine a sú tam len 2 triedy. V jednej predškoláci v druhej malé deti. Majú len 2 učiteľky a riaditeľku. Veľmi sa bojím toho ako by som to tam zvládla. Každý deň si robiť prípravy do MŠ + domácnosť. Musím si to ešte poriadne nechať prejsť hlavou 😒
@svetluska82
@xlucia

albao
26. jún 2013

Ja som moju 2-rocnu uz dala do skolky. Velmi to potrebovala. Aj ked jasne, ze som si poplakala, ale to kvoli tomu, ze som sa s tym potrebovala ja vyrnovnat. Dcerka sa do skolky velmi tesila a je tam stastna. Ja by som dala mensiu do skolky. Tam, kde beru 2-rocnych beru aj s plienkami 😉
Mimochodom, pri prvej dcerke som pracovala z domu od jej 3 mesiacov, pri druhej od jej 4 mesiacov. Proste je doba, ked to treba nejak sklbit, nie kazdy si moze dovolit 6 rokov valat sunky a nebat sa o pracu.

mima4
26. jún 2013

@anaj100 hociktora mamicka, co ostava na rodicovskej rada vypmoze, pravdaze jej treba zaplatit. Ale ak mas pocit, ze tvoje dietatko by psychicky nevzladalo kolektiv, tak ho tam nedavaj

mima4
26. jún 2013

@anaj100 ale ked budes pracovat, na domacnost s manzelom budete predsa dvaja 🙂 takze o to nemaj strach. Ked chcel deti, rodinu, musi aj on participovat na domacnosti. Pridete s prace, jeden bude s detmi, druhy pripravi papanicku, uprace 😉 a mozte si to striedat.

cawes
26. jún 2013

@anaj100 ahoj verim ti ze mas tazke rozhodovanie, ale uchop sancu do ruk a sup sup do prace. Mas to v dedine co je na nezaplatenie ja dochadzam do prace cca 30 minut vlakom. Mas uz väcsie deti moj ma len 10 mesiacov, nastupla som spät ked mal 8. Mas tam mamku aj ked 15 km moja je odo mna 1000km, tvoj robi len ranne to sa da neako prisposobit ak by ti nezobrali maleho do skolky tak ho das opatrovatelke.
co sa priprav tyka atd tak pozri ja od augusta zacinam vysoku skolu, k tomu chodim do prace (pol.uväzok) a k tomu este maly. A druhe chcem tiez teda nie hned ale chcem 😀

01fialka01
26. jún 2013

@anaj100 Ahoj... Osobne by som brala pracu, skus si vybavit, aby bol mensi drobec s tebou v praci, v tvojej triede. A v kazdom pripade ho zacni ucit sa pytat...

anaj100
autor
26. jún 2013

@cawes Viem, čo je to študovať s bábom. Vo 4. ročníku sa mi narodilo prvé dieťa, v piatom som čakala druhé. S bruškom som dochádzala do školy (50km) každý deň (chodila som na denné). 😉 Všetci sa čudovali ako to zvládam, či mi nebýva zle v buse a podobne.

cawes
26. jún 2013

@anaj100 a ako si to zvladala? ja uprimne mam trosku strach ale tak snad to zvladnem

anaj100
autor
26. jún 2013

@mima4 o manžela sa nebojím, on mi veľmi pomáha aj teraz 🙂

anaj100
autor
26. jún 2013

@cawes Nikto na teba neberie ohľady 🙂 Raz keď som bola v poradni oni si tam odsedeli pár hodín mali všetci A-čko. Mne dala učiteľka niečo urobiť doma a mala som z toho B. Takže taká spravodlivosť. Všetko záleží na človeku. Na telesnej mi nikdy nedovolili cvičiť. Potom som si vybavila individuálny plán. 😉

grettka
26. jún 2013

pozri, dilemu, ci zvladnes pracu, plus pripravy do MS plus domacnost by si riesila tak ci tak aj o rok, ked by ti koncila materska s druhym dietatom, takisto by ti bolo luto, ze s detmi budes pomenej. Zvaz si plusy a minusy, aj ked myslim, ze v tvojom pripade plusy prevazuju - praca v mieste bydliska, jedno dieta uz skolkar, druhe pomaly tiez, pomoc od mamy. Okrem toho, v dnesnej dobe ak beru mamicku po materskej do prace je super, nie kazda ma tuto moznost. Mam znamu, ktora musela ist do prace ked mal jej maly 7 mesiacov, inak by prisla o miesto, o dietatko sa jej stara mama na striedacku s opatrovatelkou, inak sa nedalo.

