Podvod pri delení BSM

14. nov 2024

Dobrý večer, stretli ste sa s tým, že pri rozvode dali svokrovci mužovi falošné potvrdenie o tom, že na prerábku bytu mu darovali peniaze, takže po rozvode si bude nárokovať na väčšiu časť peňazí z predaja tejto spoločnej manželskej nehnuteľnosti?
Je to vôbec možné, takto spätne niečo takéto doma napísať? Netreba to spísať u notára s reálnym dátumom a pečiatkou? Ďakujem.

kavasmliekom
14. nov 2024

Darovacia zmluva s datomom a potvrdená notárom. Ináč peniaze a účet od hocikoho na hocičo v čase manželstva sú spoločné, ak sa nemýlim. 🤔

kristinka92
14. nov 2024

Dátum tam dali starý predpokladám. Je možné že existuje aj nejaky iný doklad o takých peniazoch? Nejaky prevod v banke či sa tvária že to bolo v hotovosti? Lebo potom by si mohla pátrať či taku sumu teda vytiahli zo svojho uctu, a ak nie, odkiaľ mali taku hotovosť? Z akej činnosti? Máš nejaké stare blocky z prerábky alebo doklady? Ideálne odchádzajúce platby z vášho uctu že ste to platili z vášho uctu a nie nejakých vymyslených peňazí.

kristinka92
14. nov 2024

@kavasmliekom Bohužiaľ nie je to tak, ak sa vyslovene dajú peniaze ako dar tak dar a dedičstvo do bsm nespadajú. Preto si to účelovo vymysleli aby ju obrali o nejaké peniaze navyše…

zuzanka.zuzu
14. nov 2024

aj ste ten byt naozaj prerábali? odkiaľ ste reálne mali peniaze? veď dokáž že je to blbosť tak, že uvedieš odkiaľ ste peniaze mali, v akej výške a že ich "potvrdenie" je účelové

autor
14. nov 2024

@kristinka92 Áno, dátum starý niekoľko rokov,a samozrejme v hotovosti,aby sa to nedalo spochybniť. Prerábali sme už pred skoro 10 rokmi,tak žiadne bločky nemáme. A z účtu neviem, či by sa to spätne dalo zistiť, keďže sme za tie roky menili banky.

kavasmliekom
14. nov 2024

@kristinka92 ja viem. Ale mimo zmluvy o darovaní je to také nedokazatelne, že to bol dar pre manžela.

autor
14. nov 2024

@zuzanka.zuzu Muž chodil počas manželstva robiť aj do zahraničia a tam dostával peniaze v hotovosti. Tak okrem peňazí z účtov sme samozrejme používali aj tieto. A to ako môžem dokázať?

nikaeli
14. nov 2024

A ako to bolo? prispeli vám svokrovci na tú prerábku alebo nie? ak to nie je pravda, minimálne to povieš nahlas tak, ako to teraz píšeš - že je to umelo spísané klamstvo pá dní dozadu. A že ste na prerábku použili peniaze, ktoré muž zarobil v zahraničí a boli mu vyplatené na ruku.

autor
14. nov 2024

@nikaeli Veď píšem, že to kvázi potvrdenie napísali len účelovo. Aby bývalý muž dostal viac € po vysporiadaní.

zuzanka.zuzu
14. nov 2024

pred 10 rokmi? a o koľko si chce prilepšiť? lebo vtedy ani tie rekonštrukcie nestáli tak veľa v porovnaní s terajšími cenami, tak nech sa tými 2-3 tisíckami zadrhne 😀 ale samozrejme bojuj

suzitok
14. nov 2024

Mňa by zaujímalo, kto reálne si takto doma spisuje so svojou dcérou/synom takéto potvrdenie na darované peniaze. A ak aj áno, tak to majú právoplatné, s overenými podpismi....
Veď ani na tom súde nie sú padnutí na hlavu..

nikaeli
14. nov 2024

Tak to tak povedz. Minimálne sa nad tým súd pozastaví. Možno vyzve notára, aby sa k veci vyjadril. Otvorene povedz, že je to klamstvo.

