Potrebujem odísť z domu

kammi743
1. jún 2024

Dobrý deň, budem mať 26 rokov a mám diagnostikovanú komplexnú posttraumatickú stresovú poruchu, aj moja sestra. Psychiatrička aj psychoterapeuti nám obom odporúčajú odísť z domu, pretože doma sa necítime bezpečne, je to tu pre nás stresujúce, najmä kvôli otcovi. Nemáme odpracované potrebné roky na invalidný dôchodok, pretože hneď po strednej škole nám začali vážne zdravotné problémy. Máme okrem iného veľmi málo energie a veľký problém s pamäťou, pracovali sme každá len rok, a to iba na polovičný úväzok. Chystáme sa na hospitalizáciu na psychiatriu, ale potom neviem, čo ďalej. Snažím sa nájsť nejaké zariadenie pre psychicky chorých ľudí na dočasné ubytovanie, ale nič také sa mi nepodarilo na Slovensku nájsť. Neviete prosím vás o niečom takom? Zvládali by sme pomáhať s varením, upratovaním a s podobnými prácami, ako to funguje napr. v Kláštore pod Znievom, lenže to je určené pre mužov. Môžete nám nejako poradiť? Budem veľmi vďačná za každú radu.

gelifil
1. jún 2024

Je to fakt také zle? pravopis mas perfektny...keby si bola taka beznadejna, nedas to tak...

gabika0825
1. jún 2024

@kammi743 a čo sa deje u vás doma? Nemáš nejakú vzdialenú rodinu ku ktorej by ste so sestrou po hospitalizácii mohli ísť?

ss1908
1. jún 2024

@gelifil to sa naozaj sudi vaznost psychickeho problemu podla pravopisu?

gelifil
1. jún 2024

@ss1908 narazam na problemy s pamatou

majka36912
1. jún 2024

Mozno praca v hoteli ako chyzne, kde by vas priamo aj mohli ubytovat? Pripadne obdobna praca priamo s ubytovanim? Suhlasim, mali by ste odist z domu, je to pre vas nevyhnutne. Neviem, ake lieky beriete, ale verim, ze to ma velky dopad na energiu a pamat. Skusala si oslovit UPSVaR, ci by nevedeli pomoct s nejakym riesenim?

bublinka1426
1. jún 2024

@kammi743 stredna skola sa konci v 18 roku zivota. 8 rokov z coho zijete.

medda_beda
1. jún 2024

@gelifil Mám vo svojom blízkom okolí ženu ktorá ovláda pravopis aj cudzí jazyk no jej psychika je na bode mrazu a máme čo robiť aby sme jej stavy zvládali.

mondolina
1. jún 2024

@gelifil
máš rôzne druhy pamätí, to fakt ju tu ideš lustrovať?
psychicky chorý človek neznamená tupý.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bublinka1426
1. jún 2024

@kammi743 ked ste na tom zle, uz davno ste mali navstevovat psychiatra, skuste zajst, mozno vas docasne dakam umiestna na zaklade diagnozy.

koniarova
1. jún 2024

@bublinka1426 veď ho navštevujú, čítaj poriadne.

bublinka1426
1. jún 2024

@koniarova tak potom ma napadaju chranene dielne. mozno toto je ta cesta.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bublinka1426
1. jún 2024

@taynee ved mozno daka ubytovna. tam to nie je drahe. alebo si najst OZ ktore poiskytuje miesto zachrany docasne ci opytat sa na mestskom urade.

bublinka1426
1. jún 2024

@taynee zial nikto nikomu nic neda zadarmo lebo je pravda ze stat nemoze sa nase osudy.

estellas
1. jún 2024

@gelifil To nemá nič spoločné s pravopisom.