cawes
26. jún 2013

@anaj100 a stihala si sa ucit pri dietati?

mima4
26. jún 2013

@anaj100 pokial mas normalneho muza, tak chod do prace 🙂

ella555
26. jún 2013

@anaj100 Podla mna urob tak, aby si bola spokojna aj ty aj tvoje deti. Myslite, ze kariera by chvilu nepockala?

anaj100
autor
26. jún 2013

@cawes Keď ti mám pravdu povedať ani neviem ako som to všetko zvládla a postíhala. Bolo to ťažšie, ale chodila ku mne mamina, ja ku nej. Pri malom by som sa určite nič nenaučila 🙂

anaj100
autor
26. jún 2013

@ella555 Určite by počkala. Lenže kedy zase bude možnosť dostať miesto v mieste bydliska kde do práce by som mala 10 minút... 😉

ella555
26. jún 2013

@anaj100 No na to sa da aj povedat a kedy bude mat tvoje dieta opat 2 roky, uz nikdy. Ale ja to chapem, preto pisem urob tak, aby si bola spokojna a spokojne aj tvoje deti. Vsetko ma svoje plusy aj minusy. Vseobecne sa tu dava prednost kariere pred vychovou vlastnych deti, ano deti vyrastu, ci sa o ne stara opatrovatelka alebo vlastna mama. Ja tiez nechcem, aby moje deti vychovaval niekto cudzi, na druhej strane, ja som si odrobila uz nieco pred materskou, takze az tak po nejakej kariere netuzim. Mas vyhodu, ze ti je ochotna pomoct mama a aj v tom, ze ti pomaha manzel.

anaj100
autor
26. jún 2013

Veď práve to, že chcem zostať s deťmi čo najdlhšie pokiaľ sa dá. Ako píšeš už nikdy nebudú mať 2 roky. Chcela by som si toto obdobie vychutnať. Neplánujeme už ďalšie bábo (aj keď človek nikdy nevie čo bude 😉 ). Nechcem aby to menšie bolo o niečo ukrátené. Mám strach aj z niečoho nového čo ma čaká. To, že som ešte nepracovala v mš, nemám žiadnu prax. ..Všetko bude nové a zrazu. Ešte nad tým pouvažujem.
@ella555

rebeka7501
26. jún 2013

Tiež patrím medzi matky, ktorénastúpili do práce po pol roku. Neľutujem. Malá chodila do jaslí a ak mal manžel voľno, bol s ňou. Dcéra bola spoločenská, veľmi rýchlo si zvykla. Jedným z dôvodov bolo to, že miesto by mi držali iba pol roka a potom niečo iné, samozrejme, že v tom boli i financie, nepamätám si aká bola materská v r. 2001 (2.800,- al. 3.800,- Sk) a z toho by som musela čarovať aby sme vyžili. Musíš sa rozhodnúť sama. Poznáš svoje dieťa a vieš ako by reagovalo na cudziu osobu.

kacena4
26. jún 2013

@anaj100 moj nazor je taky ze ak naozaj potrebujete prijem do rodiny tak obetuj svoje deti a chod do prace, sak to nejako preziju, ale ak ti na nich zalezi a prezijete bez prijmu ostan doma. skus sa dohodntu s riaditelstvom skolky ci by si nemohla nastupit o 1/2 roka ci 1 rok neskor lebo nemas kam dat mladsie dieta a ak by ti ho aj vzali do skolky (co by bola moznost) urcite ta nedaju pracovat do tej istej triedy ako budu oni a na druhej strane sa neboj ze by to maly nezvladol v skolke zaspavanie.... neboj zvladne to ako kazde dieta 😉 a priprava do skolky no to budes mat fakt narocne, kedze zacinas ale urcite sa tam niekto najde kto ti ochotne pomoze a poradi, takze sa to bude dat zvaldat.
vsetci ti tu mozeme hovorit svoje nazory,ale rozhodnut sa musis len ty a hlavne nezabudaj praca sa vzdy najde ale deti ti budu uz len rast a rast do samostatnosti to sa uz nevrati.... 😉 😉

eeffka
27. jún 2013

@anaj100 nic v zlom ale ty mas strach ist do prace nie kvoli detom ale kvoli sebe, nikdy si nepracovala, toboz nie s detmi, my co sme makali 7-8r potom 1.materska, supito do prace ak nechces aby ta vyhodili, po par rokoch dalsia materska max na rok, detto kvoli praci nemame cas na taketo "obavy". Ako to budem zvladat? och joj.... no normalne rano vsatnem a idem... a problemy riesim za pochodu.
Silne mi pripominas jednu moju znamu, pracovala kedysi avsak nikdy nie s detmi, ma subezne MD a RD za sebou, a stale rozprava ze by aj isla do prace, ale ked sa nieco vyskytne tak joj ne toto , joj ne tamto....

