Ahojte maminky, mam taky maly-velky problem. Nas syn bude mat v juni tri roky, od septembra nastupuje do skolky, je velmi bystry, pohybovo aktivny - az privelmi niekedy 🙂 miluje knihy, skladacky, puzzle, vlaciky a zeleznice, auta ... a vsetky ostatne veci ako bezni chlapci v jeho veku. Jedinym nedostatkom je, ze menej rozprava. Slovnu zasobu ma nieco cez 50 slov, najcastejsie samozrejme mama, tati, babi, babo (cakame druhe babatko), dedo, ano, nie - nie je asi najcastejsie pouzivane slovo, auto, klasicke slova na ukazovanie - tu tam toto, jedine ked vela rozprava je pri "saleni" sa s tatikom - stale opakuje tati pod ma tocit, teraz, este a podobne.Mimo domu a pred cudzimi ludmi nerozprava, resp. iba najnutnejsie veci. Rozumie vsetkemu co mu povieme, urobi vsetko o co ho poziadame, vsetko co chce nam vysvetli svojimi slovami alebo gestami, dohovori sa vzdy, pomaha v domacnosti takmer so vsetkym - varenie, pranie, vesanie pradla, upratovanie - samozrejme vsetko v jeho moznostiach. Konzultovali sme jeho rozpravanie s pediatrickou, volali s logopedickou, debatovali s priatelmi co maju deti, sledovali ine deti v detskych centrach, studovali fora tu na MK aj na inych diskusnych skupinach. Zhodli sme sa s manzelom, ze pockame, ci sa nerozhovori v skole, predsa len kolektiv deti robi zazraky 🙂 a ak by nahodou nezacat tvorit rozvite vety, tak by sme to riesili logopedickou - urcite este do konca tohto roku. Najnovsie vsak moja svokra vyhlasila, ze mam zaostale dieta, lebo uz mal davno rozpravat rozvite vety, dokonca vyhlasila, ze kedze aj moj manzel zacal rozpravat az na 3,5 roka, tak je podla nej zaostaly a ona to podcenila v minulosti - manzel je inteligentny, podnikatel, skonceny III. stupen vysokoskolskeho studia. Takze podla nej sme nechopni rodicia, ktori neriesia vazny zdravotny problem svojho syna. Myslite si, ze mam zaostale dieta? Ako rozpravaju Vase deti, hovorili rozvite vety a suvetia pred nastupom do skolky?
Prestan sa zaoberat tym ci je alebo nie je tvoje dieta zaostale....posli svokru niekam do teplych krajin....😊
@elizabethia nekomentujem tvoju svokru. Ak bude maly "zaostaly"po tatikovi,budes pysna mama 🙂
Podstatne je,ci ty ako matka mas pocit,ze to treba riesit. Tvoja intuicia je dolezita. Ano,moja dcera v tom veku rapotala,daleko pred 4tymi narodeninami bola schopna porozpravat suvisly pribeh. Ale nevidim to standardne u jej rovesnikov. Ja osobne by som tiez pockala,ako to dopadne so skolkou. Neviem,ci to ma vyznam,ale my sme brutal vela pocuvali rozpravky na CD,malo pozerane. Zrejme aj to ma vplyv na rozvijanie slovnej zasoby. Svokra,ked sa tak vyjadri o vlastnom synovi ma asi nejaky iny problem,netrapila by som sa tym.
Urcite nie je zaostaly 🙂) Kazde dieta ma svoje tempo 🙂 Vo vacsine pripadov pomoze skolka... najde si kamaratov....a ked sa s nimi bude chciet dorozumiet....tak sa to rozbehne 🙂 Svokra nech sa rozprava so stenou :P Malicky je isto v poriadku ;) Nasa bude mat 3 roky....ale ide ako piiila 🙂) Kazdy drobcek ma svoje tempo 🙂 Dajte mu cas 🙂 na svokru sa vykasli :P
kašli na svokru 🙂 hlavne,že rozumie čo od neho chcete a v škôlke medzi deťmi sa rozhovorí až až 🙂 🙂
Kokooooos to co zatrela tvoja svokra.tak ked tvoj muz zacal rozpravat po 3,5roku tvoja svokra bola asi zaostala a mala sa mu venovala kedze to neriesila vobec.ty sa nic neboj,ako pises je sikovny,komunikuje a jazyk sa mu rozviaze v skolke neboj nic;)
zo skusenosti rodiny, ako sa vravi chlapci su v rozpravani lenivejsi a pohodlnejsi...svokru nepocuvaj hovori hluposti, urcite nemas zaostale dieta...nadalej robte spolu cinnosti, ktore si napisala, hovor mu vysvetluj a chysta sa do skolky, tak urcite do toho pride......drzim palce a vela trpezlivosti 🙂
@elizabethia tak potom ona je neschopny rodic tiez.
