Pomoc od svokry

pericolosa
12. mar 2022

Ahojte, mame s manzelom tri deti a nie priliš najlepsi vztah so svokrovcami.Mali sme tazky zaciatok, svokra si nas zivot predstavovala inak ako sme ho zili a mali sme preto vela nezhod. Este sa to zhorsilo po tom co sa nam narodil prvy syn. Nebudem rozvadzat podrobnosti.Nastavovanie hranic bolo velmi tazke a bolestne.Teraz po 10 rokoch je to uz ako tak ok, hranice su nastavene a kazdy sa snazi sa v nich hybat.
To s cím prichadzam je to, že svokra sa nas z casu na cas zvykla opytat, že ako nam moze pomocť. Manžel jej povedal, že by nam pomohlo keby nám navarila, Kedze mame casto chore deti a nemaju len sopliky ale su to vaznejsie choroby. Počas choroby nestihame varit,cele noci riesime deti a sme fakt ze KO a casto to skoncí tak, že potom aj my ochorieme. Povedali sme si ze super ze nam chce pomocť ale problem je v tom, že ta pomoc neprichadza ked to potrebujeme ale ked ona ma cas. Na to som si uz aj zvykla, neriesim to, mozno to robi iba koli sebe aby mala pocit ze teda pomohla. Ale dalšia vec je ta, že toho jedla nam navari malicko. Akoze viem ze jedavame dost, a nase deti su jedaci ale niekedy sa citim velmi divne ked nam donesie nejake jedlo a neviem co si mam o tom mysliet. Nechystam jej nic povedat lebo je strasne urazliva a viem ze by sa urazila a ani manzel sa na to neciti ale napríklad dnes priniesla ryzu pre 4 osoby kedze sme 4 a 1 dieta este nepapa jedlo s nami a maska tak pocitam na 1 porciu dalo by sa povedat ze aj 2 mensie. Nastastie sme mali navarene takze obedovali sme to co sme navarili my lebo inak neviem ako by sme sa najedli vsetci. Zvykne obedovat u nas ked príde a ja jej nakladam normalnu porciu ako pre ostatnych clenov domacnosti. Nikdy mi nepovie ze obrovska porcia alebo take nieco. Chapala by som kebyze ona je malicko tak aj nam nosi malicko.
Este sa nam stala taka vec ze nas pozvali svokrovci na obed a teda podavalo sa kurca. Porcoval ho svokor a nalozil nam tak ze z jednej polovice kurcata nalozil sebe, svokre, manzelovi, mne a nasim dvom detom. Polovica kurcata ostala a teda svokra potom povedala ze nam ho zabali.
JA som z toho tak sokovana, ze neviem co mam povedat a ani ako sa tvarit. Je to normalne??
Mozno iba mne sa zda ze je to divne lebo moji rodicia totálne opacne správanie. Ked prídeme k nim na navstevu tak nas hostia ako kralov a ked prídu k nam na navstevu tak nam donesu jedla ako keby nas bolo 10 doma. S nasimi ale sa komunikovat da a stale hovorim, že nepotrebujeme tlolko toho. No so svokrou sa mi nechce otvarat spor lebo uz sme si toho zazili dost.
Ake to mate vy??

janinah
12. mar 2022

@pericolosa nikdy mi svokra nevarila a nenosila.rezance s tvarohom a dosť iných jedál máš za 5_10 minút...alebo donáška.Pircovanie kurčatá nie je normálne.ale čo s tým chces robiť? Vyhnúť sa obedom u svokry a vybavené.

janickacrazy
12. mar 2022

@pericolosa my si varíme sami, ani moja mama ani svokra nám jedlo neposiela, alebo teda možno dvakrát sa stalo, že niečo poslali, že mali toho veľa, ale určite nie pravidelne. Aspoň máme kľud. Tiež máme 3 deti, z toho 2 sú ZTP.

zdenka11081983
12. mar 2022

@pericolosa kokos ja som asi na hlavu, ale to co riešiš? Ze nenavari, ze keď navarí, tak malo. Ako nech som akákoľvek chorá, alebo chlap, polievku zvládneme, vsak ta je raz dva. Do rúry maso sa pečie samo. Ryža, zemiaky.. A keď už akože fakt nevlazes tak si objednajte jest. My máme dokopy 6 deciek a ani by ma toto nenapadlo riešiť.

