Milé maminky.Chcela by som vás poprosiť o rady a tipy,ako napraviť vzťah mama+dcéra.Odkedy sa mamina s otcom rozviedla,vychovávala mňa aj mojich troch bratov sama.Keď dvaja najstarší išli svojou cestou,mali sme s maminkou vzťah ako dve naj kamošky.Všade sme spolu chodili,smiali sme sa spolu,jednoducho skvelá dvojka.Vydala som sa prišiel syn,odsťahovala som sa.Vzťah sa trocha pretrhol.Posielala som jej peniažky aby mala aj s mojím najmladším bratom na prilepšenie.Nechodila k nám,keďže sme bývali s manželom u jeho matky,s ktorou nemám dobrý vzťah ani ja a ani mamina.Potom sme vzali úver a kúpili domček.Ja som sa tešila že maminka príde častejšie,že nám bude super.No prestala som posielať peniaze,keďže sme museli splácať dom a ešte sme čakali dcérku.Mamina bola u nás prvý raz keď dcérka mala asi 3 mesiace-ja som k nej chodila dosť často každý mesiac.No mamina prestala chodiť aj keď som ju volala,posielala peniaze na cestu,nič,nechodila☹Kúpila som jej lacnejší mobil,aby sme boli v kontakte,no niekedy nedvihne,inokedy sa zatají....Keď sa mi podarí s ňou volať,je v pohode,smejeme sa,rozprávame,no potom mi brat cez Facebook napíše že mama odkazuje že telefonátom som ju len otravovala,že nemá čas potom pre seba.Keď ju idem občas pozrieť,je v pohode,smejeme sa,bavíme sa normálne,vyzerá že sa aj s mojich detí teší,no keď odídem,zasa je to nanič☹U nej kde býva ma všade ohovára že sa o ňu nestarám,že ju zanedbávam......Dosť ma to štve a neviem,ale ten vzťah už je pomaly na bode mrazu☹Neviem čo mám robiť,chcela by som aby náš vzťah bol opäť taký aký bol☹Pozvala som ju aj na oslavu narodenín,no odmietla s tým,že sa bjí mojho muža,keďže si pri príležitosti vypije,ale podľa mňa je to len výhovorka,furt sa vykrúca,len aby prísť nemusela.Aj prácu som jej tu vybavila,no sa ani neozvala-neprišla....Čo robiť?Manžel mi vraví že mám na to kašlať a prestať sa "vtierať" keď nemá záujem,ale predsa je to moja mamina a mne to nedá☹
@mamula2 pozri, možno je rada, že je ďalší krk z domu... teda neber to v zlom, ale vži sa do jej situácie - 4 deti, sama celý život..... asi potrebuje odfúknuť - niekomu to trvá dlhšie, niekomu kratšie, niekomu tento stav začne vyhovovať a inému sa začne po čase cnieť za vnúčatami ... možno má okruh svojich kamarátok, nájdi si aj ty nejaké kamošky /známe/ a ono to pôjde všetko ľahšie
Asi je z toho smutná,že ,,stratila,, dcéru s ktorou si tak dobre rozumela,že ,,stratila naj kamarátku a možno to bere tak,že ťa radšej nebude príliš ,,otravovať,, keď máš svoj domov a svoju rodinu.Ja by som skúsila narovinu jej povedať ako sa cítiš a narovinu sa jej opýtať prečo sa to pokazilo a prečo sa dozvedáš reči typu ,,otravovala si ju telefonátom alebo že ju zanedbávaš či nestaráš sa o ňu keď pravda je opačná,že ona zanedbáva teba a vyhýba sa ti...napíš list čo cítiš alebo jej to povedz priamo do očí..hlavne bez váčitiek a bez irónie,proste z lásky k nej a uvidíš či sa v nej pohne srdce alebo už jej stvrdlo ☹
@lienkafoj to mozes mat pravdu, ale ohovarat svoju dceru takto by nemusela...to co je akoze?
@mamula2 Prepac bude to tvrde ale je to pravda - kolko odmietnuti potrebujes aby si pochopila ze ona nema zaujem? Nema, nie teraz.
Prestan sa vtierat. Ty sa snazis a ona na teba kasle a este ta aj ohovara ze vlastne sa nesnazis, no nie je to chore? Kasli na to. Posli jej pekny list alebo smsku ze ju lubis ale takto sa fungovat neda ze ty sa vtieras a ona ta ignoruje. Ze jej prajes to najlepsie aj napriek tomu ze sa k tebe dostali vsetky jej reci (len takto to napis ved ona vie co povedala). A ze teraz bude asi lepsie sa nekontaktovat aby si ju teda nerusila a neotravovala. A ze ked bude chciet nech zavola ze sa stretnete.
Inak to nejde. Snazit sa nema zmysel - to robis a nic z toho. Musis ju nechat nech si "narazi usta" aby pochopila co zrobila. Nechaj to na nej. Teraz proto nechce. A ak je to jej sposob citoveho vydierania tak je to este dolezitejsie ju ignorovat. Takto vztahy nefunguju.
