Posielanie peňazí starkej

17. aug 2022

Minule som mala s mužom takú trošku výmenu názorov. Stará mama je už sama, vdova má 68rokov,dôchodok otrasný 450eur, všetko šlo hore raz sa mi tak zdôverila že ledva utiahne dom, potraviny a lieky... Býva sama v dome ktory s dedkom postavili už len na spodnom podlaží, nerozhadzuje je taká prirodzene šetrna ale väčšina starých mám tej generácie,, je mi to veľmi ľúto ze cely život robila a teraz má ledva na teplú vodu 😭😭😭 začala som jej mesačne posielať 80eur som jediná vnúčka, zopár eur pridaju este aj moji rodicia... Muzovi sa go nepáči kasu mame spoločnú platy priemerne , argumentuje ze nech ide babka do menšieho byti(haló cely život prežívla v tom domw, sama ho s dedom postabila 😔 mne to príde ľúto predať a z úcty k babke jej to ani nenavrhem) ďalší argument je nech si najde brigádu.... Babka ma 68 preboha!! Robila celý život 😭😭 je mi velmi smutno z tejto krajiny ze ľudia cely život funguju a potom nemaju ani slušný dôchodok, je mi ľúto aj muža a jeho postoja

deti95060810
17. aug 2022

viem čo chceš povedať, len o niekoľko rokov nemusí byť už ani na tie dôchodky.... Nebudú žiadne, resp. veľmi nízke.

h2
17. aug 2022

Ak si jediná vnučka, tak ten dom bude jedného dňa tvoj. To určite stojí za 80€ mesačnú splátku.

araavdva
17. aug 2022

tak postoj tvojho muža je zvláštny. Moj ocino platí svojej mame mojej starkej celé náklady na byt. Moja mamina ani slovo na to nepovedala. To, že starkej pomáhaš je super určite si to zaslúži.

autor
17. aug 2022

@h2 my máme svoj pekný byt o to vôbec nejde, a ked sa raz babka pominie ten dom bude starý uz teraz má možno 45 rokov

basska_b
17. aug 2022

Muž ma otrasny postoj... hrozne... urcite posielaj babke nadalej, starsi ludia ziju fakt strasne setrne a je na zaplakanie, ze pomaly nemaju ani na chleba s maslom a zakladne vydaje. Dochodcov zdrazovanie postihne uplne nemilosrdne.

kitycat
17. aug 2022

A ze by izbu prenajimala niiekomu?

Raz darmo.. Ceny idu hore

h2
17. aug 2022

No a? Vždy bude mať svoju cenu a nie malú. Dom, v ktorom bývam ja, má takmer 100 rokov.

autor
17. aug 2022

@h2 tým som chcela povedať že mi ide o dobro babky, nie o tom... Veľa pre mňa babka znamená, celé detstvo som trávila u nej

h2
17. aug 2022

Veď ja som to nemyslela tak, že jej máš pomáhať kvôli majetku. Ale možno ako argument pre muža. Že o nič nepríde, lebo sa mu to vráti mnohonásobne.

jazula
17. aug 2022

No…na jednej strane podľa mňa robíš správnu vec, keď pomáhaš babke (primárne by som to síce čakala od tvojich rodičov) a muž by to mal pochopiť. Aj jeho rodičia raz budú starí a potrebovať podporu.
Na druhej strane, ak žije sama doma a využíva ledva polovicu, tak by som jej poradila časť domu napríklad prenajať, alebo sa fakt presťahovať do menšieho.
A babka má 68, nemá 90 😉. Moji rodičia majú 65 a sú úplne čiperní samostatní ľudia plní energie a záujmov… babka by určite zvládla sťahovanie, keby ste to ako rodina vyhodnotili ako najlepšie riešenie. A možno by sa aj jej uľavilo, že má menej na údržbu.

patka06
17. aug 2022

Autorka: Trochu mimo témy, spýtam sa ťa babka je s tým ok, že jej posielaš pravidelne peniaze. Mama aj svokra sú približne v tomto veku a vyslovene by sa urazili, keby sme im čo i len navrhli, že budeme prispievať napr. na ich bývanie.

sense
17. aug 2022

Tak navrhni mužovi nech posiela aj on svojim starým rodičom toľko alebo nech si ich odloží bokom, ak mu to tak vadí a použije výlučne na to co chce on.

pribinak
17. aug 2022

Mna tu ukameňujú, ale muž má z ekonomického hľadiska pravdu

Babka môže žiť ešte aj 20 rokov, do domu treba neustále investovať, udržiavať ho. To sú ďalšie náklady.

