Počítače na staré kolená s pomocou detí?

30. mar 2022

Často tu čítam názory žien, že ony s pomocou detí v starobe nepočítajú. Že je to sebecké čakať od svojich dospelých detí pomoc. Keď nebudú vládať, pobalia sa a odídu do domova dôchodcov.
U nás v rodine nikto v domove dôchodcov nedožil. Babky sme doopatrovali doma. Rodičia by to považovali za hanbu, dať do zariadenia rodičov.
To isté čakajú aj od nás, že v prípade potreby sa o nich postaráme.
Ako je to u vás? Aký máte na to názor?

autor
30. mar 2022

A nejde len o zaradenie pre seniorov. Rátate tak všeobecne s pomocou detí v starobe? Napríklad pomoc s nákupmi, vozenie po lekároch. Čo v prípade, že deti žijú v zahraničí?

es2021
30. mar 2022

Urcite by som sa snazila rodicom pomoct akoby som vedela a bola by som sklamana ak by na mna moje deti na stare kolena kaslali... pokial niesu rozvratene vztahy,to by mohlo zmenit pohlad

cyberk
30. mar 2022

neocakavam a kedze mam rozum a nechcem obmedzovat moje deti v starobe tak, ked uz budem ledva chodit, ocakavam, ze ma daju do starobinca ;)
chapem, ze niektori si robia deti prave kvoli tomuto "aby sa mal kto o nich postarat, ked budu stari" ale mne toto konanie pride chore a velmi smutne....

trema
30. mar 2022

bola by som rada, keby som bola stara ciperna babicka a oni by ma zavolali k sebe byvat, aby som nebola sama 🙂 ale ak by som bola chora, leziaca, potrebovala by som celodennu starostlivost, asi by som nechcela, aby dali vypoved v praci a starali sa o mna 24/7

katulienkax
30. mar 2022

haha s tym zahranicim som sa usmiala, mame v rodine sesterku a bratranca v zahranici a to skor tam chodia stari rodicia pomahat s deckami ako oni starym rodicom. Ale starym rodicom zatial zdravie sluzi.

akvi
30. mar 2022

Neočakávam nič. Nielen v tomto, ja všeobecne nemám žiadne očakávania od druhých ľudí. Ak sa dieťa postará, ok, ak nie, tiež ok. Akože isteže ma poteší, ak mi dieťa pomôže, nakúpi, odvezie k lekárovi, ale neočakávam to automaticky. A ak mám byť nevládna a pod., tak pôjdem radšej niekam, kde budem mať 24/7 starostlivosť. My sme doopatrovali 3 členov rodiny, od mojich cca 8 rokov az do mojej dospelosti sme mali s malými prestávkami vkuse niekoho v byte, o koho sa bolo treba starať, všetko bolo tomu podriadené a posledné, čo chcem, aby toto zažívala rodina môjho dieťaťa. Nebola to vôbec sranda.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matkahelka
30. mar 2022

necakam, ze nam budu umyvat zadky a krmit nas, ale tiez nechcem, aby nas supli do prveho DSS a prisli nas pozriet 2x rocne. asi taky nejaky zlaty stred. my sme mali doma moju starku necele 3 roky, starsia dcera si pamata, ako sme sa o nu starali. a svokra mala rok u seba svoju ovela starsiu sestru, takze pre nasu starsiu dceru je ta starostlivost o starsieho, ako to povedat...prirodzena. plus ma este aj taku povahu, ze nema problem niekoho obskakovat.
Tisko vsak s muzom dufame, asi tak, ako kazdy, ze na starobu budeme mobilni a samoobsluzni a ze zomrieme v pokoji, v posteli, bez hadiciek, katetrov a plienok.

nerya
30. mar 2022

Nerátam s tým, ale dúfam, že ak by mi bolo raz za čas treba s niečím väčším pomôcť, tak pomôže. Doopatrovat má nemusí, DSS je niekedy super voľba. Moja mamina so sestrami sa toho veľmi Bali, že ich ľudia ohovoria po dedine a nakoniec tak starký úplne ožil, začal chodiť do mesta, s kamošmi, úplne nový človek, my sme k nemu tiež mali bližšie, nemuseli sme večne cestovať.

karolinakr
30. mar 2022

@nerya vážne, že si tam našiel kamarátov? To je super, moja mama bola vždy proti, že nema rada starych ludi.To rada počujem, že niekto tam aj ožije

karolinakr
30. mar 2022

Jedna 70r brigadovala s nami z domova dóchodcov, ja som sa tak nasmiala s ňou, ake hefty pušťala, len potom ju bolel chrbat, musela prestať chodit.Niektori stari ludia 💯..

