Pomoc s nevládnym príbuzným

22. mar 2022

Dobry den.
Prosim o pomoc s riesenim situacie ,ked sa clen rodiny nezucastnuje starostlivosti o choreho rodica, pricom mu to zakazuje jeho zena.
Uz nevladzeme a on sa iba vyhovara. Prosit ho nas uz nebavi, ale nevladzeme uz.

letfenixa
22. mar 2022

Z mojej skúsenosti neriešiteľné

pribinak
22. mar 2022

Žiadala by som výživné a za tie peniaze by som zaplatila opatrovateľku aspoň na pár hodín denne alebo na nejaké náročné úkony

autor
22. mar 2022

@letfenixa namiesto pomoci posle fotku decka. Uz toho mame dost.

sissy27
22. mar 2022

no nemáš žiadne páky, max tak môžeš žiadať výživné súdnou cestou, ale asi aj to je na dlhé lakte, ak nie si zákonný zástupca / opatrovník dotyčného... existuje vyživovacia povinnosť detí voči rodičom, ale to by musel žiadať ten rodič. A ak to nie je vzťah rodič-dieťa, tak tam netuším, či je vôbec nejaká šanca...

autor
22. mar 2022

@sissy27 je to syn choreho. Staral sa aj pomahal no teraz ma svoju rodinu a oni ho vyuzivaju.
Zrejme sa im boji vzopriet je tam toho viac. Ale aj ja mam deti a pracu a uz toho mam fakt dost

sissy27
22. mar 2022

je to smutné a aj náročné... len naozaj nevidím to reálne, aby si ho k tomu donútila. Na tvojom mieste sa poohliadnem buď po nejakej asistenčnej službe alebo domove pre seniorov (sama viem, že to nie je ľahké rozhodnutie, ale niekedy to proste inak nejde) a žiadam od neho, aby sa finančne podieľal - najprv doporučeným listom, ak nič, tak súdnou cestou...

stefi_k
22. mar 2022

Mala by si sa skôr zamerat na to aby si mala nejaku pomoc, monolny hospic, opatrovatelka na niekolko hodin a podobne, pripadne zvažit dom dôchodcov, starat sa o nekoho imobilneho je velmi naročne. Ked nechce pomahat nedonutiš ho, max ho vieš donutit sa podielat finančne.

lubkaj
22. mar 2022

Je naozaj ťažko radiť, keď máme málo informácií. Píšeš, že ide o syna chorého. Býva spolu s otcom v rodičovskom dome (byte) alebo z domu odišiel? Ako ďaleko bývaš ty a ako ďaleko on? Má chorý aj nejaké iné deti? Býva nejaké dieťa s tým chorým rodičom? Vo veľa rodinách býva nepísaným pravidlom, že rodičov doopatruje dieťa, ktoré s ním zostane bývať. Nepíšeš, v akom si vzťahu s chorým ty, takže predpokladám, že je to tvoj otec alebo svokor. A spomínaš, že predtým sa ten syn staral a aj pomáhal, predtým mu to žena nezakazovala? A to ti on povedal, že nemôže prísť, lebo mu to žena zakázala?

1andrea111
22. mar 2022

Treba hľadať iné riešenia situácie, treba si uvedomiť že ho nedonutis

autor
22. mar 2022

@1andrea111 ano zial zrazu su mu cudzi ludia viac ako otec

janickacrazy
22. mar 2022

Možno keď podas na súd žiadosť o výživné, tak sa zľakne a začne sa starať alebo aspoň pošle dáke peniaze. Keď neurobíš nič, tak s ním asi nepohnes.

lubkaj
22. mar 2022

@autorka Aj keď si na moje otázky neodpovedala, mám ešte jednu: Koho myslíš pod cudzími ľuďmi - jeho ženu a dieťa?

autor
24. mar 2022

@lubkaj nemáme dohodnuté , donedavna sme sa starali všetci ano nechodieva už kvóli nej ona vyžaduje jeho prítomnost.
Nemusis utočit je tam toho ovela viac. Smutne to je veĺmi.

