Dobry den chcem sa opytat tych z vas ktore ste mali rovnaku ci opacnu situaciu, ja som pokrstena mam aj svate prijimanie birmovku nie. Do kostola nechodim ani nic podobne ale svoje dieta by som chcela dat tiez urcite pokrstit. Partner je neveriaci krst ani nic ine nema a dieta nechce dat pokrstit. Ako ste vy co mate skusenost vyriesili otazku krstu??
A má nejaký konkrétny dôvod prečo krst odmieta? Či len tak z princípu? Pre konštruktívnu diskusiu je dobre vedieť že prečo ten krst odmieta
Veď vedel že z si pokrstena a že pravdepodobne budeš chcieť krstiť vaše deti. Veď ho nenútia chodiť do kostola, modliť sa 5x denne či dodržiavať nejaké cirkevne pravidla. Krst dieťaťu nijako nemzmeni život, ide len o duchovnu stránku
Vetu že ty si matka a vieš čo je pre dieťa najlepšie b som si odpustila. To je take provokačné. Rodičia by mali byt rovnocenní
Mňa by skôr zaujimalo, prečo ho chces dat ty pokrstiť.. keď ani do kostola nechodíš, ani zosobášení nie ste..
Ved to nechaj na rozhodnutie dietata, ci sa bude chciet dat pokrstit a mat vsetky sviatosti.
kedze sama niesi katolik a ani muz nechala by som o na dietati az vyrastie .. pokrstit sa da aj v dospelosti ...
Partner dieťa nechce dať krstiť z toho dovodu ze on neveri v boha ani nic podobne a celú cirkev a nabozenstvo nazyva sektou a on svoje dieta do ziadnej sekty davat nebude. Povedal, tak ako tu pisete, ze nech sa dieta rozhodne samo ak bude chciet v buducnosti. Ja veriaca som, aj krstena, a citim to tak ze by som chcela aby krst malo.
Anonym - tak to nechaj na rozhodnutie dietata. Ked ty ano, on nie.
keby si bola katolik mas sviatosti a chodis do kostola .. priatel ma pravdu katolizmus je sekta ..najstarsia na svete ,ale ludia dacomu musia a chcu verit ... nechaj to na dietati ako radi manzel/priatel .. aspon neje uplne proti a dava moznost raz ano ... kym ty tu moznost nechces .. myslim ze v tomto spore je on rozumnejsi ...
Mozno keby si bola ty ina "krestanka", tak by to bral inak a pristupil by na krst.
No zijes s priatelom bez svadby, mas za slobodna dieta, do kostola nechodis....
Aký význam má vo vašom prípade krst? Pre pekné fotky, darčeky a žúrku?
Partner ateista, ty máš len formálne sviatosti, možno už ani otčenáš si nepamätáš, tak na čo?? Okrem toho keďže nie ste zosobášení, tak podľa cirkvi žijete v hriechu a ľahko sa môže stať, že farár krstiť odmietne.
U nás to bolo opačne - ja ateista, ex pokrstený a jeho mama že kedy bude krst. No s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy, jedine, že by raz dcéra chcela, ale nevyzerá to tak.
kompromis dieta sa môže dat pokrstit aj ked ono samé bude chciet
rozhodne to za vás dieta, ak si nájde cestu k naboženstvu tak si nájde ak nie tak nie a možno si nájde nevestu čo ho k tomu donuti aby bola svadba v kostole
ja by som to nechala na dieta ked sa neviete dohodnut a v tomto sa ani nedá dohodnut lebo každy chcete totálne niečo iné
a potom aky ma vyznam krst ,nemá zmysel
Ahoj, nečítala som komentáre ale chápem teba aj tvojho partnera. Podľa môjho názoru ak to dieťa nebudeš viesť k viere nemá zmysel aby bolo pokrstene. Môže byť pokrstene aj neskôr keď sa rozhodne ísť v rámci školskej výučby na náboženskú výchovu a Prvé Sväté Prijímanie. Je to kompromis ako pre teba, že necháš dieťaťu otvorené vráta k viere tak aj pre partnera a vyhnete sa zbytočným hádkam. Ak však chcete dieťa viesť k viere, mala by si to partnerovi povedať a tiež ísť dieťaťu prikladom. Dúfam že partner o tvojej viere vedel skôr ako ste spolu dieťa počali a neprekážalo mu to. Inak sa zatne a nepohnes s ním.
Nech sa dieťa rozhodne keď na to bude pripravene
pozri ak urobíš krst za chrbtom určite ti to neodpusti lebo toto je vec na ktorej sa musite dohodnut ale tu sa nedá dohodnut lebo obaja ste názorovo na opačnom konci brehu rieky
môžeš prvy rozkol zasasadit vo vašom vztahu
nechaj to na dieta, aj u más babky riešili ,nechali sme to na deti lebo žiadna strana by nebola spokojna a to každá ho tahala do svojho kostola pričom ako princip je ten istý ale čo bol cirkus pri prvom , hádali sa do krvi, potom zdute nijak inak to nešlo , len nechat na dieta
Mne napriklad v dospelosti vadilo, že ma rodicia pokrstili bez mojho suhlasu... viest k dobrote a laske k bliznemu sa da aj bez krstu...
