Podiel na rodinnom dome

14. nov 2024

Ahojte baby, chcem sa len spýtať na Vaše nestranne názory na vec, ktorú momentálne riešime. S mužom žijeme v jeho byte, ja som zdedila rodinný dom a on zdedí tiež, len tým ze ma súrodenca bude ho musieť vyplatiť. On dom odmietol a nechce tam žiť. Muž chce dom predať a rozhodli sme sa ze byť dá do podnájmu a pôjdeme bývať do môjho domu. Lenže dom treba samozrejme prerobiť. A môj muž žiada aby som mu prepisala podiel na dome. A to ja nechcem. A on mi nato povedal, že tam nedá ani korunu. Ja som mu vravela, ze ved to robíme pre naše dieťa. Ale chápem aj jeho stranu z časti. Teraz neviem co je správne. Chcem aj Vás názor. Ďakujem

ukgirls
14. nov 2024

tak ostante byvat v jeho byte a dajde do podnajmu dom ... alebo nech ti aj on prepise polku bytu ...
ja by som mu nic neprepisala..on byt aj doma ty prd... este je moznost oboje predat a kupit jeden spolocny

rozculena
14. nov 2024

on ti prepísal polku bytu?

autor
14. nov 2024

@rozculena nie lebo som do bytu neinvestovala. Keďže on by zainvestoval prerabku môjho domu tak chce podiel.

alickapusinka
14. nov 2024

Ak ti nedal polku bytu ani by som o tom neuvažovala.Nebud hlúpa nie že to urobiš môže časom nastať rozvod a kam pôjdeš s detmi ani o tom neuvažuj.Opýtaj sa ho aby TI prepisal on polku svojho bytu a TY mu dáš polku domu. Ak povie nie ani by som neuvažovala a nič mu neprepisala.Nechaj si na horšie časy.Nikdy v živote zo svojho majetku čo som zdedila by som mužoví nič neprepisala.Neblázni nie že to urobiš dedičstvo je len tvoje.

alickapusinka
14. nov 2024

dúfam že sa to nechystaš urobiť svoje dedičstvo si nechaj na horšie časy .

autor
14. nov 2024

@alickapusinka ten názor mam aj ja. Ale dom treba prerobiť a ja nemám žiaľ začo. Muž má a preto chce podiel.

zuzanaete
14. nov 2024

Ak sem napise baba, ze vrazila peniaze do manzelovho bytu/domu a ako sa ku nim dostat, lebo sa rozchadzaju, tak su sane komentare v style, ze bola blba a nikto predsa nevrazi peniaze do nehnutelnosti, ked tam nema podiel.

autor
14. nov 2024

@zuzanaete ved práve preto chcem vedieť aj ostatné názory. Úprimne je to zapeklite
Neviem co mam robiť...

veronikaszabova
14. nov 2024

Si to zober zo strany muza. To ma vrazit € do "cudzieho"?? Tiez by som nefinancovala prerabku niecoho, co nie je moje.

alickapusinka
14. nov 2024

och radšej predaj a kúp si byt ako dom ked nemáš začo prerobiť.Nesuhlas nikdy nevieš príde k rozvodu človek nikdy nevie a kam pôjdeš s detmi čosi ani za cenu že chce polku dom s cudzieho sa dobre pýta ale ked by si chcela polku bytu už by to neurobil.Rozidete sa a bude pozadovať s tvojho dedičstva vyplatiť svoj podiel ku ktoremu by prišiel veľmi rýchlo.Pred časom tu bol podobný príbeh žena dostala dom z dedičstva polku napisala na muža rozviedli sa za krátko a teraz mu musela zo svojho vyplatiť peniaze. Neurob taku chybu.

pe_mi
14. nov 2024

Keďže si nedala na prerábku jeho bytu, z domu je to nefér voči nemu,keď on bude prerábať tvoje

veronikaszabova
14. nov 2024

@alickapusinka preco by mal na nu prepisat polku bytu, ked ona do neho nedala ani cent? Je uplne logicke, ze s tym nesuhlasi

lonely66
14. nov 2024

autorka, napadla mi alternatíva, že ten dom predaj a kúp si byt, ktorý budeš môcť prenajímať (alebo prenajímaj dom). pozor, keď budeš kupovať byt, notárskou zápisnicou ho ešte pred samotnou kúpou vyňať z BSM (to sa bežne robí). alebo teda prenajímaj dom a peniaze z prenájmu mu nedaj. ani cent. rovnako, ak by si prenajímala byt, nedať mu ani cent. ak on má taký názor, že nebude vrážať do cudzieho (hoci vás už spája to dieťa), tak ty budeš mať názor, že nedáš cudziemu...
akože, ja rozumiem aj jemu, otázka ešte znie, akú hodnotu má dom a koľko doň treba podľa teba vraziť? lebo ak má dom hodnotu 300 000 a prerábka 30 000, bola by si vážne sprostá niečo prepisovať. ak však ide o starú haraburdu za 30 000 a je potrebné tam vraziť minimálne 50 000, v tom prípade mu úplne rozumiem.

pe_mi
14. nov 2024

On nech si nechá byt na seba ,ty dom na seba a nič neprerabajte.prerobte,keď aj ty budeš zarábať
My máme tiež majetky popísané každý na seba a nejaké spoločné.lebo sme dedili,ešte za života rodičov.lebo chceli pomôcť.každý máme popísané na seba od svojich rodičov
Investujeme do všetkých nehnuteľností ,ako je treba.toto si na oči nevyhadzujeme.
Neriesime ,kto koľko zarobí a čo je na koho napísané

autor
14. nov 2024

Dom má hodnotu cca 270 000. Je na nom nanovo urobená strecha, jedáleň aj kuchyňa. Takže odhad prerábky by bol max 20000.