@mamula2 neviem,či si s ňou mala úprimný a vážny rozhovor na túto tému,ak nie,treba ho dať a skúsiť zistiť,kde je problém,ak si už s ňou rozhovor mala,asi je na čase nechať to na pokoji.zavolať a netrápiť sa,ked nebude dvíhať,pozvať ju na oslavu a snažiť sa preniesť cez to,ked odmietne,volať ju na návštevu a nemyslieť na to,prečo neprišla,prísť ju občas navštíviť a užiť si to.iné ti nezostávať,ak nemá záujem,neprinútiš ju, a ty sa budeš len trápiť 😒
@mamula2 viem ako sa cítiš ☹ Aj ja som mala s mojou maminou nádherný vzťah, boli sme viac kamošky ako mama s dcérou...No založila som si rodinu, všetko bolo ešte aj tak v poriadku, rodičia nám dosť na začiatku manželstva pomohli (najmä po finančnej stránke)...Všetko sa začalo meniť keď sa nám narodil synček - bohužiaľ v deň keď som so synom prišla s nemocnice, zomrel mamin otec a od vtedy sa náš vzťah stále horší a horší...Mamina sa zmenila, ja s manželom môžme za všetko a to nehovorím o tom ako sa občas ku mne správa (ako keby to ani nebola moja mama)...Trápi ma to, ale povedala som si dosť, už si nenechám "skákať po hlave"...
@mamula2 mam pocit ze si zvykla na to ze si jej posielala peniaze a potom ked si prestala...
ale to nie je tvoja povinnost starat sa o mamu.
clovek da ked moze ked nemoze tak ta mama by to predca mala chapat. A su ludia co by na to mali a nedaju tak ci tak tu pomoc nie ani tak o tu financnu ale o tu ochotu-neopytaju sa staruckej babicky ci nepotrebuje odviezt do kostola ci netreba ju odviezt do obchodu a pomoct s nakupom..naopak pridu zozeru napecene kolace a este si myslia ze ma byt stastna ze dosli na 15minut hoci maju dom v tej istej dedine/meste...a nezaujima ich lebo nie je dolezita celebrita lebo nema tazke prachy...lebo je stara a jej reci ich nudia..alebo poznam jednu pani co ma jednu nozku kratsiu dala mladym 20tisic na nove auto a nevesta povedala ze nech si babka nemysli ze ju v nom budu vyvazat..tak ked isla na liecenie aj na vlakovu stanicu sa musela dokrivkat sama ..by som vrazdila taky nevdak ja ked doletim z ineho kontinentu tak som za ten rok jedina vnucka co starenke vydrhne kupenu a umyje okna a vnucat a pravnucat ma pobliz dost..a mame ked mozem tak pomozem kupili sme jej s bratom plastove okna urobila som jej obyvacku novu a teraz planujeme renovaciu kuchyne. Ale ona si nic nepyta vzdy len chce "nieco na krk "jej nosim vselijake nahrdelniky zo sveta..malickost ..neviem preco sa tvoja mama takto zmenila nechapem ako ju moze tvoj telefonat otravovat ja si s mamou pokecam kazdy den cele hodiny na skype niekedy aj ked sme ticho ona kuka telku ja si nieco robim v dome ju to tesi lebo ma pocit ze sme spolu..ale ked stebou nechce mat lepsi vztah...tak nasilu ho nevynutis. Nevolaj jej nechaj ju tak ked jej budes chybat sama za tebou dojde..ak nie jej skoda..mas svoju rodinku sustred sa na nu 🙂
@mamula2 a maminka má koľko rokov keď sa správa ako protivná pubertiačka, alebo naopak - mentálne narušená dochodkyňa.
mamula, ja mám rovnaký problém. po rozvode mojich rodičov v 18-ke, som sa stala v podstate spoluživiteľom rodiny. zostali sme samé, pracovala som popri škole, mali sme jeden bankový účet, aby sme čo najviac ušetrili, lebo sa nám nežilo ľahko a spoločne sme roznášali letáky, aby sme si privyrobili. boli sme stále ako dve najlepšie kamošky, bola mojou bútľavou vŕbou. potom som si našla priateľa, t.č. snúbenca a budúceho otca môjho bábätka, po pol roku sme sa odsťahovali k jeho mame (do iného mesta, menšieho bytu ale väčšej izby pre nás) a mama veľmi ťažko niesla môj odchod. a vzťah už nie je taký, aký predtým. som rodinne založená, veľmi ma to trápi, ale niektoré veci proste nedokážeme zmeniť.
možno je to tým, že mama po mojom odchode si stále ťažko zvyká na život osamote, vie, že keď otvorí dvere, nikto ju neprivíta, na staré kolená jej nikto podľa nej nepodá pomocnú ruku a nedoopatruje ju (žijem v zahraničí a nechcem sa vrátiť).
inak, moja mama mi len párkrát zavolá ako prvá, volám jej každý deň prvá ja, lebo vraj nechce rušiť.... s mojim partnerom si veľmi nerozumie. a minule povedala, že po narodení bábätka nás nepríde ani pozrieť, lebo nepríde niekde, kde má pocit, že je neželaná (vraj to tak cíti od môjho priateľa ☹ ).
@mamula2 tvoj muž má pravdu - nevtieraj sa. ona je dospelá, svojprávna, tvojou PRVORADOU rodinou je tvoj muž a tvoje dve deti. ak nemá záujem, nechaj to tak..... pichne to pri srdiečku, ale čo už..... nič nie je stále rovnaké, ľudia do Tvojho života prichádzajú a iní odchádzajú.... je to síce stará mama tvojich detí a tvoja mama, ale keď nechce, nasilu ju za nohu k Vám nedotiahneš....
ešte ma napadlo - nemá nejakú skrytú psychickú poruchu? keď najprv všetko OK a potom obrat o 180°?