mám problém s psychickým týraním v rodine a nakoľko mám pocit, že tá osoba čo týra má aj nejaké psychické problémy, hoci ich nechce riešiť, ale ja mám jednoducho z nej dosť strach, lebo si myslím, že človek od nej môže čakať všeličo a ani právne nie sú vzťahy k bytu kde rodina býva úplne štandartné, potrebovala by som pomoc aj právnu a aj psychologickú, že aké kroky mám podniknúť. lebo sa to už nedá vydržať...
preto by som chcela možno nejaké vaše skúsenosti na nejaké online poradne prípadne poradne s celoslovenskou pôsobnosťou, kam sa môžem obrátiť.
najlepšie by bolo online, lebo sa len chcem poradiť že aké kroky môžem právne podniknúť a tiež sa chcem opýtať, že ako pri tých krokoch postupovať z psychologického hľadiska, že či to tyranovi oznámiť skôr, či načas odísť z bytu a podobne.
ak by ste mi nejaký kontakt mohli dať, budem vdačná, ospravedlňujem sa, že píšem tak všeobecne, ale tá situácia je dosť špecifická a preto sa bojím písať podrobnosti, lebo neviem kto všetko si toto môže prečítať. a pozmeňovať nejaké okolnosti tiež nechcem, aby ste nemali pocit, že sa niekto len zabáva a nejde o reálny problém reálneho človeka.
@julia777 obrat sa anonymne na organizaciu pomahujucu obetiam domaceho nasilia, podla regionu.
posielam ti link
http://www.zastavmenasilie.sk/?pomoc_vo_vasom_r...
nastuduj si toho viac o tejto problematike, dam ti sem par linkov
http://www.acorus.cz/cz/informace-o-domacim-nas...
http://www.chelemendik.sk/Jak_poznat_manipulato...
Dobry den
chcela by som sa oyptat ktory organ pripadne kto alebo co nam vo velmi rychlej dobe cca 1tyzden pomoze s osobou ktora psychicky a fyzicky tyra ludi ktory ho maju najradsej vymysla si zdravotne problemy a diagnozy len aby sme ho lutovali a odpustili mu vsetko zle co napachal a mame podozrenie ze je drogovo zavisly nakolko zacal vynasat veci z bytu je to agresivny clovek a manipulator .... potrebujem velmi rychlo odpoved pretoze moja mamina je uz v koncoch a urcite sa zruti nakolko si toho v zivote uz zazila velmi vela vymena zamku na byte neprichadza do uvahy lebo brat je tak agresivny ze by dvere rozkopal zaroven by mamu prenasledoval a psychicky ju tyral bud po ceste domov z roboty alebo do roboty nakolko toto robi aj svojej byvalej prenasleduje ju vymysla si veci a historky bije ju pluje ohovara zatial este nikomu neublizil natolko aby ostali nasledky a bolo to dokazatelne ... potrebujeme co najrychlejsi sposob vyriesenia policia je zdlhava nakolko by sme podali trestne oznamenie a na to by bol predvolany dozvedel by sa to a zase by bol cirkus a nie maly mama toto uz nezvlada je to uz neunosne ja s nimi uz nebyvam mam svoju rodinu ale nie je den co by mi mama neplakala do telefonu ako to s nim uz nezvlada vyvolava mi aj jeho byvala ze ju prenasleduje hlada ... povynasal z domu veci zlato dvd prehravac vysavac fen kufor atd atd mame podozrenie ze je aj drogovo zavisly ... pocula som aj o moznosti ist za bratovou obvodnou lekarkou porozpravat jej o tom a ona vida predvolanie na psychiatricke liecenie a ze ak sa sam dobrovolne nedostavi predvedie ho v tom momente policia ? co je na tom pravda ? prosim rychlo nam poradte ako mame postupovat aby bol co najskor koniec tomu vsetkemu Velke dakujeme za kazdu radu pomoc
@veronikamarcinkova vymenit zamok, mamu zobrat k sebe, upozornit susedov, ze ked bude trieskat do dveri, nech volaju policiu. a do prace mamu vozit. vsetky cenne veci z bytu zobrat. ak pride k vam a bude agresivny, volat policiu.
