dobry den, chcela by som sa vas opytat, ci niektora z vas ma manzela pedanta, ktory chce mať vsetko tip top? mame ročnu dceru a podla manzela som jedina, ktora nič nestiha, nema poriadok. najlepšie je to, kym ja uspavam malu alebo som s malou, upratuje v kuchyni, v chladnicke a take veci, ktore nerobim kazdy den a potom ho pocujem zo spalne ako si tam nieco hlasno hovorim, pridem k nemu a pytam sa ho že co je. su veci ktore nerobi pravidelne a niekedy upratujem len tak povrchne, prvorade sa staram o malu dcerku az potom o ostatne. ked som s nou na prechadzke nemozem upratovať doma a ked nespi musim davat pozor na nu. prosim napiste a uistite ma že nie som jedina ktora nema tip top poriadok pri rocnom dietatku, ktore vytahuje vsetko čo vidi, chyta vsetko, obrieta sa kade tade.... sak snad to vsetky poznate,ktore mame dieta. dakujem
moj je tiez puntickar a mam vyslovene zakazane umyvat riad ,ale vies ako sa tesim? 😀
tak urcite nie si sama, ja mam 2 betarov 4 a 5 a poriadok sa fakt neda udrzat,poupratujem a za chvilu je po "poriadku".... ja som non stop s detmi niekde v parku,kniznici,na plavarni.... zavolam kamoska ze nech idu so mnou a ony upratuju,myslim ze mojde deti si budu pametat ze chodili kade tade so mnou a samozrejme aj mm ked je doma a na vikendy a nie ci bol poriadok doma podla mna, ten neporiadok ti neutecie neboj nic,pocka ta ale to co budes robit s detmi ti utecie 😉 😵
@macik131314 aj ja mam takeho 🙂 len mne nevycita, ze nestiham pri dvoch malickych detoch, jedna ma 5 mesiacov, druha 19... kym ja uspavam baby, on upratuje kuchynu, hracky, umyje podlahy....ale nevycita mi nic, to skor ja si vycitam, ze som asi neschopna sem tam, ked to u nas v kazdej izbe vyzera ako po vybuchu...niekedy je to super, ale niekedy to lezie cloveku na nervy, s kamoskou sa smejeme, ze mam doma Monka :D a po pravde niekedy mi to aj vyhovuje, ja by som tak urcite nemala cas vyluxovat kuchynu 🙂
@macik131314 Ved mu nechaj na jeden cely den malu vratane upratovania,prania, varenia, krmenia, prebalovania, prechadzok, kupania....nech si chlapec vyskusa, lebo inak asi nepochopi.....nieco si naplanuj a len mu oznam, ze v sobotu nebudes cely den doma lebo toto a hento, ale ako dobra zena a matka mu pomozes a napises mu, co treba urobit.....potom uz pravdepodobne pochopi
poznam, aj mne sa stalo ale som manzelovi povedala ze ked niekde vidi nedostatky tak nech sa paci tiez ma dve ruky amoze kludne chytit aj vyavac aj mop a moze kludne nieco aj on urobit. tiez nemame doma poriadok vies co, niekedy sedim chrbtom k tomu bordelu a tak pijem kavu, lebo fakt to mi uz ide na nervy ze stale dokola robim ale stale to nie je vidiet. ja mam deti 3, mensie su dvojicky takze o poriadku ako takom ani rec nie je, ale hadam casom to bude lepsie. momentalne je dolezite aby si mala doma spokojne a zdrave dietatko a ostatne moze ist kludne bokom. moj oco mi hovorieval ked som mala este len prve dieta a stazovala som sa ze nic nestiham, tak mi vravel, nie si na materskej aby si mala doma popratane ale aby si bola s malou.
ja by som to tiez spravila tak, nech sa cez den stara sam o malu a aj upratuje.. potom uvidi, aky vie byt clovek pedantny pri dietati.. ja mam doma bordel a uz som sa zmierila s tym, ze poriadok bude, ked deti vyrastu.. manzelovi pripomen, ze su dolezitejsie veci ako poriadok..
nechaj mu malu cez výkend doma a di z kamoškama nekam... nech skusi sa starat on o malu,nakup, domácnost a mat cas ešte na sebe 🙂
aj moj taky bol kym som mu nepovedala ved ma kedy nech si to spravi sam a ma to presne tak ako si to predstavuje, ked vie vsetko najlepsie alebo sa mozem zbalit a nech si to vyskusa ake to je aj chodit do prace aj sa venovat dietatu, aj k dietatu v noci starat.....a nie si jedina....moja mala tiez vsetko povytahuje, uprace po svojom 😉 a je, a poviem ti tak jak je hlavne ze je ona spokojna a men je kompletne u prdele ci je na vodovodnej pake kvapka vody o tretej poobede alebo nie......
