Plánujeme odísť do zahraničia. ako to urobiť s dieťaťom a jazykom?

3. sep 2024

Ahojte, mám dcéru má 19 mesiacov, cca o 2-3 roky by sme chceli odísť smer Holandsko, Švajčiarsko, muž tam má pobočky firiem a dobre pracovné ponuky. Dcéra by do škôlok nastupovala tam. Má zmysel sa s ňou teraz rozprávať anglicky? Alebo nejaký krúžok zohnať? Alebo myslíte že sa naučí jazyk tam? Toto je jediná vec o ktorú mám obavy. Nemali ste to niekto takto?

olimuc
3. sep 2024

Nie nema to zmysel. Dieta sa nauci velmi rychlo. Maly nastupoval do jasli v DE v roku a naucil sa, v Oktobri nastupuje do skoly v Spanielsku a nevie ani zatat. Nieco rozumie ale odpoveda len po nemecky. Do 3 mesiacov to ma zvladnute bez problemov. Ja ako podstatne starsia. Som to dala za 4 Mesiace a to som vedela Hola. A adios… male dieta sa nauci este lahsie

klejkaez
3. sep 2024

Za mňa čím menšie dieťa, tym lepšie zapadne a skôr sa naučí 😊. Bude mu to prirodzené.
Stačí púšťať básničky, pesničky, rozprávky v tom jazyku a postupne, ak chcete jeden rozpravajte slovensky, druhý anglicky na seba ✊🏼✊🏼.

annm81
3. sep 2024

Naučí sa bez problémov aj tam, tak ako milióny iných detí. Za pár týždňov v škôlke zvládne základné frázy ako "ideme jesť /von/spať'", "potrebujem na taoletu" "pod sa hrať ". Do roka sa plynuje rozhovorí. Na druhú stranu, ak máte čas, peniaze a chuť, krúžok jej nijako neublíži.

marylinmary
3. sep 2024

Akoze dieta rychlo pochyti jazyk najma v takomto malom veku, mozno keby pustas anglicke rozpravky alebo co je to spievankovo anglicanina tak by volaco mohla pochytit 🙂

janickacrazy
3. sep 2024

Teda neviem, ale u nás pre 19-mesacne deti rozhodne žiadny krúžok anglického jazyka nie je, veď väčšinou ani nevedia po slovensky. Podľa mňa úplne stačí, keď je občas pustis v telke nejakú rozprávku po anglicky. Keď sa presťahujete, dieťa sa naučí jazyk veľmi rýchlo.

tanyan
3. sep 2024

Podľa mňa to má zmysel... My sme púšťali od mala na Disney Jr. rozprávky v angličtine, niekedy som jej večer čítala anglické rozprávky, od 18 mesiacov chodila na kurz Helen Doron, občas som aj v komunikácii prepínala na angličtinu. Veľmi rýchlo a ľahko sa naučila a angličtinu má približne na rovnakej úrovni ako slovenčinu.

januska12323
3. sep 2024

Zatiaľ jej stačí slovenčina.

michellemary
3. sep 2024

Známa takto hovorila so synom od narodenia po nemecky, vedel skôr nemecky, ako slovensky. 🙂

vilma7
3. sep 2024

Ešte ani neviete kam pôjde a už ju chceš učiť jazyk. Najskôr sa rozhodnite kam a prišla by som sem aspoň rok pred nástupom do škôlky (vo Švajčiarsku je napr.skolka od 4z môže nastúpiť aj v 5., záleží kedy je narodena). A aspoň rok predtým by som s nou chodila medzi deti do nejakej skupiny atď. Bude sa jej potom v škôlke ľahšie začínať.

autor
3. sep 2024

@janickacrazy u nás taký krúžok je preto nad tým rozmýšľam
@vilma7 to není na našom rozhodnutí, podľa toho kde muža pridelia Švajčiarsko alebo Holandsko, rok predtým sa asi nebude dať ísť. Medzi deti chodíme.
Áno chcem ju učiť jazyk lebo viem že ho bude potrebovať nezávislé od miesta.
Ďakujem za odpoveď

autor
3. sep 2024

*odpovede

tanyan
3. sep 2024

Ak máte v blízkosti aj anglickú škôlku tu na Slovensku, tak tiež odporúčam. Nemyslím ale škôlku, ktorá ponúka jednu hodinu za týždeň a dieťa po roku nevie ani farby. Myslím škôlku, ktorá má lektorov a aktívne využívanie jazyka počas dňa. Často sú v takýchto škôlkach aj pôvodom zahraničné deti a dieťa tak získava okrem jazykových zručností aj multikulturálne skúsenosti.

