Partnerova závislosť na marihuane - ako sa mám k nemu správať?

levoslava8
26. júl 2019

Dobrý deň,

idem si k vám po radu. Partner je závislý na marihuane. Dáva si ju niekoľkokrát (3-6x) za deň a ja neviem, ako to riešiť. Pri takom množstve to ide do peňazí, v obrovskej miere do zdravia a už to začína (aspoň mám taký pocit) ovplyvňovať aj náš intímny život. Pred trištvrte rokom mi povedal, že chce trávu obmedziť, ale jeho dávky sa ešte zvýšili - toleranciu na látku má naozaj vysokú. Chcem mu pomôcť, no neviem ako. Tvrdí, že závislý nie je. Vždy keď ho vidím na balkóne, nahnevám sa a teda vie, že mi to vadí. Namiesto obmedzenia drogy fajčí "tajne" a nie na balkóne, ale nie som blbá a postrehnem kedy si dá. Už neviem ako to riešiť. Zo začiatku som chcela, aby fajčil marihuanu aspoň ako jointa. On používa totižto hnusné plastové fľaše, cez ktoré to ťahá, vymieňa ich až keď sú čierne,...veď roztopený plast je nehorázne svinstvo...a ešte si to ťahať do pľúc. V intímnom živote máva často (nie vždy) problém so stoporením, jednoducho nevydrží "v pozore" dlho - už mi napadajú myšlienky, či ho nudím, nepriťahujem alebo či nie je gay...ale dočítala som sa, že dlhodobé a časté používanie marihuany môže mať vplyv aj na toto. Rozmýšľala som, že mu tie fľaše, kým bude v práci, vyhodím a ak sa za to na mňa nahnevá, možno mu to aspoň ukáže, že závislý je. Lenže na druhú stranu mu nechcem vyhadzovať bez dovolenia jeho veci...aj keď chápem, že ide len o dve plastové fľaše. Na jointa asi nepristúpi, pretože cez tie fľaše má účinok oveľa silnejší. Fúka si keď vstane, tesne predtým ako ide do práce, po práci, pred spaním...a ja neviem ako ho donútiť prestať. Problémy v intímnom živote ignoruje a ja tú tému nechcem pred ním otvárať (aj keď si myslím, že pramení v tom užívaní drogy) aby som ho nejakým spôsobom nechtiac neponížila. Jednoducho neviem akým spôsobom túto situáciu s ním riešiť, či asertívnejšie a tvrdo alebo jemne a s citom...neviem ako sa takému človeku pomáha. Nejaké rady alebo tipy?

sintra
26. júl 2019

Ides nanho prilis makkym sposobom. Takto v podstate nema dovod s tym nic robit. Mala by si jednat podstatne radikalnejsie a ako presne - idealne by bolo, keby si sa poradila v centre pre liecbu drogovych zavislosti.

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
26. júl 2019

co pomaha? dat mu na vyber ty, alebo fet.

toto lepsie nebude, nema ani dovod nieco menit, ved ty mu to tolerujes

tosomja
26. júl 2019

Načo sa bude meniť, snažiť, ak vidi, ze radšej ustúpis? Chod sa poradiť do centra pre drogovo závislých, ako sa vyššie spomína... A medzi nami, ak sa nebude liečiť a sam nechce zmenu, tak s takým by som nebola už ani minútu. To v práci im nevadí, že tam majú závisláka? Nikomu z rodiny to nevadí? A každý závislý povie, že závislým nie je! Ak ho lubis, ries to, alebo odid a mas kľud a o starosť menej 🙅

eliska13
26. júl 2019

@levoslava8 tak on fetuje a ty máš strach, že ho nepriťahujes?????to naozaj ženy nemajú sebaúctu?je dospelý nehraj sa na spasitelku, mamu zle to dopadne.On nechce prestať, je závislý tento vzťah nie je vyrovnaný a nebude dobrý.vies si predstaviť, že máte dieťa a pozerá sa naňho čo robí??

