Ahojte,
viete mi prosim poradit pomoct? Mame v rodine alkoholika. Mlady clovek 33 vyskokoskolky vzdelany pracuje. Nikdy sa neliecil ale vsetci vieme ze ma problem. V poslednom case cca pol roka kazdy mesiac na tyzden vypne a pije doma sam. Potom ma take stavy ze zvracia ma depresie uzkosti. Dohodli sme sa ze sa zacne liecit. Mame ist s nim zajtra do takeho centra. Lenze zrovna tento tyzden ma svoj alkoholicky a zas doma pije. Telefon nezdviha len na spravy odpise. Bojime sa aby si nejak neublizil alebo sa neupil k smrti pripadne v opitosti nemal uraz.. co robit? Je sanca sa dostat do bytu a odviest ho niekam do nemocnice? Na pohotovost? Alebo co v takom pripade? Dakujem za kazdu radu
Jedine že by bol naozaj nebezpečný a niekto by naň ho zavolal policajtov. Po druhom raze mu môžu nariadiť odvykacku, ale neviem presne ako to funguje.
sused zaspal opity vo vani a vytopil susedov. zavolala sa sanitka, hasici aj policia, aby sa k nemu do bytu dostali,kym sa nevedelo co mu je. nastastie ho prebrali,ale on opity zacal hulakat,ze podpise papiere a nikam nejde. lenze , v stave opitosti, alebo pod vplyvom drog nema podpis ziadnu cenu a brali ho ci chcel ci nechcel. to mu tu hodinu sa snazili vsetci vysvetlit. otazka je, ako sa to robi, ked clovek tiez zavola policiu, ze sa o vasho cloveka bojite aby sa neohrozil. ci ho tiez mozu vziat proti jeho "voli"
brat ma tento problém so švagrom.... prepil všetko možné čo sa len dalo. aby nebol na ulici, tak majetok - svoj dom prepísal na svoju sestru a môjho brata... Ten keď chytí slinu, tak to je horor. Pije nie týždeň ,ale aj mesiac. bol už 3 krát na Prednej Hore - chvíľu je dobre a potom po čase zas.... Strážia ho ako malé decko, je to už chlapík po 50tke, ale roboty má s ním môj brat ako s malým deckom... Neraz ho hľadá po krčmách a ťahá k sebe domov.... prepije čo sa dá.... to sa ani vyliečiť asi nedá...
proti jeho vôli nezmôžete nič, jedine ak by bol nebezpečný pre seba alebo okolie, alebo mal delirium v takom prípade ho hospitalizujú na psychiatrii proti jeho vôli. Inak je to beh na dlhe trate....to, že súhlasil s návštevou centra je super treba v tom vytrvať a počkať keď mu prejde fáza pitia.
Baby aj keď ho zoberú a hospitalizuju, vytriezve a ide domov. Nikto ho nebudú na silu držať, naše zdravotníctvo nemá na to kapacity
Sam musi chciet, ak by aj dostal rozhodnutie sudom - co je vsak na dlhe dlhe lakte a ak by aj absolvoval 3-mesacne liecenie prikazom, zaruka ze po navrate nebude o par dni tam kde pred liecenim, neexistuje.
Na tuto problematiku je tu na MK stovka diskusii a tisicky vysvetlení. Bud čítaj tu alebo sa obrat na psychiayrov v tomto odbore alebo priamo na centrum pre liecbu závislostí,
Moj otec isiel na liecenie, podla mna chcel uz od nas mat pokoj. Nerobil to preto, ze by sam chcel. Bol a vlastne este stale je velmi tazky alkoholik a je podla mna zazrak, ze este vobec zije. Ked vidim umierat ludi na rakoviny a ine choroby si vzdy spomeniem nanho, ako si humpluje telo uz 20 rokov a stale je tu. Take sme boli stastne, velmi sme ho podporovali lebo sme si mysleli, ze sa z toho dostane. Ze mu potom pomozeme postavit sa na nohy, aj sme mu to rozpravali, ze dobre bude. Dokonca mama ho velmi podporovala aj ked uz boli rozvedeni. Po 2 tyzdnoch z liecenia utiekol a to bol moment, kedy som si uvedomila, ze co je vela to je moc a tam moja pomoc a podpora hasla. Nemalo to vyznam, snazili sme sa len my. Potom si za peniaze z predaja bytu kupil rozbity karavan, cigani ho okradli o kazde jedno euro navyse, ktore mal a naziva si momentalne ako bezdomovec, robi hanbu po celom meste ale snad je spokojny. Ma sa teraz presne tak, ako sa mat chcel. Pomoc si neprosil 🤷♀️
Dakujem vsetkym za rady. Nakoniec sme boli na pohotovosti lebo mal aj ine zdravotne tazkosti suvisiace s obrovskym mnozstvom alkoholu. Ideme teda skusit to centrum.
proti jeho vôli nezmôžete nič...je svojprávny, ak sa liečiť nechce, tak sa liečiť nebude.....nedá sa na silu niekam zavrieť ani v prípade že by si chcel ublížiť.....mohli by ho dať na psychiatriu keby sa pokúsil si niečo urobiť, ale opäť môže podpísať reverz a ísť domov....