Pomoc starých rodičov

14. nov 2020

Dobrý deň, stretli ste sa už niektorá s tým, že starí rodičia nemajú snahu strát sa o vnúčatá respektíve pomôcť s nimi ? . Žijem v Česku a moji rodičia aj svokrovci 400km od nás a koli momentálnemu situácii ani nechodíme domov naposledy sme boli cez leto inokedy chodíme tak raz za dva mesiace tak na 4-5 sní cez prázdniny na tZden alebo dva . Moji rodičia aj napriek tomu že sú stále mladi a aktívni pracujúci ľudia aa snažia vždy zariaťdit ten čas keď vedia že mame prísť nič si neplánujú trávia čas s malou venujú sa jej berú ju na prechádzky hrajú sa venujú sa tak isto chodia dva krát ročne ku nám na týždeň aby trávili čas s malou. Svokrovci sú tak isto mladi mobilní s autom vždy veľmi chceli vnúčatá ale odkedy ich majú tak akosi je všetko ostatne prednejšie. Keď vedia že mame prísť vždy majú iný program nedajbože si raz za dva mesiace vybaviť jeden deň dovolenky alebo celkovo cez leto proste to nehrozí, zobrať vnúča na prechádzku keď sme tam nehrozí, alebo len tak na hodku dve pobaviť tiež nehrozí , lebo majú návštevy majú inú robotu vždy. Svokor ten je ešte horší ten sa ani len neprihovori poriadne. A keď sme u seba doma len nariekajú kedy už prídeme že im chyba vnucatko atd a doslova vyčítajú, že tam niesme. Prísť za nami na návštevu tak isto nehrozí to je ďaleko, čo tam, dlha cesta doteraz nevideli ako bývame a to sme tam už 4 roky. Ja som názoru že o dieťa sa majú starať rodičia starí rodičia nie sú povinní starať sa o deti, však to zvládam sama bez pomoci 80% roka a som v pohode, tam nejde o to že by som sa potrebovala zbaviť dieťaťa alebo si vyložiť nohy ale prísť tam s malým dieťaťom taký dlhy kus cesty a oni si vnúča ani nevšimnú alebo si zobrať dovolenku jeden jediný deň v roku a zobrať vnucku raz za rok na výlet napr so ZOO alebo tak podľa mna nežiadam absolútne nič extra nepredstaviteľne. Hnevá má to že mojich eodicov mala pozná lebo keď aj nie sme u nich an navsteve pravidelne volajú rozprávajú sa s ňou cez skype mala sa na nich pýta kdezto svokrovcov pomaly ani nepozná. Vie že to je nejaká babka a dedko ale vzťah nulový lebo oni zavolajú max raz za dva týždne aj to niekedy nie a keď sme tam tak s nimi ani pomaly nie je lebo majú vždy oslavy návštevy a milión iných veci. Raz som sa im to snažila s mužom vysvetlit urazili sa . Normane mám niekedy toho tak dosť, že nemám chuť tam ani chodiť a tráviť s nimi vôbec nejaký čas keď im to je úplne fuk

pribinak
14. nov 2020

Asi tá nepotešim, ale o deti sú povinní sa 100% starať rodičia. Tí si ich totiž aj urobili a nie stari rodičia.
To, že stari rodičia pomáhajú je len bonus

autor
14. nov 2020

@pribinak napísala som nižšie že necakam od nixh starostlivosť však som na malú sama väčšinu roka zvládam s ňou všetko ale ide o to aby to dieťa s nimi malo nejaký vzťah lebo ona ich pomaly ani nepozná a keď sme tam tak si ju ani nevšimnú

pribinak
14. nov 2020

To je už ich problém že nemajú o vnúča záujem, raz to budú ľutovať.

janeninka
14. nov 2020

Co by sa muselo stat aby sa to zmenilo? Tazko povedat..rozhovor nezabral.. mozno raz pridu nejake okolnosti a zmeni sa to.
Mrzi ta to, hneva.. predstavovala si si to inak. Tuzis aby dcerka mala s nimi blizky vztah ako s tvojimi.. je krasne ked ma dieta okoli seba ludi, ktori ho lubia, siet na koho sa obratit.. spravanie druhych vsak nezmenis, jedine svoj postoj, pristup. Cim skor sa s tym vyrovnas mozno aj lepsie pre vase vztahy.

