Ahojte. Vytvorila som si novy nick, ako to robi vacsina, ked ma nejaky problem. Ale snad mi to odpustite. 🙂
Takze, som rozvedena a mam cca 2 roky priatela. Je to uzasny, samostatny chlap, ktory dobre zarobi, vie si navarit, oprat, upratat, nakupit a vlasne vsetko, co by mala vediet spravna zena a nie este muz... 😀 Problem je "len" v tom, ze je strasne hasterivy a vie sa pohadat za kazdu kravinu, ktora sa naskytne a to je tak trochu problem. Ja som hrozne vybusny typ cloveka a niektore tieto veci ma dokazu vytocit do nepricetnosti. Nedokazem svoju povahu zmenit, len som ju odklonila a pri takejto hadke predychavam a predychavam. Dari sa to, ale nie celu "hodinu" prednasky, na ktoru mam ja iny nazor. Prerastie to az tam, ze mu polozim telefon(chodi pracovat do zahranicia) alebo odidem z izby.
Ked si to teraz po sebe citam, neznie to tak hrozne, ale zeny, ja sa s nim potom tyzden neviem bavit normalne. On sa hra, ze sa nic nestalo a to ma este viac vytaca. Nepredstavujte si to tak, ze na neho stale vrcim, skor len neviem vtipkovat a nie som mila, nechce sa mi do nicoho a tak.. Co je to potom za vztah? Mna to ubija a neda sa mu to vysvetlit.
"Najlepsie" je, ze som teraz tehotna. Vytesovali sme sa ako deti, hlavne on, bolo by to jeho prve a nie je najmladsi. A prave teraz sa vsetky nezhody zacali stupnovat. Som z toho zmatena a zufala. Nechcem sa rozist, ale momentalne to inak nevidim(asi hlavne kvoli tehu hormonom).
Poradte, co mam spravit, ked sa zase priblizi hadka? Ako mu mam vysvetlit, ze ma psychicky tyra? Z hadok mam traumu este z detstva.
Znesiem kritiku, ale nie nadavky a urazky, tak poprosim slusne. 🙂
@vymysleny_nick ahoj myslim si ze naozaj si precitlivela kvoli tehotenstvu, takze urcite neries nic za haruca. to co popisujes nemusi zniet nijako priserne ale ak mas byt kvoli tomu v neustalom strese a zasahuje vam to do zivote je super ze to riesis. nie ste spolu nijako dlho takze je normalne ze treba prebrusit hrany 🙂 moja rada znie rozpravat sa s nim o tom, urcite to neymsli zle je to pre neho len taky folklor, poznam takych ludi, tvojou ulohou bude mu to vysvetlit co sa deje s tebou ked hovori toto, tebe sa deje toto. a hovor mu to vzdy! uvvidis iste sa zacne kontrolovat troska , je nutne aby si ludia isli v ustrety a nie sa tvarili ze on je ok a ty si tak divna tak sa to neda, verim ze to date 🙂
@vymysleny_nick "Najlepsie" je, ze som teraz tehotna-tak podla mna to nie je najlepšie-či??
Vrece sa roztrhlo ne MK s príspevkami, ked sa jeden z páru začne obzerať, vrtať v probléme... až ked je neskoro..
On je hašterivý a ty si výbušná....
@vymysleny_nick Tebe by som poradila, aby si sa naucila konstruktivne sa hadat . Pripadne mozno by nebolo od veci navstivit psychologa, aby Ta naucil, ako jeho zaparacky zvladat. Urcite sa da k tomu najst nieco na nete.
Ale verim Ti, ze Ta to stve
@ifkael ale problem je, ze ju to stvalo este predtym, ako otehotnela, takze to nie su *len* hormony.
@ifkael @leporeloo nie su to len hormony. Zober si napr, ze KAZDY den pocas doby, co sme spolu, mame ritual, ktory dnes porusil. Vcera sa zchylovalo k hadke, tak sme to ukoncili, ze teraz sa nebudeme hadat(bolo to cez fon) a viac sme nekomunikovali. To, ze porusil tu nasu tradiciu ma dostalo. Je to prva hadka od kedy vie, ze som tehotna, tak mi to pripada divne. Napadlo ma(moja paranoja a hormony), má ma tam kde chcel a uz nebude mily a pozorny.
