Platenie nájomného rodičom

3. dec 2024

Ahojte, len chcem poznat Vas nazor, lebo som sa za toto pochytila s kamoskou a mrzi ma to. Je podla vas v pohode, ked rodina byvajuca v rodicovskom dome (rodicia byvaju vo svojom inde, cize nebyvaju spolu) plati okrem mesacnych nakladov za dom, investicii a oprav kolo domu aj najomne rodicom? Su to dospeli ludia bohate po 30ke, maju maleho syna, platenie najomneho partnerovym rodicom im ukrajuje z rozpoctu, niektore mesiace idu do minusu… pre mna je nepochopitelne, ze rodic pyta od syna a jeho rodiny peniaze za byvanie, ked este aj vsetky opravy a investicie su na “mladych”. Neplatia im vysoke najomne, je to mozno 200-300€ momentalne, ale naozaj na to nie su odkazani lebo maju nadpriemerne dochodky. Kamoska uz rezignovala a ja jej hovorim, ze predtym ako skonci rodicovsku dovo nech si dohodnu co vsetko ma vlastne za dom platit, aby to neskoncilo tak, ze mesacne da 500€ za byvanie v dome, ktori nie je ich a jej ani nikdy nebude. On inam ist samozrejme nechce ved byva v rodicovskom dome a ona zasa nebude kvoli byvaniu rozbijat rodinu, co je pochopitelne. Ja som jej len radila tolko, aby si toto vopred dohodli. Odjakziva si davala pozor na financie, aj toto byvanie chcela riesit inak, ale nepreslo to a je to take ake to je.

cacianka
3. dec 2024

ako podnájom u cudzích...

januska12323
3. dec 2024

Áno mali si to dohodnúť dopredu. Áno považujem za normálne platiť za bývanie inde ako u seba. Nie je na tom nič čudné keď to obom stranám vyhovuje, keď nie môžu sa zariadiť inak. Ale to už potom nebudú mať komu nadávať koľko platia, budú radi, že na to vôbec majú.

melanta
3. dec 2024

Ja by som dcéru vo svojom nechala bývať zadarmo, ale každý máme iný postoj a je v poriadku, ak niekto zadarmo u seba deti bývať nenechá. Sú dospelí a majú deti, takže je na mieste platiť za bývanie.

Ale hlavne - ak rodičom platia 200 eur a napriek tomu finančne nevychádzajú a sú v mínuse, tak vlastne môžu byť radi. Pretože evidentne na vlastné bývanie nemajú, keďže hypotéka na vlastný dom by bola oveľa oveľa drahšia a nájom detto.

Čo by som na mieste kamarátky nerobila, je investovanie do domu, ak patrí rodičom a ak kamarátka má súrodencov. V takom prípade totiž investuje do niečoho, s čím sa bude musieť po smrti rodičov podeliť so súrodencami.

amelie2017
3. dec 2024

Pride mi uplne normalne, ze platia mesacne naklady a najomne. Nepride mi normalne, aby kvoli 200-300eurovemu najmu sla rodina do minusu. To s opravami a investiciami by si mali s rodicmi poriadne ujasnit. Drobne opravy, ako vymena vodovodnej baterie alebo nejakeho vypinaca na triko byvajucej rodiny, vymena kotla/strechy/ okien platia majitelia domu..ak by po mne vyzadovali taketo vacsie investicie, pozadovala by som ciastocny prepis domu na moje meno.
Ale v podstate by som takto nebyvala, lebo vraza peniaze a odide s igelitkou.