simsalabim
14. nov 2020

Moji svokrovci su taki isti. Vitalni, este nie stari, ale vzdy uprednostnovali seba a svoje zaujmy. Prazdniny u nich nehrozili. Ak sme ich zavolali na kavu - naco by ku nam chodili? Detom to bolo vzdy luto, hlavne najmladsia to oplakala. Zaujem a lasku vsak nevynutis. Svojrovci nemaju potrebu kontaktu s nimi, maximalne sa pochvalit ich fotkami. Ich zaujem sa nezmenil ani rokmi ako deti rastli - dvaja starsi su uz dospeli. No a pomoc od nich sme nemali ani v situaciach, ked sme ich o to prosili - pri malovani ci stahovani. No ale treba povedat, ak potrebuju oni s niecim pomoct, manzel musi okamzite naklusat. Mba velmi mrzi tento ich nezaujem, kvoli detom, ale uz som pochopila, ze ich nedonutim nijako.

heidy222
14. nov 2020

Aj mna hneva Ked ma mama prehovara tyzdne any som prisla,ja sa sama terigam 700 km s 2 detmi a potom pridem a ona chodi s frajerom na Rande a ja sedim sama s detmi u nej doma. A este ak nie som na materskej Tak si minam dovolenku. Takze som povedala, ze ja pridem max Raz za rok a u nas su dvere otvorene hocikedy

syslik81
14. nov 2020

starsi ludia su uz zvyknuty na svoj klud a aj ked maju deti isto radi hold nevedia sa vzdat komfortu na aky su zvyknuty .. ak vobec neprejavuju zaujem zrus navstevy pripadne obmedz len na sviatky a ak im buud chybat nech pridu oni k vam ... ja ako dieta som tiez mala babku-nebabku .. a prezila som .. uprimne umrela tak ako zila .. sama

luna116
14. nov 2020

Možno by stálo za pokus nerozprávať svokrovcov,ako sa nevenujú vnúčatám, ale pripomenúť a pochváliť svojich rodičov pred svokrovcami, ako chodia na prechádzky s deťmi, ako s nimi skype-ujù ... Či by svojrovcom nedošlo. Samozrejme bez prítomnosti vnúčat. ...

ladyvi
14. nov 2020

No tak proste nemaju zaujem, nemaju to v sebe,nevypestovali si vztah. Ziju si svoje zaujmy. Bodka. Co sa s tym da. Nic. Pofrflat si a hotovo.

makova333
14. nov 2020

Autorka: No, hold nespravaju sa podla tvojich predstav "co by mal spravny stary rodic robit". Akceptuj. Nic ine spravit nemozes.

deti95060810
14. nov 2020

moji svokrovci sa tiež netrhajú.... Deti u nich ani raz neboli na prázdninách, ani raz nespali u starkej, dokonca mi povedali že cítia ako starká uprednostňuje iné vnúčatá.... Tak to vidia deti....
Ja zas to vidím že svokra má 15 vnúčat tak sa nerozrhne...😉
čo môže pošle pre deti.... beriem to všetko s nadhľadom. Však na starostlivosť som tu ja s mm...😉

letfenixa
14. nov 2020

Keby mi nariekajuc povedali, ako im vnúča chýba, povedala by som, aký bol ich program pri našej poslednej návšteve u nich a vôbec by ma nezaujímalo, či sa urazia.

reni666
14. nov 2020

moja už bude mať 2 roky a svokrovci ju videli len na videohovore, nie sú ochotní cestovať 300km kôli tomu. Zato jej fotky a videá dávajú na fb s komentárom ľúbim ťa 😄 a nedávno som tam napísala, že veď ste ju ešte v živote nevideli a hneď sa urazila 🤷😄 vraj celé mesto videlo čo som napísala a spravila som im hanbu 🤷😬😄 pričom ten koment tam nebol ani 5min.lebo to hneď zmazala.. ale čo už nedá sa ich prinútiť ale aj mňa to štve, že sa s ňou chvália

maciatkolulu
14. nov 2020

Koľko ma mala?

leuchtturm
14. nov 2020

zi a nechaj zit. Akceptuj fakt, ze si chcu zit zivot podla svojich predstav. Ak si to uvedomis, usetris si kopu energie, ktoru mozes investovat niekde inde.

dskjhfdlkdjhl
14. nov 2020

My uz mame vacsie deti, ale stari rodicia z oboch stran boli od zaciatku v tomto smere nefunkcni a bolo uplne jedno, ci sme byvali blizko, alebo daleko. Aj ma to trapilo, ale casom som prisla na to, ze pre mna osobne bude lepsie sa tym netrapit a starat sa o svoje vlastne deti bez ich pomoci (svoje vnucata vidia len vtedy, ked za nimi prideme a staci im to, teraz to uz staci aj nam). A cim skor si toto clovek uvedomi, tym lepsie.

