Ahojte 🙂
Som tu nová, len by som sa chcela s niekým poradiť.
Momentálne som na úrade práce ale zamestnanie si hľadám. Mala som pohovor, kde sa ma potencionálny zamestnávateľ spýtal otázku, či plánujem tehotenstvo.
V budúcnosti dieťa chcem, nepovedala by som, že momentálne silou mocou dieťa plánujeme ale skôr sme si prestali dávať pozor. Viem, že niektorím sa bábo podarí až po rokoch snaženia...
Otázka ma prekvapila, odpovedala som na ňu, že "to neovplyvním" pretože aj niektoré páry aj pri použití ochrany môžu "zamiesiť".
Môže sa stať, že by ma kvôli mojej odpovedi nezobral? Čo mi príde ľúto, ale riziko môže byť pri každej žene, lebo otehotnúť môže skoro každá :( alebo sa žena, ktorá v budúcnosti plánuje rodinu nemá snažiť hľadať si zamestnanie ak sa ocitne bez práce? :(
Na tvojom mieste si prestanem dava5 pozor až po skončení skúšobnej doby.Zamestnavatel asi chodí na koníka a vidí tu otázky typu Ako zatajiť tehotenstvo v skúšobnej dobe....
Ci ta zoberú nezávisí od jednej odpovede,uvidíš.
Pre mna sokujuce ze si potencialny zamestnavatel dovoli polozit tuto otazku. V krajine kde zijem je nelegalna, snad je to tak aj na SVK? Ak uz vsak bola polozena, v tvojej pozicii, ak chces pracu, by som odpovedala bez ohladu na pravdu, "rozhodne nie"
@janinah asi rozumná rada. Viem, že sú rôzne špekulácie, čo sa tehotenstiev týka, ale príde mi to nefér, voči ženám. Proste to riziko ten zamestnávateľ brať musí, alebo môže skúsiť za taký peniaz zamestnať chlapa, kde má istotu, že neotehotnie.
Ďakujem za názor
@vler ako na jednej strane ho chápem nechce prijímať niekoho, kto môže potencionálne ostať na materskej . Netušila som aka odpoveď je správna, najrozumnejšie mi prišlo povedať, že to neovplyvním...ale v prípade ak moja super odpoveď obstojí a mňa zamestná, a po nejakom čase by sa mi podarilo otehotnieť, tak ja s mojou tupou povahou by som mala ešte výčitky svedomia, že mu spôsobujem nejakú škodu, problémy :(
Mala si odpovedať "tak okolo štyridsiatky". Bez ohľadu na to, či plánujete, alebo nie. On sa ťa vôbec nemá čo také veci pýtať na pohovore, tak by som mu pokojne aj zaklamala. Nič ho do toho nie je.
A možno chcel vedieť ci vieš reagovať.. ja by som sa opýtala.. ozaj vás toto na pohovore ma zaujímať?
Ok, poviem ti moju skúsenosť. Vydávala som sa okolo 25, šéf hneď po svadbe sa ma pýtal, či teraz má očakávať, že po roku pôjdem na materskú. Dieťa sme síce s mužom plánovali, ale šéfovi som povedala, že dieťa ešte nechceme. Napokon sa nám zadarilo až o 5 rokov (!!!). Vieš čo by bolo, keby som povedala, že áno, pracujeme na dieťati? Môžem zabudnúť na zvyšovanie platu, nové projekty, školenia aj služobné cesty - lebo však aj tak o chvíľku pôjdem na materskú, všakže... Niekedy úprimnosť nie je úplne na mieste. Tak ako môjho šéfa, ani tvojho budúceho zamestnávateľa toto vôbec nemá čo zaujímať.
@mikadooo no krása, fakt sa niekedy úprimnosť nevypláca. Ďakujem za skúsenosť, mňa v predošlom zamestnaní tiež pôvodne nechceli, lebo vraj ženy sa bývalý zamestnávateľ rozhodol neprijímať, lebo každá mu odišla hneď na materskú, bola som tam 7 rokov bez PNky.