zlatica99
26. júl 2019

@levoslava8 fúha, sa ti čudujem, že toto ešte vôbec toleruješ! Ja by som mu už dávno dala ultimatum, že buď sa pôjde liečiť alebo ty od neho odchádzaš. Veď toto je jasné, že je závislí a žiadny človek, ktorý je závislý na niečom si to nevie priznať, takže on ti furt bude tvrdiť, že je v poriadku.

kvetinka75
26. júl 2019

podľa mňa veľa na výber nemáš. On s tým neprestane len tak z ničoho nič. Je len na tebe či to budeš tolerovať - lebo kým sa on sám nerozhodne že s tým radikálne skončí (žiadne že obmedzil som) tak to svinstvo bude fajčiť stále. Aj tebe poza chrbát. Takže buď sa s tým zmieriš, alebo mu dáš ultimátum. Ale rátaj aj s tým, že si môže vybrať fet a potom ak sa ti to nepáči je len na tebe ako naložíš so vzťahom, či ti stojí za to. Lebo na takéhoto človeka by som sa ja veru spoliehať nemohla a na čo ti je potom taký partner?
Donútiť ho nemôžeš, to sa nedá. Ak je človek závislí. To musí chcieť sám od seba. A ty mu to stále toleruješ. Vie, že sa ti to nepáči a kašle na to. Hm. Tu vidíš, čo je ochotný spraviť pre teba a váš vzťah.

mondolina
26. júl 2019

6 x denne? Veď to musí byť nonstop zhuleny....by som vyhodila aj fľaše aj jeho

galioska
26. júl 2019

Máte deti? Nie? Kopni ho do zadku, chceš žiť s fetakom? Mať s ním deti? On sam sa musí liečiť a ty mu s tým nepomôžes

sintra
26. júl 2019

A este, ak si tak doteraz neurobila, popozeraj si na nete nieco o pojme 'spoluzavislost'. Trosku ti to mozno pomoze vidiet jasnejsie, v akej si situacii

eliska13
26. júl 2019

@levoslava8 ty ho nechceš ponížiť tým, že mu povieš, že intímny život kvôli tomu nefunguje a on ponižuje teba denne, lebo vie, že Ti to vadi a aj to robi
Je chorý potrebuje pomoc, ale....

hettinka
26. júl 2019

@levoslava8 nevieš ako zo riešiť?
Ultimátum - buď skončíš, okamžite sa pôjdeš liečiť, alebo odchádzam.

Závislému človeku bohužiaľ nemáš ty ako pomôcť. Musí sa liečiť na psychiatrii, v odvykacom centre.
Ešte na neho môžeš zavolať políciu a udať ho za prechovávanie omamných látok.

lenulka_14
26. júl 2019

@levoslava8 no neviem ci by som bola s nim este viac. Ked nevie kvoli tebe prestat hulit tak naco cakas??
Vyhod mu veci a razne povedz ze bud ty alebo trava.
Ja nemam proti trave nic keby je to vynimocne raz za rok alebo tak trosku skusit.
Ale kazdy den 3-4 krat ?? Fuu ved ten musi smrdet od toho riadne aj byt cely aj vsetko no grc 🤮🤮

caroline_
26. júl 2019

V prvom rade na marihuane závislí byť nemôže, a fúkať si môže tak piko nie trávu.. Určite ti radím rozid sa s ním...

evapistovic
26. júl 2019

A kde pracuje? Keď tam môže chodiť denne zhúlený? To ho ešte nikdy nechytili na vrátnici? Však to z neho musí byť cítiť... Nekaz si život, a utekaj od neho čo najďalej...

caroline_
26. júl 2019

@evapistovic nie som si vedomá že to z druhého človeka cítiť, a akože co na vrátnici? Dajú mu fúkať?