alickapusinka
14. nov 2024

@veronikaszabova neviem ale zda sa mi že veľa krát v debate bolo že peniaze v manželstve sú spoločne tak neviem že či sa nemylim nahodou.A TY vieš všetko všade si boal všetko an svete si videla tak máš pravdu.

lonely66
14. nov 2024

autorka, v tom prípade keď začneš pracovať, môžeš skúsiť vziať pôžičku a ten dom postupne rekonštruovať. ale určite by som mu neprepisovala polovicu. čosi.... navyše, ak ide len o 20 000 investíciu, ta nebude v až tak hroznom stave...

michelle567
14. nov 2024

A teda tie peniaze z nájmu jeho bytu budu vaše, môžeš s nimi aj ty rátať pre domácnosť rodinu atď alebo to on bude považovať za čisto svoj bočný zárobok len pre seba?

rozculena
14. nov 2024

on nech predá byt,ty predaj dom a kúpte si niečo spoločné 50:50

veronikaszabova
14. nov 2024

@alickapusinka 🤦🤦🤦🤦

ibajaanikiny
14. nov 2024

Vsak mu uznaj dlh,proste zratajte vysku jeho investicie a vypiste tlacivo o uznani dlhu alebo aka je vyska investicie,tu prehod do podielu na dome,napr dom ma hodnutu 100000 a on este investuje 50000,tak mu daj 1/3 domu (je to len rychly priklad). Rieste to normalne s pravnikom. Pochop aj ty jeho,ide investovat do cudzej veci a nikdy nevies,co sa stane,takze urcite on ide na to dobre. A z moralneho hladiska by si mala uznat,ze tebe by sa to v opacnom garde tiez toto nepacilo. Ferovy pristup som napisala v prvej vete. Vsetko sa da osetrit,aj toto

ibajaanikiny
14. nov 2024

@alickapusinka autorka pise o dedictvach,tie do BSM nespadaju a ak ma chlap peniaze z uspor este pred manzelstvom,tak ani tie do BSM nespadaju a nejde o spolocne peniaze…

veronikaszabova
14. nov 2024

@alickapusinka ide o zdedene domy. Ziadne "nase", ale moje a tvoje.
tak skorej, nez zacnes urazat, si zisti fakty

ukgirls
14. nov 2024

jak ze si do jeho bytu neinvestovala? kto z toho bytu robil domov? kto tam upratpval varil,staral sa o deti? ty si neprispela na energie ,vydavky,nabytok? v ziadnom pripade by som mu nic neprepisala- tvoj muz je neskutocne vychcany ... ved z prenajmu davajte do domu a co si on preda zdedene nech si teda necha ... ak je ten dom obyvatelny lahko ho das do podnajmu s tym,ze das mensi najom a nech si to upravia najomci ..kolko ludi by sa potesilo

zuzanaete
14. nov 2024

@alickapusinka Treba rozlisovat, ake peniaze. Ak zdedim dom a predam ho, tak tie peniaze su moje, nie su spolocne. Ak mam uspory spred manzelstva, tak su opat iba moje. Spolocne su iba zarobene pocas manzelstva.

ibajaanikiny
14. nov 2024

@ukgirls jej muz nie je vychcany,takto by mal zvazovat kazdy a mozes mi verit,ze keby sa veci vopred spravne osetrili v dikcii prava,tak sudy by boli o 50% menej zatazene a pravnici by mali o dost menej roboty. Ani netusis asi,kolko je rozchodov s dost skaredym koncom ak nemali majetky osetrene. Pises tu hluposti,z bytu mohla robit domov,ale vlastnicke prava ma on a ona sama pise,ze don neinvestovala a ak by investovala a vie to preukazat,ze kolko a ze to bolo vylucne z jej zdrojov,kludne si na to moze narokovat. Rovnako aj na ine veci odo dna vzniku manzelstva,napr ak by bol byt zatazeny uverom,berie sa,ze uver splacaju uz ako manzelia. To,ze si on chce osetrit svoje peniaze je spravne a je spravne,ak to ona pochopi. Nemusi mu davat polovicu domu,iba staci uznat dlh (vtedy je aj ina premlcacia lehota atd). Aku cast mu moze dat,ak ma dom hodnotu 270000 a on tam buchce 20000?tak nech mu da 1/12 napriklad. Nieco,cim sa prizna jeho investicia a ak by sa nieco stalo,z takeho podielu ho v pohode vyplati. Aj ked,za mna je naj varianta uznanie dlhu a bodka.

janababana
14. nov 2024

Mozno si mala rovno na zaciatku napisat tie financne pomery, ze 270000 vs 20000. Skor sa poradte s pravnikom, ako to osetrit, ak by ste sa rozisli aby on o tie investovane peniaze neprisiel, ze mu ich napr budes povinna vyplatit alebo splacat. Za 20k prist k baraku za 270k…. Zial doba je zvlastna, kedysi sa taketo veci az tak neriesili a mladi ked isli byvat do rodicovskeho, patrilo to obom, lebo obaja to zhodnocovali a uzivali. Ale v sucasnosti, ked maju nehnutelnosti inu hodnotu a aj %rozvodov je vyssie, tak tazko sa spoliehat na “dobrotu”.

mariska1989
14. nov 2024

Muž či manžel ? Koľko by mu ostalo po predaji jeho domu ? Proste sa dohodnúť na tom že keď on chce polovicu tvojho domu zdedeného ty chceš v tej hodnote tiež niečo

kitycat
15. nov 2024

Co na tom dome treba rekonstruovat?

0silvia0
15. nov 2024

A z coho sa bude investovat prerabka? Z predaneho podielu z domu po manzelovych rodicoch?