0silvia0
12. mar 2022

@pericolosa mne je uplne cudne, ze sa ti toci cela tema okolo jedla. Varte si sami a nemusis riesit somariny.
Pre mna je riesenie jedla, kto komu co nalozi, kolko nalozi a kto kolko zje uplne odveci tema... Varte si jedla, ktore sa varia same, kurca hodis so zemiakmi do rury a pecie sa same, co prosim ta riesis za somariny? 🙄

jana_eyre_2
12. mar 2022

Tiež mám tri deti a keďže sú alergici,.astmatici, sú často chorí a my rodičia tiež.. nikto nám nepomáha a nevarí.. aby som bola úprimná, tak áno pár krát do roka sa u svokry najeme a ona nám nabali, ale nečakám to od nej a vážim si aj keby mi zabalila 5ks koláču.. keď sme však unnej, tak sa jej snažím čo najviac pomôcť ak mi dovolí, lebo si myslím že toho má na pleciach dosť..

podľa mňa je úplne normálne že vám navarí len vtedy keď ma čas a je to viac ako by som ocakavala, určite má vlastný život a starosti..

Jednoducho, nevidím v tom čo píšeš o svokre nič negatívne, ak mám byť úprimná, prepáč..

zdenkastanka
12. mar 2022

Bože , to akoze co riesis?ze ti MALO navarila?pane boze tak si objednajte jedlo a mas o nervy menej🙏🙏mat tvoje problemy.... snad ten tyzden alebo kolko ste chori zvladnete si jedlo objednavat.popripade ked sa vám polepsi ze to ustojis pri sporaku tak navarit na 2 dni.

ysseba
12. mar 2022

Nenavarí - zle je, navarí - zle je, jedna babka navarí príliš málo, druhá babka navarí príliš veľa... myslím, že jediný problém je v tebe.

diana45
12. mar 2022

@pericolosa Ty si sa s koňom zrazila?? Treba Ťa furt obskakovať, že??

nnnuuunnn
12. mar 2022

Akože moja exsvokra tiež nosí jedlo, ale tak máličko, že je to až smiesne, že to je ozaj ako za dve lyžičky, iba akoby na ukážku čo varila, nerozumiem tomu, akože pomyslím si svoje, ale nestojí mi to za riesenie. Častokrát to aj vyhodíme, lebo také nelubime, alebo je toho tak málo, že sa to neoplatí ani začať jesť. Viem, že to znie čudne keď to píšem, nie som nevďačná, ale sú to fakt zvláštne jedla, nedochutene, a nechceme jedlo od nikoho a už vôbec pre 3 ľudí, štvrť porcie pre jedného. Neriešim to uz. Moja mama zase dáva veľa jedla, a to je ešte horšie, lebo fakt neznášam, aby mi niekto "diktoval" na veľa dní čo máme jesť. A vari vždy tie isté dve jedlá, vzdy. Mäso kuracie s ryžou a mäsové guličky z kuracieho stehna so zemiakmi. Ja už mám na to alergiu nemozem to ani cítiť. Nevysvetlis jej to, bars je to mama. Svokra vždy nosí palacinky 4 ks. Ale vážne je zvláštna. Na záhrade jej rastie pažítka, veľké husté trsy. A ona donesie presne štyri stebielka pažítky 🤷 zdá sa mi to absurdné, vôbec na to míňať nejaky obalovy materiál, viac odpadu ako osohu, teda pazitky... ale hovoriť jej nebudem nič. No ale kde máš problém neviem veru. Veď si zariad ako chces. Toto by mi nestalo za hnev, riešenie, buď vyhodim, alebo zjem, ale riešiť to je zbytočne. A tiež presne svokra keď je u nás, naloží si veľa jedla a aj dupľu, aj z jedla, aj z torty 😀 ale keď sme u nej, dostaneme tak decentne, za 2 lyžičky 😀 ale oni tak doma sú zvyknuti. To len k nám prídu, tak jedia viac 😀 ale neriešim to, veď nechodia k nám takmer ani, a keby aj "nás prišli vyjest", to nemôžem povedať, pomáhali ako vedeli. Proste len nemajú asi odhad títo ľudia. Sú už starší a už to bude len horšie.