Ty ano, on nie, nech ked dieta vyrastie samo sa rozhodne. Darmo sa budete hadat.
Blbe je, ze tvoj partner nazyva krestanstvo sektou. Neviem ci si uvedomujes, ze ked keby zacalo vase dieta chodit do kostola, tak vo vasej rodine budu velmi neprijemne napate vztahy. Krestanstvo je velmi silne vnutorne presvedcenie, a medzi dieta ktore je k nemu vedene, a otcom ktory ho kompletne odmieta moze vniest neprijemnu nepohodu. Nehovoriac o tom, ze manzel na teba nebude mat pekneho slova. Vo vasej rodine by som zostala pri romanoch ze Jezisko nosi darceky, a dalej by som to zatial neriesila.
Ahoj, u nás je to tak že manžel sa dal krstiť v 23, ja tiež som sa dala pokrstiť v roku 2016 a my to budeme tiež tak robiť ako naši rodičia... 😊 ak sa budú chcieť dať pokrstiť a uveria v Boha, tak nech sa dajú pokrstiť 🤷🏼♀️😄 vybavené 😄
@amelia000 úplne súhlasím.... je zbytočne hádať sa a presviedčať druhého o niečom v čo neverí
U nás je to naopak, ja nepokrstená ateistka a manžel je aj pokrstený, a má aj prvé sväté aj birmovku. Ale takisto do kostola nechodí, odkedy sa ho tam pri spovedi pýtali somariny ☺ . Svadbu sme mali na úrade a nášho syna sme pokrstiť nedali, načo aj keď do kostola nechodíme. Vy dvaja si musíte určiť priority, ako budete ďalej viesť Vaše dieťa. Na základej škole potom príde otázka pôjde na náboženstvo alebo na etiku ? A budete mať pred sebou ďalší problém. Budete potom chodiť s dieťaťom na náuky každý týždeň? Neviem či cirkev potrebuje takýchto kresťanou, aby tam len chodili kôli spokojnosti babiek a dobrému pocitu že mám pokrstené dieťa.
@mamicka2005 presne tak... tiež sme mali svadbu len na úrade a nemáme tie somariny ako birmovka a prijímanie 🤨😄
Najviac zvlastne sa mi zda, ze mate v takejto dolezitej teme uplne odlisne nazory a rozhodli ste sa mat dieta bez toho aby ste si toto vopred vyjasnili. To este asi narazite na vela takychto nezhod...
Navyse, ak sa ma nieco udiat, tak to musia chciet obaja - on nechce, tak asi neostava nic ine ako nechat dieta nech sa neskor samo rozhodne ci chce alebo nie.
Ja som praktizujuca katolicka, v krste vidim velku duchovnu hodnotu a napriek tomu si myslim, ze v tomto spore by si mala ustupit ty. Vieru predsa nepraktizujes. Partner kresťanstvo odmieta takze ak by sme aj nevzali do uvahy bohosluzby, ako budes dieta viest k viere? Iste mu nebudes moct doma citat z detskej biblie, prihlasit na besiedku ci do spevokolu, vecer ci pred jedlom sa modlit, vysvetlovat mu boziu lasku atd. atd. S nabozenstvom v skole bude zazracne suhlasit? Mas deravy nepodlozeny "pocit" ale v praxi skutek utek. Part erovi sa necudujem, podla mna ma pravdu
@veronikaszabova sorry ale ja som tiez nevydata s deckom a partnerom. On Ma z detstva traumu z rozvodu a prave zapricineneho mamou. Nechce sa teda brat, ja to po rokoch chapem. Teraz neviem ako by som mala byt lepsia veriaca a donutit ho do sobasa.
Pri krste sa zavezujes, že budeš dieťa vychovávať vo viere.A to ty asi nebudeš , tak neviem či to má u vás význam .
@kiki68 ja som ateista, ale viem, ze je hriech u krestanov mat dieta pred sobasom -- bavime sa o autorke diskusie.
Ahoj, skúsila by som mu povedať, že by ťa to veľmi potešilo a cítila by si sa lepšie, keby ste dieťatko pokrstené mali, že ho nenútiš ani chodiť do kostola, ani sa modliť, ani od neho nechceš, aby veril v Boha a pod. Jediné, čo by ťa ohľadom toho potešilo, by bolo, keby vaše dieťa bolo pokrstené, pretože ty sama si pokrstená. Ty si (budeš) matka, už teraz vieš, čo bude najlepšie a čo by si chcela, a ak to cítiš tak, že to bude správne, skús mu to takto vysvetliť.