Peniaze a rodina

didianad
2. jún 2014

Ahojte zeny, potrebujem len Vas nazor. Kedze som clovek, ktorý sa vela krat zamysli nad jednou vecou,100x si nieco premyslim, aby som neolutovala, chcem poznat Vas nazor, mam pocit, ze toto je uz zneuzivanie. Ide o sestru a o peniaze, jej financie s mm, ako hospodaria a ako som do toho zainteresovana ja. Zaujima ma ako by ste to riesili toto vy a ci je toto normalne. Ide o toto:
Sestra ma 2 deti a manzela, je na materskej s druhou dcerkou. Prva je starsia. Pred poslednym otehotnenim zila normalne, skromne ale vedela si celkom s jednou dcerou hospodarit, kedze bola rozvedena malo kedy jej chybali peniazky. No uz neaky cas zije a ma dieta s druhym manzelom ako som spominala je na materskej, on pracuje v zahranici kde zarobi ozaj, ze DOST! predpokladam cca 2000-2500 €. Sestra ma v tomto prípade len neakych 150-190 + na destske prídavky. Ide o to, ze takyto príjem by sme chceli mat viacere! Ale im to nestaci, pretoze maju (on) ma dlhy. Vraj plati vela pozicky...Ide o to, ze ja som sa zamesnala aj napriek tomu, ze som bola vydata a pred 3 rokmi som musela ist pracoat mimo SR aj napriek tomu, ze sme neboli s muzom pravidelne spolu, lebo som musela a zarobila som menej ako on ale viac ako tu na SR. Uz neaky cas som doma a pracujem na SK cize aj ten prijem uz nemam a mam ako normalny bezny clovek.Ide o toto:
Ako nahle sa dozvedela kolko zarobim mimo SR a ze som sa vracala domov na SR hned ma kontaktovala, aby som jej pozicala peniaze (ja viem pochopit, ked niekto nema, nevie vyzit, ma deti, je to tazko) a preto som jej pozicala, zvacsa islo o to, ze jej dosli peniaze asi týzden pred tým ako jej muz mal dostat vyplatu. Tak som jej pozicala. Hned potom aj vratila v tom problem nie je. Ale toto sa opakovalo kazdy krat co som prisla domov raz za mesiac vzdy mi hned písala a volala ,, pozic mi,, ked sa toto uz opakovalo 5-6x za sebou ( cize 6 mesiacov) mojmu muzovi praskli nervi a mi sme sa zacali hadat koli tomu a riesil to, ze co je toto za system!!! Ja musim ist makat a ona (sestra) ma muz jej posle a minie a potom si povie uz týzden pred výplatou na mna a ved ona mi pozicia na ten týzden...takto sa kazdemu dobre zije...uz som s toho mala nervy aj ja...Na mesiac na dva bol pokoj, az kym neprislo zase k tomu, ze potrebovali pozicat trochu viac, tak sme im s mm pozicali. A ked vratili znova sa zacal tento kolotoc, kazdy mesiac ked som prisla domou vzdy, neslo o velke sumy o 100-200 €, vzdy sa stazovala, ze nema, ze uz nevie co a kto jej pozicia... A TU JE KAMEN URAZU!!! Myslela som, ze tie peniazky co som jej poziciavala isli na nevyhnutne veci, na stravu, na prezitie, mozno na zaplatenie bytu...ale potom ako rozpravala, ze ma 80€ ucet za telefon a jej muz to iste, ze dietatu dava kazdy den 1-2€ do skoly okrem desiaty aby si nieco kupila v automate, ze jej plati obedy a este doma vari kazdy den a na 2 den to uz vyhadzuje lebo to uz oni nejedia a znova musi varit, ze jej je malo pre jednu dospelu osobu, jednu skolacku a novorodenca 400-600€ na stravu na mesiac ked vzdy musi varit a do auta tankuje benzin a s kocikom ju vidim raz za mesiac, ze pýta odomna na kadernicku a mazaze, aby mala s coho zaplatit...a ja makam ako pi.a aby som mala ja a ona mina takto a hospodari takto!!! Potom prisla za mnou s tým, ze nech jej poziciam 400€ nieco potrebuje zaplatit-nepozicala som, dlais krat mi volala, ze potrebuje 200e ze musi nieco dalsie zaplatit (co ani nebolo tak dolezite) nepozicala som, pri kazdej prilezitosti naraza na to, ze ja s mojim muzom mame a nepoziciam im, ako by ona bola ta chudina a rodina jej nepozicia...ze mi mame tolko ze az a tu chcem podotknut, ze mi hospodarime trosku inak nemam ziadnu pocicku a ak by mi niekto nukal tak to nezoberiem raz mi stacilo! ale u nich je to naopak, niekto im ponukne a oni utekaju!!! Este chcem podotknut, ze ja mam mobil mesacne 5-10€, nefajcim, nepijem, nechodim cvicit, na kavicky, takisto platime byt, benzin, stravu...ale kazde euro si par krat otocim, kde ho dam. Robim napriklad kozmetiku a nechty. Len na privirobenie alebo skor pre seba lebo na to teraz nemam cas popri robote, a ona ocakava automaticky plet cistit a nechty gelove robit zadarmo lebo to mam a som jej sestra, nedonesie ani malu cokoladku za to, a uz sa pýta na dalsi termin, Ja tie pripravky a veci musim vsetky kupit aby som mala teraz viacmenej na vlastne pouzitite co nie je lacne. Ked som s tým zacina, tak ma mama a teta podrzala, ze ved to skus a uvidis uz hned mas dve zakaznicky ,, akoze ich,, pritom bola aj sestra ta sa otocila chrbtom, ze ona nepotrebuje ziadne nechty ani masky,, a teraz pýta kazdy krat zadarmo...a ja som taka sprosta, ze to stale beriem akoze ved mi to je sestra...Mam kamaratku velmi dobru kde taktiez ma sestru a podobny prípad ale ta s nou zatoci, nemam to v sebe nepomoct ale toto sa mi zda uz moc! Teraz odomna naposledy nedavno pýtala zas.