Ja viem, že k domu ju viaže cely život, ale …

sense
17. aug 2022

@patka06 presne aj moja babka ma cez 80, ale vdova už 10 r. Dôchodok tiež nie moc vysoký a keď osm jej nukala pomoc tak odmietla ze my sme mladí a potrebujeme viac peniaze ako ona. Vždy si tak povie ze ja som už stará nikam nechodím, chlapovi už nevyvaram tak co ja potrebujem.

A moja mama je približne vo veku autorkinej babky a chodí na par hodín do prace plus ma veľkú záhradu, a povedala keby nerobila už by mohla len na smrť čakať. 🙈

pribinak
17. aug 2022

@jazula tak. 68 ročná mize byt veľmi udržiavaná dáma, ale môže to byt starenka ktorá sa už len motá z jednej izby do druhej

Naozaj treba zvážiť či by je udržateľne aby v tom dome bola x rokov sama a zvladla všetky náklady sama

abbey1
17. aug 2022

Blízkemu človeku v núdzi som ochotná pomoc akokoľvek a kedykoľvek.
Ale prepáč, 68 ročná žena nie je žiadna starenka. Mám sestru v podobnom veku, aj študentky v takom veku a sú to aktívne ženy. Čiže myslím, že by aj tvoja babka mala ešte sama aktívne riešiť svoj život. Ešte môže v pohode aktívne žiť 10-20 rokov. Iné by bolo, keby jej ťahalo na 80 a viac.

zitaje
17. aug 2022

Mňa tu zarazilo viacero vecí. 68 rokov za mňa nie je veľa - my pravdepodobne budeme ešte v tom veku pracovať. 450eur dôchodok mi nepríde zas tak málo pre jednu osobu žijúcu v dome - vie si všeličo dopestovať, predpokladám. A to, že babka celý život žila v tom dome, mi príde irelevantné. A tak celkovo, nech sa babka rozhodne sama, ako chce žiť, veď je svojprávna, predpokladám.

ankare
17. aug 2022

No ja by som poradila babke, nech ide do bytu určite.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marica61
17. aug 2022

Príde mi to divné, 68 rokov a vraj starká. My s manželom máme tiež toľko a vôbec sa necítime starí, sme plne funkčni a ešte pomáhame svojim deťom. Príde mi nevhodné, že sa tu niektoré zmienujete o jej odchode na druhý svet, ešte má dosť času. Dúfam, že aj my.😄😭😂

patka06
17. aug 2022

@marica61 Odchádzajú aj omnoho mladší, žiaľ, nikto nevie koľko má času.
Mňa udivuje skôr, že píšu, že dom bude jej - čo je naozaj v nedohľadne, ak som správne pochopila, je to babka - teda stará mama, tak dom budú dediť rodičia autorky.

pribinak
17. aug 2022

@h2 ten dom vôbec nemusí byt jedného dňa jej. Kým sa pani odoberie na 2. svet, môže prejsť aj 20 rokov a za tu dobu sa všeličo môže udiať
Všetci vieme aké sú vzťahy krehké a rodinne obzvlášť. Takto by som sa na situáciu vôbec nepozerala

A navyše ani nie je prvá kto by mal dediť

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
17. aug 2022

@marica61 tak sú ľudia a ľudia bohužiaľ, sama robím sestričku a niekto má 60 a leddva stojí na nohách a niekto ma 90 a vyzerá na 70 a funguje sam

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
abbey1
17. aug 2022

A vaša starká má nejaké závažné ochorenie, ktoré ju limituje pri bežných aktivitách? Mentálne je plne spôsobilá?

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
18. aug 2022

@dreamss výkrik do tmy?

oliva276
18. aug 2022

Populačná kríza je v takmer každom európskom štáte, čím vyspelejší štát, tým nižšia priemerná fertilita. Je to skôr životným štýlom a spohodlnením obyvateľstva, politici to príliš neovplyvnia.