0silvia0
14. nov 2020

Tak aj svokrovci mali mozno ine predstavy, mysleli, ze zostanete v tom istom meste, budete si blizko a casto sa budete navstevovat. A syn sa so zenou odtrepal 400 km, na nikoho nehladeli a teraz akoze my mame sa trepat 400 km za vnucencami? Ked si to vymysleli, nech sa trepu oni....
Takto si to mozno myslia svokrovci a nezmenis to, niektore veci treba akceptovat. Bud rada, ze je fajn vztah s tvojimi rodicmi. Moje aj sestrine deti maju len jednych starych rodicov, nasich rodicov.... raz mi dcera povedala, ze pre nu je velmi cudne, ked niekto povie, ze ma 2 babky a 2 dedkov, moje ani sestrine deti toto nepoznaju tiez.

markaterka
14. nov 2020

Moji svokrovci bývajú od nás 35 minút cesty autom a deti nevideli dva roky. Proste nemajú záujem.

mogaa
14. nov 2020

Jednoznačne tam chýba ten vzťah starého rodiča s vnúčatkom....nevidia ho vyrastať, nevarujú, ak prídete raz 2x do roka na návštevu tak ten vzťah tam nie je....iný vzťah je ak vidia a povarujú dieťa 2x za mesiac a iný ak ho vidia 2x do roka....a je to obojstranné, niele oni nemajú vzťah s vnúčaťom, ale ani vnúča s nimi.....

slobodnamama777
14. nov 2020

No zial su aj taki ludia. Stari rodicia nesmierne obohacujú zivot dieťaťa. No uz len zmierit sa s tým a Vy budete iste lepsi stari rodicia.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eliska13
14. nov 2020

Ešte ti Vasi sa mozu vyhovoriť na diaľku smutnejšie je, že naši starí rodičia sú blízko všetci 4 nepracujú sú zdraví, vitální, ale záujem nie je.Cele roky som sa tým trápila koho deti si kto berie aké majú zážitky, spoločné dovolenky starí rodičia cestovali za vnúčatami mojich kamarátok vlakom stovky km... moja mama je introvert ona nemá potrebu niekam chodiť Zoo, kúpať sa, výlet ihrisko druhá babka ma oči len pre svoju dcéru starú dievku a dedkovia sú pod papučou čo im babky nepovedia to ich nenapadne🙂takže tak...
Môj syn nepozná ísť s dedom do lesa, na ryby čokoľvek...zariadili sme sa s mužom ....všetko, čo som sa nedostala v detstve som sa snažila dopriať synovi a čas ukáže možno mi raz vytkne, že som ho stále niekam vláčila a robila mu aktivity, program, lebo tiež vidím, že je dosť introvert a veľa toho nepotrebuje.
Nič iné Ti nezostane len sa tým netrapit, ale nezvyknes si nikdy.mozno je to generácia kde sa to "nerobilo" venovať sa deťom podľa mňa je to smutne a o tom je rodina zdieľať zážitky, ísť na hríby porozprávať sa, dať si koláč...ja som už mamu prestala volať s nami na všetko milión výhovoriek a vzťahy ochladli...jej stačí cez telefón sa spýtať ako sa máme, kde sme boli a raz za týždeň poslať upečený kolac.Ak by mali všetci svoje aktivity známych hobby ešte chápem, ale sedia doma nevedia čo od nudy a aktivita nulová.
Keď som mame niečo vytkla vytiahla aktivitu spred 6 r, že ako môžem povedať, že sa nevenovali...

michu_
14. nov 2020

no ja nerozumiem preco ta to hneva, ved to je ich vec aky budu mat vztah s vami a vasimi detmi.. keby boli prilis akcny, tiez by ti to vadilo / ja mam takych a ide ma z nich porazit:D / kasli na to, ludi nezmenis, zbytocne sa tym zaoberat. 🙂

