Pokazené vzťahy s mamou

21. dec 2022

Tesne pred Vianocami som sa s našimi pohádala. Mam 40+ rodinu 2 deti.
Boli sme v sobotu s mužom na oslave narodenín. Poprosila som mamu, či by mi nepostrazila deti. Vlastne uz od októbra sme vedeli kedy je oslava, tak sme sa dohodli ze ostanú u nej. Oslava 20km od mesta. Tešila som sa ako malá, 3 roky sme nikde neboli, doma malé deti, veľmi dobre by nám to padlo byť s mužom v spoločnosti priateľov. Kúpila som si šaty, dohodla kaderníčku, urobila mejkap. Na mamu sa viem absolútne spoľahnúť co sa týka starostlivosti.
Prišiel deň oslavy, nechala som u nej deti a išli sme. Keďže mladšia kaslala, dohodli sme sa ze prídem večer o 20 pre nich, aby sa náhodou v noci netrápila, nech sa nič nestane. Dala som jej sirup proti kašlú, keby niečo.. počas oslavy mi mama volala každú chvíľku, vyvíjala tlak ze deti nechcú spať, nevie nájsť pyzamko, mala.kasle, no asi 5 telefonátov. Ja som sedela ako klbko nervov, muž detto, oslava už druhorada. Mama mi hovorí aby som prišla domov, nech beriem na vedomie ze deti kašlú, mam prehodnotiť situaciu a bla bla bla. Nátlak neprijemny pre mňa.
Nakoniec som sa ospravedlnila oslavencovi a odišla z oslavy pre deti.bez nálady, mierne nasrata som vzala deti, poďakovala a odišla domov.
Na druhý deň sa mama pýtala, prečo som.bola nahnevaná. Hovorím ze mi pokazila tými nezmyselných telefonátov oslavu, náladu, a som si istá, že všetko by vedela vyriešiť aj bez toho, aby mi volala.
Odvtedy ma nevolá, ignoruje, urazena, trucuje uz týždeň. Môjmu mužovi povedala, že nemáme čo chodiť na oslavy ked mame deti.

CO MAM ROBIT? OSPRAVEDLNIT SA?

marsmykkok
21. dec 2022

Myslím, že nechať choré deti niekomu na krku nie je úplne ok. Pre mňa za mňa chodievaj von aj každý týždeň a deti nechaj kľudne aj opatrovateľke, ale ak sú zdravé. Myslím, že mama zostresovala, že sa im pohorší, čo je prirodzené. A verím, že keby dostanú vysoké horúčky alebo skončia na urgente skáčeš aj ty meter dvadsať, že mama niečo podcenila. Proste je to nezodpovedné chodiť niekomu na krk nie jeho deti ak sú choré, aby sa bál čo bude.

zmrzlinka2021
21. dec 2022

Normalne ju chodte pozriet a neries. Proste je to stara skola, kde zena bola roky vo "vezeni", vytesnila svoj osobny zivot a robila full servis kazdemu.

Ale co ti odporucam a mala si to spravit - vypnut zvonenie na mobile.

Ano, je to divne pre dnesnu dobu ale nemusis byt vzdy v dosahu. Vypnem zvonenie, supnem mobil do kabelky a pri odchode domov kuknem, ci niekto volal.

Ja som aj ludi v mojom zivote naucila ze nemusim byt vzdy na spagatiku a vzdy na mobile.

No teraz to mame nevysvetlis

hedviga2
21. dec 2022

Nie. Mama vedela ze a kam idete. Ja ked dcere varujem robim ako by jej nebolo. Proste musim ju zastupit vo vsetkom a nevyrusujem ju.

makakova
21. dec 2022

To je ťažko.. neviem ja by som tiež bola na mamu nahnevaná, predsa vedela o tom.dlho predtým, že pôjdete.. a ze deti kašľu? Veď aj ona vychovala teba a zvládla to.. nepoviem keby maju 40tky horúčky. Hneváš sa pravom. Ale idú Vianoce,mozno by bolo fajn sa porozprávať a vysvetlit si to.. povedz svoje pocity mame a udobrite sa

monuska112
21. dec 2022

to nastve...u nas podobne scenare ked boli deti male (tiez sa nerajdam kazdy tyzden niekde ale po rokoch chce clovek niekam proste vypadnut, venocvat sa sebe priatelom partnerovi a nie len sopliky utierat) ty niesi zodpovedna za jaj reakcie ani emocie, ona je zodpovedna za svoje spravanie aj za to ze sa citi urazena...ked bude chciet sa odrazi...skuste najst nejaku opatrovatelku ktora vam dva krat do roka postrazi deti...je kopa mladych studentiek, ja som taku nasla. decka ju mali radi dokonca mi upratala a nikto nepindal, cas obcasu sa to zaplatit da...

