Pomáha vám manžel s domácnosťou?

tkmama
28. máj 2012

Veľmi by ma zaujímali Vaše názory a skúsenosti. Poznám rodiny, kde chlap ani nehne prstom, ale aj také, kde robí takmer všetko. Možno je to o výchove, o tom, čo videl doma. My sme niekde uprostred, ale niekedy mám pocit, že chcem toho priveľa. Tak sa snažím nájsť nejaký "štandard", ak sa to vôbec dá. 😉

gabinocka
28. máj 2012

ano, pomaha, je to vec dohody a u nas je to tak ze kazdy robi co uzna za vhodne, cize ziadne delenie na zenske a muzske prace....treba umyt riad? kto je v tom momente v kuchyni tak ho umyje...detto vysavanie, prach atd. akurat si vyhradzujem pravo na vesanie vyprateho pradla a aumyvanie okien..to moj muzicek stale odflakne 😀

aduskatt
28. máj 2012

no, pomaha je asi nespravne slovo v nasom pripade. Obaja sa rovnako podielame na domacnosti. Neda sa to brat ako pomaha, preto ze to nie je moja povinnost a on milostivo zasiahne, ked ja nestiham🙂..ale teda asi si sa chcela spytat, ci som na to sama, tak nie.zapaja sa aktivne aj do domacnosti aj do vychovy🙂

lucka1987
28. máj 2012

pomáha ? tak by som to nenazvala.. skor "podiela sa na domácich prácach" pri slove pomáha mam taky pocit, ako keby je to len moja praca a nieco nezvladam a potrebujem pomoc.. ale nie je to tak... mm je 80% z casu tyzdna mimo sk a tak je dost vela na mojich pleciach, no ked pride z prace , nerobi mu problem, dat na pranie, povesat pradlo, preblit drobca, umyt riad ci povysavat.. jedinu vec co nerobi je zehlenie, lebo to ani ja nerobim vo velkom. ozehlim len to co je nutne a co bez ozehlenia sa nosit neda 😀
ale u nas to funguje aj naopak.. dva tyzdne dozadu som stala pri miesacke a robila beton na zalievanie deky.. tento vikend som s mm prenasala krov a natierala... cize u nas robime vsetko spolocne.. ziadne pomahanie ale spolocna praca.

sophie753
28. máj 2012

ahoj 🙂 určite je to všetko o výchove stačí ked sa pozrieš na to ako to funguje u jeho rodičov a aké majú názori a hned vieš do čoho ideš(kiež by som to vedela skôr🙂u svokri je to tak,ze svokor príde domov vyzuje sa veci hodí dole pod schody a čaká kym mu žena ešte aj naberie obed...takže môj muž nedokáže predýchať to,ze ja nielenže ho neobsluhujem ešte od neho aj niečo vyžadujem...ale zvyká si aj ked to u neho ide veeeeelmi ťažko...
a teraz opačne mi sme boli doma 4 súrodenci a aj ked som bola najstaršia a všetko som väčšinou robila ja všetci vedeli,že si musia po sebe upratovat....a aj ked moj brat bol vždy ten najneporiadnejší a vyhlasoval,že ženy sa majú postarať,...a on si nájde slúžku videl,že ocino sa doma chytí všetkého a teraz je aj s neho už tatinko čo doma navarí,operie,ožehlí a postará sa aj o malého 🙂

lucka1987
28. máj 2012

@aduskatt presne som o tom pomahani pisala, akurat ze som prispevok pisala dlho, lebo som odbiehala , uplne si mi prehovorila z duse 😀 😀

zuzkat1
28. máj 2012

@tkmama nie🙂 u nas je to tak ze robim vsetko ja🙂 maximalne ide na nakup ked mu poviem, alebo vynesie smeti a venci psa... inak vsetko ja... no ale ked idem s malou k nasim na par dni a on je doma sam tak zas predtym ako vratime uprace....

olexa
28. máj 2012

je to o tom ako si ho naučíš tak máš...mne pomáha so všetkým o čo ho požiadam, umyje aj okná so mnou, povysáva, umyje dlážku, riad, venčí psa, spraví nákup čo má na papieriku 😀, varí iba ryžu a palacinky ostatné si varím sama. Keď nespraví ryžu, ryža sa neje 😎 Viem, že sa mu nechce, ale musí, pretože vie, že ak on mi nepomôže potom som zlá koľko mám so všetkým roboty a to som nepríjemne zlá. Takže pomáha, lebo je to pre jeho dobro 🙂 A keď budeme mať dieťa, tak bude určite kmitať ako ja, bez žiadných rozdielov mužská a ženská práca.

ava11
28. máj 2012

Môj sa zapája tzv "napožiadanie" 🙂 Sám od seba toho nejako extra veľa neurobí, ale čokoľvek poviem, že treba urobiť, tak urobí. Čiže povysáva, umyje riad, vynesie smeti, vyvešia prádlo a pod. On to nerobí automaticky preto, lebo si to ani nevšimne, že treba, má dosť roboty. Ale teda vôbec sa nesťažujem, máme svoj systém a nikdy mi neodmietol niečo urobiť, keď som požiadala. Nevie len variť, ale to mu prepáčim, keďže ja zase neviem technické veci v byte, ktoré on zvláda.