nerya
30. mar 2022

@karolinakr jasné, aj frajerku 😀 aj na výlety chodievali

karolinakr
30. mar 2022

@nerya 😆

tenerifka
30. mar 2022

Predstavujem si to tak, ze budu pre mña stale moralnou oporou, pridu na navstevu, zavolaju atd. Urcite nechcem ist do domova dochodcov, verim, ze budem mat financne moznosti, aby som si u mña doma zabezpecila starostlivost opatrovatelky, ktora sa postara o hygienu, nakupi, nqvari, uprace.... tu je to dost bezne, vacsinou su to zeny a dievcata z Ekvadoru/Kuby/Kolumbie.

akvi
30. mar 2022

@karolinakr tiež sme mali jednu starkú v domove, ktorý bol cca 5 minút od nášho bytu. Starká už nemohla byť sama doma, lebo odpadávala hocikedy, inak bola mobilna a čulá. V domove si našla kamošky, prestala chodiť v čiernom, museli sme jej nakúpiť novú garderóbu, lebo povedala, že nikto tam nechodí v čiernom a že "mladice" ( čiže tie pod 70 r.😂😅) sa prezliekaju aj 2x za deň 😂 Navstevovali sme ju skoro každý deň, ja vždy, keď som sla zo školy, som sa zastavila, takže aj ten kontakt bol oveľa lepší, ako keď bola sama na dedine a my v meste. Úplne spokojne pôjdem do takéhoto domova, určite radšej, ako ostať niekde sama a čakať kým ma niekto z rodiny príde pozrieť.

karolinakr
30. mar 2022

@akvi maju to tam lepšie ako na tabore 🤣

diewcatqoo
30. mar 2022

Kedze nazov temy je "Počítače na staré kolená s pomocou detí?", tesila som sa ako napisem historku o tom ako som otcovi zakladala ucet na gmaili.. skoda 🙂
K teme, nie, nespolieham sa na pomoc deti v starobe. Zijeme v zahranici a hned za barakom mame super domov dochodcov, kde sa maju babicky a dedkovia ako v bavlnke. Preto kym sme zarobkovo cinni, snazime sa zhodnocovat peniaze tak, aby sme si ten domov v starobe mohli dovolit.
Byt nechame detom a budeme dufat, ze zostanu, aby sme ich mali v blizkosti. A ak nie, tak nevadi.. urcite im nebudeme branit v rozlete.
Dufam, ze sa zo mna na stare kolena nestane zatrpnkuta osoba a budem mat pekne vztahy s detmi.

karolinakr
30. mar 2022

@diewcatqoo 🤣 počitače na stare kolena, ja tiez, že to bude nejaký kurz pre seniorov

lopka1313
30. mar 2022

No u nas to bude zaujimave uz pri nas a nasich rodicoch. Moji rodicia su odomna vzdialeni 500km, od sestry "len" 430. Povodne som sa o nich chcela ostat starat ja (stylom nakup, navsteva raz za tyzden/dva, lekari a podobne), kedze som zila len 100 km daleko od nich, ale zivot (a partner) ma presunuli do dialky...
Teraz to vymyslene nemame, ale vzhladom na to, ze moj otec sa nikdy nevzda svojho domova a hospodarstva, tak uvidime co bude. Ak by ostala mama sama, ta by bola skor ochotna ist niekam za svojimi detmi...
Ale akonahle by slo o starostlivost o leziaceho rodica, to vieme, ze so sestrou nedame ani jedna. Rok a pol sa moja mama spolu so svojimi bratmi starali o leziacu babku a mamu to tak znicilo, ze sama vravela, ze ked sa nieco take stane jej, mame riesit starobinec. Nehovoriac o tom, ze moja mama bola vo veku, kedy si uz nemohla dovolit opustit pracu (cca 55) a nevedela vobec, na ako dlho by to bolo. Nastastie obaja ujovia mali niekoho doma a ta starostlivost sa fakt dost delila po celej rodine (vratane svokrovcov oboch ujov)...

panda21
30. mar 2022

Ja sa o svojich rodičov postarám ak bude treba, ale od mojich detí toto nechcem. Pre mňa je nepochopiteľné, keď počujem "deti sú na to, aby sa postarali". Preto si s mužom odkladame a ak nám nevydajú dôchodky, doplatime z našetrených za DSS. Jedna pani z rodiny je už dlho v DSS a tá si to nevie vynachvalit. Každý deň príspevok na FB o tom čo podnikajú, kde sú na výlete, aké je to tam super, s kamoskami kecaju na izbách 😅

dadka_bb
30. mar 2022

Ja by som chcela ostat v nejakom byte najprv sama, plus nejake zvieratka, a este zijuce kamaratky niekde v okoli😁 ale ak by som ozaj uz bola ledva chodiaca, pocikajuca,slepa, boľava, dufam ze budem mat este sebareflexiu a dam sa do dss. Zrejme si napisem nejaky zavet kym som pri zmysloch ze takto to chcem. A ked mi uz prepne na starobu budem mat zaruku ze som to tak ja chcela🥴

sidicek
30. mar 2022

Ja sa dieťaťu teda na krk zavesiť neplánujem, nemáme problém ísť do nejakého domova, ak sa už o seba nebudeme s mužom vedieť postarať. Pre mňa to žiadna hanba nie je.