@bets susedia pri mame nespravia nic sak zijeme na slovensku a tu sa stara kazdy o seba lebo sa kazdy boji si otvorit pusu .... hm auto nemam ....cenne veci tam uz nie je nic max mikrovlnka a televizor zlato uz vynosil aj vsetko hodnotnejsie volat policiu a co policia spravy zoberie ho na cpz na 24 max 48 h a potom znova to iste a medzi tym znova nasilie agresia a ako vysvetlim mojmu 5 rocnemu dietatu ze strykovi preskakuje ..... zazila som si to s vlastnym otcom a viem co to je trauma a strach na cely zivot
@veronikamarcinkova skus sa obratit na niektoru z organizacii pre obete domaceho nasilia - vasa situacia tam tiez spada. Oni maju dobry prehlad v zakonoch, najvyhodnejsich postupoch a pod., tam ti asi najlepsie poradia. Napr tu mas zoznam http://nanicmama.sme.sk/node/9552
Susedia sa tvaria, ze nic nepocuju, ale keby boli priamo poziadani, bolo by to uz ine, urcite by pomohli, ved je aj v ich zaujme, aby im v dome nebyval taky typek...
@veronikamarcinkova jednoznačne zrušiť trvalý pobyt, nech spí aj pod mostom, vrátiť sa môže pokým bude ochotný podstúpiť liečbu. Potom volať policajtov pri každom jeho pokuse dostať sa do domu. Myslím, že nič iné vám neostáva. Kruté, ale asi jediné účinné...a myslím, že existuje aj nejaké opatrenie, že sa k určitým osobám nesmie priblížiť, ale to musí odpovedať niekto fundovanejší. Držte sa.
Dobry den chcem sa informovat a napisat jednusituaciu.Volam sa B. a mam 23 rkov no ked som mala 18 nasla som si priatela o 20r starsieho zo zaciatku to bolo fajn ako vzdy urcite to poznate postupom casu zacal byt agersivny aj ma par krat udrel mal tri deti ktore hodili k nam casto no nezili u nas.Davala som do toho vsetko lebo milujem deti a tuzila som mat s nim jedno,no po dvoch rokoch trapenia ma to preslo ked som mu prisla na to ako ma podvadza odisla som od neho no neobisla ma bitka,facky uraykz ale zvladla som to za co som vdacna mojej mamine,lenze nastala taka situacia ze dievca o dva roky mlacie odomna ma vzstriedalo,nenavidela ma urazala narobila mi kopec problemov pre nic teoreticky,presli 3 roky a maju spolu 9 mesacneho syna,no a nasleduje pointa: momentalne zijem v UK uz cca 2 mesiace no vcera mi zazvonil telefon a na druhej strane sa ozvalo toto dievca z velkzm placom a zufalym hlasom ze je na dne ze nema nikoho a nik jej neveri ze ju bije,ponizuje a nevie ako od neho ujst lebo nema kam ist,vsetky prijmi ktore ma chodia na jeho ucet asi mala na mysli len matersku pravdepodobne co vieme ze je dost malo,jej otazka bola co ma robit ze sa ho boji a nevie kam by sla a co robit,a preto moja otazka znie aky je postup ked mlade dievca nema nic,nikoho kto jej veri,nema kam ist s tym malym krpcom,boji sa den co den co bude nasledovat ,ten muz ma velmi vela znamych policajtov aj pravnikov nemoze len tak ist na policiu,ako je jmam poradit??? ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
no ťažko radiť ...
... "nenavidela ma urazala narobila mi kopec problemov pre nic teoreticky, "...
tak toto ti narobila a ty jej chceš ešte pomôcť ?! aspoň sa ti ospravedlnila, požiadala ťa o prepáčenie ?
na druhej strane ťa chápem, lebo si prešla tým čím prechádza teraz ona, tebe mal kto pomôcť.