elina25
2. jún 2014

Ja peneži nemám,nemala som a v tomto štáte a systéme asi ani mať nebudem 😀

monicm
2. jún 2014

@didianad jediná rada,finančne ju od seba odstrihnúť.to že je sestra neznamená,že sa necháš vyciciavať.jedna vec je požičať peniažky na prežitie a druhá vec je nechať sa niekým zneužívať.na rovinu jej povedz:milá moja,mám ťa rada,si moja sestra a ked nebudeš mať čo dať deťom a sebe do úst,tak ti pomôžem,ale aby som ti ja platila masáže,vysoké telefonne účty a vyhadzovanie jedla,tak až taká bohatá nie som.ja sama to nerobím a teba v tom podporovať nebudem.je to aj moja chyba,že som to nechala takto daleko zájsť,ale všetko má svoje hranice.musíš sa naučiť hospodáriť s tým,čo máš,každý sa má prikrývať takou perinou,na akú má.

ale určite to stopni.rátaj s možnosťou,že sa vzťahy zmenia,možno ochladia,ale ty máš svoju rodinu a tá by mala byť pre teba prvoradá.ak sa sestra urazí a zmení svoj vzťah k tebe a nebude to že na pár dní a potom sa otrasiem a idem dalej (lebo každá kritika bolí a potrebuje čas na spracovanie)bude to svedčiť len o tom,že ťa využívala,

hviezdicka111
2. jún 2014

ved jej skus vysvetlit to, co si napisala tu 😉 a nepozicat, ked vies, ze to ide na nepotrebne veci....nespravit nechty, pokial nezaplati a zdarma jej ich spravit mozno tak na nejaky sviatok....pokial jej sama nevysvetlis, ze tebe peniaze z neba nepadaju, ani ich neoberas na strome, neminas sama na take veci, ktore si ona dovoli, tak sa jednoducho nic nezmeni.....

mawka
2. jún 2014

hej, ta nasa mentalita slovenska.
- vsetci chcu vsetko zadarmo a kazdy nieco ocakava
- kazdy riesi kto kolko ma penazi a kto kolko zarobi
- ak je problem, riesi sa to online namiesto toho, aby sa to riesilo osobne, asertivne s druhou stranou

