Po 1,5 roku som sa dozvedela, že priateľ nemá maturitu

stefania2m
10. jan 2022

Dobry den 🙂 Dnes som sa po Roku a Pol vztahu dozvedela ze priatel NEMA maturitu uz ked SME takmer isli vypisovat prihlasky na VS. Mal milion moznosti mi to povedat ale, ze to nechaval tak Lebo SA bal mojej reakcie. Som divna ked SA citim oklamana? Jeho postoj je, ze si ju kvoli mne externe dorobi. Dakujem za kazdu reakciu

janai1
10. jan 2022

@stefania2m a čo keď nemá? Ty musíš byť dobrá fúria keď sa ti bál povedať aj takúto banalitu

romea
10. jan 2022

@stefania2m tak bal sa ti to povedať, normálna vec, asi vie akoby si zareagovala

janetinka27
10. jan 2022

@stefania2m kamoske sa bal muz povedat, ze nema vodicak. este ako mlady chalan bez vodicaka urobil s autom nejaky problem. jeho mama sa za to hanbila a vsade to zahmlievali a ked o vyse 10 rokov prislo na lamanie chleba, tak sa tvarili urazene. oni to tajili pred vsetkymi, cize aj pred nou.
je na tebe ako sa k tomu postavis, moze tam byt viac vevi co ti taji, zrejme sa za to hanbil a potom uz nenasiel odvahu sa priznat.vobec to nemusi byt tak,ze si furia

moonlight1210
10. jan 2022

Ja by som sa citila oklamana. A on by si musel zvyknut, ze teraz bude nejake obdobie, ked budem stale skumat, ci mi hovori pravdu, nez sa dovera obnovi.
Je jedno, ze mal taky (nazvime to) mily dovod, teda ze klamal, lebo ta nechcel sklamat a stratit.
To ho neospravedlnuje, ani z teba nerobi narocnu furiu.

Ked nic ine, tak minimalne touto lzou predlzuje veci, ktore by sa trebars hned ukazali, ze sa k sebe vlastne nehodite, lebo obaja mate v zivote ine hodnoty, priority a ciele.
(Resp. hned povedana pravda - ze maturu nema, ale chce si dorobit - by vytvorila hlbsie puto, ked by si ho najskor podporovala v tom kroku, aby sa v zivote posunul.)

Ale vyuzila by som aspon to, ze mozem byt pozitivnou motivaciou a povzbudila ho, nech si tu teda maturu dorobi.
Ja by som ale na VS sla teraz a necakala na neho. Ved ma casom dobehne a bude mat tiez titul. Nezalezi, ze to nebudeme mat naraz.

21oktober
10. jan 2022

@stefania2m nie si divná ,aj ja by som sa cítila oklamaná. každý z nás má nejaké nároky na partnera, niekto menšie a niekto väčšie . To z nikoho fúriu nerobí . Ja úplne dobrovoľne priznávam že by som partnera /manžela bez maturity nechcela. U mňa je to aj bez vysokej školy , dobrej vysokej školy , a môže si o mne myslieť kto chce čo chce, či som nejaká snobka alebo nie. Pre mňa bola toto jedna z podmienok .

moonlight1210
10. jan 2022

@janai1 no, tento vyrok je len presuvanie chyby z vinnika na toho, komu klamali.

Je jedno, aky sladky, romanticky dovod si on zvolil. Ze sa bal reakcie, resp. ju nechcel stratit.
pretoze aby si ziskal/udrzal, co je mu prijemne, kludne vedome zaklamal. To je problem.

A je tiez jedno, ako zavazne klamstvo to bolo.
Dnes matura, zajtra, ze nasiel super pracu a krasne zaraba. No naberie akurat tajne pozicky. A po svadbe, zena moja, hybaj mi pomahat splacat, vsak som to urobil (aj) kvoli tebe.

Toto je jedna z pricin, preco vznikaju vztahy, ktore potom nefunguju. Lebo jeden sa prisposobuje, predstiera (ze je taky a onaky), len aby ho partner chcel. A potom zrazu po roku-dvoch sa cuduje, ze ma vlastne nekompatibilny vztah a nefunguje im to, ibaze uz maju trebars dieta, lebo sa zadarilo.
A este vinu pokojne hodi na svoj protajsok (ze je taky a onaky narocny).

dievcacitajucelist
10. jan 2022

@janetinka27 nemusí byť furia ALE to o čom spolu rozprávali...čo plánovali...akým štýlom @stefania2m sa prezentovala v ňom muselo vytvoriť komplex menejcennosti, že sa bál o takejto banálnej veci hovoriť....

dievcacitajucelist
10. jan 2022

@21oktober nehnevaj sa, ale je to hlúpe tvrdenie...ja mám vyštudované dve vysoké školy...a môj otec "iba" učňovku a dokáže sa na MOJEJ úrovni so mnou rozprávať o každej téme...INTELEKT / INTELIGENCIA SA PREDSA "NEUČÍ" TEN BUĎ MÁŠ, ALEBO NIE!

moonlight1210
10. jan 2022

@dievcacitajucelist a takto sa partnerske (a aj akekolvek ine) hadky posuvaju od merita veci k okrajovym banalitam.