grettka
27. jún 2013

zeny, preboha, ved tu nikto nehovori o "kariere". Ved anaj100 evidentne nie je karieristka, ktora chce odlozit deti. Riesi pracu, nie karieru.
V dnesnej dobe, ked je v mnohych regionoch nudza o pracu, clovek musi dochadzat

a najma s matkami s malymi detmi sa zamestnavatelia nehraju. Zena musi zvazit situaciu z mnohych uhlov a len anaj100 sama vie, kolko ich je.
Vyhodu prace u anaj100 vidim nielen v tom, ze by ju mala v blizkosti bydliska, ale aj v tom, ze by bola so svojimi detmi. (ak by sa podarilo vybavit miesto v skolke aj pre mladsie dietatko), nema este prax a nejako zacat musi... atd.

Ano, je pravda, ze tento vek deti sa uz nevrati, ale kvoli tomu, este nemusime povazovat matky, ktore sa z roznych existencnych dovodov (nemyslim pracovny uspech, velke obchody a podobne) museli vratit do prace za karieristky, ci "krkavcie matere".
Pekny den vam prajem

mima4
27. jún 2013

@grettka myslim si, ze za karieristky sa povazuju v dnesnej dobe len sikovne zeny, ktore neskoncili s minimalnou mzdou niekde za pasom a nebulikaju tu kazdy mesiac na konovi, ze pomaly nemaju co do ust vlozit... Ja osobne som v zivote nestretla doslova karieristku, iba sikovne, mudre zeny, ale take si hladaju aj im podobnych partnerov.

@eeffka 100 % suhlas!! Ja mam pocit, ze mnohe zeny by najradsej mali pracu na doma, ze polhodinku denne poklikaju na nejake reklamy a na konci mesiaca im na ucet nabehne 1000 eur

eeffka
27. jún 2013

@mima4 taka klikacia praca je? bo to by som stihala v zapche na krizovatke ked sa presuvam s detmi 🙂 na mobile
cink cink +1000e doma 🙂

josenka
27. jún 2013

@anaj100 Myslím, že by si to mala zobrať - budeš v dedine, starší s tebou, v kolektíve sa prispôsobí, zvykne si, aj väčší tvrdohlavci podľahli čaru skupinového efektu 🙂 . No a pokiaľ ide o mladšieho, tak skús zohnať v dedine mamičku, ktorá má dieťatko podobne staré, resp. staršie, či by sa ti oň za nejakú rozumnú sumu nepostarala - keď nebude môcť tvoja mama. Väčšinou sa najmä na dedine nájdu mamičky, ktoré by rady pracovali, ale nemôžu, pretože manželia dochádzajú za robotou, alebo majú takú pracovnú dobu, že jednoducho tie ženy musia byť doma kvôli deťom. A taká mamička si rada niečo privyrobí a o rok už môže ísť aj mladší do škôlky a bude. Držím palce. 🙂

carodejnica
27. jún 2013

@anaj100
Ja som išla do práce, keď mala dcérka 2 roky.
Išlo o to, že sa uvoľnilo miesto v mojom bývalom zamestnaní, kde som sa chcela vrátiť, je to štátna organizácia, a takáto šanca sa nenaskytne kedykoľvek. Pracovná doba cez týždeň od 7:00-15:00, a taktiež išlo o veľmi peknú prácu, ktorá bola veľmi kreatívna a zaujímavá. Zároveň som nemusela dochádzať... peši je to cca 5 minút od domu.
Veľmi som váhala, tie roky nik nevráti späť, ale uvedomila som si, že ak to nevyužijem, po materskej by som sa musela vrátiť do zamestnania, kde som dochádzala 15km, a v práci od nevidím do nevidím, aj keď pravdou je, že som tam mala raz toľký plat, ale deti by zo mňa nič nemali. Takže som to zobrala tak, že neskôr sa ukáže, aké je to prospešné pre celú rodinu, keď má matka prácu s perfektnou pracovnou dobou kúsok od domu.
Tak som si našla pre dcérku opatrovateľku na pol roka, a od 2,5 roka chodila do škôlky. V práci som bola rok, kým som znova nešla na materskú s druhým dieťatkom, teraz mi tam držia miesto a viem, že som urobila dobre.