Peniaze v druhom manželstve

ggabbca
10. júl 2018

vydala som sa druhykrat, prvy muz tragicky zahynul, v prvy rok dietata. Syn je po rok po ukonceni VS, byva sam.
Ja som sa prestahovala k manzelovi, s ktorym sme tvorili par viac ako 10 rokov. V priebehu toho casu manzel vybudoval dom, ktory sme zacali stavat spolu, ja som vsetko vybavovala, na moje meno som brala hypoteku, castou 1/3 som prispela do kupy pozemku, viac som nemala, bolo to moje vsetko, starala som sa o syna, a manzelmi sme sa stali, ked syn sa osamostatnil.
stavbu domu financoval terajsi manzel, ja som sa snazila vsetko vybavit papierovo, dala som mu peniaze do kupy pozemku a financne som setrila muza v tom, ze v nicom ma nemusel financne podporavat, starala som sa o mna a o syna sama, uplne vsetko okrem hypoteky na samotnu stavbu, ktoru hradil manzel, aby muz mohol vsetko, co on vtedy zarobil, davat do stavby, a na splatku mojej hypoteky na jeho dom. verila som, ze tvorime par. Potom sme sa vzali, pred tym som vsak dom prepisala na manzela, kedze on dal vacsinu penazi.

a tu zacal problem. Kym som sa starala sama o syna, nic som neusetrila, kedze som mala iba moj plat a sirotske. Mala som obdobie, ze som si musela zobrat este jeden uver, lebo som odkupovala druzstevny byt, v ktorom som vtedy byvala.

Pred tromi mesiacmi som dostala vypoved v praci z dovodu rusenia miest. momentalne som nezamestnana. Ocakavala som, ze muz mi bude oporou, ze ho bude zaujimat, ci mam peniaze, ci mam vyplatene moje seky, moje hypoteky, moje poistky, ale nezaujima ho to, je pravda, ze nakupy potravin a naklady domu vyplati.

otvorila som prvy krat temu peniaze, a bola z toho skareda hadka, ze mi ide iba o peniaze, ale ja som si teraz uvedomila, ze muz ma usetrenych dost penazi, ma zabezpecenie na dochodok, a ja nemam nic, aktualne som prisla o pracu, musela som si pozicat na splatky hypoteky,

ja som vsetko povazovala za spolocne, nenapadlo ma, ze preco spolu nehospodarime, ale teraz sa citim ako cudzinec. Mam problem, na ktory som sama, a citim sa ponizene.
stratila som doveru v manzela,

fokuska
10. júl 2018

@ggabbca Velmi tazko tu radit, ked uz od zaciatku ste nemali jasno vo financovani. Mali ste vsetko oddelene, kazdy sa staral takpovediac sam o seba, ale na druhej strane- 1/3 isla do kupy pozemku - preco nie ste na liste vlastnictva zapisani ako spoluvlastnici - on 2/3 a ty 1/3?
Ak dala banka hypoteku na stavbu domu, tak na dome je zalozne pravo a ked daval hypoteku tebe, tak si bola vlastnicka domu. Banka dovolila prepisat dom na manzela?
To su velke chyby, ked nie su vyjasnene a osetrene veci ohladom majetku a penazi. A brat si hypoteku na "cudzie" je velke riziko :(

Ani teraz ked spolu ako manzelia zijete nehospodarite spolu?
Bola chyba nedohodnut si taketo veci uz pred uzavretim manzelstva - kto ma ake uspory, ake dlhy, ake vydavky, ci budete mat kazdy svoj ucet, alebo jeden spolocny, ako sa budete podielat na vydavkoch atd atd atd - ak ste to neurobili predtym, treba to urobit cim skor. Nie v hadke, ale v pokojnej atmosfere si sadnut a nech kazdy povie svoju predstavu, ako by mu to vyhovovalo.

My mame prehlad o tom kto z nas kolko zaraba, ake mame vydavky, co kolko stoji a financujeme vsetko spolocne - nechali sme si sice dva ucty, ale navzajom mame pravo disponenta a vsetky peniaze su v nasom manzelstve nase - spolocne. Nedelime na moje, tvoje, ty mas z coho zit, ja nemam a pod.