matullienka
21. dec 2022

Nie nehnevá by som sa a určite by ma ani nenapadlo jej vyčítať, že mi pokazila oslavu. Ja nechávam choré deti u rodičov iba naozaj v krajných prípadoch a oslava tým určite nie je. Oslavy boli vždy aj budú, hold máš malé deti nie vždy to vijde

autor
21. dec 2022

@marsmykkok deti nemali sople, nemali teplotu, krásne sa spolu hrali, papkali, sirup proti kašlu bol iba poistka, keby náhodou niečo.. Ak by boli choré, na oslavu by sme nešli, to je jasné

autor
21. dec 2022

@zmrzlinka2021 🙂 vypnúť zvonenie je super, ale nie pri mojej mame. Keby som to urobila, pekne by mi to spocitala. Nedvíhnut jej mobil je ako zločin proti ľudskosti. To si nedovolím nikdy čosi

chadkroeger
21. dec 2022

podľa mna bola chyba jej odniesť nie zdrave deti. Napriklad moje ked co i len kaslu, k babke ich nenosim. Bojím sa, žeby ju mohli nakaziť, nakoľko ona ešte chodí do práce a zbytocne by v práci bola PN.

matullienka
21. dec 2022

To sa tebe môže zdať, že sa pekne hrali, keby to tak bolo nemyslím si, že by ti mama vyvolávala. Možno s nimi mala nejaké plány, že budú spolu piecť alebo niečo tvoriť idú sviatky a deti boli možno kvôli chorobe nespolupracujuce a mama z toho nervózna. Normálne jej zavolaj a povedz, že si to tak nemyslela. Naozaj sa s ňou chces hnevať cez sviatky? Ja som veru vďačná za to, že ešte rodičov mám a máme sa radi aj keď niekedy samozrejme idú na nervy svojimi radami, ale vždy si poviem, že dnes sú tu a zajtra byť nemusia a preto sa nebudem urážať nad maličkosťami.

zuzinka888
21. dec 2022

Moj ocko ma taky mily zvyk. Vzdy ked odchadza tak sa ospravedlni- povie prepacte a dovidenia. Ked som mu uz 100× povedala, ze sa nema za co ospravedlnovat tak mi povie. Nikdy nevies koho urazila moja odpoved( je pravda, ze ma svojsky humor a my sme uz zvyknutí), koho da dotkol moj pohlad,a urazilo mimovolne gesto.🤔 Uz sa sa prichytila, ze to robim obcas aj ja a aj manzel sa niekedy prida🤗

autor
21. dec 2022

@chadkroeger ale tu problém nebol choré deti lebo choré neboli. Bez teploty bez soplov. Písala som že som sirup nechala ak by náhodou. Sirup dcére samozrejme nedala. Dcéra doma nekaslala vôbec. Mam pocit ze šlo len o akési vydieranie, lebo bola nahnevaná ze sme si dovolili ísť na oslavu. Asi sa jej nehodilo strážiť deti. Ja neviem. Nepáči sa mi ten nerijemny psychicky tlak z jej strany. Pred Vianocami. Co mame tam ísť na štedrý večer.
Necítim sa nijako vinna, ale nepáči sa mi to citové vydieranie. Ignoruje ma, moje narodeniny

mimi3008
21. dec 2022

@zmrzlinka2021 Keby som uz nejakym zazrakom nechala niekomu svoje chore deti, v zivote by mi nenapadlo vypnut mobil a nekontrolovat ho, ci mi nevolaju, ze sa detom pohorsilo...

autor
21. dec 2022

@matullienka veľmi si mi pekne napísala, vidím ze si rodičov veľmi vážiš a máš ich vo veľkej úcte. Určite ste si navzájom oporou a môžeš sa na nich spoľahnúť, oni na teba tiež

loginexistuje
21. dec 2022

neospravedlnuj sa tvoja mama ti zjavne nechcela pomoct a dala ti to vyzrat
ja by som ju uz o pomoc neziadala radsej si zaplatila strazenie a rovnako ako ona pristupuje k tebe by som pristupovala k nej
zachovala sa velmi neprijemne a na stedry vecer by som tam nesla uzivajte si pohodu doma s detmi ak sa opyta preco tak nebudete ju otravovat a viac nevysvetluj

annm81
21. dec 2022

Ja by som sa neospravedlnila. Začo? Veď ste boli vopred dohodnuté. Normálne by som sa s ňou bavila ďalej (až prestane byť odutá), k udalosti by som sa viac nevracala. A viac by som sa na jej pomoc nespoliehala. Je dobré občas niekam vypadnúť - pre deti zaplaťte opatrovateľku. Raz za čas zaplatiť za noc stráženia vás nezruinuje.

