Ahojte, zaujíma ma, či a ako u vás pomáhajú s deťmi starí rodičia (či už vaši rodičia alebo svokrovci). U nás mama pomáhala výrazne sestre s jej synom pred cca 10 rokmi. Svokrovci sa zas zamerali na svoju dcéru a jej syna. Nám nepomáhajú, sem tam doniesli moji rodičia navarené, ale čo sa týka nejakého kočíkovania alebo stráženia, o tom sa nedá hovoriť, ani v prípade mojich rodičov, ani svokrovcov. Dokopy boli močíkovať či moji rodičia či svokrovci asi tak max 10x, stráženie žiadne a prídu len na rýchlu návštevu raz za 2 týždne na 2 hodiny, pričom bývame v rovnakom meste. Zaujíma ma ako to je u iných a či mají starkovci preferenciu voči niektorému svojmu dieťaťu alebo vnukom, vnučkám.
Bud rada, ze mas pokoj.
@tetapetra vdaka, citala som stare diskusie a chcem citat aj nieco aktualnejsie. 😊
Nepomahaju ani jedni. Sme od nich daleko, od oboch. U nasich su moje deti jedine vnucata. Svokrovci maju dalsie 3 vnucata, ktore su okato uprednostnovane. Kedysi ma to trapilo, ale nastavila som sa tak, ze co nemozem ovplyvnit, to riesit nebudem. Zije sa mi lepsie 🤷♀️
@monsterablue ako na jednej strane ano, nestaraju sa do teba ale na druhej strane, aky budu mat deti vztah so starymi rodicmi? Nijaky? Ja deti na ucovat nikomu nechcem. Ale vsetci nam roky “pilili usi” s tym aby sme mali deti, ze chcu vnucata a teraz nevidim ze by sa isli pretrhnut.
@deti95060810 chapem, nie vzdy to je tak, raz pridu na chvilu na 20 minut a musia bezat a bufu nam vypisovat ako im vnucka chyba ale prist nepridu a byvame v tom istom meste a dvere maju u nas otvorene. 🤷🏼♀️
Myslíš,že sa za týždeň niečo zmení?😁 Počas roka nepomáha nikto. Sme 500km od rodičov. Svokra,že vôbec. Naši si beru syna počas letných prázdniny.
Nepomahaju…nasi kvoli dialke a svokra kvoli dcere, tam je kazdy den, tak na nas casu nema. Ale s odstupom casu som za to rada, ver mi ze obzvlast svokry vedia pomoc vyhodit na oci… “bez nas by ste to nezvladli” atd. Je to narocne, dni idu pomaly ale roky rychle a budeme mat cas aj na seba
@diewcatqoo take cosi som chcela aj ja pocut alebo teda vidiet a citat, ze sa s tym treba zmierit aj u nas to tak je ze su uprednostnovane vsetky deti len to nase potomstvo nie 😂
Svokra raz za pol roka. Mama mi vezme malého denne aj na 8hodin keď musím ísť do práce a je chorý. Takže mama s ocom sa mu venujú na 200% kupujú mu oblečenie, všetko. A strážia kedy potrebujem bez nejakých reči. Nemám problém ho tam dat a viem ze je šťastný a je oňho postarané.
Co sa tyka rozdielov, tak ani moja mama, ani svokrovci nerobili rozdiely. S uz len svokrou byvame 10r, takze pomahala so strazenim deti, nechodila kocikovat, toto nebolo pre nu. Dcere velmi nemala ako chodit pomahat kvoli velkej vzdialenosti. Moja mama k nam ma 90km, takze ked prisla, tak uz na par dni...ona zase rada kocikovala po dedine a okoli. Rovnako chodila kocikovat ked mal brat male deti, lebo jeho svokra im s detmi vobec nepomahala, hoci byvaju v 1 dome. Rovnako chodi teraz ked su vacsi na narodeniny aj mojim detom, aj bratovym.
Keď nebudú mať vzťahu tak ho mať nebudú...
Svokra nemala iné vnúča okrem mojich detí a vôbec nikdy nepostražila, nikdy nekončíkovala, nekupovala darček ani len sladkosti, ani len euro nedala, na návštevu prišla za 18r asi 5-6x. Ale zato prieky robila o106.