lenulka_14
26. júl 2019

@caroline_ travu necitit z druheho cloveka ?? A este takeho co fajci par krat za den alebo tesne pred prichodom do roboty .. Ja nefajcim a nehulim a tedy vzdy riadne citim kto fajcil alebo hulil. Ved to je smrad riadny to sa neda necitit

evapistovic
26. júl 2019

@caroline_ môže dostať hodinovú výpoveď, akonáhle mu na to prídu... a predstav si, ja cítim ešte aj smrad obyčajnej cigaretky....
Len ma zaujíma kde pracuje...

caroline_
26. júl 2019

@evapistovic ved cigarety cítim aj ja len trávu som ešte necítila, preto som sa toho chytila

eliska13
26. júl 2019

@caroline_ a ešte hulit na balkóne😂

modrava
26. júl 2019

sedenia u psychologa a odvykacka... inac to bude len a len horsie

sense
26. júl 2019

Ako mu pomoct ked on problem nevidi? Ziadno mozno tak ultimatum.... osobne si neviem predstavit zamestnavatela kt by to toleroval

annamarin
26. júl 2019

@caroline_ travu citit ovela viac ako cigarety

levoslava8
autor
26. júl 2019

Rada by som sa vyjadrila k jeho práci, pretože na to viaceré poukazujete. Partner má už celkom vysokú toleranciu na látku. Ak si zvarí bongo, nie je to na ňom vidno. V práci nič netušia. Jeho správanie to na vonok nijako neovplyvňuje. Ja sama by som nevedela, kedy si dal, ak by som ho práve nevidela...jednoducho ho poznám a na základe jeho správania už viem, kedy si ide dať. Ale keď si dá, nevidím rozdiel v jeho správaní a reakciách. A keďže si dá bongo, čiže mu žiaden joint nehorí, nesmrdí to. Akurát raz vydýchne ten dym a zatvára balkón. Z oblečenia, vlasov atď to cítiť nie je. Takže rodina ani v práci netušia nič. Ja sama by som netušila, ak by som nevidela....

eliska13
26. júl 2019

@levoslava8 to je fajn, že sa ho zastavas, že nesmrdi, nie je to vidieť, v práci podáva vykon, ale vieš, že nie je to správne a nemá to pod kontrolou.treba s tým niečo robiť

levoslava8
autor
26. júl 2019

@eliska13 Dnes pred tým ako šiel do práce povedal, že ak to naozaj chcem, fajčiť už nebude. Neviem, ale, či to brať naozaj vážne. Vyhodila som mu všetko a trávu schovala.... Som zvedavá ako sa zachová keď príde a uvidí, že to tu už nie je.

huginko
26. júl 2019

Je zavisly a bude to len a len horšie😯a casom to mozno neostane len pri tomto,ver mi...kedze nemate deti,nie je co riesit.Rozchod a on nech si húli kolko len chce...takto sa len utrapis ty...vela stastia prajem☺

ivanka12311
26. júl 2019

Si fakt blba že to nevidíš alebo nechceš vidieť... Vadí ti to tak prečo si snim? normálna žena by s drogovo závislým neostala..on keby chcel tak by prestal len túžba po mariške je väčšia ako tvoje prianie.. nechcem si predstaviť aké by to bolo keby v takej domácnosti bolo aj dieťa 😔 vieš čo by som spravila ja?? zbalila mu tie huliace veci jeho osobné veci a povedala mu vypadni a spravila za ním hrubú čiaru... preboha nie je posledný chlap na svete... mama rodičia alebo rodina ti čo na neho povedali? tolerujú ho?

adrika25
26. júl 2019

Fľaše nevyhadzuj v nich problém nie je, výhod jeho

wena
26. júl 2019

Donútiť ho nemôžeš, je to dospelý človek a ak mu to takto vyhovuje môže svoj voľný čas tráviť ako chce. Nemá zmysel snažiť sa mu "pomáhať" keď prestať nechce a má na to právo. Ty máš takisto právo žiť život s partnerom, ktorý ti bude vyhovať, takže buď ho budeš akceptovať alebo si nájdeš niekoho kto to nerobí.