ggabbca
autor
10. júl 2018

banka to dovolila, lebo sa stal mojim manzelom, pristupil do uveru ako spoludlznik. splatky na dom plati manzel, aj vydaje za dom. Ja som nas vztah brala naplno, pomahala som tym, ze manzel mi nemusel nicim prispievat do mojich nakladov, aby mu viac ostalo na stavbu. Brala som to tak, za to robim pre nas. Medzitym sa manzelovi zacalo pracovne darit, vela penazi si odlozil, dokonca povedal, ze je to pre nas, akurat ze nemam prehlad ani pristup, ale teraz, ked mam problem, tak ho vobec nezaujimaju moje naklady, on ich povazuje za moje, ze to je moja hypoteka za moj byt, moje poistky, ale nemusim mu nic platit do domu vratane stravy. A ja som si musela pozicat na splatky. Verim, ze onedlho sa mi podari zamestnat sa, ale som velmi sklamana z manzela. Kym som nic nechcela, vsetko bolo v poriadku, teraz, ked mam problem, som nan sama, a manzel mi hrubo vynadal, ze mi ide o peniaze, a ze mi neveri, a ak by mi dal pristupy, tak by sme nic nemali, lebo neviem hospodarit. To mi povedal po rokoch spoluzitia, kedy som dokazala uzivit mna aj syna, podporovat syna v studiach a beznych aktivitach, vytvorit si stnadart vratane auta, splacat moju hypoteku a prispiet mu malom do kupy pozemku a prispiet do zveladovania interieru. som zmatena, a nemam chut ostat v takom vztahu, kde sa citim cudzo, kde sa stratila moja predstava my

zooeynka
10. júl 2018

@ggabbca pekny chrapun a bulo. Sama si to zhrnula najlepsie, kym si
nic nepotrebovala od neho bolo to ok. Akonahle problem - necha ta v tom samu. Sebecky kreten. Co sa tu da poradit?

deti95060810
10. júl 2018

tiež by som rozmýšľala o konci vzťahu...neboj sa ,na každého dôjde aj na tohto trúbu lakomého...😉

fokuska
10. júl 2018

@ggabbca :( tazko sa to cita...
Uz ta formulacia "manzel mi nemusel nicim prispievat do mojich nakladov..." - takze byt a tvoje prezitie, to su cisto tvoje naklady, ale ty si od zaciatku do toho isla naplno a este prispievala jemu na pozemok.
Cele zle :( Vztah a manzelstvo ma byt o vzajomnej dovere, ucte, o tom, ze sa o druheho postaram... v dobrom aj v zlom.

ggabbca
autor
10. júl 2018

ja som zmatena, a velmi sklamana, ja som vsetko povazovala za spolocne, a dom som aj pre to na neho prepisla, aby bol zabezpeceny, ak by sa nedajboze so mnou nieco stalo, aby nemusel vyplacat mojho syna, ktoremu ostane byt., kedze naozaj sa na dome manzel nadrel a dal don vacsinu penazi .

ale teraz som velmi sklamana. budem mat 50 rokov, a musim zaujat postoj, a prekonat strach, lebo teraz pozeram na manzela ako na cudzinca, u ktoreho som zadarmo v podnajme,

no potrebujem si utriedit myslienky, lebo teraz nic nechapem, ako si mohol manzel dovolit mi takto vynadat, a to som chcela riesit situaciu, kedy som prvy krat nezemastnana

bodkolienka81
10. júl 2018

@ggabbca odhliadnuc od spravania manzela, treba dat upravit vlastníctvo na dom/pozemok. Ten spolocny uver na jeho dom sa mi nepozdava, treba sa poradit s pravnikom. Kedze financuje byvanie a stravu, az tak tragicky by som to nevidela. 6 mesiacov (?) mas narok na nezamestnanecke, preco si si uz musela pozicat? Co sa stalo s bytom, ktory si odkupila? Z prenajmu by bolo dost penazi na preklenutie danej situacie, kym sa zamestnas..Vydajom si stratila narok na vdovske (ak by vobec nejaky vznikol), ale predpokladam, ze v takom dlhom vztahu je tato informacia irelevantna...

lilitela
10. júl 2018

@ggabbca Je mi luto co sa stalo. Zatialco ty si mala pocit, ze ste sa prirodzenym sposobom, kazdy ako mohol, co byva tak aj v manzelstve, starali o chod vasho zivota a nejak prirodzene si to podelili, tvoj muz evidentne vidi vsetko prilis ciernobielo. Myslim ze si nepomozes, preto je mi to luto, to sklamanie, ked clovek zisti co a ako... a uplne chapem, ze ste sa nazaciatku rpesne nedohodli... pretoze ja som sa tiez na zaciatku nic nedohodla, vsetko mi to prislo take prirodzene... nase... nech je to nadobudnute akokolvek.
Smutne je ze lakomec je prave ten, kto ma tych penazi viac,... aj u nas to tak je.