@staronova podla teba to nie je, podla mna hej. Na babo sa budem tesit aj keby bolo necakane zo zurky. ;)
Pani zlata, mne sa skor zda, ze na MK sa vrece roztrhlo s mudrymi panulkami, ktorych prispevky maju nulovu informaciu pre zakladatelku temy. Ako napr tento tvoj. Ziadala som o radu a zistila som, ze teraz je neskoro. Neskoro na co? Vobec ta nechapem.
Ano, ja som vybusna a on hasterivy a pritom spolu vychadzame. Pisala som, ze to teraz nezvladam, predtym to bolo vramci moznosti.
@adri266 nad tym som tiez uvazovala, ale psycholog z teba len taha riesenia a potom ich zopakuje po tebe. Ale ak neprideme na nieco tu, na MK, urcite nejakeho navstivim. ;) Dakujem.
Najprv nerozumiem prečo ty rozvedena zena si si dala spravit dieta frajerovi - opatovny vyber nespravneho cloveka do zivota...
To co opisujes, mne z toho vychadza, ze vas vztah nefunguje tak ako ma.... a preto neviem ci ma zmysel aby ste sa vzali... na druhej strane je dobre, ze tieto veci vnimas skor ako by ste sa stali manzelmi, pretoze teraz mozete ist v pohode od seba... a nemusite nic riesit, okrem toho dietata, co ostane asi kvazy tebe na krku.... klasika ...
Ked si nerozumiete, nie je co riesit... vztah kde su hadky je stresujuci, nielen pre partnerov ale aj pre dieta... ak to nefunguje uz teraz, ked ste spolubyvajuci "druh a druzka"... tak casom sa to nezlepsi
@vymysleny_nick no nie je to uplne tak,a ko to vravis. A su aj take skupiny alebo cvicenia s coauchom /trenerom/, kde sa ucis zvladat take situacie, svoj hnev napr. Skus vygooglit, ci nieco nenajdes v Tvojom okoli.
A mozno aj joga by Ti pomohla.
@mima4 tohto som sa bala, ze to tak niekto pochopi.. Pozri, mame sa radi, respektujeme sa, mame rovnake zaluby, zivotne ciele, priority a vlastne vsetko. JEDINY problem su nase nezhody, ktore su povedzne 2-3x do mesiaca a potom napr 3 mesiace nic.
Nie je to ako pises, ze som si dala spravit dieta nesravnemu partnerovi. To si si fakt mohla odpustit. :(
@adri266 myslis nieco ako skupinove sedenia? Alebo ako to prebieha? Podla teba by som mala ist sama, ci aj s nim?
@vymysleny_nick ak bude chciet, tak obaja, ale ak nie alebo nebude moct ist, kedze pracuje mimo SR, tak aj sama.
Su veci, ktore na sebe zmenit mozeme. A ak Ti on stoji za to, tak by som to na Tvojom mieste skusila.
@adri266 dakujem, urcite skusim nieco najst, ak sa to nezlepsi. Najprv by som chcela skusit rady bab, ktore si tym presli a momohlo im to. Ale keby si na nieco narazila, mozes mi sem skopirovat. 🙂
@vymysleny_nick
OK
tak zacni od seba. Muz by mal viest rodinu, mal by byt hlavou rodiny, preto sa nauc ho respektovat, davat mu patricnu uctu a nehadat sa s nim. To ze si hasteriva a vybusna je tvoj problem a mala by si ho riesit. Pokial chces s nim fungovat a ver, ze ak sa teraz uz nevies ovladat, bude to coraz horsie a horsie... tak zacni na sebe pracovat. Niekedy je dobre si zahryznut do jazyka, vediet sa ztlmit, skludnit... a komunikovat argumentaciami, pravdaze ak tvoj priatela ma vyvinutu logiku... lebo s ludmi, co nepouzivaju rozum, sa tazkto komunikuje.
Davaj kazdy den najavo priatelovi svoju lasku, rozpravaj sa s nim o tvojich pocitoch a povedz mu, ze nezvladas niekedy tvoje spravanie...