monika4487
3. sep 2024

ked su na vyber len tie dve krajiny, tak zbytocne jej bude anglictina. Kedze lredpokladam ked pridete tam, tak budete hladat skolku v blizkosti bydliska. Je to zbytocne teraz ju ucit nieco. Nase deti ked sme sa prestahovali boli vo veku vasho dietata. V kazdej krajine na zapade su zvyknuti a maju skolenia ako pracovat s detmi, ktore pridu z ineho prostredia. Nechajte to na instituciu, do ktorej nastupi. Nech sa uci cudzi jazyk ludmi, s ktorymi bude travit cas. Nase deti nevedeli nic a to sme im vybrali bilingvalnu skolku a skolu. Nehovorim, ze to islo hned lahko, nie neislo, rok boli pozorovatelia v skolke a po roku zacali rozpravat ako tak. Niektore su jazykovo sikovnejsie ako spongie, niektori su dlhsie pozorovatelia. Ale ten ponor do jazyka je dolezity. Cize my ked sme vedeli, ktora krajina to bude a jazyky, tak sme ich naucili sa pozdravit. Chcem pit, som hladny a chcem ist na toaletu. To je vsetko.

rorino
3. sep 2024

Ja len tak rozmýšľam,že zbytočne ho asi budeš učiť anglický,keďze svajciari su patrioti a primárne v škôlke asi angličtina frcat nebude,nie?Podobne to asi bude aj v Tom švédsku,nie?Ak sa mýlim tak sa ospravedlňujem.

vilma7
3. sep 2024

@rorino mohla by ju dat do škôlky pre anglický hovoriace deti, ale radšej by som odporúčala dat ju do normálnej. Anglický sa bude učiť neskôr tak či tak.

maciatkolulu
3. sep 2024

@monika4487 u nás rovnako,ja len cumim,ako sa slovenské decka do roka naučia z rozprávok a básniciek plynulo anglický a pod a ovládajú cudzí jazyk lepšie ako materinský🙃🤣a potom sa nevedia dočkať termínu u logopeda. A zaručene tie deti nemôžu pochytit taký prízvuk,akoby sa učili v danej krajine. Úplne ma trase,keď počujem niektoré premotivovana,ako spiiikuju na decka s takým prízvukom,že to vykruca usi aj mne. Nepíšem o bilingválnych rodinách. Tam je jasne,že každý rodičom rozpráva svojim MATERINSKYM jazykom. Ale hrať sa takto je naozaj skôr na skodu.
Autorka? Prečo angličtinu? Keď mienite žiť v krajinách,kde to je rovnako cudzí jazyk?

bubik6x
3. sep 2024

Naučí sa tam, moja dcéra začala ako 1,5 ročná chodiť v Holandsku do škôlky a pekne sa naučila, ovláda angličtinu, holandcinu, slovenčinu a poľštinu, a to má teraz 8 rokov, takže to zvládne, len sa priprav na to že v Holandsku je škola od 4 rokov takže školu treba vopred vybaviť

cafelatte
3. sep 2024

Nie nemá to zmysel, ukrajinské dievčatko nastúpilo do španielskej školy a naučilo sa jazyk za jeden ročník, samozrejme nie ako domáci, šlo do 4 triedy. Tvoje malé dieťa sa naučí jazyk rýchlo a prirodzene v danej krajine.

autor
5. sep 2024

V tej oblasti kde budeme je po väčšine anglicka komunita a tiež škôlka a škola budú anglické preto chcem určite anj

maciatkolulu
5. sep 2024

Ale žiť budeš v krajine,kde aj nie je "domáci"jazyk,ak chces niekde žiť,základ je jazyk danej krajiny,či akože nevyliezete nikam z komunity? Nebude tam dlhodobo? Neviem si predstaviť,že by malý v Rakúsku ovládal iba aj,aj kebyže chodí do aj škôlky,školy. Veď ma vonku kamarátov,na krúžku,rovnako úrady ,bežne kontakty. Ak idete na pol roka,tak akože fajn,ale to by som nič neriešila dopredu. Lebo never tomu,že sa dieťa z rozprávok naučí dokonalú angličtinu 🙃, v kolektíve sa dieťa naučí horko-ťažko do roka. Kde sa komunikuje v danom jazyku a teda naučiť sa z pesničiek z youbtube,alebo od Helen doron ,no akože🤣👍

autor
5. sep 2024

@maciatkolulu ideme na trvalo, angličtinu bude mať základ, zvyšok sa naučí počas toho ako tam bude žiť, ale od príchodu bude vo väčšine miest komunikovať anglicky.
Nikto nehovorí že sa z pesničiek naučí dokonalú angličtinu ale aspoň niečo nemyslíš

zeldia
5. sep 2024

Autorka, viem že som na mamickovskom fóre ale dieťa by som nedala do stredu vesmíru. Dôležití ste vy, rodičia, vase dorozumievanie sa, postavenie atd. Dieťa sa adaptuje okamžite ak sa adaptujeme vy, najmä také malé do 3rokov. Dieťa by som tu nedala na žiaden zbytočný kurz (v krajine kde budete bude iny prízvuk atd) a sústredila by som sa na cestu a sťahovanie. Dieťa to zvladne bez problémov, ak nevyrobite problém vy.

autor
5. sep 2024

@zeldia my sme na tom čo sa týka jazyku okej, obaja pracujeme s cudzími jazykmi a čo sa týka cesty atď. absolvovali sme ju niekoľko krát to by nemal byť problém

nyphadora
5. sep 2024

Ved na hellen doron ju daj, len efekt to mat asi nebude, ale aspon budete mat kruzok a eng 😀

zeldia
5. sep 2024

Potom sa nestresuj taký maličký človek “zapadne” hocikde kde bude v pohode mama a tato.