Ahojte,
mám taký menší problém, mama nedávno ovdovela a krátko po tom sa začala správať dosť čudne. Neviem či púta pozornosť alebo sa u nej začína prejavovať nejaká psychická porucha.Má 65 rokov, začína sa nechať dosť obsluhovať, má síce menšie problémy s chôdzou ale pre ňu akoby skončil svet. Zo všetkého ma začína obviňovať, napr. nemôže nájsť nejakú vec, ty si mi to zobrala, určite si to bola ty, veľmi si domýšľa, obviňuje ľudí z nezmyselných vecí, stále jej niekto niečo berie a hneď má vinníka.
Býva sama vo väčšom dome, prosím ako to riešiť, myslíte, že púta pozornosť alebo sa u nej začína rozvíjať nejaká porucha?
Ako to riešiť?
@lenkakoc444 koľko mala rokov, keď jej to začalo?
Okolo 68 nepamatam sa uz uplne presne plus minus jeden rok. Boli tam aj ine priznaky isla do obchodu po rozky a nedoniesla, nieco sa nas spytala aj 5x ( napr ci si chceme precitat casopis co kupila) to bolo na zaciatku.
@lenkakoc444 tiež sa mi to tak začína podobať na alzheimera, mali sme babku s touto chorobou, len sa mi to zdá ešte priskoro, na jej vek
Nie je na to primlada bohuzial. Ale nemusi to byt alzhaimer. Je to velka zmena zostat sama po rokoch. Idealne by bolo dostat ju k lekarovi aj ked to asi nebude lahke.
Znamej sa takto zial prejavoval nador na mozgu...ale verim, ze u vas to bude nieco menej zavazne, idealne len nieco docasne, kombinacia smutku a soku zo straty, depresia.... drzim palce, rozhodne sa ale poradte s lekarom
Rozvod ale najmä úmrtie partnera/ dieťaťa je obrovský stresový faktor. Takže to môže byť psychika.
Ale aj spúštač choroby, takže odpozorujte ake sú zmeny , urobte si poznámky a o pár dní smer lekár.
Môže to byť starecké demencia, depresia, aj alzhaimer, pri včasnej diagnostike je pomoc najúčinnejšia.
vôbec to nie je o veku. Moja svokra mala 62 ked ochorela na alzheimra.
ale nemusi to byt vo vasom pripade. Umrtie partnera je velka strata, nie kazdy sa s tym vie vysporiadat.
no tak to môže byť začínajuci alzhaimer to si vek nevybera žiadna choroba si vek nevybera.
Žiaľ, bude to tak ako myslíš. Strašný údel, pre ňu aj pre vás. Doktorovi ju asi nedotiahnes, co je škoda, lebo sú lieky, ktoré brzdia začínajúcu demenciu. V interakcii s mužom jej prejavy ešte neboli tak napadne, keď je len sama zo sebou, ide to rýchlo. Nájsť jej skôlku pre dôchodcov.
aj ja sa toho bojím,že to môže byť alzheimer, mali sme babku s touto diagnózou, viem čo to obnáša,mama je celkovo v poslednej dobe dosť spomalená, všetko jej dlho trvá a začínajú tie prejavy ako som písala vyššie, počkám ešte nejaký týždeň, dva , aby som ju pozorovala a pôjdem za jej obvodným najskôr sama, on ju dobre pozná, tak uvidíme
ešte dodám , že v priebehu dvoch rokov prišla o manžela aj syna, obidvaja náhle , tak to môže byť čokoľvek
Ahoj, ako mama prezivala tu stratu muza? Mozno ta to ukludni ja ked som mala depresie tak som zabudala neustale zabudla som aj vystupit z autobusu niekolkokrat lebo som bola bud zamyslena alebo vypnuta a tiez som zabudala kde som si dala veci a stracala som veci a to mam 22 rokov.. kazdopadne k dr. Zajst by nebolo odveci
U zien jednym z prvych priznakov alzhaimera je, ze zabudne ako varit, jedla, ktore robila cely zivit odrazu nevie, co a ako. A tiez robi neprimerany neporiadok v kuchyni, prip. aj inde. Skuste odsledovat aj tieto veci.
Aj demencia to moze byt, demenciu moze spustit aj nejaky stresujuci zazitok, udalost, aj ta strata manzela.
Tak ked niekto v priebehu 2r.pride o najbližších,ani sa nedivím,že sa jej nič nechce,nemá na nič chuť,vzdáva to...a nemusí to byť žiadna dg.
Moja mamka po smrti otca bola mimo a ťažko to prijímala,ale boli sme pri nej,dennodenne sme to spoločne zvládli,aj plakali, keď bolo treba a postupne nabrala chuť do života,ale trvalo to pár rokov. Opäť z nej bola vitálna žena.
@kofa77 ano, s tym suhlasim. Svagrina - dcera mi hovorila, ze mama -moja svokra jej zacala skaredo nadavat a oslovovat, dovtedy nikdy tak nehovorila a ze cely zivot bola pedantka a vsade zrazu bol neporiadok a spina a to ze jej vlastne nahlodalo myslienku, ze cosi tam nie je ok.
Ja som do rodiny prisla az neskôr, ked uz to bolo v zlom stave.
Demenvia,nemusi byt vobec alzheimer. Taketo spravanie je typicke. Aj napriklad zhrnanie zbytocnosti (plne skrine igelitovych tasiek). Obvinovanie z kradezi penazi atd. Mozno to bolo uz aj skor,len v mensom a znasal to otec.
Mojej starkej sa takto zacal alzhaimer. Poprekladala veci a potom po dedine rozpravala ze ju vykradli. Cca rok po tom co starky zomrel uz bolo jasne, ze je zle.