Na toto je len jedina odpoved, ty si nakupujes material na nechty, kozmetiku, nieco to stoji. mozes jej dat lepsiu cenu, ale nikdy to nerob zadarmo. NIKDY. hoci je ti rodina.
Takisto jej asertivne povedz /bez vycitiek svedomia/ to, co ti poradila
@monicm
a daj jej jasne najavo, ze nebudes jej poziciavat ani vtedy, ked deti nebudu mat co do ust. pretoze to, ze jej chyba je jej problem, ked si nevie ustrazit financie a vyhadzuje na nieco, co fakt nie je nevyhnutne. osobne ked som nemala, tak som u kadernicky nebola rok. tiez tuzim po masazi, ale nejdem tam. tiez mam dlhy po ex a svoje, co som si narobila, ked bolo zle, ale nezatazujem tym nikoho, ze nemam peniaze lebo splacam. to je kazdeho vec.
ine by bolo, kebyze ochorie alebo prijdu o pracu, vtedy je pomoc na mieste. ale ked maju a rozhadzuju, tak nech sa uskromnia oni a prehodnotia svoje vydaje.
alebo jej porad, nech sa nauci robit nechcty ona a nech si ich robi sama a usetri 😉
a hlavne, nebud zlostna, ze maju aky velky prijem. kasli na nich. doslova. minas energiu na nieco, kde sa ti to nevrati. proste urob velke STOP s poziciavanim. To je ich problem, nie tvoj. A ty nie si ani banka, ani charita 😉 drzim paluchy.

maria1989
2. jún 2014

@didianad prestaň sa rozčuľovať. nech si žije ako chce, ale bez tvojej pomoci. bodka.

stefka33
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mawka
2. jún 2014

@stefka33 nie kazdy dokaze byt taky tvrdy a nekompromisny ako my dve.. ehm. vecne s tym maju ludia problem. no fakt je ten, ze ked som dobra a mila, ostanem vacsinou osrata a vyuzita. takze radsej budem tvrda a nekompromisna, ale osierat sa nenecham a je mi je jedno, ci to je brat, svagrina, rodicia, prezident, papez, hocikto. sice mi to trvalo dlhsie, nez som na to prisla, ale rozhodne sa mi lahsie dycha 😀

ivett1
2. jún 2014

@didianad baby ti dobre poradili, možno ťa to bude chvíľu trápiť, že...veď to je sestra, ale nepovoľ ... ak bude o tebe rozširovať, že jej nechceš požičať a máš veľa peňazí, tak začni ty rozširovať po známych a rodine, že na čo tie peniaze NAOZAJ CHCE ... ako...80€ za mobil je trošku moc aj na mňa a to platím dve faktúry - sebe a dcérke ... a robím...nie som na materskej ...
PS: možno si požičiava aj od iných, asi si zvykla na takýto životný štýl ... 😉

stefka33
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mawka
2. jún 2014

@stefka33 jasne, lenze nie kazdy ten chochmes ma 😀

didianad
autor
2. jún 2014

@monicm
@mawka
@stefka33 mate pravdu zeny, dakujem za nazor, lebo clovek ma dost svojich starosti a vkuse riesim ju. No dost, ja som jej x krat povedala nie, x krat za peniaze ale nikdy nie takto tvrdo ako písete ale asi to bude jedina moznost. Ja som si vzdy povedala, ze mi to je sestra a pomahat si musime, ale nie takto, toto je uz vyuzivanie. Kedy som ja chcela nieco, ani nepamatam, vzdy som sa snazila dobre vychadzat lebo mam aj taku sprostu povahu. Ale dam na Vas, prave pre toto som sem zalozila temu lebo som uz normalne z nej na nervy na psychiatriu mozem ist rovno, vkuse som riesila len toto dookola a bola som zvedava ako by ste to riesili ak by islo o vasho surodneca, lebo z cudzim si poradit viem, no nad nou som sa vzdy zlutovala pomohla. Dakujem 🙂
@ivett1
@mawka
@maria1989

drobcek5588
2. jún 2014

http://www.500zaemail.cz/?aff=eNortjK1UjI2NjczU... nieje to velky zarobok ale par minut denne pomôžu na to nejake eurko navyse.

anatalia77
2. jún 2014

@drobcek5588 dufam,ze si ten odkaz nedala zakladatelke,aby si este aj privyrabala 😉 l

monicm
2. jún 2014

@didianad tak už len držať palce,aby to sestra pochopila a hlavne,aby si ty nabrala odvahu to povedať tým správnym spôsobom.rodina sa rieši veľmi ťažko,ale niekedy treba byť aj tvrdý,pre dobro všetkých 😉

drobcek5588
2. jún 2014

@anatalia77 tento odkaz som ponukla jej sestre každé euro ktoré zarobi môže sestre zaplatit napriklad nechty.ja tiez robievam nechty a svojej rodine tiez určujem cenu nie taku ako inym zákazníčkam.

melinda90
25. sep 2015
Používateľ melinda90 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od melinda90.