Moji sa tiez "potatili", on zacal.rozpravat a odplienkoval sa v 3r., syn to stihol v 2,5r., dcerka rozpravanie v 2,5r. A pytanie sa az 2mesiace pred 3.narodkami.
Muz je tiez inteligentny,ma VS...
A moji v 3.r.rozpravali (teda dcera aktualne rozprava) inou hatlaninou..a napr. mesiacov dozadu hovorila vacsinou len koncovky slov.
V skolke sa urcite rozbehne...logopedicku mozes vyskusat,co ona na to..mozno vam.poradi nejake cvicenia,my musime s malym chodit,lebo ma.lenivy jazyk,neslo mu L,to uz vie a robime sykavky R. Tie mu idu,ked sa sustredi a R mu obcas sa samo podari.
Na zaciatok sme dostali cvicenie na rozhybanie jazycka.
No to slabe ci neskore rozpravanie,sama vidis na muzovi,nic nevypoveda o inteligencii cloveka. Svokru jednym.uchom dnu a druhym von.
mám v rodine 6 detí (synovce a netere) a každé začalo rozprávať inokedy. 2 deti boli podobne na tom tak, ako tvoj synček. Skrátka má každé svoje tempo. Ak rozumie a počuje aj hovorí,tak je dobre. Keď aj tvoj muž začal hovoriť ako 3,5 ročný, tak synček to po niekom má a tiež sa možno v tom období rozhovorí aj vďaka deťom v škôlke ;) Zaostalosť je blbosť, čo by normálna matka z úst asi nepustila...
čudujem sa, že to vobec riešiš- nerieš čo povedala svokra, to je uplne jedno, starší ludia toho narozprávajú... sama vieš kde je pravda, tak sa nad svokrou zhovievavo pousmej a nenechaj sa raniť alebo sa zatiahnuť do nejakej zlosti či hádok- to nemá zmysel...
@pitusa Ja som.malemu od babatka citala,on mi ako rocny aj hodinu vkuse vydrzal.citat (teda opisovali sme,ale i citali obrazky),cize videl aj artikulaciu,tiez sme pesnicky pocuvali a aj tak zacal neskoro. No ako som pisala,podali sa na tatina,ja som rozpravala v roku a pol.🙂 a tusim aj skor.
@elizabethia myslim, ze vam ako rodicom je uplne jasne, ze nemate zaostale dieta. Jediny, kto si hudie svoje je svokra - preco by ona mala byt bernou mincou? Ved vidite, ze jej usudok je uplne mimo. Je kopec trojrocnych deti, ktore su na tom ako tvoj syn a po nastupe do skolky sa im po par tyzdnoch pusa nezavrie. Aj moj syn bol taky. Po troch mesiacoch v skolke zacal davat take suvetia, ze nam padala sanka.
Nemyslím si, že tvoj syn má nejaký problém. Každé dieťa má svoje tempo, ako to tu už bolo niekoľkokrát spomenuté. Kolektív detí veľmi mení, uvidíš, čo bude a podľa toho sa zariadíš. Ale vyjadrenia typu..."je zaostalý" a pod. neznášam. Mne tiež staršia začínala neskôr ako rovesníci, zato už roku sme nepoužívali plienky ani v noci. Mladšia zas bľabotá jedná radosť, ale plienok sa nechce zbaviť. Každé dieťa je individualita.....nerieš svokru. Ver svojím inštinktom.....
@elizabethia Ak hľadáš príklad dieťaťa, ktoré ako 3 a pol ročné nerozprávalo a pritom je úplne v pohode, ideálny máš vo svojom manželovi. 🙂 Ak si konzultovala s psychologičkou a logopedičkou, tak prečo Ťa trápi názor svokry? Ona zrejme žiadna odborníčka nie je.