iren88
24. mar 2022

aj keď by to tak malo byť, nijako ho k tomu neprinútiš. vravím to z vlastnej skúsenosti a chápem je to smutné, keď vidíš, že ak niekto ochorie, podaktorí ľudia on úplne prestanú javiť záujem

lubkaj
24. mar 2022

@autorka V žiadnom prípade neútočím, ale ťažko sa radí, keď neuvádzaš ani základné podrobnosti. Ste iba dvaja súrodenci a všetko zostalo teraz na tebe? Čo sa zmenilo, prečo prestal on pomáhať? Predtým si žena nevyžadovala jeho prítomnosť? Píšeš, že on "posiela fotky decka". Narodilo sa mu dieťa? To by vysvetľovalo, prečo už nemá toľko času. Ale bez ďalších informácií môžeme iba hádať a keď nevieme príčinu, ťažko sa hľadá riešenie.

lenkakravcova
24. mar 2022

Kto bude po otcovi dediť? Obaja? Alebo prepísal majetok na niektoré z detí? Ak prepísal, stará sa ten, kto dedí.

1andrea111
24. mar 2022

Aké riešenie navrhuje brat, keď mu vravíš že neckadzes?

1andrea111
24. mar 2022

Nevladzes

autor
24. mar 2022

@lubkaj ano ma male dieta je to jeho zivot ja sa nestaram sam uz banuje ale cloveka to vytoci ked sa o nic nepostara a namiesto pomoci posle fotku nejde nam vobec o dedicstvo ale o choreho cloveka ktory umiera

lubkaj
25. mar 2022

@autorka Tak keď sa narodí bábätko, je úplne prirodzené, že sa všetko zmení. Takže sa nedá očakávať, že veci budú ako predtým. To ako matka určite chápeš. Neviem, ako tá pomoc s chorým vyzerala predtým, ale treba sa prispôsobiť novej situácii. Možno by mohol za otcom chodiť v rámci prechádzky aj s bábätkom, starý otec sa vnúčatku určite poteší. Teda predpokladám, že ten syn býva niekde "za rohom", lebo keby býval 100 - 200 km ďaleko, je nereálne, aby chodil každú chvíľu pomáhať.

autor
25. mar 2022

@lubkaj nezije 100 a ani 200km ukaze sa raz za niekolkomesiacov dennu pomoc od neho nikto neočakáva avsak prijst za stvrt roka raz a križom nepreložiť slamku je smutné a vizitka ich akí sú. Snahy boli zbytočné.

autor
25. mar 2022

@lubkaj je to rodič nie cudzí človek dal mu výchovu vzdelanie a vidíš.

lubkaj
25. mar 2022

@autorka Asi by bolo dobré začať tým, že si ujasníš, čo od neho realisticky očakávate (s prihliadnutím na situáciu - malé bábätko, vzdialenosť bydliska, pracovné zaťaženie (neviem, či robí od nevidím do nevidím alebo od 6:00 a o 15:00 padla)).

januarova
25. mar 2022

Ťažko ti poradiť, píšeš veľmi chaoticky

jazula
25. mar 2022

@januarova Podľa mňa autorke nejde o radu, neposkytla v podstate žiadne relevantné info, ani keď sa jej viac krát pýtali konkrétne veci…asi sa len potrebovala posťažovať.

autor
30. mar 2022

@lubkaj nečakáme už nič. Topí sa v dlhoch kvóli žene zrobený je má čo robiť zo sebou hlupy bol takto dopadol my už si musíme poradiť smutné ale žial.

lubkaj
30. mar 2022

@autorka Písala si, ze prosíš o pomoc s riešením situácie a teraz, ze nečakáš už nič. Zdá sa mi, ze @jazula má pravdu... Pripadá mi to, akoby si sa iba chcela posťažovať na jeho ženu. Kupuje jej drahé šperky a berie ju na exotické dovolenky a preto sa zadĺžil? Alebo prečo sa zadĺžil?