Snaz sa brat svojho partnera ako hlavu vasej takmer rodiny, aj ked nie ste manzelia... to ci sa budes hasterit a kricat, to je tvoje rozhodnutie...
a na zaver velka PRAVDA:
Lepšie je bývať na rohu strechy ako so svárlivou ženou v spoločnom dome. (Príslovia 25,24)
@mima4 prosim ta citaj co pisem. Ja si ho vazim, respektujem a podla mna je to super chlap. Dokonca ho beriem ako manzela, aj ked si ho neplanujem zobrat. Ale to ma zase ine dovody(dovody, nie problemy!!!).
Mima, ja nie som hasteriva, ja som vybusna. On zacina do mna skakat za prkotinu a ja to predychavam a snazim sa to ukoncit, ale on sa neda zastavit. Ked ho prerusim, zvysi hlas, snazi sa ma prekricat, aby mohol pokracovat. Ale to neznamena, ze po mne vrieska. No a takto to je kym nevybuchnem. Neda sa to ukoncit, tak chcem radu!!!
Ja po nom nevrieskam, ja mu nasrata zlozim alebno tresknem dverami.
A nemas dojem, ze zacinam sebou? Preto sem pisem. Mam pocit, ze si nejaka zaujata, pises o mne veci, ktore som nenapisala.. 🙂
@vymysleny_nick
nemam byt dovod zaujata, ale kazdopadne ta osobne nepoznam, preto neviem a nikto tu sa nebude vediet k tvojmu problemu kvalitne vyjadrit...
@mima4 uplne mi staci osobna skusenost. Ako ukoncujes ty s muzom hadky? Alebo nemas okoli niekoho vybusneho?
Som bezradna a chcem to skusit riesit sama, ale bez rady to nepojde. :( Viem, ze sa nemam tak rozculit, ale to sa neda.
A ved z casu nacas aj riadna hadka je dpbra...aspon sa potom mozete milo udobrit. A ze je to raz za tri mesiace....to nie je casto. Predychavaj, rataj do desat, netrieskaj telefonom, ani dverami. Vypocuj si....jednym uchom dnu a druhym von.....ak uz to inak nejde. 🙂 😀
@vymysleny_nick
no ja v prvom rade som asi ina povaha ako ty. Neznasam histrionicke typy osobnosti - teda ich spravanie, nie ludi... ale histrionske spravanie, teatralne vystupenia, vybuchy, psychace... Ja milujem pohodlie, klud, lazo plazo..preto si vzdy poviem "ma to zmysel riesit?" ... alebo : a komu tym pomozem? co tym vyriesim? ... proste nekricim, nemam vybuchy... a ked ma muz nastve, zavolam si ho k sebe a poviem mu normalnym hlasom, co ma nahnevalo... a uz sa to potom riesi. Ale tak ja som si vybrala muza kludasa s ktorym sa da dobre pokecat o vsetkom... Za seba mozem povedat, ze by som nezniesla vztah s typom muza, ako mas ty priatela... Pre mna by to bola stresovka...a ja mam inu predstavu o vztahu, pre mna vztah ma byt pristavom lasky, kludu, pokoja, pochopenia... hadat sa mozem so surodencami, kamoskami...ale s muzom by to mala byt minimalka... moj nazor.
@vymysleny_nick ja Ti skusim napisat taky druhy pohlad na vec, mozno Ti to nejakym sposobom pomoze. Ja som mala v okoli kedysi vybusneho cloveka a ak som nieco chcela dosiahnut, nedalo sa. Nepocuval ma ten clovek, tak som zacala casto aj ja s takou taktikou ze som omielala 1 vec samozrejme som argumentovala, vysvetlovala, preco by som si uctila ak by to bol ochotny zmenit, alebo som argumentovala ako mi to vadi, ale okamzite som sa stretla s odmietnutim. Pretoze ked mi nieco vadi, tak by samozrejme musel akceptovat moje omielanie a skusit s tym nieco urobit, ale to nehrozilo, prtoze omielanie uz fakt neznasal, lebo prave toto bola taktika 90% ludi v okoli toho cloveka. Mal na to skratka alergiu. Ked uz som videla, ze vobec nic, tak raznejsie som dala najavo, no prisiel vybuch poriadny, ale niekedy fakt poriadny. Nikdy sme si neporadili, s tym vybuchom sa nedalo jednoducho nijak. po case som sa citila akoby ma ten clovek nechcel vo svojom okoli a ak moje argumenty obstali na celej ciare, tak o to viac som sa stretla iba s vybuchmi a odmietavym postojom. Telefonaty som ani nerada riesila, fakt len nutne, lebo to koncila zakazdym ze som zlozila bud ja alebo ta osoba. Nakoniec som to cele totalne vzdala a zhrnula by som to ako poriadnu skusku mojej trpezlivosti, riadnu demotivaciu. Chapem ze povahu si clovek nevybera, ale taku netaktnost, neochotu a bezargumentove vybuchy a plus aj neochotu na sebe pracovat och to je ako chybna komunikacia, alebo neviem. Som to vzdala, nema to zmysel. Pridam ze s nikym inym za cely zivot som nemala takuto skusenost. Som priatelska, mila osoba.