simca06022011
3. dec 2024

no s podnajmom u cudzich je to trosku inak, tam nezvykne najomnik platit opravy a udrzbu. Cize ak si to zaplatia rodicia,nech si beru najomne. Okrem energii a beznej udrzby v style upratat a zariadit si by tosm tym padom nic nehradila tam. Takzo si predstavit co je pod pojmom "naklady a investicie okolo domu". To moze byt 50EUR mesacne ale mozu to byt aj tisice ako potrebovali vacsie opravy robit.
Ak tam uz nieco prerabaju, co aj nejak zhodnoti nehnutelnost, opravy skody na nej nejake = investuju do cudzieho. AKo je to potom s tym, ked sa rodicia pominu? Ako to do buducna planuju rieist? lebo to si mohli platit SVOJE a iba svoje byvanie a zit v klude.
CIze ja by som nie len ten najom riesila ako taky, ale do koho nehnutelnosti mam investovat. AK nic, bezna udrzba, vymalujem si sem tak podla svojho gusta, zariadim si nabytkom co odnesiem atd, neriesila by som = ale ak viac, tak ano.

melanta
3. dec 2024

@simca06022011 svoje si asi ťažko môžu platiť, ak ich 200 eurový nájom dostáva do mínusu. S ostatným súhlasím, tiež to píšem, že investovať do cudzieho nie a zvlášť, ak sú tam aj súrodenci.

autor
3. dec 2024

@melanta oni maju svoje byty, len ich dali do prenajmu kedze su mensie, ale maju na nich hypo cize ziadne brutal zisky z toho nemaju skor naopak.

autor
3. dec 2024

@melanta nejdu do minusu ako uveru, ale cerpaju z uspor vyclenenych na toto obdobie kym je kamoska na RD. To je si myslim normalne, staci ze malemu kupili novy nabytok do izby

simca06022011
3. dec 2024

@melanta nevies kolko ich stoja veci okolo... kolko v takom (a kto vie akom dome) platia energie atd.

melanta
3. dec 2024

Kúpili dieťaťu nábytok? A čo ich dieťaťu mali kúpiť nábytok rodičia?
Majú svoje 2 menšie byty - vyriešené. Nech ich predajú, vyplatia hypotéky, čo ostane, nech použijú s novou hypotékou na kúpu väčšieho. A vybavené.
Vlastne vôbec neviem, aký problém majú. Veď tam bývať nemusia. Majú vlastné bývanie, nech teda bývajú v ňom, ak sa im podmienky v rodičovskom dome nepáčia.

autor
3. dec 2024

@simca06022011 tak spominala vymenu kotla, lebo dosluzil. Spominala namontovanie zaluzii v celom dome, oprava strechy a co ja viem, nepamatam si to vsetko ale neprislo mi to ako vymena vodovodnej baterie za 50€. Mne skor ide o to, ci som jej poradila dobre, ze nech si toto vopred dohodne s partnerom aspon predtym ako sa vrati do prace.

xux
3. dec 2024

Tak budto platim najom, tym padom je za udrzbu nehnutelnosti zodpovedny majitel, alebo sa staram o ten dom financne ja. Aby som niekomu platila najom a este aj udrzbu domu, ktory nie je moj a asi ani nikdy nebude, no tak to by u mna nepreslo..

melanta
3. dec 2024

Spominala namontovanie zaluzii v celom dome, oprava strechy a co ja viem, nepamatam si to vsetko - prečo to robili? Prečo to financovali? Ak platia nájom, mali žiadať, aby toto zabezpečili a uhradili rodičia ako vlastníci.

autor
3. dec 2024

@melanta ja som ti vysvetlovala, ze preto isli do cerpania uspor nad ramec mesacneho prijmu, nie ze im nabytok pre maleho ma kupit niekto iny. Prosim ta neprekrucaj

melanta
3. dec 2024

Neprekrúcam. Ale nevidím tu žiadny problém, len hlúposť. Majú svoje 2 byty, tak prečo ich nepredajú a nekúpia jeden väčší? Prečo bývajú u rodičov a investujú do cudzieho majetku? Tu zlyháva tvoja kamarátka, ktorá robí zlé rozhodnutia.

autor
3. dec 2024

@melanta
@xux Ja mam nazor rovnaky, ze bud alebo. Skor som chcela vediet, ci som jej poradila dobre alebo moj rozhovor s nou stal za milu backoru.