sophie753
28. máj 2012

Holky tak takých mužov čo bez rečí urobia niečo v domácnosti vám úprimne závidím🙂))moj ani nevie čo je prachovka ale povedať,že je niekde prach mu problém nerobí...

aduskatt
28. máj 2012

@lucka1987 tak to je perfektne🙂 ja som tak spokojna🙂

lucka1987
28. máj 2012

@tkmama inak to ze mm perie , navari , povesa pradlo a podobne. neznamena, ze ja nic nerobim.. prave naopak, ked pride po 5 dnoch z prace , tak ma vsetko vyvonane, navarene aa chcem mu aspon doma dopriat tu pohodu, aku v praci nema... potom co uz robi cez vikend, pripadne, ked je dlhsie doma to je vec druha 😀.. neviem ci existuje nejaky standard co vsetko mame pozadovat aby robili nasi mm . je to o konkretnych povahach.. niektory chlap by sa ani riadu nedotkol ani keby ako jeho zena chcela, a poznám takych co tie riady umyvaju dobrovolne. toto podielanie sa na spolocnych pracach by nemalo byt akesi nutenia partnerov nieco urobit.. malo by to byt spontanne. ziadne rozkazy : uvar obed dnes.. vecer umy riad a podobne...

hajanka
28. máj 2012

ano pomaha a aj sa podiela na domacich pracach 😉
nema problem povysavat, umyt wc, alebo dlazku, ci okna, nema problem navarit (u nas vari hlavne on), poumyvat riady alebo ozehlit, naplnit pracku a rozvesat pradlo, prichystat mi ranajky alebo veceru...
tiez to neznamena, ze ja nic nerobim 😉 😀

zuzkat1
28. máj 2012

@sophie753 😀 to mame nejakych rovnakych chlapov...inak neviem ako tebe ale mne to nejak extra nevadi...ja si rada sama porobim..mam robotu taku ze som o 3tej doma (teraz na materskej) a teda kym on dojde mam porobene...

tkmama
autor
28. máj 2012

no môj drahý varí-je to jeho hobby, sem-tam umyje riad a to je všetko. jediné, čo ma štve je, že nikdy neuprace po deťoch, nikdy sa nezohol pre spadnutý papier, jednoducho to nevidí. a keď som mu raz povedala, že má umyť WC, tak mi povedal, že on to nikdy nerobil. Skoro ma vystrelo. Na to asi treba školenie 🙂

sophie753
28. máj 2012

@zuzkat1 ...to je dost mozne🙂u nás v rodine to ale vždy bolo tak,že sa chlapi tiež podielali na chode domácnosti a nielen tým,že doniesli výplatu ako je naučený moj muž....možno keby mám jedno dieťa aj by mi to vyhovovalo lebo teda pravdu povediac jeho odvedená práca je dosť diskutabilná 😉 ale máme už dve deti rok po roku viac menej ešte malé a čakáme tretie takže ked nepomáhajú svokrovci musí sa on viac činiť🙂

mandragora22
28. máj 2012

@hajanka paaaaaaaaaaaana, zlaty to manzel! 😉

hajanka
28. máj 2012

@mandragora22 ze? 😅 ked to tak po sebe citam, mala by som si toho asi viac zacat vazit 🙂 ale neboj, aj on ma svoje muchy 😀 😀

tea333
28. máj 2012

@tkmama nie ze pomaha, ale sa spolupodielame 🙂 robime obaja vselico co treba, vratane starostlivosti o dieta 😉

mandragora22
28. máj 2012

@tkmama ja som kedysi davno mojmu povedala. chod umyt prosim ta chodbu (vonkajsiu na schodisku, mali sme sluzbu). a on sa ma opytal: "a to sa ako robi?" 😀 😀 😀 😀 😀 😀 tak som mu dala ustne skolenie a siel. umyval ju 45 minut. ked ju umyval potom neskor asi 6-7 krat, umyval ju 20 minut a po cca 15.raze mu to trvalo uz len klasickych beznych 10 minut ako aj mne. na vsetko treba prax... aj okna som ho naucila - ustne - umyvat, vysavat vie, ved to ziadna veda, postupne sa musi naucit umyvat a upratovat vlastne vsetko, lebo som ho aj kvoli takymto veciam tak napoly opustila 😀 😀 😀