Tak mozno Ti to nejako pomoze. Skus sa niekedy vzit do situacie toho druheho, asi ked nieco omiela nema uz inu taktiku, nevie ako by dosiahol co chce. Mozno Ty mu porad ako na Teba, alebo co Ta najviac rozculuje, lebo kto nie je vybusny netusi vobec co sa v Tebe odohrava to mi ver. Iba vidi ze uz to prichadza ale nevie ci vobec ma tomu zabranovat. Niekedy je lahsie Ta nechat vybuchnut a dohnat Ta az do toho stavu rozculenia, lebo mozno ma pocit, ze aspon nieco, aspon nejaka odozva, ze sa mozno o den dva zamyslis. Ja neviem co si on o tom mysli, ale bolo by pre Vas velmi dobre komunikovat. Ja som to nezazila v partnerskom vztahu chvala Bohu 😀 tak urcite to pojde lahsie ked 2 ludia su zalubeni a CHCU to obaja vylepsit, ako ked je to len z okolia niekto.
@mima4 ale ved ja som rovnaka. Flegmoska ako sa patri a tiez mi vadia "hlucni" ludia. Ale ked ti stale niekto nieco omiela aj ked ti to vadi? Neviem ostat kludna.. A on je kludas. Ked sa hada, tak s usmevom na tvari a nechape ako ma moze jeho spravanie vytacat. Ved to, ze si to mozno ani neuvedomuje, aj ked som mu to vysvetlovala..
@bambinkaa neviem celkom co si tym chcela povedat. Pochopila som z toho, ze ty si chcela toho dotycneho napr nieco naucit alebo poradit a on to nechcel akceptovat. No u nas je to o uplnych kravinach. Trufam si tvrdit, ze hadku o vaznych veciach sme este nemali. Su to prkotiny typu: jasterica je hneda a nie zelena. Totalne kraviny, ktore s nami nemaju nic. :( Ked sme riesili byvanie, kamaratov, domace zvierata, deti, jednoducho veci, ktore s nami suvisia, vedeli sme sa dohodnut. Len pri hovadinach sa to neda.
@vymysleny_nick a súcitím s tebou! Aj si prizná chybu? Či z hádok vyjdeš ty ako zlá . A vie povedať prepáč?
@vymysleny_nick aha tak to je potom ovela lepsie, no vies niekto ako prkotiny mysli taketo ozajze prkotiny a niekto take bezne kazdonenne veci oznaci ako prkotiny. Tak potom to mate celkom dobré. Ano ja som chcela poradit, alebo aby sa trebars setril a pod. alebo na druhej strane vyriesit niektore bezne veci, ktore vadili mne, naucit ani nie, nekážem, to nie je moj styl 😀
Tak neviem potom na Tvoju otazku odpoved. Dolezite je podla mna aby ste si rozumeli v dolezitych veciach. Vsetky mame nejake chyby, ktore chceme vylepsit, tak pracujeme na tom, mozno to skus brat ako trening, mozno Ta len skusa kedy mu odsuhlasis farbu jasterice 🙂 Mozno by som vyskusala parkrat prikyvnut a zostat ticho ze co to spravi s nim aj s Tebou. Ci dlhsie by Ta to zralo ze si mu prikyvla? Alebo stupnovalo by sa to v Tebe? ale mozno nie mozno by si dalsi den uz zabudla a tym padom by ste sa hadke vyhli nie? Ale kazdopadne je to tazka otazka asi Ti ine baby ovela lepsie poradia ako ja 😀
@sono2 dakujem. Vie si to vacsinou priznat a nerobi mu problem sa ospravdlnit, ale pri dalsej prilezitosti to spravi zase. Stale mu opakujem, nech sa neospravedlnuje, ale nech si vcas uvedomi co robi.