la_dolce_vita
3. dec 2024

Ja som typ, co chce detom hoci aj dospelym pomoct, cize ja by som nechcela od nich nic, ale kazdy to vnima inak a je to o dohode. Ako citam, nie su na to odkazani, maju aj ine moznosti.

simca06022011
3. dec 2024

ano... mala by sa s nim dohodnut a mala by vediet co a za co bude platit. Rovnako by som ja postupovala a rovnaku vec by som jej poradila.
@melanta tak asi chcu byvat v dome, rodicov.. mozno je fajn, mozno ma dobru polohu a vyhovuje im viac ako vacsi byt... mozno by skor mohli predat byty a od rodicov dom odkupit. Takto su to vyhodene peniaze do luftu.

lusyc
3. dec 2024

To je celé zle. Veď majú bývať v jednom svojom byte, ktory má lepsiu polohu k práci a skolke, druhý prenajímať. O dom nech sa starajú starí rodičia a nech si trhovo prenajímajú, alebo už nech čo chcú s domom.
Keď je ona na RD s 1 dieťaťom, tak aj dvojgarzonka im stačí. Aspoň nemusí toľko upratovať. A keď ich bude viac, predať dva malé a kúpiť svoje väčšie. Veď sa úplne vytrasu z financií.

autor
3. dec 2024

@la_dolce_vita ja to vidim rovnako, aj dalsie kamosky co mame rodicia im pomahali do vlastneho, a nie aby ich nechali obhospodarovat svoj majetok a este im aj platili najom. Skratka ani jednej nam to nejde do hlavy.

autor
3. dec 2024

@simca06022011 dakujem, tak aspon v tom nie som sama

autor
3. dec 2024

@lusyc moj nazor…

la_dolce_vita
3. dec 2024

On je jedinacik? Ako tak rozmyslam, rovno by som im ten dom darovala, ak by som ho nepotrebovala.

simca06022011
3. dec 2024

ja zase nemam nazor, ze musia byt v malom byte.. preco? ak zarobia a vydavky maju vysoke, kvoli prerabkam.. tak proste sa len treba s rodicmi inak dohodnut.

melanta
3. dec 2024

ja to vidim rovnako, aj dalsie kamosky co mame rodicia im pomahali do vlastneho - autorka, aj ja mám takýto názor, moja dcéra dostala vlastné bývanie, aby nemusela platiť hypo 30 rokov, od jej narodenia sme tak s mužom boli nastavený, že chceme toto svojmu dieťaťu zabezpečiť. Ale nie každý rodič je taký. Ostávam pri názore, že kamarátka nemala investovať do cudzieho. Mala si to vydiskutovať s rodičmi predtým, než sa tam nasťahovali. Že budú platiť nájom ako to rodičia vyžadujú, ale potom nech sa rodičia aj správajú primerane a teda investície nech platia oni a zabezpečia nájomníkom čo je potrebné.
@simca06022011 súhlasím, opakujem niekoľkí krát, že mali si toto vyriešiť, nemali investovať do domu a teda problém je, že autorkyna kamarátka bola nerozumná na začiatku. Mali si dohodnúť podmienky a pravidlá.

autor
3. dec 2024

@melanta mali, aj ja si to myslim.

h2
3. dec 2024

@melanta Nemyslím si, že autorkina kamarátka je v pozícii, robiť nejaké rozhodnutia. O tomto rozhodol jej muž.

tanyan
3. dec 2024

Je kamarátka aktuálne zosobášená s tým teoretickým dedičom toho domu, do ktorého investujú spoločne?

vilma7
3. dec 2024

Platenie nájomného považujem za správne, veď kto.dnes byva zadarmo, mnoho ľudí prispieva na domácnosť ešte kým sú u rodičov pod strechou.
Ale zas veľké opravy, tak do toho by som určite nešla.

januska12323
3. dec 2024

Veľké výdavky ako kotol majú riešiť majitelia domu, ak chcú aby to riešili mladí nech na nich pre píšu časť domu.