Ahojte,
povedali by ste príbuznej, ktorú vidíte raz do roka, že na základe Vašej genetiky je na 12,5 percenta možné, že jej 14-ročný syn je možno neplodný alebo ak sa mu náhodou podarí počať, bude z toho potrat alebo ťažko postihnuté /možno aj umierajúce/ dieťa?
Alebo by ste ich nechali nič netušiacich, však na problém s plodnosťou ich syn časom príde aj sám?
Ďakujem.
já teda nevím ale já bych to řekla
ja by som to radsej povedala,lebo keby sa to stalo,ze by otehotneli a narodilo by sa im postihnute dietatko,tak potom by ste si vycitali,ci nebolo naozaj lepsie povedat im o tom vopred..
nepovedala by som to
ja by som to urcite povedala
Já bych to nejspíš řekla, ale zajímalo by mě, jak jsi na to přišla 🙂 že ty o tom víš a ona ne.
urcite opatrne povedala
mala by o tom vediet, takze nejako setrne povedat. alebo by jej to mohol povedat niekto z rodiny, s kym sa obe stretavate castejsie
Ďakujem za rady. Predebatovali sme to s manželom a rozhodli sme sa, že to povieme tomu malému synovi až bude mať 18 rokov. Aspoň sa nikto nebude teraz trápiť a bude na ňom, čo s tým ako muž urobí. Ahojte.
Lukin: lebo jeden z nás s manželom to má a je to dedičné po matke, takže cez rodinný strom sme prišli na to, že to môže mať aj ten malý chlapec. 😖
@kveta ahoj... styri roky uplynuli, 14 rocny chlapec ma uz osemnast.... povedali ste mu to?
@kaktusik007 Nepovedali. Z dvoch pripadov v rodine sa ukazalo, ze jeden nie je sposobeny genetickou poruchou ale varikokelou, takze druhy pripad sa dostal na uroven nahodnej mutacie /povodne boli neplodni dvaja bratia/. Takze je nepravdepodobne, ze 18rocny chlapec ma tuto dg.
@kveta to je dobre 🙂
ja som sa až zľakla,že ste povedali a zbytočne vyplašili 18r. chalana na prahu života...myslím,že každý z nás má 12% "šancu" mať niečo v génoch a ani o tom nevieme,dnes je už tooooľko chorôb....
Ak by sa jednalo o moju sestru, tak určite áno, lebo by bola asi velká pravdepodobnost ze sa to vyskytne aj v jej rodine. Neviem ako by som reagovala u príbuznej s ktorou sa skoro nevidím...