To o mojom mužovi si písala? Lebo sa mi zda, ze uplne. Akurát, ze my mame uz dve malé deti. Teraz je jedno choré, su ako víchor, nemôžem ich nechať samých, včera som pri malom stala a aj tak sa škaredo udrel 😖 a drahy dojde domov, ze preco nie je naložený riad do umývačky??? Inak myslím vcelku čisto tu bolo na situáciu. On kebyze ho nechám a nimi doma na cely den, bude mat určite vypidlene, nebude sa im tak venovať alebo skoro vobec, asi nebudú mat uvarene, nebudú najedeni, ale vyluxovane a vydrhnute bude vsetko! V takýchto chvíľach ohromne "ďakujem" svokre a nechápem, co sa u nich doma dialo, ze ma drahy takúto obsedantnokompulzivnu poruchu 😝
@macik131314 domacnost, v ktorej je dieta, uz niekdy nebude taka ista ako kym dieta nebolo. je menej casu, menej energie - pretoze to vsetko davas dietatu. a tak to ma byt 😉
Tak ta upokojím, nie si jedina, ktorá ma doba občas neporiadok a upratuje len tak povrchne. Ja upratujem väčšinou len tak naoko, stíhat vsetko popri detoch sa fakt neda. Treba si určit priority. Ja investujem svoj čas do detí a rodiny. Treba si uvedomit, ze na tom, že máme doma poriadok, svet nestojí 🙂
Mala by si mu malu nechat na vikend a v pondelok ráno začni robit poriadky ty. Hned si to rozmysli ...
@macik131314 vsak nehc upratuje, aspon ty nemusis 🙂 Posli ho tiež aj ku nam, tam sa moze realizovat. Vsak on si mozno casom zvykne, že nebude vsetko tip -top, chce to len kooopec casu a nervov
u nas je to opacne, pedant som ja a chcela by som mat domacnost tip-top, ale zial, nezvladam. Venujem sa malemu, vareniu a upratovanie sa posunulo na posledne miesto, uz som si zvykla, tiez nemame doma sterilno. Maly mi aj v topankach pobeha po cerstvo umytej dlazke. Manzel nerad upratuje, tak ked pride z prace, zoberie ho von a ja zatial popracem co stihnem, ale nastastie on to odo mna nevyzaduje, este ma utesuje, ze ved mame navarene, aj ako-tak cisto, ze nech sa neuhanam. V konecnom dosledku ten poriadok je aj tak kratkodoby a co sa nespravi dnes, spravi sa inokedy.
mozem ta ubezpecit, ze nie si jedina, ktora nestiha. Nemame sice zatial ziadne deti - mame len psika, ale tiez nestiham popri praci udrziavat dokonaly poriadok, nachystat zakazdym teply obed, venovat sa mojim dvom chlapom, a este byt usmiata.
Ked ma manzel sem-tam pripomienky, ze je bordel, tak je to jednoduche - vie kde je vysavac, handra, zehlicka, moze prilozit ruku k dielu.
zabudla som dodat, ze dokonaly poriadok po mne nevyzaduje, len mne to vadi, ked su vsade chlpy od psa 😀
ale radsej ideme spolu von, a upraceme postupne inokedy 🙂
@macik131314 čakáš druhé bábätko, tak je najvyšší čas niečo robiť! Už to tu bolo spomenuté, ja som to vyskúšala v praxi. Už som to tu viac krát na MK spomenula, u nás bola poznámka, že bol v kuchyni bordel - v drese 5 (slovom päť) kúskov, ktoré som neumyla, lebo malý reval a potrebovala som ho rýchlo šupnúť do kočíka, aby spal - išli mu zuby. Inak nebol puntičkár, možno mal zlý deň, tak som bola ticho. O pár dní som nechala s dvomi malými deťmi samého 😀 Nikdy už u nás taká poznámka nepadla. Keď chce utierať prach tri krát denne, nech to robí, ale nech to nevyžaduje od teba.