autor
30. mar 2022

No ono, nie je domov dôchodcov ako domov dôchodcov. Koľkokrát už boli prípady že v nich týrali starých ľudí, zamykali v izbe, nedávali jesť, preležaniny, prebalili ich dva krát za deň, aj keď boli pokadeni.
Nikdy nevieš ani na akú spolubývajúcu natrafis. Nemusí to byť veselá babka.
Pracovala som veľmi dávno v takom zariadení v kancelárii. Našťastie tam nikoho netyrali ale veľa z nich sa stazovalo na spolubývajúcich. Babky sa hádali. Deti ich chodili navštevovať len keď im prišiel dôchodok. Každú chvíľu tam niekto zomrel. Našťastie mali aj aktivity, krúžky, cvičenie, výlety, kaplnku.

autor
30. mar 2022

@cyberk Mne zase príde choré a veľmi smutné, keď sa človek nezaujíma o svojich starých, chorých rodičov. A nepoznám osobne nikoho kto by si robil deti kvôli tomu aby ho doopatrovali.

mikadooo
30. mar 2022

Ja vo svojom okolí nepoznám človeka, ktorý pichol svojho starého rodiča do domova. Poznám jednu čo prepísala byt synovi a šla, ale to len z rozprávania. Spravila to z vlastnej vôle, lebo čo by pre synáčikq nespravila, nuž a už niet cesty späť, keďže synáčik má už rodinu a hypotéku si predsa kvôli mame brať nebude... Ináč to neodsudzujem. Starí ľudia majú aj rôzne diagnózy, ktoré môžu rodine spraviť peklo zo života, zároveň môžu byť starí ľudia, ktorí si to želajú (naozaj existujú aj takí).

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mikadooo
30. mar 2022

Sorry ale z tvojich komentárov mám trochu pocit, že nemáš poňatia čo to znamená starať sa o chorých starých rodičov, keď tak odsudzuješ ľudí, ktorí "pichli" svojich rodičov do domova. Mimochodom, to že je človek starý, neznamená, že je nesvojprávny a teda len tak "pichnúť" ho niekam sa jednoducho nedá. Musí s tým súhlasiť. A ak má nejaký diagnózu, že je fakt nesvojprávny, tak fuuuu, naťahovať sa so starým človekom nie je žiadna zabáva, to je nonstop robota. Predstav si do toho že máš malé deti a si odpálená úplne, to mi ver.
Takisto starý človek obyčajne má kde bývať - tam kde žil celý život, starobou nezaniká jeho právo žiť v svojom dome/byte. A takého 60-ročného dôchodcu vôbec netreba doopatrovávať mimochodom, často aj starší ľudia si radšej žijú sami ako by im tam mala robiť poriadky nejaká mladá "ochechula". Môj dedko umrel ako 93-ročný, dovtedy si žil sám, chodili sme na návštevy, už ho vidím ako by som ho vytočila, keby som sa mi tam jedného dňa nasťahovala s tým že ho "idem doopatrovat". Nehovoriac o tom, že asi týždeň som u neho bývala, keď som si robila prax a kks...som bola zrelá na psychiatriu z tých rečí jak je všetko na h*vno a jak sú všetci sprostí a jak kedysi bolo všetko lepšie aj tráva zelenšia...
Neodsudzujem nikoho, kto sa rozhodne pre domov dôchodcov. Nepoznám ich celý príbeh a nie som v ich topánkach.

autor
30. mar 2022

@mikadooo Viem čo znamená starať sa o starých aj chorých ľudí. Babka bola po mozgovej príhode, plienkovana, kŕmena hadicku cez nos, ležiaca. Opatrovanie sme ju pár mesiacov kým zomrela a aj roky predtým ako dostala mozgovú a išlo to s ňou dolu z kopca. Svokru sme tiež doopatrovali. Zomrela doma. Ja nikoho neodsudzujem, len ľudia si domovy dôchodcov idealizuju. Nie je to tam vždy ako v tábore. Keď som robila v domove dôchodcov koľkokrát tam prišli s plačom starí ľudia a deti im hovorili, nech nerevu, že tam im bude dobre, nemajú čas sa o nich starať. A ako píšem, prišli ich navštíviť keď dostali dôchodok aby im niečo dali a zase sa neozvali mesiac.

autor
30. mar 2022

@mikadooo a nepíšem o sebestacnych starých ľuďoch, že ich treba opatrovať a sú nesvojpravni. Rodičia majú 70 a žijú sami. Babka žila sama do 80 tky lebo chcela a vladala. Hovorím, keď prestanú vládať vplyvom choroby.

autor
30. mar 2022

@viestta To máte fajn vyriešené. Dôležité je vybrať fakt kvalitné zariadenie.