zdenkastanka
12. mar 2022

@ysseba ziadna vdacnost... ja ze co bude pisat o svokre a ona stale o jedle... wtf?

bashee
12. mar 2022

@pericolosa a to ako sa svokrovi podarilo z polky kurata tolkym nalozit? Vsak polka kurata to je prsko, stehno, kridlo a pooberat kosti z chrbta. Nechapem. No ja by som tiez nosom krutila, tiez by sa mi nepacilo, asi by som svoju porciu dala detom, ze ja nebudem. Mozno by pochopili. Tak ked idem setrit na rodine tak radsej nepozyvam na obed. Bolo by mi trapne. Uz by som k nim nesla na obed. A ano pride mi to divne ze tak malo pre 4 clennu rodinu. Asi to nehaj tak ak su vztahy komplikkvane, pripadne nech manzel citlivo povie, ze bolo malo. Napriklad stylom: tak nam vsetkym chutilo, skoda ze si nam viac nenavarila, bolo to vynikajuce. Deti pytali duplu. 🙂 mna ako babku by to potesilo.

janickacrazy
12. mar 2022

@bashee no naše deti by sa určite ozvali a pýtali viac 😂

karhu
12. mar 2022

podakuj sa svokre za pomoc a neries somariny, vymyslene problemy, ak vam je malo, uvarte si, kupte🙄

pericolosa
autor
12. mar 2022

Dakujem, za spatne vazby, dozvedela somsa ze som nahlavu ked riesim co budeme jest, no dobre!
Slusne som sa opytala na nazor. Aj navarene jedlo je pomoc a dost velka kedze jest potrebuje kazdy. Ano aj si objednavame, aj cestoviny dokonca zvladnem navarit. Ale toto ze niekto nieco urobi pre ineho sa vola starostlivost. A pytal sa s cim moze pomoct tak sme odpovedali, nevidim na tom nic zle. Kazdopadne dakujem privetivejsim damam ktore si do mna nekopli ale pochopili moju dilemu a odpovedali

0silvia0
12. mar 2022

@pericolosa ked vam nevyhovuje pomoc vo forne varenia, poziadaj svokru o nieco ine. Postrazit dieta, pokocikovat najmladsie hodinku atd. Vola sa to komunikacia.

3009
12. mar 2022

@pericolosa takto ti poviem, ja mám už 60+ a nestalo sa mi doteraz, že by som nestihla navariť a to som mala aj deti a teraz sme ešte traja a niekedy ledva stojím na nohách a všelijaké mám choroby, ale aby sme nejedli a čakali že mi niekto pomôže s varením sa nestalo za celý život. A veru ak som aj mala ešte svokru /tá bola ďaleko/ a mamku síce blízko, ale tú ani nenapadlo mi niekedy niečo navarené doniesť ani pri malých deťoch a som sa nikdy nikomu nesťažovala. Voľakedy sa objednať jedlo nedalo, dnes máš vždy možnosť donášky, takže svokru nerieš a budeš spokojnejšia.

zdenkastanka
12. mar 2022

@pericolosa tak nabudúce ked teda zvladnes navarit,navar viacej ty,ked vam zase donesie malo 🤷‍♀️alebo nech pomoze inym sposobom ked potrebujete...

mandarinka555
12. mar 2022

@pericolosa Riešiš kraviny....prečo nemôžeš navariť sama ? Aj ostatné ženy majú choré deti a navaria si samé....A vy ste na deti dvaja a nemôžeš navariť ? Niesi náhodou rozmaznaná ? Donesie ti a ešte ofrfleš.....Ak máš pocit, že aj ja som si do teba kopla, tak sa mýliš, lebo to by ináč vyzeralo.....A čo za dilemu máš vlastne ?