mandragora22
28. máj 2012

@hajanka no to ma asi kazdy z nas, hmmm. niektori aj mäsiarky maju 😀 😀

poleva
28. máj 2012

áno,nám veľmi pomáha 🙂 rodina je 1.miesto u neho 🙂

m.i.r.i
28. máj 2012

moj je na rodicovskej s drobcom, takze okolo maleho robi viacmenej vsetko..od narodenia..no a ostatne si delime..on je super kuchar, tak varime tak 50:50, ja skor take polievocky a klasiky, on masko, pecie chlieb, pizzu...chodi nakupovat iba on, ja tak raz za mesiac...este povysava..vynasa smetie..zehlim len ja a aj davam prat a vesiam,ale to od neho nevyzaduje, ak by chcel, spravi..vie si krasne ozehlit aj nohavice aj koselu..ale ked teraz nechodi do prace, tak tam taketo veci odpadli a tak zehlime minimalne..prach neutiera teda🙂

zuzkat1
28. máj 2012

@sophie753 chran panboh svokrovci🙂 ja s nimi len ta pozdravim a hotovo...svokor je zlaty ale svokra.... u nas otec toho tiez moc nerobi a u manzela je svokor poriadnejsi ako svokra... mne manzel uz ked sme sa brali povedal ze on tieto veci robit nebude takze som s tym bola uzrozumena... no ja od neho chcem len to aby si na miesto daval veci... uz som si zvykla ze napr v noci zehlim... periem a taketo prace... varim hned rano teda spravidla o 10tej a nvarene a prach a vysavanie ako sa da...mala je dost hyperaktivna a vyzaduje pozornost teda to prisposobujem hlavne jej

sophie753
28. máj 2012

@mandragora22 Ja som tiež mojemu naordinovala nech pekne vonkajšiu chodbu umýva on doma ho k podlahám nepustím lebo ich zakaždým dolíže a vyzerá to hrozne ale vonku nemá čo pokaziť🙂))odvtedy umýva vonku len on.....a už minule mi prišiel s tým,že mu sused povedal,že robí chlapom hambu....milé dámy naši "páni tvorstva zvládnu všetko len ich musíme častejšie otravovať aby pochopili,že to myslíme vážne 😀 😠

tibinka22
28. máj 2012

No môj manžel nepomáha 🙄 Najskôr som to riešila, už to neriešim, zvykla som si. Sem tam mu dám smeti do ruky nech vynesie a to je asi tak všetko. 😅 A že schodisko alebo suterén ako vidím niektorých chlapov- nehrozí, ale ako vravím, prestala som to riešiť a už mi to neprekáža. On zabezpečí domácnosť po finančnej sránke a ja po tej druhej 🙂

alex31
28. máj 2012

@tkmama ... urcite sa podiela na vsetkom co doma robim aj ja ... kedze sme obaja zamestnani ani by to inak asi nebolo mozne aby som ja po prichode z prace este vsetko robila sama ... navyse posledne mesiace ma v domacnosti uplne nahradil kedze som z pracovnych dovodov musela na cele 3 mesiace odist a domov som chodila len na vikendy a tie 2 dni stale tak zbehli ze som sa este ani riadne nevybalila a uz som cestovala prec .... bola to pre nas oboch obrovska skusenost ... moji 2 chlapi to zvladli absolutne perfektne a aj ked maminka chybala 😀 poradili si a cela domacnost funogovala nadalej tak ako keby som bola doma 😀 😀 😀

tigris20
28. máj 2012

moj manzel ked by nepozametal a nepozmyval 3x za den asi by ochorel,ja to uz nerobim lebo zevraj to nie je podla jeho predstav🙂 tak to robi on a aj umyje riad ak je v drese ,aj by pozehlil ale to zas nevie on podla mojich predstav 😉 ja sa nestazujem,mam dobreho manzelika

andrejka1983
28. máj 2012

môj manžel tiež robí 90% všetkých domácich povinností za mňa 🙂 ja sa akurát starám o našu dcérku ( obliekanie, prebaľovanie, papanie, prechádzka a tak,,,,a rada nakupujem, to manžel necháva na mňa,on mi robí akurát nosiča 😀 ...inak varí takmer výlučne len on, upratuje, vysáva,zametá, kvety polieva, stara sa o záhradu,o psa....ale jeho to baví, nikdy som ho nepočula sa stažovať, skorej mi ešte povie ...Ty oddychuj láska,ved sa celý deň staráš o našu dcérku 🙂 ....všetko je to vecou dohody a vzájomnej komunikácie a tolerancie. Ja akurát rada žehlím a umývam okna, ale to beriem ako oddych a nie prácu 😝 😀 ...ja sa na toho môjho stažovať nemôžem 🙂

kacsik
28. máj 2012

Môj drahý spraví všetky domáce práce, ale samozrejme až keď mu poviem, samého od seba ho to nenapadne, ale to je u chlapov asi normálne 😀 teraz ako som tehu robí za mňa úplne všetko, predtým len varil, vysával a vynášal smeti, to su u nás "mužské" činnosti 🙂

lentilka29
28. máj 2012

tak v ramci normy....je v praci od rana do 7 vecera...takze vecer sa pohra s malou aspon,umyje po sbee riad.pocas vikendu je napomocny viac....