Od diskusie, ci klamstvo je (za nejakych okolnosti a akych) ospravedlnitelne, alebo nie, k tomu, ci vysoka skola je vobec dolezita pre zivot.

Ach jo.

dskjhfdlkdjhl
10. jan 2022

@stefania2m Ja by som sa v prvom rade zamyslela nad tym, preco sa Ti bal povedat pravdu. Aj niektore deti sa boja ist domov so zlou znamkou. Takze ten vztah asi nebude celkom idealny a maturita nebude hlavny problem.

dievcacitajucelist
10. jan 2022

@moonlight1210 do každého partnerského vzťahu vstupujeme s nejakým klamstvom to je fakt! Niekto klame čo sa počtu predchádzajúcich partnerov týka, niekto ohľadom svojej váhy, financií a niekto vzdelania....nikto z nás nebol pri zrode ich vzťahu...nevieme akým štýlom autorka pred svojím partnerom posudzovala "učnovkarov"....samozrejme, že po určitom čase, keď získavame dôveru k partnerovi / partnerke sa mal osmeliť a povedať jej pravdu....prečo to nespravil to vie len on a na to by sa mala autorka spýtať svojho partnera

cyberk
10. jan 2022

v tomto modernom svete, kto nema maturitu tak je fakt stoka... zial to je realita, nie sme v starej dobe, ked to bolo bezne
pokial ma chut si ju dorobit asap externe, nech tak ide
ty bez na VS, aku chces (hadam nie si z tych, co nutia svojich partnerov, aby sli na taku istu VS)
na ukoncenie vztahu to nevidim, ale ak sa hanbi za realitu, tak tu ma len a len vo svojich rukach. Inak tu ani nevieme, ci ma vobec pracu alebo sa len flaka doma, ak pracu tak aku? - dobre platenu (vyucny list?)

mariska1989
10. jan 2022

Prvom rade mu povec že cestách není o maturite

janetinka27
10. jan 2022

inak ked ste spolu uz nejaky ten cas, nikdy neprisla rec na vzdelanie? nikdy si sa ho nepytala, aku ma skolu?
asi ste este mladi (riesite ktoru VS), ked sa ti to bal povedat, asi sa len hanbil. mozno s tym sam nie je stotozneny, ze ti nemoze "ponuknut" viac ako vyucny list. dnes je dobre remeslo vyvazene zlatom, ale treba mat aj skusenosti aj kontakty.

lusanko
10. jan 2022

Tak v prvom rade to nie je tvoja chyba a nie si žiadna furia, ako sa tu niektoré snažia zhodiť vinu na teba. Neznášam klamstvo a tobôž nie v takejto dôležitej sfére. Vzťah sa nemá začať klamstvom a byť na tom postavený.
Môj bývalý kedysi dávno mi cca 2-3 roky tajil, ze je mladší odo mňa o 4 roky. Fakt netuším, ako to dokázal tak dlho(napatrala som) , stále sa vyhováral, že nema OP, stratil, vybavuje a pod. Nakoniec na chate od jednej jeho kamosky som sa to dozvedela, zacala som si dávať súvislosti do seba. Strašne sme sa pohádali a cítila som sa velmi podvedená, lebo s o 4 roky mladsim by som sa ani nestretla. Ale aj tak nemal právo mi to tajiť. Takže poznám ten pocit, kedy sa ti ten druhy vzdali. Zostali sme ešte spolu, ale nakoniec som sa s nim aj tak rozišla, pretože klamal aj v iných veciach, nebolo na neho spoľahnutie.

annamalaga
10. jan 2022

A je to dôležité ? Pre teba? Ak hej, nech si ju dorobi! Ak nie tak rozchod. No bože , nemá maturitu, tak nebude dobrý partner.🤦‍♀️

tncka
10. jan 2022

@stefania2m no tak nema a vs nebude. Ked ho to doteraz netrapilo tak asi nechce. Nemusi mat kazdy vs,nech ide teda makat,nieco vyucene ma.