Pýtala som sa preto, že u nás to bolo realitou. Na byt, ktorý sme kúpili už v manželstve, nám dali peniaze moji rodičia. A pri BSM to váhu malo.

kavasmliekom
14. nov 2024

Čiže majú aj od notára potvrdene darovanie? Musí byť v notárskej zápisnici tiež záznam.

autor
14. nov 2024

@kavasmliekom Práveže od notára nič nemajú,iba svojou rukou napísané.

autor
14. nov 2024

@suzitok Dúfam. Len mi je smutno z toho,že bývalý najbližší človek mi toto chce urobiť.

maciatkolulu
14. nov 2024

Tak ale prispeli vám svokrovci na prerábku?

suzitok
14. nov 2024

To tak býva...ja som si s prvým mužom tiež užila svoje...a tiež do toho zatiahol celú svoju rodinu...hlavne veľa síl želám

tiezjedna
14. nov 2024

@autorka nech ti vaši/kamarát/súrodenec tiež napíše takéto potvrdenie. Potom uvidíš akú to má právnu váhu.
@maciatkolulu neprispeli. Len chcú podvodne legitimizovať jeho nelegálne príjmy (peniaze na ruku, určite nezdanené).

autor
14. nov 2024

@maciatkolulu Čítala si diskusiu od začiatku? Píšem,že nie,len chcú dosiahnuť,aby dostal po rozdelení majetku viac.

autor
14. nov 2024

@suzitok ďakujem

maciatkolulu
14. nov 2024

Takže ste reálne a dokázateľne mali príjem na tu prerábku? Aj to je dôležité. Právo je právo. Žiaľ býva aj nespravodlivé. Všetko treba mať ošetrené. A neriešiť takto na koňovi,ale s právnikom.

huxy
14. nov 2024

Len laicky rozmýšľam, ak by niečo oficiálne darovali (že spísali akože pred toľkými rokmi dar.zmluvu), tak by mala byť aj notársky overená. Bez toho je to podla mňa bezpredmetné a dalo by sa to napadnúť, že je to účelové.

oblecenie99
14. nov 2024

@huxy Darovacia zmluva nemusí byť písomná. Autorke odporúčam navštíviť právnika, nech sa na to pozrie.

huxy
15. nov 2024

@oblecenie99 autorka píše, že to majú písomne.

autor
15. nov 2024

@huxy Písomne napísané teraz nedávno na papieri so starým dátumom.

huxy
15. nov 2024

Ja tomu rozumiem. Písala som pani predo mnou, ktorá písala, že dar.zmluva nemusí byť písomná. Tak jej ozrejmujem, že to má spísané. A podľa mňa vtedy to má byť notársky overené. Veď to by kazdý mohol potom takto robiť.

moonlight1210
15. nov 2024

Chod za pravnikom, co sa da s tym robit, alebo ako to napadnut. Lebo zatial je to tvrdenie proti tvrdeniu (oni tvrdia, ze to tak bolo a ty to popieras), ale ich tvrdenie je zalozene aj na tom, ze si ho podopieraju vsetci vzajomne traja zainteresovani.
A asi to nevymysleli sami, ale na nieciu radu.

Alebo mu povedz, ci ti maju rodicia tiez napisat nejake darovanie, zeby si to jeho dorovnala ako pri pokri.

Mozno ti pravnik povie, ze taketo sukromne doma spisane rodinne “potvrdenie” daru sud nebude brat do uvahy.

earlgrey
15. nov 2024

Myslím, že to súd nebude brať do úvahy...jedine, že pôjdu dať overiť k notarovi, resp. spísať čestné vyhlásenie, kde podpíšu, že je to pravda, resp. že vyhlasujú, že všetky tie informácie sú pravé a to môžu urobiť kedykoľvek, kľudne sa môžu odvolať na to, že žiadu darovaciu zmluvu nespisovali, keďže je to ich syn a tie peniaze ju dobrovoľne dali, nepočítali s rozvodom a teraz, keďže prišlo k rozvodu, chcú tie peniaze späť - resp. aby ich dostal ich syn. A notárovi je absolútne jedno, čo je tam napísané a či to je pravda alebo nie, notár nebude pátrať po dôkazoch atď., on overuje pravosť podpisu ..to je všefko...

oblecenie99
15. nov 2024

@huxy Nie, nefunguje to tak, že ak je to už raz písomne, tak zároveň musí byť notársky overené. Výnimkou sú napr. nehnuteľnosti.

Pokiaľ zákon neupravuje povinnosť písomnej formy, tak jednoducho nemusí byť písomná forma, a ak je, tak je to len výhoda pri dokazovaní (všeobecne). Autorke som poradila právnika, pretože tu už začína prihárať, a druhá strana zrejme bude musieť preukazovať úmysel darcov. Ale ja osobne skúsenosť s vysporiadaním BSM nemám žiadnu, preto je vhodné byť zastúpená v konaní právnym zástupcom, ktorý má. V tejto diskusii sú len domnienky, a názory, na súde to ale nestačí.

earlgrey
15. nov 2024

Skús osloviť právnika @draik , možno poradí.