Partnerské nezhody

16. feb 2024

Ahojte... Chcem sa opytat ako ste financovali 20% z hypoteky. Ide o to ze partner ma nasetrene tak ze by vedel nahrabat tych 20% s tym ze by mu nic nezostalo ale ja zial nemam mu ako tych 10% dat alebo prispiet nejaku vacsiu cast. Mame spolu dieta, do skolky skor ako za rok nepojde. A nie nemam moznost ist do prace lebo keby sa zaplatili jasle tak mi z vyplaty veru moc neostane. Povedal ze sam do toho nepojde, chapem to ale takym stylom skor ako za 5 rokov tie peniaze nenasetrim aby som mohla prispieť a sli sme do vlastneho. Samozrejme splatku by som platila nejakou castou uz teraz. Len mi je to luto ze som nestihla nasetrit tak aby som mohla tie peniaze prilozit. Nie necakam ziadne rady len som to chcela zo seba dostat von...

jana005
16. feb 2024

Máte spolu dieťa, sex, ste rodina, ale tvoj frajer bude radšej v podnájme, ako by vám mal kúpiť byt?
Veď si predsa na rodičovskej s jeho dieťaťom, tak o čo mu ide? Odkiaľ máš mať peniaze?
Je to truľo

zobaka
17. feb 2024

my sme to dorovnavali spotrebakom ako vacsina, neskor sme to spojili do jednej hypo, teraz sa uz tak neda?

dollyzv
17. feb 2024

Pri práci ti rodičak normálne beží do 3rokov dieťaťa, takže jasle by si mohla pokryť z toho..keď už..druhá možnosť je spotreba k,ale samozrejme vy vám to spravilo vyššiu splátku..ja celkom chápem že pokiaľ nie ste manželia,prečo by sa mal chlap úplne vyhádzať z nasetrenych peňazí že mu neostane do rezervy absolútne nič..takže verím že sa mu do toho celkom nechce samému..na druhú stranu to môžete poriešiť tvojim nižším podielom na byte keďže predsa len do kúpy investoval oveľa viac než ty..

tttbb
17. feb 2024

No toto ste mali mat vyriesene este pred dietatom, taketo veci nicia vztahy. Sam do toho nepojde, po mojich zivotnych skusenostiach si taketo veci uz riesim JEDINE sam. Takcitak ked sa nieco v zivote pokazi, budem si to platit len ja a nikto iny

dadis
17. feb 2024

ved sa zoberte a byt kupte potom. ak by doslo k rozvodu, tento vnos "navyse" mu bude zaratany... ale vies co? je to jebo a svadbu s nim ani neries, keby bol co k comu, davno ste manzelia a nie obchodni partneri s dietatom

kristiii
17. feb 2024

Tak popravde, ja sa mu nečudujem. Mať na starosti partnerku na rodicaku a malé dieťa a vyhádzať sa úplne z peňazí ani mne nepríde ako najlepší nápad.

sense
17. feb 2024

Nuž ja by som len s partnerom do spoločnej nehnuteľnosti nešla. To ze mate spoločne dieťa nezaručuje istotu vzťahu.
Škoda ze ste toto nemali po riešené pred dieťaťom.
Ja chápem oben strany. Tiež by som nedala preč úplnú rezervu do nuly. Nikdy nevieš čo sa môže stať.
Ty môžeš ist do prace, rodičakom pokryjete náklady na jasle a plat ostane.

vev82
17. feb 2024

No toto ste mali riesit pred tym, ako ste si zalozili rodinu 🤷🏻‍♀️.
A presne kvoli podobnym problémom som si hypo vzala sama, nehnutelnost si kupila sama a nemusim riesit zbytocne komplikácie do budúcna. A odpoved na otazku.. tych 20% som mala darovanych od rodičov, ale keby som nemala, brala by som spotrebak. Sama. Partner zije somnou, je s tym v pohode a normalne spolocne riesime financne cely chod domácnosti.

modrykolibrik
17. feb 2024

My sme nemali ani 20% a hypo nám dali v plnej sume. Deti nemame

kristiii
17. feb 2024

A ešte aby som odpovedala na otázku, mala som niečo našetrené a nejakú sumu som brala ako doplnkový úver. Ale v tom čase som pracovala samozrejme.

petamich
17. feb 2024

tak si to zoberme opacne - ze ty by si tych 20% mala a on nie 🙂 to by tu ine rady boli

mne osobne byt na mieste tvojho partnera by sa tiez nechcelo vyhadzat z uspor (a to uz nehovorim o tom, ze ten byt/dom bude treba zariadit, to chcete z coho), takze bud nech si ho cely kupi sam a ty nebudes figurovat ani na liste vlastnictva ani na uverovej zmluve alebo si spolocne vezmite spotrebny uver na dofinancovanie, velmi vela ludi tych 20% nema

mimochodom rodicovsky prispevok ti pokryje v pohode aj sukromnu skolku a cokolvek zarobis je navyse, takze ten argument o plateni skolky nechapem

petamich
17. feb 2024

kazdopadne este doplnim - my kupujeme aktualne spolocnu nehnutelnost a 20% riesime tak, ze zalozime aj partnerov prvy byt a tym padom nam banka prefinancuje celych 100%

ak by to tak nebolo, tak by sme velmi pravdepodobne brali uver na dofinancovanie, kedze uspory potrebujeme na zariadenie a poistku, keby cokolvek

jesenzima
17. feb 2024

No ale zas minúť všetky úspory a byť na nule bez rezervy s dieťaťom a partnerkou na RD tiež nie je dobrý nápad....

zmrzlinka2021
17. feb 2024

Prečo by si mu mala prispieť? Ak s tebou ráta do života, tak nepotrebujete takto kalkulovať

tttbb
17. feb 2024

@kristiii Mne nepride ako najlepsi napad si robit dieta ked nemam kde byvat. To je uz uplne sialenstvo.

janickacrazy
17. feb 2024

Tak počkaj ten rok, kým budeš aj ty chodiť do práce a potom môžeš prispievať na hypotéku. A svadba sa nechystá?

lujza123
17. feb 2024

Na jasle ti dopláca štát 280 eur mesačne, takže ty ako rodič zaplatíš tak 100 eur

100 eur je bežná suma co minie každý rodič na dieťa aj ked chodí do skoly či skolky

Takže určite sa ti oplatí ist do prace, teda ak chcete vlastne bývanie.

Byt 3 roky doma nieje ani povinnosť, ani nutnosť.

nelka93
19. feb 2024

@modrykolibrik hypo v plnej sume sa už niekoľko rokov nedáva. Teraz maximálne 80% aj to už je vzácne a musí mať dobrý príjem.

nelka93
19. feb 2024

@sense ja som si napriklad kúpila byť s partnerom, ale my nemáme deti a išli sme do hypotéky spolu, obaja sme na LV a obaja sme na hypotéke. Keby sme sa rozišli, tak je to ešte jednoduchšie ako keby sme manzelia

modrykolibrik
19. feb 2024

@nelka93 nám dali ale my máme príjem cez 2200

sense
19. feb 2024

@nelka93 kamarátka tiež tak šla a neskôr sa rozišli a len opletacky a problémy lebo ani jeden nechcel ustúpiť ale ani nemal jeden nemal na to vyplatiť toho druhého

mk1111111111
19. feb 2024

Ved, nech Ti plati riadne vyzivne a Ty ich uspor na prvu splatku. Ved nemozes do prace kvoli VASEMU dietatu.