eeffka
12. mar 2022

@pericolosa no ja neviem sak poviem... dakujem za jedlo 2deti z 4sa najedli. Na oslave ci kde dakujem este si poprosim pridat.... niektori su proste skrblici

euka210
12. mar 2022

@pericolosa ...nevedela som si tie male porcie predstavit, ale to kurca ma dostalo! My 5 by sme cele zjedli...mame 3 chlapcov 😁
Pokial sa da, tak to neries, ber ju aka je, uz sa nezmeni. Nema to vyznam hadat sa.
My sme 11r spolu, svokra je v pohode, s nou aj byvame, ale moja mama je urazliva a domyslava. Ma iny svet. Kolkokrat sa jej dotkne co povie moj manzel, lebo on nechape jej zmyslanie a fungovanie, kedze vyrastal v inom prostredi, v zdravsom.

lujza123
12. mar 2022

@pericolosa tak je to čudné ale pre nich asi normálne keď delia aj polku kuraťa medzi xxx ľudí.
Podakuj za jedlo a nerieš, ako sa hovorí darovanému koňovi na zuby nepozeraj

zdenkastanka
12. mar 2022

@pericolosa a ty sa cudujes ze ti baby odpisali neprivetivo,ale riesis somariny... riesis jedlo ktore si vies jednym telefonatom objednat a mas navarene, pre celú rodinu tolko kolko potrebujete,aj duplu keby bolo málo...nejde o nic bezvycajne,jedinecne ktore ti vie dat iba tvoja svokra .. ako je mi to aj na smiech a zaroven mi je trápne aj za teba...

babulkomale
12. mar 2022

@pericolosa to s tym kuratom ma pobavilo 😃 my zjeme cele kura na obed a este poobede si dame a to sme dvaja dospeli a dve deti a príde mi to normalne...alebo peciem kura plus dve velke stehna k tomu.
Mame znamych co jedia styria dospeli jedno kura vraj dva dni...ale! maju nove auto 😃 mozno to je pointa, neprezeru 😂

pleja
12. mar 2022

....dobré bolo to jedlo, čo ste navarili...deti si ešte pýtali a už nebolo. Nemohli by ste doniesť na budúce viac? ...

zdenkastanka
12. mar 2022

* nezvycajne tam malo byt.

petricka22
12. mar 2022

Mne to teda nepride take nevdacne. Ale tie historky mi prisli celkom komicke🙂 ludia su kadejaki, svokru nezmenis, asi sa nad tym mozes uz len zasmiat.

heln
12. mar 2022

@pericolosa poviem ti to jednym slovom neries. ja mam celkom fajn svokrovcov a mame korektny vztah, ale tiez ma niekedy vytacaju, o to viac ty s komplikovanym vztahom neries. mne ked nieco donesu ci uz svokrovci alebo nasi a nie je toho dost tak dam detom alebo muzovi, neriesim.

selest
12. mar 2022

Tak to kurca je divne, svokra mozno nema odhad a mozno to berie ze vari len pre syna, ktovie mozme hadat😉neriesim a nikdy som neriesila co mi kto dal a kolko. Tesim sa ak mi svokra nieco donesie, podakujem ze sa vobec unuva, bodka. Su jedla kt sa daju navarit za vacsi hrniec zamrazil a znovu ohriat, daju sa kupit hotove jedla, jedlo objednat, my varime 2x do tyzdna..Koli jedlu by som nekazila ako tak fungujuci vztah so svokrou. Su aj horsie svokry staci precitat diskusne forum😅

kornelies
12. mar 2022

@pericolosa Odo mna pozitivny komentar. Ved ty ani nevies, aky dar mas svokru. Stara sa vam celej rodine o stihlu liniu, ludstvo je obezne. 😉
Teraz vazne, oni su zvyknuti jest malo, im to nepripada, ze ste dostali menej ako v skolskej jedalni na 1.stupni.
Moja suseda 80 rocna pani s 50 rocnym, slobodnym synom maju obed z restauracie vzdy na polovicu, im to staci.
Si matka, mas manzela. Vsetky sme mali deti chore, viac ako polovica MK su samozivitelky bez pomoci a neplacu. Bude aj lepsie, ked deti odrastu.

mandarinka555
12. mar 2022

Autorka sa odmlčala....asi si vstúpila do svedomia a tým deťom konečne niečo varí.