Neviem prečo je taký problém pre niektorích zamestnať ženy, ešte najhoršie, že začínam byť v tom veku, keď už sa ma každý potencionálny zamestnávateľ bude báť zamestnať :( a pri tom ako píšeš, bábo sa aj tým, čo to plánujú nezadarí hneď a to si neviem predstaviť, kvôli tomu si nehľadať prácu. Kamarát sa mi na to vyjadril, že tak buď si hľadaj prácu alebo rozmýšľaj nad rodinou 🤦♀️
tak hlavne ale dufam, ze si nepouzila aj pred nim vyraz "zamiesit" 😀
@falbala132 😂 nie, dávala som si viac menej pozor na hubu 😅
tu, kde zijem, by sa na take nieco zamestnavatel nikdy nespytal, lebo by riskoval zalobu, ale v podstate tu zeny vypadnu z prace len na kratku dobu, vacsinou pracuju az do porodu, a potom je materska len 4 mesiace, vela zien ma dopredu nasetrene a za pomoci manzela to daju do 1 roku veku dietata doma (v praci vypyta tzv.excedencia-ze jej zamestnavatel drzi miesto, ale nedostava plat ani nic), no a po roku to riesia ako sa da-babky, jasle, opatrovatelka, striedaju sa s manzelom pri dietati. Toto je taky typicky scenar, co vidim naokolo a ako som to mala ja, niektore zeny sa ale vratia po 4 mesiacoch (co mne pride velmi skoro).
Ak by tu mala zena od oplodnenia byt na PN a potom sediet doma do 3 rokov veku dietata, tiez by boli potencionalni zamestnavatelia mozno hulvati, ako to vidime na Sk
@tenerifka však to ja chápem, dokážem sa vžiť do kože zamestnávateľov. Tiež poznám prípad ženy, ktorá je zamestnaná už 10 rokov a v práci bola reálne pár mesiacov.
Ale ďakujem aj za pohľad z inej stránky 🙂
Absolvovala som uz v zivote par pohovorov a takato otazka,aj ked som si myslela,ze som na nu pripravena,vzdy ma zbavila slov. Nezmohla som sa ani na slovo,takze podla mna si dobre a pravdivo odpovedala. A ked som si hladala roboti po 30tke to bola katastrofa. Nikto si nezazije tolko ponizenia ako bezdetna zena v plodnom veku 🤣
@jabadabadu mna napadli proti otazky. Planujete podviest svoju manzelku? Kolko mate nemanzelskych deti?
Ja som raz bola na pohovore a to bol tiež dobrý bizár 😂
Máte priateľa?
Áno.
Milujete ho?
Áno.
Aha, tak to určite budete mať deti.
Celé to potom pokračovalo čudne a o týždeň mi len poslali mail, že nikoho nevybrali. 😀
@marca12 ďakujem za pozitívnu vyhliadku do budúcna, tiež sa blíži 30ka :D najskôr si človek ťažko hľadá prácu, lebo po škole nemá skúsenosti, potom lebo je v rizikovom štádiu množenia sa a nakoniec, lebo sa rozmnožil. Hrôza hľadať si robotu...
Mala si povedat “ tehotenstvo neplanujem ale som plna semena lebo co ked to potrva aj roky? A vas do toho nic.” Vacsina zapadneho sveta mà matersku par mesiacov . Na Svk to mate super len si to vela zien nevie uzit.
@vler Aj na Slovensku je protizákonné klásť na pohovoroch otázky súvisiace so súkromím, rodinným stavom, vierovyznaním, politickou orientáciou atď. V podstate sú prípustné len otázky súvisiace priamo s náplňou práce, vzdelaním, kvalifikačnými predpokladmi a na detaily zmluvy (predstava o plate, predstava o pracovnom čase). Takže žena by nemala byť dotazovaná nielen na možné tehotenstvo ale ani na už narodené deti.
u zien je sice riziko odchodu na matersku, no muzi zas castejsie menia zamestmanie. cize tak ci tak sa nikto zamestnavazelovi neupise krvou. Navyse teraz uz aj muzi chodia na matersku, cize nie je dovod zeny kvoli materstvu diskriminovat. A je nepripustne sa take otazky pytat na pohovore.