Je dobrak, ale som z neho zufala. ;(
@vymysleny_nick tak nerieste hovadiny 😉 ja som tiez vybusny typ cloveka a viem, ze ma obcas nas.rdia aj blbosti.. moj muz je nastastie flegmos, prinajhorsom si vzdychne a ide sa dalej.. ja mam totiz stastie v tom, ze mna nasrdenie rychlo prejde a muz to akceptuje..
jedine co mozem poradit, ze ked sa pohadate o farbe jasterice, proste to preskoc - dalej si mysli ze je hneda a on nech si mysli, ze je zelena.. :D ak sa v podobnom pripade nechcem hadat ja, rezignujem, poviem - ok, je zelena, nechaj ma.. a menim temu..
@bambinkaa skusala som mu vysvetlit, ze mu svoj nazor nevnucujem, je to len moj nazor. Dalej, ze ma pravdu, ale na to mal odpoved, ze aj tak si myslim opak. 😀 Mozno sa to casom naucim ignorovat ako pri detoch: kup mi hento, mozem tamto, chcem ono.. Na tie vety uz ani nereagujem. 😀
@jana_eyre teraz som pisala hore, ze to neakceptuje. Vie, ze si to nemyslim aj ked to poviem a ide to zase od znova. 😀
Ja sa nenastvem rychlo, ale zato ma to drzi dni. Dam sa na utlmujuce lieky a hned bude svet ruzovejsi. 🙂
@vymysleny_nick ...typický cholerik... mňa osobne takíto ľudia dráždia a asi by som takéhoto chlapa zavraždila 🙂, ten môj je skôr pokojný, tichý pohoďák, ale sestra má takýto exeplár ako máš ty. Je za neho vydatá takmer 13 rokov a ver či never, celkom im to funguje. Raz za čas urobí výbuch, má tendenciu zhadzovať a urážať, ponižíť, ale výbuch prejde a on sa tvári že čo sa také strašné vlastne stalo? Poďme pokračovať tam, kde sme skončili pred výbuchom a pritom chudera sestra zdeptaná, hotová, psychicky zdrvená. Ona sa z toho vyspí, on sa ospravedlní a tiež sa z toho vyspí a fungujú ďalej až do ďalšieho výbuchu. Títo ľudia svoje výbuchy v konečnom dôsledku nevidia až tak tragicky a nemyslia ich tak vážne ako výbuchy vyzerajú, takže jediná rada znie: ak ho miluješ a chceš s ním žiť, nauč sa nejakú taktiku, ktorá ti nedovolí výbuch si pripúšťať k srdcu. Buď si začni spievať, nahlas či v duchu, hovor si sama v sebe: nič sa nedeje, toto prejde alebo niečo podobné, čo ti pomôže. Alebo mu jednoducho povedz: vidím, že to na teba ide, odchádzam, alebo sa na neho usmievaj a daj mu najavo, že toto ťa už nerozhádže, môže si rozprávať a prednášať koľko chce. Alebo si k jednej z "prednášok" prines aj plyšového medveďa, nech vás je na prednášku viac a nech si to priateľ poriadne užije 😀 😀 😀 😀 Jeho to bude baviť dovtedy, dokedy to teba bude vytáčať 😀 😀 😀
... želám pokoj v duši a veľa rozvahy...
@0silvia0 z casti mas pravdu, ale vybuchy mam ja. 😀 Budem si davat asi hudbu na plne gule a bude pokoj. 🙂
ak ti môžem poradiť, tak určite sa s ním takto na rýchlo nerozchádzaj...daj tomu čas, keď sa vám narodí bábo, tak budete riešiť celkom iné veci a na malichernosti nezvýši čas 🙂 a určite nechceš nechať dieťa bez otca, iné páry majú oveľa väčšie problémy, toto je oproti tomu nič ;)
@vymysleny_nick myslela som tie výbuchy hádania sa a prednášok, no a potom prídu tvoje vytáčacie výbuchy, no talianska rodinka 😀
Aj hadat sa treba vediet.. Pozri rady nejake
Ostatne su hormony. Prejde