Vieš čo, keď vlani zomrela deti ani drobnú slzičku nevyrobili. Ani som sa nečudovala
A prepac, ale ty sa im ozyvas? Zavolas ich na kavu? Poprosis ich o pomoc, ze si potrebujes na hodinu navarit/oprat/nohy vylozit? Moja mama pomaha na 150%, kebyze moze si nase deti adoptuje. Ale svokra, ta u nas bola asi 2 keat za rok, byvame od seba 10km, aj ked pisala tak len parkrat. Po kratkej diskusii z toho vzislo to, ze ona bere ze babka z maminej strany ma k vnucatam casto blizsie (predsa len matky viac komunikuju so svojimi mamami o detoch, nez muzi s mamami o detich), a ze ona sa nechcela vnucovat a cakala na nas impulz. Kedy ju zavolame, kedy bude potrebna, kedy ju poprosime, kedy sa sami ozveme.. takze treba zvazit obe strany ;) chapem ze nechces vnucovat svoje deti, ale potom si nevynucuj pozornost a zaujem inych ;)
Tak to vobec, nechodia kocikovat ani nic, vidime sa raz za dva mesiace, tiez na par hodin, jedine ked im zoberieme deti, ze musime ist nieco vybavot, nakupit, tak pokocikuju, kym sa vratime, ale to bolo zatial dvakrat. :D
Aku castu pomoc si ty predstavujes ? A s cim? Len tak ma to zaujima ked sa teda pytas .
Moji rodicia byvaju v inom meste ( ale blizko) a poziadala/ziadam som ich o strazenie dajme tomu raz za cca 3 mesiace , teraz uz ani to nie, ked ozaj mi trebalo, nechcem aby mali starosti . Ale vzdy ked idem s muzom niekam na vikend vo dvojici co je napr. 2-3 x za rok, tak si ho vezmu na 2noci v pohodicke. Nemaju nikdy problem .
Moji svokrovci byvaju 5min cesty od nas, v kontakte sme kazdy tyzden, pomahaju velmi hlavne tym ze si sami vezmu syna na par hodin lebo chcu a maju cas tak my si oddychneme ( napr raz za 2 tyzdne) . Najviac v lete,teraz moc nie. Ale svokra nam vzdy posiela kolaciky, ozaj mame druzne vztahy,viem ze vzdy ked treba, viem sa na nich spolahnut.
Autorka, beries v uvahu aj pribudajuci vek starych rodicov? Lebo v 50-60 ma clovek neporovnatelne viac energie ako neskor. Neviem, ci je to vas pripad, len mi to napadlo, ked si pisala o synovcovi, co ma 10 r.
Inak najlepsie je necakat nic, neporovnavat a najma nemat ocakavania. Potom je akakolvek ich iniciativa a pomoc prijemnym bonusom. Dieta ste mali na to, aby ste ho vychovavali vy rodicia a nespoliehali sa na pomoc od starych rodicov. Teda tak sme to mali nastavene my, pred cca 20 rokmi. ;)
Moji rodičia sa o moje deti postarajú na 210%. Postrážila, zoberú na výlet, zavezu do školy, Zo školy, na krúžky. Chodia na každé vystúpenie, oslavy. Kúpia im veci....
Jednoducho sa na nich môžem vo všetkom spoľahnúť. Rovnako moji svokrovci. Nikdy som nemali ani z jednej strany problém že by nechceli alebo by sa vyhovárali. A som rada. Moje deti majú obidve babky aj obidvoch dedkovi veľmi radi a to je to najviac ♥️
@sssimikkk vies co, ano, velakrat som sa rozpravala o to to s mamou ze pomahala sestre na dennej baze a prekocikovala cele mesto s jej dietatom, hrala sa s nim a kupovala mu veci a kupuje mu ich do dnesnych dni, ked som sa spytala preco nepride pomoct aj mne tak mi povedala, ze by som sa mala konecne vzchopit. Neviem ci je to skor do placu alebo na smiech, ale sestra jej tiez pravidelne volavala ze potrebuje pomoc.
Svokra sa ponukla parkrat na kocikovanie a z casu na cas pride aj sama bez svokra ale vzdy ked mohla prist kocikovat tak to sklbila s aktivitou ktoru mala v keste ako su nechty, cvicenie atd a potom mi spiace dieta vratila na ulici a ja som sla dokocikovat.