kammi743
autor
1. jún 2024

@majka36912 Berieme antidepresíva, no problémy s pamäťou a s energiou sme mali už na strednej škole, keď sme ešte nechodili ku psychiatrovi, a teda ani nebrali lieky. Rodičia nám to neverili. Po strednej škole sa to bohužiaľ ešte o dosť viac zhoršilo. Psychoterapeutka mi robila dosť rozsiahle pamäťové testy a vyšli mi dosť zle. Vtedy mi povedala, že mám možno začínajúcu demenciu a poslala ma ku psychiatričke kvôli MRI. Ona ma ale ubezpečila, že tie problémy s pamäťou mám kvôli posttraumatickej stresovej poruche (PTSD). Lieky mi pomohli čiastočne na úzkosť a zvládanie stresu, ale na pamäť nepomáhajú. Skúšala som ich už viac, skôr ma utlmovali, takže aj tá energia je celkom dosť problém, čo sa týka zamestnania. A navyše máme obidve dosť veľa potravinových intolerancií, čo je tiež prekážka, musíme si variť samé, zaberá to veľa času a energie. Skúšala som pracovať niekoľkokrát na polovičný úväzok, ale vždy som po pár mesiacoch vyhorela, bolo to pre mňa náročné. Plus to varenie k tomu, bolo to moc. A práca na polovičný úväzok sa veľmi ťažko zháňa.

kammi743
autor
1. jún 2024

@taynee Do Veľkého Zálužia sa práve aj chystám, idem tam budúci týždeň na hospitalizáciu. Aj keď neviem ako dlho tam budem schopná zostať kvôli tej mojej prísnej diéte, snáď mi vyjdú v ústrety aspoň čiastočne. Asi tam dosť schudnem, už teraz mám podváhu, no čo už... A bojím sa aj tých liekov, čo mi tam dajú, že mi ešte pohoršia, no určite to aspoň vyskúšam, a budem sa snažiť tam vydržať čo najdlhšie, snáď to trochu pomôže.

majka36912
1. jún 2024

@kammi743 Srdiecka, vy ste v tak narocnej situacii, ze neviem, ci dokazem nieco poradit. Predpokladam, ze posttraumaticka vznikla vplyvom rodinneho prostredia, pripadne v skole, ked ju mate obe od takeho mladeho veku.
Neviem, ako v Zaluzi, ale bola som pred rokmi hospitalizovana v Pezinku a tam sme mali naozaj siroky vyber jedal, ktory prihliadal aj na intolerancie, tak snad aj Zaluzie bude na tom podobne.
A vyskusala by som si prezistit na urade prace, socialnych veci a rodiny, ci nemate narok aspon na nejaku pomoc, prispevok, hocico. Ci by trebars nevedeli jednej z vas schvalit opatrovatelsky prispevok na tu druhu. Mozno by pre vas nasli nejaku cestu, ako vam pomoct aspon na zaciatok. A co sa tyka prace, co si robila? Mozno upratovanie na polovicny by sa ti dalo zvladnut. Vela upratovacich firiem hlada ludi aj na polovicne uvazky.

kammi743
autor
1. jún 2024

@majka36912 Som vám všetkým veľmi vďačná za rady, aj za pochopenie a súcit, väčšinou sa stretávame s tým, že nám ľudia neveria. Pretože navonok pôsobíme normálne, ako to má mnoho ľudí so psychickými problémami, a o to viac, keď im lieky potlačia symptómy...Áno, mali sme traumatické detstvo, a obidve sme vždy boli veľmi citlivé, asi až hypersenzitívne, aj preto sme to domáce prostredie tak zle znášali. S tým stravovaním v Pezinku ste ma upokojili. 🙂 Čo sa týka tých príspevkov, obávam sa, že to dávajú len už naozaj ťažkým prípadom. Ale opýtať sa môžeme. Skúšala som prácu v obchode s oblečením, v obchode s potravinami, aj upratovanie, ale nikde som nevydržala dlho. To upratovanie bolo ešte znesiteľné, ale to bolo po známosti a len na zástup. Také ľahšie práce na menej hodín zvyknú byť len na dohodu, nejaké brigády, určite sa pokúsim niečo také nájsť, teraz sme obidve na PN-ke. Len to bývanie je stále najväčší problém...

kammi743
autor
1. jún 2024

Jedna moja kamarátka má tých psychických diagnóz ešte viac, bola viackrát hospitalizovaná, má plný invalidný, ale doma má veľmi stresujúce prostredie a každý jej tiež radí, aby odišla z domu, ale nemá kam. Kňazi a jej kamarátky sa jej snažili nájsť nejaké vhodné miesto, nejaké dočasné ubytovanie, zariadenie, no nenašli nič. Možno v Česku niečo bude, skúsim aj tam pohľadať.