janikk54
10. jan 2022

A teba to trapi ze ju nema alebo ze ti to nepovedal? Lebo ako ak sa ti taketo nieco bal povedat, tak neviem ci by som sa potom nezamyslela nad sebou, keby sa mi partner nieco boji povedat a hlavne je to jeho vec, nie kazdy ma maturitu.

luccija
10. jan 2022

@stefania2m možno si sa od začiatku vyjadrovala tak, že by sa hanbil povedať, že nemá maturitu tak to tajil.Ale bola by som sklamaná.

domiklik
10. jan 2022

@dskjhfdlkdjhl ako fakt?? Ideme porovnávať decko so zlou známkou a dospelého chlapa??? Občas neviem, či sa mám smiať alebo plakať 😃🤦

rora
10. jan 2022

No a bal sa opravnene, uz ho chudaka rozvlekas na internete. Bola to jeho volba a ty to bud prijmes ako fakt alebo ti to bude vadit a sa rozidete. V tom pripade ale asi bude on ten, ktory by to lutovat nemal... co to je za vztah ked sa musi druhy pred partnerom hanbit a bat. Pritom mozno fajn chalan....

dadis
10. jan 2022

@stefania2m Nerob z toho dramu. Niektori v puberte porobili blbosti. Nie je problem si maturitu dorobit a potom aj na tu vysku moze ist...len teda musi zacat makat...ked videl ake mas ambicie, tak sa asi bal sa ti priznat...

labutienka333
10. jan 2022

@stefania2m možno aj tebe by ju trebalo dorobiť, ale extra zo slovenského jazyka. 🤔

21oktober
10. jan 2022

@dievcacitajucelist ja to nevnímam ako hlúpe tvrdenie, bola a je to moja požiadavka na partnera. To že to nie je alebo nebola tvoja požiadavka a že tvoj otec má učňovku a vieš sa s ním porozprávať je síce fajn ,ale ja som chcela okrem toho že sa viem s partnerom aj porozprávať aj vzdelaného partnera. Ako som napísala každý máme iné nároky na partnera.

stary_ujco
10. jan 2022

Aha, tak vy ste sli vypisovať prihlášku na vysokú. Tak trochen tuším, koho to bol napad a rozhodnutie, ze sa ide spoločne študovať vysoká.

dskjhfdlkdjhl
10. jan 2022

@domiklik Asi si to nepochopila uplne spravne-neporovnavam chlapa s malym dietatom. Porovnavam vztahy. Ak sa jej on boji nieco povedat, to znamena, ze ten vztah je rovnako na figu ako vztah rodic-dieta, v pripade, ze sa dieta boji povedat doma pravdu. A kludne sa smej, alebo aj plac, mne je to uplne jedno-mozes aj sama nad sebou😉

domiklik
10. jan 2022

@stefania2m tak faktom je, že ti klamal... Dospelý, zrelý chlap nemá dôvod klamať o svojom vzdelaní... Komentáre typu aká si furia alebo ze sa ti chlap boji povedať pravdu, dokonca, čo ma teda pobavilo najviac, je prirovnanie tvojho, podotýkam dospelého muža k decku, čo ide domov so zlou známkou, si nevšímal... V každom prípade si sadnite a úprimne sa porozprávajte ✌️

belllinka
10. jan 2022

Maturita nie je dôležitá, dôležité je, ako sa dokáže uplatniť v živote. Šikovný remeselník zarába často oveľa lepšie, ako nejaký ťuťko, čo nič nevie, ale hlavne, že má maturitu, prípadne VŠ s ktorou sa nedá uplatniť.

21oktober
10. jan 2022

@belllinka maturita je dôležitá . Ale pre človeka ktorý chce robiť povolanie ktoré je podmienené buď maturitou alebo VŠ . Môžeš byť neviem ako šikovný a vedieť sa uplatniť v živote , lekárom , právnikom , geodetom ..... nebudeš aj keby si sa rozkrájala na kúsky. Bez maturity máš okruh možností značne obmedzený .

titla
10. jan 2022

@stefania2m Ja Ti rozumiem, mne by to tiez vadilo, nie ta chybajuca maturita ale to klamstvo.
Maturitu nemusi mat z roznych dovodov, skoncil ucebny odbor s vyucnym listom a k vykone svojho povolania ho ani nepotrebuje. V takomto pripade nie je ziaden problem si maturitu dorobit. A mozno v jeho pripade sa uplatni ako sikovny robotnik/remeselnik lepsie s pomaturitnym specializacnym vzdelanim ako s VS.
Ale to klamstvo by ma skrelo, lebo potom by som rozmyslala v com dalsom mi mohol klamat, lebo sa mi to "bal" povedat.