Neviem kde si zobrala ze si nieco vynucujem, ale nevynucujem si nic teda, po takomto sfuknuti ze sa mam vzchopit a ja pomoc nepotrebujem a sestr aju ma si rozhodne nebudem vynucovat nic.
@guudy ano, chapem pribudajuci vek, zdravie atd a vsetky okolnosti. Len ma mrzi, ze pokocikovat by snad zvladli, ale skor mi to pride, ze nechcu, ale tak prestala som mat ocakavania. Ako som ti spomenula, mna mama sfukla, ze sa mam vzchopit a starst sa o dieta a sestre pomahala a aj pomaha, mna to len mrzi za moje dieta, ze ono si neuzije starych rodicov tak ako synovec alebo zas vnuca/vnucata zo strany manzela.
@guudy a teda ja sa nespolieham na pomoc, lebo sa staram od zaciatku sama o dieta s manzelom, teda sa nemam nai na co spoliehat, mna mrzi len ten vztah odhliadnuc od tej pomoci.
Moji byvaju inde, takze nie su u nas kazdu chvilu, ale zase tak raz za mesiac si zoberu maleho na par dni. Maju super vztah. Ale maju uz 70, obidvaja mali tento rok operacie. Predtym mama chodila tak raz za tyzden na cely den alebo na pol dna, no po operacii uz nie - horsie sa jej soferuje, je menej pohybliva, este sa nedostala uplne do formy. Nemoze to u vasich byt tiez uz aj vekom? 10 rokov je velky rozdiel, nemusia uz proste tolko vladat.
@marianarem vies co, vravim si, ze aj vekom to iste moze byt, ved ja neziadam nic specialne, ale sem tak zobrat dieta v kociku von na spanok by snad zvladli si myslim, len oni maju vzdy akekolvek ine aktivity lepsie nez vnuca. To iste svokor, on chodi na bicykel, plavat, po vikendoch s partiou kamaratov mimo mesto. Svokra budis ta pride aj sama ako som spominala, ale ked mala orist kocikovat, tak vzdy len v ramci svojich sktivit v meste a potom mi dieta vratila spisce v kociku po polhodine a musela som si ist dokocikovat lebo ona ma nejaku aktivitu v meste napr nechty a moje dieta v nejakom case spi a ona nepride len tak ze nema nic ine v meste.. som len smutna z tej situacie.
Pri prvom dietati som bola sklamana, ze sa o neho nezaujimaju (nie kvoli strazeniu, ale ze si nebuduju spolocne vztahy). Obe deti kocikovali dohromady 2x. Teraz to uz neriesim. Ked nema niekto zaujem, tak nemoze ocakavat zaujem od dietata za par rokov. Ako sa k tomu oni postavili, tak som sa k tomu aj ja postavila.
Sme v zahraničí, takže nijako. Keď ideme na Sk, máme prevažne deti tiež na krku my, jedine nemusíme variť. Na Sk chodíme 2 x ročne.
Taktiez su nase deti tie menej zaujimave pre nasich aj svokrovcov. Neriesim. Uz som sa s tym zmierila. Nemam ani ja k nim tak blizko uz.
Pomáhame si veľmi. Každý deň mi svokra napíše, či sme s deťmi ok, či niečo nepotrebujeme. Tak isto s našimi, neviem si predstaviť nezavolať mojej mame. Aj keď od oboch bývam 10min. Postrážia, pýtajú si ich, keď sa im dá. Vždy máme u nich dvere otvorené. Našťastie u oboch strán. Ja s otcovou mamou nemám skoro žiadny vzťah, malo sme sa navštevovali, starkej doteraz vykam. Druhá starka bola pre mňa všetkým. Chcem aby aj moje deti mali super vzťah so starkovcami
nemaj ocakavania a bude to lahsie.
dieta ti podrastie, vztah sa nebuduje. teraz “stari rodicia” nemaju cas. potom pojdu na dochodok, cas mat budu, a tvoje dieta nebude mat zaujem, ked tam ani vztah nebude vybudovany.
potom bude z ich strany neskoro lutovat. nuz.
Dnešní starí rodičia už niesu taki, ako naši starki pred 30timi rokmi...
Toto mi ukazuje pod tvojim príspevkom. Týchto tém je tu milión a milion názorov k nim.