Pomoc zo svokrou

simuska132
14. júl 2021

Ahojte zienky mám taký problém manželova mama je retardovana hlboko mentálne postihnutá a ma ťažkú imbecilitu. Ja som tiež nerozumela tomu prečo je svojprávna a nieje umiestnená v nejakom domove pre postihnutých nevie čítať písať nepozná hodiny ani hodnotu peňazí, nevie variť proste potrebuje celoživotnú opateru. Manzel bohužiaľ vyrastal v domove kvôli tomu že jej ho zveriť nemohli a jeho otec bol vo väzení. Teraz žijeme dosť blizko asi 10km od nich ona žije so svojím druhom s manželovim ocom ktorý ju využíva za dôchodok berie od nej každý mesiac veľa krát sme ju zobrali ku sebe bývať ze sa o ňu postarame, len ona ujde stále za ním alebo on príde pre ňu. Nie je onu postarané je špinavá hladná a behá všade veľa krát sa stalo ze ju vyhodil a ona peši prišla až ku nám opatrovatelsky jej druh nepobera lebo mu to nechce podpísať s svokra. CHceli by sme ju umiestniť v nejakom ústave kde bude ďaleko od svojho druha ktorý ju veľa krát aj zbil a vyhodil. Ale je v tom hacik ze je svojpravna a možno nebude s tym súhlasiť. Neviete o niečom ak máte skúsenosti ako ju tam umiestniť. Pekný deň

nafka0483
14. júl 2021

@simuska132 Vezmite ju k lekarovi - psychiatrovi, nech napise podrobnu spravu. Na zaklade toho ziadajte na sude obmedzenie sposobilosti na pravne ukony a ziadajte o ustanovenie opatrovnika - jej syna, cize tvojho manzela.

danulicek
14. júl 2021

žiaľ, pokiaľ to nemáte potvrdené lekárom, pravdepodobne to také ľahké nebude. najlepšie by bolo dostať ju k psychiatrovi, len či bude súhlasiť...

nina19833
14. júl 2021

Nevieš, či bude či nebude súhlasiť. Skúste jej to podať takým štýlom, aby nemala prečo nesúhlasiť. Alebo to potom riešiť posudkom od lekára.

kiki68
14. júl 2021

Musite to riesit u psychiatra, ten vyhotovi posudok. Potom sa obratit na sud. Pozbierat aj nejake dokazy, ze nie je sposobila konat tak , aby sa neohrozila ( bitka, hlad, hygiena).Tiez to, ze nebola sposobila vychovavat dieta. A potom sa moze pristupit k obmedzeniu svojpravnosti. Dobre je poradit sa na UPSVAR o presnom postupe. Kamoska to riesila u syna a pomohli jej s tym procesom. Ked je ten stav zjavne vazny a je zaujem pomoct a ochranit tu osobu a rodinu ( napr aby jej niekto nedal podpisat nieco atd) , tak tie urady nebudu nejak negativne vystupovat.

cacianka
15. júl 2021

Ved ked je potvrdena jej diagnóza od narodenia syna, určite je podchytena u nejakeho lekara, takisto su /boli podklady na socialke kt.rozhodla o odobrati dieťaťa, muselo to byt riesene sudom vtedy a mali byt predlozene aj lekárske spravy prečo. To nikto neriesil cca 20 rokov ? Jej zdravotny stav a psychický ?
Nebola ani raz u obvodneho ?
Rieste to fakt urgentne. Smer psychiater a sudny psychiater, dôkazy, svedkovia.
Ten blbec ju mohol zmanipulovat a nabrat pôžičky......
Ale nechapem ze ked jej odoberali dieťa - tam musel byt posudok na dôvod. Musela chodit od detstva aj za mlada k lekárom, potom ako tehotná, v pôrodnici videli aka je, to nikto neriesil ? Od jej narodenia ? Ved ona sa nestala takato 3 dni po pôrode...?!
Ona potrebuje preliecit na uzatvorenom psychiatrickom odd., hlbkove vyšetrenie, nastavit medikaciu a hlavne odborne posudky, aby ste sudne poriesili obmedzenie na pravne ukony(uplne sa uz nemoze) a mohli ju kvoli jej ochrane umiestnit do zariadenia.
Keby nieco napis mi ss.kamoska riesila neter a druha robi v takomto zariadeni.viem zistiť.

simuska132
autor
15. júl 2021

@cacianka Áno veľmi by som bola rada ak by si zistila. No ona má toto uz od narodenia kvôli tomu že ma poškodený mozog jej mama a otec kým žili starali sa o ňu ako viem. Od 18 poberá aj invalidný dôchodok. No potom spoznala to individu a otehotnela, a on išiel do väzenia kde bol dosť často , takže áno aj manzel ma v zdravotnom zázname písané ze nemohol byť zverený matke z dôvodu ze je hlboko mentálne retardovana. Keby sme ďalej bývalí od neho vzali by sme ju ku sebe ale ako si písala ona je úplne zmanipulovana. Ako som počula ona mu aj pobrala pôžičky podvádza ju. Naozaj sa ma zle pri ňom trpí ma 53 rokov a vyzerá horšie ako moja starká ktorá má 69. Naozaj my je jej ľúto veľa stej dediny vraveli ze prespava vonku lebo ju vyhodi. Dostane dôchodok a hneď musí dať jemu. A ona potom nemá co jesť. Naozaj je to strašne nemaju vodu a žijú v jednej izbe je strašne zanedbana nedodržiava žiadnu hygienu. Proste otras

cacianka
15. júl 2021

Ved nema ID bez dôvodu. Asi nikde k odbornikovi nechodi cele roky, nema toho svojho kt.ju pozná.
Inv. dochodok ma asi nafurt, neodolateľný lebo diagnóza.
Skuste sa odrazit od toho - soc.poisťovňa musi mať nejake papiere v jej spise na zakl.ktorych jej to vyplaca. Chodte do najblizsej pobočky.
Potom vyhladat psychiatra a konzultovať s nim možnosti. Myslim ze mozete zisťovať paralelne nielen postupne. On ajo odbornik musi vediet co a ako.
3.možnosť ist na UPSVAR na socialno-pravny odbor, mali by poradiť. Okres,kraj, ústredie.
Nebojte sa zavolať, vysvetliť a poprosiť o rady.
Pripravte si list kde všetko napíšete aby ste mali podklady co a ako, chronologicky. Mohli by pomoct z rodiny, susedia, obvodak. Doplnit mozaiku jej života. A ak bude treba či uz cez telefon alebo kde pojdete osobne, budete mat štruktúru.nezabudnete na nič, date prečítať, 1 rovnopis si založia a dáte si potvrdit prevzatie, alebo poslete e-mailom obratom.
To by bol čert v tom aby sa ľady nepohli !.
Ona si nezaslúži takýto úbohý život, aj zvieratká sa maju lepsie. Je vela zariadení kde je mozne ju umiestniť . na upsvar maju prehlad. aj ked je pravda - nie su casto volne kapacity. Ale bez akcie nie je reakcia. Na novom mieste si časom zvykne, medikácia, odborníci, pravidelne teplé jedlo, čistá posteľ, kamaráti a nikto ju nebude v zime lete vyháňať a biť.
Mate 💟 a tak konajte.🍀🍀🍀