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kika831
14. nov 2020

U nas je to to iste- najprv velke reci od svokri kedy budu vnucata a teraz ziadny zaujem. Ked naozaj velmi surne potrebujem postrazit tak za chvilu telefonat ci uz ideme naspat. Takze tuto pomoc vyuzivam tak max 2x do roka, inak nic. Bohuzial z ich strany zaujem nie je. Som vdacna ze mam uzasnych rodicov, ktori aj napriek tomu, ze su pracujuci a sami maju toho dost, tak sa snazia, deti si sami od seba radi zoberu. Naozaj uprimne a s laskou. 😉

danielahamar
14. nov 2020

Áno a čím bližšie, tým horšie 😉 mne svokra iba raz povedala, že jej s deťmi nikto nepomáhal, že nebude ani ona 😉. Takže tak a po 18r nato aky mam vzťah s jej mužom, tak bude rada, že vôbec uvidí naše tretie baby😁. Nikdy nám nebola ani kočíkat.

diewcatqoo
14. nov 2020

Sme na tom podobne, tiez sme v Cesku, rodicov z oboch stran mame cca 600km od nas. Ked sme oznamili tehotenstvo, z oboch stran vela radosti a plany, ako budu chodit na striedacku aj nasi, aj svokrovci, ako budeme kazdy den v kontakte cez skype a pod... realita je taka, ze syn ma 4 roky, nasi boli u nas dokopy 3x, svokrovci tiez tolko.
Ani nejako neocakavam, ze budu chodit, maju svojich starosti dost. A ak aj dojdeme na SK, tak svokrovci uprednostnuju jednoznacne druhe vnuca (od manzelovej sestry) a nasi sa sice potesia, ale tiez nestavaju maleho na piedestal.
Kedysi, ked bol syn este malicky a so mnou lomcovali hormony, tak ma to aj mrzelo. Najma kvoli tomu, ze si nevybuduje ani s jednymi taky blizky vztah, aky sme mali s babkou a dedkom my. Pomoc som od nich nikdy neocakavala. Teraz to uz neriesim.

karamellova
14. nov 2020

Ja som to tiez brala takmer ako samozrejmost ze stari rodicia sa zaujimaju, s bratom sme ako deti travili cele prazdniny u starych rodicov, casto sme chodili na navstevy cez vikend...ked sa moji rodicia dozvedeli ze cakame babo boli nadseni, svokrovci ani radost nepredstierali.Svokra mi rovno povedala ze jej sa o deti nikto nestaral, musela to zvladnut sama(svokor robil v zahranici), takze mi doslo ze nejake strazenie, nebodaj prazdinovanie u nich nemam ocakavat. Ako sa dcera narodila svokrovci u nas boli raz, svokra sa vyjadrila ze ona nie je typ na navstevy ze ona robi radsej nieco uzitocne. Moji rodicia boli par krat na navsteve ale je tiez iba o tom ze malu tak akurat pozdravia a potom sa uz dalej nezaujimaju.Zo zaciatku mi to bolo velmi luto ked mi kamaratky rozpravali ako im chodia stari rodicia kocikovat, alebo zoberu deti na vylet alebo na prechadzku do parku.....aj som si poplakala...potom mi muz povedal nech to neriesim....ked potrebujem ist k lekarovi zoberie si muz volno alebo ide mala so mnou....nejake kino, divadlo, vecera v restike u nas nehrozi, nema kto stazit.ked dcera zaspi objedname si na sviatok donasku....ked ma pochyti zachvat " rodinnej lasky" ideme pozriet babku a dedka na 2 hodinky a po 2 hodinkach nam vsetkym staci....pritom moji aj manzelovi rodicia su zdravi aktivni ludia ale jednoducho neprerobim ich...ak nechcu sami nemozem ich nutit

danielahamar
14. nov 2020

@karamellova tiež mám spomienky na mojich starých rodičov, naše deti žiadne mat nebudu🤐 napr. môj muž nemá tiež spomienky na starých rodičov, proste nezajem z ich strany

autor
14. nov 2020

@mogaa mala má 3 roky chodíme každý druhý mesiac na pár dni a každé prázdniny min na týždeň až dva myslím že je to dosť často nato že bývame od seba ďaleko. Nič im nebráni prísť na návštevu ku nám. Nikdy tam nebol záujem budovať si nejaký vzťah ani len záujem o to vidieť kde zijeme a kde ich vnúča vyrastá.