Skusila si sa spytat, preco to tvoj muz tak citi, ze je to jeho? Lebo viac zarobil? lebo na tom viac robil?
Vypytaj si od neho naspät vsetko co si do toho financne investovala, aspon uvidis ako sa zatvari. A podla toho sa rozhodni. Argumentuj tym, ze ak ma pocit, ze je to jeho, chces spät svoj podiel.

Ale to ti asi nepomoze, ja chapem ze teba trapi ten princip, ze on chce cosi striktne rozdelovat, ze to neberie ako VASE. Ma nejake svoje deti? Myslim ze to by davalo iny pohlad na situaciu.

ggabbca
autor
10. júl 2018

ja som sklamana, velmi sklamana, povazovala som vsetko za nase spolocne, uz nepovazujem. Do domu som vrazila cca 20000 eur, bolo to malo oproti terajsej hodnote domu, ale bolo to moje vsetko co som mala. A pozicat som si musela preto, lebo podpora mi vysla nizka, posledny rok sa firme nedarilo, a mala som nizke vyplaty, a moj uver na moj byt plus moja rezia je vyssia ako podpora. Verim, ze coskoro budem zase zamestnana, ale neriesi to moj pohlad na manzela. a moj byt, po tejto skusenosti, nechcem dat do prenajmu, pretoze sa don naspat nastahujem, lebo neviem, ci dokazem toto odpustit

bodkolienka81
10. júl 2018

@ggabbca viem, ze rypem, ale nerozumiem..posledny rok si malo zarabala a byt nebol prenajaty, len tak stal a vrazala si do neho peniaze a muz platil vase byvanie a stravu? Hmmm.. "Manzelov" dom si povazovala za spolocny, ale byt za vylucne Tvoj/synov? Trebalo by sa na danu situaciu pozriet trochu s odstupom a aj z muzovho pohladu..

vladinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vladinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
danajahotkova
10. júl 2018

Tak fungovali ste tak dlhú dobu, sama si písala, že teda ste mali tie výdavky podelené, ty si sa sama staral finančne o syna a podobne. Jemu to ais teda vyhovovali keby nie tak by to s tebou rozoberal aj skôr. Je to hrozné, že si prakticky až teraz na to prišla keď už je vlastne neskoro. No čo môžeš robiť, jedine si od neho vypýtať "pôžičku" ako keby s tým, že mu to vrátiš keď zase nastúpiš do práce :/ To vidím ako jediné východisko aj keď je to nefér keď si vezmeš to, že aj ty si dala do toho domu nejaké peniaze

ggabbca
autor
10. júl 2018

@bodkolienka81 odpoved: ano, drzala som moj byt aj s najomnym aj s uverom aj so spotrebou, pretoze moj syn este studoval, a bol doma, ja som pendlovala medzi synom a manzelom, a nastastie som neobrala syna o to malo, co mi ostalo, aj ja som sa musela velmi snazit, aby som utiahla domacnost so studentom aj so starostlivostou o mojho syna, o ktoreho som sa starala sama, nemame nikho ineho, len on a ja.

od manzela uz nechcem nic, len nech mi vrati moje peniaze, tazko sa to predychava

janinka007
10. júl 2018

@danajahotkova akú pôžičku pre boha...oni sú manželia, polovica manželových príjmov je automaticky jej.

@ggabbca Ty máš nárok na viac, zahod hrdosť a pekne bojuj o to, čo ti právom patrí.

anemone123
10. júl 2018

Ak ste manzelia, tak ten dom by mal byt v bezpodielovom spoluvlastnictve ak ste ho nadobudli pocas manzelstva a je uplne jedno kto dal don kolko penazi, takze ziadne moje - tvoje, musi ti patrit polovica... alebo sa mylim?

fokuska
10. júl 2018

@anemone123 Pochopila som, ze dom stavali ked este neboli manzelia, potom dom prepisala na manzela a az tak sa vzali. Cize nespada do BSM.

ggabbca
autor
10. júl 2018

@anemone123 dom bol pisany na mna aj s uverom este pred manzelstvom, manzel nesplnal parametre na cerpanie uveru, preto to bolo vsetko pisane na mna, sucasne som to vnimala ako preukazanie velkej dovery do mna, a ze naozaj to mysli so mnou vazne, verila som mu, preto som isla do toho aj ja naplno, financne menej, ale bolo to vsetko, co som mala

ggabbca
autor
10. júl 2018

a prepisala som ho pre to na neho, aby som ho zabezpecila pre pripad mojej smrti, kedze by dedil aj moj syn, pre ktoreho som zavetou urcila byt, chcela som len dobre

bodkolienka81
10. júl 2018

@ggabbca predpokladam, ze som nepopularna s tymto nazorom, ale z toho co pises, sa podla mna, na muza hnevas nepravom, ma pravdu..druha vec je, akym sposobom ste si to vykomunikovali..Syn je rok po ukonceni VS, byva sam - predpokladam, ze vo vasom byte? Tak by si vsetky naklady s nim spojene mal hradit sam, ved si posledny rok malo zarabala, nemoze od Teba chcet, aby si mu financovala zivot, na ukor ''neprispievania'' do spolocneho zivota s muzom..