A teraz o mojom synovi: má 3 a pol, rozprávať začal, keď mal 1 rok a 3-4 mesiace, ako 2- ročný už plynule a krásne rozprával, všetci naokolo híkali od údivu. Áno, môj syn rozpráva. Rozpráva stále, v jednom kuse, od kedy ráno otvorí očí, až kým nejde spať, neustále z neho prúdi neutíchajúci a súvislý prúd slov. Ja už ani telku nepozerám, lebo som za celý deň tak "ohučaná", že si vychutnávam každú minútu ticha. Čo ja by som niekedy dala za tiché dieťa!!! 🙂
@elizabethia Nemá tvoj syn žiadny problém Každé dieťa ma svoje tempo.Mojej kamaratky dcéra tak isto malo rozpravala ,začala chodiť do skolky a jazyk sa jej rozviazal..Svokru nepocuvaj !
@elizabethia u nas to bolo presne takto,malemu velmi pomohla skolka a kolektiv,teraz ma 5 a pusa sa mu nezavrie ani v noci,ked spi.Takze len vydrzat a hlupe reči si nevsimat....
@elizabethia ach jaj , nevsimaj su svokru, mam rada "takychto mudrych " ludi . Len nechapem ako moze vlastna matka na syna povedat, ze je zaostaly , hmm tak po kom to ma ?? Po nej asi jedine . Sorry za vyraz ale je to truba .( pekne napisane nenadavam )
Tvojmu synovi nic nie je , su deti co nemaju potrebu rozpravat, ak sa to nepohne kludne chodte na logopediu , ale pochybujem ze 3 rocne dieta sa bude vediet koncentrovat 45 minut a sediet na jednom mieste .
Moja starsia dcerka zacala ako tak rozpravat az ked mala 3 roky a 8 mesiacov ( dosvtedy par slov , mama papa, atd) a potom sa to rozbehlo a rok urobila taky pokrok ze druhy co mi hovorili, ze je zaostala a psychologicka ze dcerka je dementna ( skoro som ju pohladom tu "doktorku" zabila pohladom voac som k nej nesla ) . Pekne zacala rovno v suvetiach hovorit, ale poviem ti skolka jej nepomohla tam bola ticho . Zacala hovorit, lebo ona chcela a nie ze okoli chce a v predskolskej triede urobila tie psychotesty najlepsie , ucitelky potom same povedali , ze ma ine logicke myslenie ako ostatne deti, jedine ona sa hrala s logickymi hrami v skole takze klud ono to pojde a hlavne pojde to ked sa nebude tlacit na pilu . Mas zdraveho synceka
Moja mladsia rozprava za 4 deti od rana do vecera v kuse , nemam ani minutku ticho , bzuci mi hlave co mi dava milion otazok, na ktore musim odpovedat, nakolko je vytrvala . Kazdy je z nej hovovi kolko hovori ... Deti su rozne , a ja to mam doma , a teaz sa obidve prekrikuju ktora co povie a ked si spomeniem , ze mi starsia ako neskoro zacala hovorit , nechce sa mi to verit ..
Albert Einstein zacal rozpravat v 4-5 rokoch ... nemyslim ze je preto zaostaly. Nas chlapec sa naucil rozpravat v skolke skoro zo dna na den. Sice to bolo skor, ale to zrejme preto, lebo sme ho dali do skolky uz v 2 rokoch.
Urcite je dolezite aby sa vedel vypytat na zachod pisat/kakat lebo potom v skolke mozu z toho robit problemy.
@elizabethia Nas syn tiez rozpraval neskor, a teraz sa nezastavi.
Svokru neries a netrap sa tym
Absolutne neries! Uvidis po dvojmesacnom pobyte v skolke, zacne ti urcite rozpravat a este nosit aj take slova domov, co by nemusel! Moj syn je novembrovy a v septembri nastupoval do skolky, tiez nevedel tvorit vety ani moc dobre nerozpraval, ale ako nastupil do skolky, uplne sa rozbehol......vôbec sa kvôli tomu nestresujte. Kazde dieta je ine. A vôbec nie zaostale!!!
Jedina zaostala je tvoja svokra 😀... Ale inak je smutne ked.toto povie matka o svojom synovi (svokra o tvojom manzelovi) ☹
Moj synator este nerozprava, casto sa dokonca tvari, ze ani nepocuje a je dost kvalitne vzdorovity (obdobie vzdoru, chapem, ale on dava niekedy naozaj extremy 🙂)
Chodime k logopedicke od minuleho leta, velmi mila zena, vzdy s nou komzultujem aj synove spravanie a vsetko je podla nej v najlepsom poriadku. Podla nej ide o oneskorujucu sa rec a az keby sa nerozhovoril do styroch rokov, poslala by nas na neurologiu. Skolku nam doporucila.v ramci terapie, boli sme na zapise, cakame na rozhodnutie. Keby nemali miesto, slubili, ze ho aspon na pol dna zoberu. Manzel tiez zacal po tretom roku rozpravat a podla logopedicky sa to casto deti z otca alebo dedka a u chlapcov je to pomerne casty jav. Takze pokoj 🙂
A svokru by som maximalne ignorovala.