@macik131314 Nie celkom som pochopila z toho ci pises, takze ti dam viac odpovedi:
Ak je pedant, vyzaduje aj od teba pedantny poriadok ale sam sa pusti doupratovat to co ty nestihas, je to viac menej v poriadku. V poriadku je to, ze ty nestihas, lebo mas na starosti malu. V poriadku je to, ze porobi to co nestihas. Nie je v poriadu, ze neakceptuje to, ze nestihas, lebo mas len jednu hlavu a dve ruky, z nich jednu lavu. A prilisna pedantnost je tiez na povazenie, ci je to len prilisna poriadkumilovnost (pre chlapa uplne neprirodzena, to potvrdia mnohe) alebo to uz prechdza do obcesie. Toto treba riesit vcas.
Ak je pedant, kritizuje ta za to, ze nestihas ale tym to konci. Nepomaha a sklzava to az do "buzeracie" tak tu pozor. Takto sa niekedy prejavuje psychicke tyranie.
Takze zvaz, co z toho sa tyka vas.
Ak je to prva moznost, treba mu nechat na jeden, dva dni malu na cely den. Vsak on prekukne, kto je ten neschopny udrzat dieta aj domacnost v poriadku. Tvrda skola pre obidvoch ale stoji to za to.
Ak sa ta tyka druha moznost obrat sa o pomoc na manzelsku poradnu. Moze sa to este skaredo zhorsit.
@bronia13 to mas pravdu, neporiadok nie je zajac, neutecie :D 🙂
@jana
@andys11 aj mne hovoril, ze by pri malej ked spi stihol upratat, navarit, este aj napiect kolac, len niekedy spi len 1 hodinu a niekedy si driemnie aj dlhsie. minule sa v zahrade uspinila lebo som umyvala taky kamen a mala z toho velku radost, no mojmu drahemu sa to nepacilo,,,, a nech sa uci dievca aj spine v zahrade...
@zita19 zatial to vyzera na prvu moznost,
@macik131314 ani pri 3 rocnom dietati sa neda udrzat poriadok iba vtedy ked je doobedu v jasliach upracem a do vecera nepachnem domov,vecer je krasny poriadokporiadok,ja chodim do roboty vtedy je mm doma s malym a vidcico ten dokazuje ako po vybuchu bomby tak dobre vie co to znamena byt s malym doma proste nestiha udrzat poriadok ani tolko ako ja,moj ma aspon tolko guraze ze povie ze to sa neda zvladat ,je fakt ze je navarene,riad umyty v umyvacke a nemas kade prejst po podlahe co je roztahane vsetko a vsade
booože kde som toto počula ?? :D poviem ti jednu vec, byt ma služiť luďom a nie ludia bytu alebo domu 🙂 hlavne že babo je zdrave ;)
@martinka_martinka moja rec
Aj my mame doma pravidelne bordel... A najma teraz, ked chodim "do roboty". Robim dlhy a kratky tyzden, takze cez dlhy to vyzera ako na smetisku... Moj drahy len nervaci, ze je vsade neporiadok, ale ze by prilozil ruku k dielu ho ani nenapadne....a rozhodne najvacsi bordel robi on...takze pokial chlap poprace tak nech pre mna aj hundre...
@macik131314 po Vianociach by som si ho, prosim, pozicala ja 😉
@macik131314 ale veď nech je pedant, má dve ruku a dve nohy, tak nech sa páči, nech upratuje. To, že on je pedant, teba vôbec nemusí trápiť 😀
@macik131314 určite nie si jedná. tak ako píšu baby, jeden deň mu nechaj malú a uvidíme ako to zvládne. a je veľký rozdiel mať doma neporiadok a špinu, ešte toto mu povedz.
to mas pravdu, spinu tam urcite nemame a neporiadok tam nie az taky velky su to len nejake veci, hracky a to porozhadzovane a semtam ukydana pohlaha v kuchyni, od obedu :D
@macik131314 posli ho ku mne, moze pratat, vrati sa okolo Vianoc 😀