ggabbca
autor
10. júl 2018

@bodkolienka81 syn je v zahranici

missdiva
10. júl 2018

@ggabbca necudujem sa ti, ze si z muza sklamana, aj ja by som na tvojom mieste bola ☹️...
Byt si za kazdu cenu nechaj nech mas aspon cosi svoje.
Nikdy nie je neskoro zacat odznova (zvazovala by som aj moznost ist za synom do zahranicia a najst si pracu tam).

ukulela
10. júl 2018

@bodkolienka81 dom uz stavali v spolocnom vztahu. na pozemok dala peniaze, hypo sice plati manzel, ale zas ona zrejme hradila ine veci. pise, ze aj vybavenie ... 20 litrov nasypala do stavby.
ku bytu - byt mala zrejme este pred spolocnym vztahom, takze ano, je jej ... blbost urobila, ze - ako pise - dom prepisala na manzela nepriek tomu, ze don vrazila prachy ...
@ggabbca byt by som prenajala, kvoli dalsiemu prijmu a tym padom by si byt aspon zarabal sam na seba ... a teda este raz sa v kludo pozhovarala s manzelom. ze si od neho nikdy nic neziadala, starala sa samoa o seba, dokonca sa sapolupodielala na stavbe (20 litrov ozaj nie je malo) - a dom si kvoli (laske/sprostosti) prepisala na manzela ... majetok nadobudnuty pocas manzelstva ma byt spolocny, ak to tak manzel nevnima, tak d neho jednoducho neinvestuj. musite si najst system spolocneho hospodarenia.

ggabbca
autor
10. júl 2018

moj manzel ma tymto postojom zranil, nechcem s nim vyjednavat, nepotrebujem byt s niekym, kto ma nebral naplno a so vsetkym, len som na to prisla velmi neskoro, zial

ukulela
10. júl 2018

@ggabbca no tak potom hotovo - byt mas - teda byvat mas kde. nech ta laskavo vyplati z pozemku a ak mas zdokladovane vsetko, co si investovala do domu, nech ti vypolati aj to a hotovo. a mozre ist od seba.

ggabbca
autor
10. júl 2018

@ukulela ano, mam kde ist byvat, nastastie, len tazko prijmam toto poznanie, najprv som prisla o pracu, teraz o cloveka, ktoreho som pokladala za najblizsieho, navyse vo veku, kedy sa tazko zacina, ale musim sa s tym zrovnat, chvilku to potrva

bodkolienka81
10. júl 2018

@ukulela keby som si ja drzala svoj byt, neprenajimala ho, minula celu vyplatu na platenie nakladov a hypoteky (!!) nan, a byvala a ''stravovala'' sa u muza, bez nejakeho financneho prispevku do spolocnej domacnosti, tak asi by velmi nadseny nebol a povedal by, ze neviem hospodarit... A ano, peniaze za pozemok by manzel idealne mohol vratit, aj ked neviem ako je to pravne vymozitelne a hlavne moze argumentovat tym, ze manzelka si ich uz ''odbyvala'' v dome, ktory cely financuje..

fokuska
10. júl 2018

@ggabbca Stale mi nejde celkom dokopy, ze banka suhlasila, ze dom sa prepise len na neho, ale spoludlznici ostavate obaja. Nuz ale ked je to tak, tak nech ti vyplati to, co si do domu investovala a informujte sa v banke, ci bude suhlasit s tym, aby si od uveru odstupila a ostal by cely na manzelovi.
Ked mu to predtym nevychadzalo a nedostal by ho, teraz mu to uz bude vychadzat?

ggabbca
autor
10. júl 2018

@bodkolienka81 ja som zivila mna a syna, snad som nemala syna vyhodit z domu?! a byvala som so synom a chodila za muzom do domu na striedacku. tak stale si myslis, ze neviem hospodarit?

ggabbca
autor
10. júl 2018

@fokuska uver je uz splateny 3/4, preto som mohla dom previest, uver sa neda previest, ale to je uz jedno, lebo na dom je zalozne pravo, ale tento uver si muz poctivo plati