Inak u tej logopedicky som bola zvedava, ako to synator zvladne, ale je u nej velmi pokojny, hra sa u nej s hrackami, dokonca vcelku spolupracuje, ked mu dala minule taku skladacku poskladat. Lebo toto on robieva len ked sa mu naozaj velmi, velmi chce 🙂
😕 😕 niektori ludia vedia povedat take blbosti, az to zaraza..
moj syn sa rozrozpraval poriadne asi 3-4mesiace dozadu a to mal vo februari 3 roky.. dovtedy rozpraval svojich par slov LEN doma a len s najblizsimi ludmi.. teraz keca tak, ze ma to este stale prekvapuje 🙂
svokrin nazor, pri vsetkej ucte k nej, nie je zalozeny na nicom rozunom. Ak ti logopedicka povedala, ze je to v norme, tak sa drz nazoru odbornicky. Chapem, ze ti asi svokrin nazor zle padol, ale fakt ju nemusis brat vazne. Ani jej nemusis nic vysvetlovat, bavit sa s nou o tom. V pohode jej povedz, ze toto riesis s odbornickou, takze dalsie konzultácie nepotrebujes 🙂 .Tes sa zo zdravého synceka 🙂 . Podla toho, co pises, manzel je sikovny clovek - to mas dokaz, ze neskorsie rozpravanie voooobec nemusi nic znamenat.
@elizabethia Svokra je zaostalá. Podľa mňa je normálny, no a čo bude rozprávať neskôr. Nechápem ako to môže povedať.
@elizabethia ak svokra povedala, že máš zaostalé dieťa aj manžela, tým potvrdila, že má zaostalé svoje dieťa, takže ti nemá absolútne čo vyčítať. Nie, žartujem. Keď tvoj synček všetkému rozumie a vy sa mu venujete, len ho sleduj, jazyk sa mu v škôlke rozviaže. Nie je ničím výnimočným, že deti (väčšinou chlapci) nerozprávajú aj do tri a pol roka. Mala som takého chlapčeka v triede, o ktorom sa v šatni jeho babka vyjadrila, že je to taký debilko 😠 , lebo jeho brat už v jeho veku všetko rozprával. Mala som vtedy čo robiť so sebou, aby som jej nepovedala niečo ostrejšie. V štyroch rokoch samozrejme že rozprával úplne všetko v rozvitých vetách, bez problémov zreprodukoval príbeh, rozprávku a bol dokonca najlepší z triedy v angličtine. Znepokojuj sa, ak by tento stav pretrvával ešte o rok. Odborníkovi pošli svokru 😀 😀 😀 😀 😀
Tak 50 slov na 3 roky je oneskorený vývin reči, ovšem nemusí znamenať nič, hlavne ak ani otec nehovoril skoro. Pokiaľ rozumie, malo by to byť fajn.
Jaaaaj, netrap sa vobec, ale ze naozaj vobec. Moj maly ked zacal chodit do skolky tak v jeho triede boloa to nechcem prehnat mozno aj desat takych deti ako pises ty. Na prvej besiedke co mali na vianoce tak ticho 🙂 par deti zachranovalo a aj tie ked niektore nieco povedali, tak nikto netusil,za co. Ale aj tak sme tam sedeli pysne mamy, ved mame skolkarov ;). Ale dalsia besiedka ku dnu mamiciek, tak to sme zirali ako sa rozkecali. No a tento skolsky rok, ich druhy, tak by sme niekedy boli radsej keby uz tolko nekecali... netrap sa! A inak je lepsie ked dieta nerozprava a neskor sa rozrozprava, ako ked rozprava zavcasu a zle, lebo si ziskavy nespravny navyk a nakoniec mu dlhsie trva pokial zacne cisto rozpravat. Pevne nervy a vela radosti s detiiii, su uzasne a vynimocneee. Milujme ich! Pekny pozehnany den...
@elizabethia pozri, dieta moze byt do troch rokov aj "neme"...a stale je to v poriadku. Podla mna je zaostala a nevzdelana tvoja svokra
Ked je tvoj syn zaostalý po svojim otcovi, tvojom mužovi, po kom je zaostalý ten? Po svokrovi?