Ahoj,
ja som mala odpoved na taku debilnu otazku prichistanu po prvom dietati 😂😁- nas rodinny plan je ukonceny ! Keby som este v tvojom veku - deti milujem ale hlavne tie sestrine, pozicat a vratit. S partnerom sme sa rozhodli deti nemat 🙂, chodit na dovolenky a karierne rast. Som stastna, ze som nasla priatela s rovnakym nastavenim 🙂.
A toto moje klamstvo by som si vychutnavala vzdy s usmevom a myslela v duchu na babo v naruci 😃.
Ten, kto sa ta toto opyta si ani inu odpoved nezasluzi - kreten 😁
Neznášam tento typ otázky. A ver tomu ze sa to okolo toho točí už pri triedení životopisov... Túto nie, ma 30 isto plánuje matersku, ani túto nie bola na materskej bude chodiť na OCR stále, táto ma len 1 dieťa bude chcieť druhé.
Ale môžeme si za to čiastočne aj sami, vo veľa rodinách ide automaticky na OCR vždy iba žena, aj keď je v skusobnej dobe a vie ze ju môžu vyhodiť.
Tak isto systém je u nás nastavený na "3 roky budeš doma!" nemáme moc možnosť polovicneho úväzku, zamestnávatelia nemôžu obsadiť na jednu pozíciu 2 matky (koli vysokým odvodom), niesu jasle ani škôlky atď... Existujúce škôlky otvorené len do 16.00 co sa nedá stíhať s normálnou pracovnou dobou.
Ja aj chápem prečo toto u nás zamestnávatelia riešia a v zahraničí nie.
Ja som vždy na pohovoroch povedala ze deti nechcem a keď som už dieťa mala v životopise som nepísala o materskej. Aj tak som bola na rd iba 1,5 roka takže tam žiadna 3 ročná medzera nebola.
Nuz je pravda ze opytat sa nemal/nesmel tak ale sme na slovensku. Na 2 hej strane ma pravdu aj kocka co pisala ze sa uz selektuju CV, ideal je taka 30nicka s 2ma detmi 5+vek, sa tak nejak predpoklada ze uz deti ukoncila a z najhorsieho (ocrky) su uz von. Ono normalny zamestnavatel vie ze zena s detmi bude na ocrke,ale zasa v normalnej miere. Tak sa im netreba cudovat ze preberaju. Najma ak to ma byt miesto kde na danom prqcovnikovi je nejaka agenda. Ak hladam na miesto kde zaucim cloveka za 2t ma to netrapi, ale ak na projekt, nejaka zodpovednost tqk ak mi vypadne pracovnik je to dost problem.
Na 2.hej strane je to o ludoch. My mame 1/2roka obchodnika,muza. Hotovy boh predaja 🤣, akurat ze uz bol 3x na PN aby si oddychol, som zvedava dokedy sefstvo vydrzi.
Takato otazka je nevhodna a nema pravo sa ta na to pytat. Asi aj keby ma vzali k takemu cloveku by som pracovat nešla.
@svetlonos mna sa raz na pohovore opytali kde sa vidim o 5-10 rokov.. / mala som 25/ neboli velmi prijemni...tak som odpovedala ze na materskej s 3ma detmi🤣🤣 kto by vtedy tušil ze sa to stane🤣🤣🤣
Ahoj, nemá právo sa ťa pýtať takúto otázku. Toto je aj na súd. Ani koľko máš detí. Od takého zamestnávateľa musíš utekať. To hneď červená svieti. Ty ako človek máš právo na deti 😊 koľko a kedy.