Porad jej nech ide na sociálku, tam jej poradia najlepšie - im najpodrobnejšie vysvetlí svoju situáciu, oni vedia aké sú momentálne možnosti v jej blízkosti. Policajtov môže volať aj tak, ale so svedkami, prípadne podať podnet na inšpekciu ministerstva vnútra pre neplnenie hesla policajtov "pomáhať a chrániť".
Môj názor, nie príkaz, porad jej len ako človek človeku, žena žene a viac sa s ňou netráp.
Každý si je strojcom svojho šťastia. Ty absolútne nie si zodpovedná za jej situáciu a problémy, rieš si sama seba a svojich blízkych, podávaj pomocnú ruku ako a kde môžeš, ale len tomu kto o to stojí a si to zaslúži, kto ťa nepodkopáva a nerobí ti problémy.
Pozdravujem vsetky nestastne mamicky...Pracujem v zariadeni,kde poskytujeme docasne ubytovanie hlavne pre tyrane matky s detmi.V pripade potreby,zaujmu ma kontaktujte.
Dobry den chcela by som sa poradit svami o tyrani. Priatel ma fyzicky aj psychicky tyra uz sa to neda vidrzat vymisla si vseliake veci co sa ani nestali a ze zo vsetkymi co stretneme vonku som mala pohlavny styk zacne ma ponizovat nadavat mi a ze nech sa somnou vispia ze ajtak somnou uz spali nech mu zarobim aspon nejake peniaze a take veci vseliake mi robi a ked sme sami do rana snim musim bit hore a pocuvat jeho vimysli co si namysla a krici namna bije ma som sama modrina bojim sa stym nieco robit povedal ze ma vikastruje ak sa nieco dozvie nemam vychodiska neviem co zo sebou a to nemame deti 2x som potratila snim. Ket sa mu neieco nevidari za vsetko som vinna ja a uz ide pomne. Sleduje ma nemozem nikam chodit ani sa z nikym bavit odtrhol ma od vsetkych on moze vsetko a ja nic. Bola by so rada ak by ste mi poradili ako sa ho zbavit dakujem.
@saruliena odísť a poriadne ďaleko.
takéto zaobchádzanie si nezaslúži žiadna živá bytosť, a duplom nie žena.
nenapísala si či študuješ alebo robíš, kde - v ktorej lokalite, aké máš vzdelanie a rodinné zázemie, kde bývaš.
vyhľadaj si centrum pre trané ženy a porad sa s nimi, oni vedia kam sa obrátiť, právne kroky. chod k lekárke, nechaj si pofotiť u nej všetky modriny a rany, aj ona ti poradí. a neváhaj volať policajtov a podať trestné oznámenie za týranie blízkej a zverenej osoby, ublíženie na tele, nebezpečné vyhrážanie. ň
on je asi psychicky narušený, uteja od neho.
neviem kolko mas rokou ale myslim že na urade socialnych veci a rodiny by ti poradili urcite aj pravne aj odporucili psychologicku pomoc ja som nedavno prichylila kamaratku ktoru matka vyhodila z domu s 2r dietatom v poctate ju matka psychicky týra a trpi velmi tym aj dieta ked sme zhanali ako taku pomoc centa pre taketo matky su plne alebo 1sa naslo volne (odbornu pomoc tam maju )no bez potvrdeni ze je zdrava a poplatku za byvanie na cely mesiac cca 115€ ju nezobrali kedze to bolo cca tyzden pred materskou mala smolu!inak by som chcela vedet ktora zena ked uteka s detmi ma aj peniaze nakoniec sa podvolila matke a vatila domov a vsetko dokola s opakuje no tym ze je slobodna matka nema na vyber z rodicovskeho by sama nevyzila v podnajme!alimenti a brigada jej vystacia na najom co plati mame a lieky pre malu kedze ma aj zdravotne problemi.to ale mimo otazky urcite by som zehla na ten urad race a socialnej rodiny a informovala sa tam ake mam moznosti a prava kedze nespecifikujes problem.