Dufam ze nikomu nepoziciavate peniazeeeeeeeeee... v dnesnej dobe?? ved rozne spolocnosti pozicaju bez UROKOV ci poplatkov!!! tu istu sumu im aj vratite ... napr si pozrite tu: http://www.hyperfinancie.sk/pozicky/porovnanie-poziciek/ ja si tu vzdy porovnam pozicky alebo ich niekedy aj kontaktujem priamo nehc mi oni povedia ktoru ked sa mi nechce hladat 😀 a nech si ludia takto poziciavaju, nedavajte fakt svoje peniaze ani blizkym, kde mate zaruku ze vam to vratia? jasne ze nevratia...

regina22
25. sep 2015

A MNE NECHCES ROBIT BANKU, JA TA BEREM

melinda90
24. nov 2015
Používateľ melinda90 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od melinda90.

😀 😎 🤐

monika585
30. okt 2017

To mas dobre ked ti to este vracia. Muzova rodina si pozicia a doteraz nevratila. Mame byt v ktorom podla nich docasne byvaju to je osem rokov a maju jedinu starost,platit energie. Neraz sa stalo ze prideme domov a zistime ze ich neplatia. A nie su to 100-200e sumy vadcsinou to bolo okolo 1000e. Dokonca ked sme mali svadbu tak nas den pred nou odpojili od lektriny koli neplateniu.,takze nas svadobny dar bol 400e ucet. Teraz sa po 10 rokoch vraciame domov byvat a netusim ako to bude kedze sa nejako nestahuju prec. S muzom sme sa neraz o tom pohadali. Je mu to luto ze ma taku rodinu. Vzdy ked sa aj s nimi pohada tak stale tam tecu slzy a on je s toho zniceny. Uz neviem co mam robyt. Teraz im platime polku vydavkou za byt v ktorom ani nebyvame. Chceme si kupit dom a on naviesto aby predal byt a s toho financoval pripadnu rekonstruciu tak si chce zobrat uver. Aby to nestacilo kedze sa stahujeme a musi zmenit pracu a ja nemozem pracovat koli malim detom tak chce hy sme aj tak platili polku vydavkov. Tak taraz mi povedz co je horsie

lindusss2016
30. okt 2017

@monika585
Vraciate sa na Slovensko? Cize ste zili v zahranici doteraz? Ak ano, mozno ste si mohli.dovolit platit im polovicu, ale tu si to uz nedovolite a snad to tvoj muz rychlo zisti. A co je mu ta rodina? Nvm si predstavit, ake tam su vztahy, ked on je ochotny kvoli nim vziat uver a oni nie su ochotni svoj stav riesit konecne sami...

snehulienka1981
30. okt 2017

Neviem ci to tu píšem správne,ale hľadám podnájom pre kamarátku s 3.detmi(slecnami)a manželom do 2-3izb bytu s balkónom sú zúfalí súri im to.A hlavne cenovo aby to nebola privysoká suma.Byt v Prešove je vhodný.Prosím pomôžte im.Byt v ktorom bývajú teraz sa predáva zial.Ďakujem

monika585
31. okt 2017

@lindusss2016
To iste som mu hovorila. Je to jeho sestra ktora ma 3deti a prave sa rozviedla. Viem ze je to pre nu tazke ale nemozem byt zodpovedna za 4-roch ludi. Navise predala dom aby sa zbavila dlhou a nastshivala sa k nam do bytu. Uz ma naozaj stve stale jeden problem za druhym. Ideme teraz domov tak sa s niu skusim porozpravat ja. Doteraz som to nechala na nanzela ale nevidno ziadny vysledok. Doteraz som sa nechcela miesat,predca je to jeho rodina ale cas nas tlaci.