fineta
21. dec 2022

Velmi rada by som ti napísala súkromnú správu.

autor
21. dec 2022

@loginexistuje ale ja to nechcem takto hrotiť. I keď opatrovateľka je dobrý nápad, budeme o tom premýšľať.
Na vianoce budú u nej súrodenci s rodinami, 2 bloky od nás, a my doma? Lebo je urazena? To je divné. Len som sa chcela ubezpečiť, že môj pocit je správny. Necítim sa za svoju reakciu nijako vínna. A tiež nevidím dôvod na urazanie z jej strany

monuska112
21. dec 2022

citis pravidelne tieto psychicke tlaky? naozaj neexistuje dovod aby si nesla na oslavu. ak by materstvo znamenalo roky domaceho vezenia, nemal by deti nikto...ty mas pravo na seba a na svoj cas, ak to niekto nerespektuje zjavne mu chyba empatia a potrebuje pocit kontroly. mozno je to zavist, ze ona ziadnych priatelov nema, moznosti su rozne, ale este raz niesi zodpovedna za jej pocity ani reakcie...so surodencami sa dohodni ci sa nemozete stretnut den na to alebo podobne vysvetli ze mama sa hneva a tieto vianoce to asi spolu nepojde. nemozes jej vyhovovat vo vsetkom ona vie co robi a preco to robi vie co chce dosiahnut - aby si sa citila zle, ospravedlnila a nabuduce sedela doma...lenze to by ti asi nevyhovovalo.

fineta
21. dec 2022

@monuska112 👍🏻

loginexistuje
21. dec 2022

vies tvoja mama je manipulator a ak jej nenastavis hranice tak to lepsie nebude

autor
21. dec 2022

@monuska112 pravidelne. Už cez 20 rokov co si pamätám, tak ten tlak je na dennom poriadku skoro...
Pocit kontroly. To je presne ten výraz, pasuje mi to na to všetko

monuska112
21. dec 2022

to ma mrzi ak chces napisem ti sukromne, mam podobny pribeh a riešenie bolo narocne ale na stenu to davat nebudem.

hariet
21. dec 2022

Tak mamu si poznas a toto by ta nemalo prekvapit. Preto by som deti mame nedavala, lebo sa to dalo cakat. Na manipulativnu mamu radim len obmedzit stretavanie resp nastavit si hranice vo vztahu s nou, lebo zmenis ju uz len tazko.

nikolka1986
21. dec 2022

Tak malé dieťa asi potrebuje matku keď je choré a nie babku. Mala si ostať doma starať sa o dieťa.

ariannazara
21. dec 2022

Tiež by som mala nervy a druhýkrát by som už stráženie neriešila. Lebo vidíš ze to je zvytocne.

7miriam77
21. dec 2022

Podla mna ti mohla dopriat par hodin zabavy. Zabaviť dve deti par hodin da zabrat, no da sa to zvládnuť. Tymi telefonatmi co vlastne chcela dokázať? To som nepochopila. Ked neviem najst pyzamko, tak dieta necham spinkat v tricku, koniec sveta?
Ja by som sa neospravedlnila, ved si nic zle neurobila. No zavolala by som jej určite, ako sa má atd. Tamto by som už nespominala, ved aj naco?

7miriam77
21. dec 2022

@nikolka1986 a prečo by babky nemohli pomôcť s chorymi vnucatami? Akurat mam choru dcerku, ja pracujem, malu strazi babka. Keď som bola mala, mna davala mama tiez k babke. Ja na tom nic zle nevidím

matullienka
21. dec 2022

@7miriam77 pomôcť môžu ale netreba si to piecť s ich povinnosťou. Keď pomôžu je to ich dobrá vôľa nie povinnosť.

7miriam77
21. dec 2022

@matullienka ale ved autorka pise, ze deti nestrazi pravidelne, isli s manzelom na oslavu po 3 rokoch. Keby mi deti aj po hlave skakali, tak nebudem vyvolavat. Raz ked slubim, ze postrazim, tak postrazim.