majka36912
1. jún 2024

@kammi743 A si si naozaj ista, ze by vam neschvalili ID, ani ciastocny? To by velmi pomohlo ako odrazovy mostik, dalo by to vacsi priestor najst si aspon byvanie. Viem, ze su tam nejake podmienky, kolko by mal mat clovek odrobene, ale nie su v niektorych pripadoch aj vynimky? Poznam 2 ludi s ID, o ktorych viem, ze aj ked nikdy nepracovali, ID im bolo schvalene. Jeden je chlapec s aspergerom a druha kamaratka s posttraumatickym stresovym syndromom, teda v dnesny den uz ma diagnostikovanu aj schizofreniu, ale v dobe, ked jej schvalili ID, ju este nemala.
Ludia si predstavuju povacsinou cloveka s psychiatrickou diagnozou hocjak, ale sme normalne ludske bytosti, ktore na sebe pracuju a maju toho vela co ponuknut svetu, len mame v mnohom podstatne stazene podmienky.

pictbridge
1. jún 2024

@kammi743 ahoj. V Rožňave síce mame oddelenie psychiatrie kde môžeš byť ak dobre viem 3 mesiace. Primárka je pani Greškova informuj sa. No mame tu v okrese liečebňu. Plešivec. Popozeraj si to ak máš možnosť. Tam vieš byt dlhodobo. Snáď som trosku pomohla. Ak potrebuješ kontakty napis mi .

pictbridge
1. jún 2024
taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kammi743
autor
1. jún 2024

@pictbridge Ďakujem pekne, skúsim im napísať.

quaxi
1. jún 2024

@kammi743 pozri krízové centrá pre obete domáceho násilia napr https://branadozivota.sk/ Nie ste síce primárna cieľová skupina, ale ako dve mladé dievčatá s takýmto problémom máte šancu niekde získať miesto. To by vám dočasne pomohlo s bývaním. Treba sa potom čo najrýchlejšie zamestnať, nech si odrobite pár rokov poistenia. Keď budete mimo domu, možno aj tú prácu budete lepšie zvládať lebo budete menej v strese.

sun_shine_2020
1. jún 2024

@kammi743 ano, Klastor pod Znievom je pre.mizov alr myslim ze niekde pri Rajeckych maju aj pre zeny. Zavolaj zam a opytaj sa. 🙂 drzim palce

kammi743
autor
1. jún 2024

@majka36912 Odpracované roky nemusíš mať len pri invalidite z mladosti a tie výnimky sa nás žiaľ netýkajú. Psychiatrička mi vysvetľovala, že síce máme PTSD už od detstva, ale nechodili sme vtedy ku psychiatrovi, takže nemáme to ako dokázať, že sme tie problémy mali už vtedy. Po strednej sme dlho nevedeli, čo nám je, až keď nám bolo veľmi zle, zistili nám najprv všetky tie silné potravinové intolerancie. No na psychoterapie sme začali chodiť až neskôr, bolo to moc drahé. A vzhľadom na to, že ja mám veľmi utlmené emócie a obidve máme veľmi potlačené spomienky na detstvo, tie terapie nepomáhali. A rodina nás vždy presviedčala, že sme normálne, že chyba je v nás, majú strašne nízku empatiu... Trvalo to skrátka dlho, kým sa prišlo na to, čo nám je, tie príznaky sa stále zhoršovali. Takže sme to zistili neskoro, možno sa tie potrebné roky môžu doplatiť, neviem, informujem sa. Ale potrebujeme ísť aj na tú hospitalizáciu, mať viac odborných posudkov. A ono sa to nezdá, ale tá pamäť je tak strašne obmedzujúca, všade je potrebné si niečo pamätať, a keď aj nie, napríklad vo výrobe, tam je zase problém tá energia, a na polovičný úväzok tam neberú.

kammi743
autor
1. jún 2024

@taynee Takže s tým máte skúsenosti? No to je skvelé... Máme ešte zmiešanú úzkostno depresívnu poruchu a somatoformnú poruchu, ja mám aj OCD. A myslíte, že budú zohľadňovať tie pamäťové testy? Podľa psychiatričky by sme nárok mali, len tie neodpracované roky budú problém, neviem, či sa to bude dať doplatiť... A aj tak to bude asi len veľmi malý príspevok.