Ahojte . Idem si sem pre radu,viac hláv ,viac riešení. Prenajimame byt. Partner dostal 3 izbový byt od rodičov ,oni sa presťahovali na vidiek a byť prepísali na jeho meno ,takže je už výlučne v jeho vlastníctve. Na prenájom platíme 450 eur . Chce sa presťahovať do bytu,čo chápem. A tu nastávaju z mojej strany pochybnosti. Sme spolu 15 rokov,máme spoločné dieťa,on rozvedený,z prvého manželstva dieťa. Ide o to,že treba tam zainvestovať v tom byte do detskej izby minimum ,všetko by som zacvakala ja,nakoľko on nikdy nevychádza z výplaty ( platí ešte stále úver,ktorý zobral z prvého manželstva) je tomu už x rokov,platí na dieťa a bohvie naco ešte nevidím do jeho financií ,nakoľko spoločnú kasu nechcel. Môj návrh bol,nech ten byt preda ( teraz sa dá za dobrú cenu ) a nech si kúpime dvojizbak ( spoločne ) ,zo zvyšných peňazí nech vyplatí pozdlznosti a nech nie je vždy v minuse. No nepáči sa mu to,teda rázne odmieta,že on ten byt predať nechce. Avšak,z mojej pozície,ak sa tam nasťahujeme (zainvestujem tam do prerabky detskej izby ) ,ten byt nikdy môj nebude. Aj keby sa prihodilo to najhoršie v živote,že by sa mu niečo stalo,tak budem musieť vyplatiť jeho dcéru aby sme tam vôbec mohli ostať. A toto je fakt,do ktorého sa mi nechce ísť. Najschodnejsiu cestu považujem kúpiť spolu menší a on nech sa vymota z pozdlznosti . Rozmýšľam že si sama ku rodičom prístavim,viem že to bude moje (som jedináčik) a nikdy nebudem musieť sa s nikým vyrovnávať a platiť pôžičku dokonca života. Tam tiež nechce ísť. Okej,aj to sa dá pochopiť. Ale že ani jedno riešenie nie je dobré to mi už hlavu neberie. A obetnym barankom spolu s dieťaťom našim byť nechcem.
Do detskej izby netreba veľa investovať. To nie sú strašné položky, okrem toho ste spolu 15 rokov a dieťa je aj tvoje. Na jeho mieste by som tiež trojizbový byt nepredávala, je proste jeho a je to majetok.
@sense áno samozrejme ,izba našho spoločného dieťaťa. Treba podlahu spraviť,nakúpiť nábytok ,vymaľovať. Ešte dodám ,že úver čo platí z bývalého manželstva,manželka neprebrala ,ajked v ňom bývajú ,dohodli sa ,že to bude ajtak ich dcéry. Takže tento fakt ma ešte viac posilňuje v mojom rozhodnutí. Že ona už proste zabezpečená je,lenže naše spoločné dieťa nie.
Tak ten nábytok ma dieťa hádam aj teraz a spraviť podlahu a vymaľovať zas taka položka nebude. Tak to zaplaťte pol ty a pol on keďže ide o vaše dieťa. Keď sa neviete dohodnúť.
@stanulienkat to je v poriadku že je moje,ale takisto by som jej zariadila a spravila detsku izbu aj v 2izbaku,alebo pri prístavbe. O to nejde,ide o to ,že ten byt môj NIKDY nebude ,a budem musieť vyplatiť jeho dcéru ak tam ostaneme. Čo by mi nerobil problém pokiaľ by som zarábala majland. Lenže to tak nie je. Férové pre mňa príde mať spoločný byť,on nech sa z výdavkami vyrovná a žijeme a fungujeme ďalej ,ale pokiaľ je niekto stále v minuse,nedá sa aby som ja zariadovala byt a investovala do neho pokiaľ to moje (nase- ja a dieťa) nikdy nebude. A jeho majetok,on rozhoduje samozrejme a ja to rešpektujem,ale kus súdnosti v sebe mám aj voči partnerovi,dieťaťu a sebe ,aspoň moje zmýšľanie.
@sense on nemá z čoho zaplatiť. Jediné čo zaplatí je nájom . Všetko ostanem platím ja ,čo sa týka dcéry,nákupov ,náhle výdavky,proste všetko. Jediná jeho položka je nájom. Zarába 2000eur. Ja 1000 ,takže tak
Vaše spoločné dieťa zdedí po tatkovi polku bytu... keď už ideš tak ďaleko dopredu. Neviem koľko rokov má dieťa, ale kým vyrastie, ešte ho môžete zabezpečiť.
Ja chápem teba aj jeho. On nechce predávať byt - prečo by aj, je jeho.
Ty nechceš ostať bez ničoho - ale zas ber to tak, že nebudete platiť nájom, a aj keď si podelíte náklady na jeho byt, zvyšok ušetríš oproti podnájmu, tak tie peniaze môžeš nejak odkladať / investovať, myslieť na budúcnosť. Keďže nie ste manželia.
Prepáč, ale keď čítam takéto príbehy, vždy vo mne je otázka, prečo si žena vyberie partnera, ktorému nemôže aspoň trochu dôverovať, ktorý má dlhy, partnerka netuší koľko zarába, na čo míňa a podobne. Z dlhodobého hľadiska je takýto vzťah čistý risk a skoro 100% istota problémov v budúcnosti.
@zitaje viem že to myslíš dobre,ale ja neusetrim. On platí teraz nájom a ja všetko ostatné . Všetky nákupy,oblečenie pre dcéru,školu,náhle výdavky ako napríklad zubár za 100eur minulý týždeň atď atď. Ušetrí on,čo je pravda,lenže tie peniaze minie inde to už teraz viem
@abbey1 áno,máš dokonale pravdu v tomto,ja som si toho vedomá úplne,lenže nato je už teraz neskoro . Stále mi dával nádeje že sa zmení,že samozrejme že ak budeme mať dieťa,bude svadba,bude spoločná kaša,všetko nasľuboval a ja som naletela a verila som mu. Nie je to zlý človek ,len proste kvôli tomuto čo píšeš si už 100x rozmyslim aký krok spravím a nehrniem sa do niečoho čo sa mi veľmi nepozdáva. A toto je presne tá situácia. Že veľa veci u mňa išlo bokom ,ale u neho nie. Skoro vždy bolo po jeho,a tentokrát už nechcem z toho vyjsť ja zle
Aha chápem, takže tak to máte podelené, že on platí byt, ty platíš všetko ostatné... A keby ste išli do bytu, ostalo by to rovnako, on by platil byt (akurát oveľa menej, keďže je jeho a nie podnájom) a tebe ostane platiť všetko ostatné? Tak to už chápem, že sa ti do toho nechce...
Tak si sadnite a povedz mu, aké peniaze ty investuješ každý mesiac do rodiny, spíšte koľko investuje on (=byt) a tú sumu si nejak podeľte. Ja celkom nerozumiem takýmto vzťahom, kde muž zarába 2x toľko ako žena a predsa manžel investuje do rodiny menej... jemu to nie je trapné, že ho vlastne ty živíš, a aj vaše spoločné dieťa? Skoro by si na tom bola lepšie, keby ti platil výživné na dieťa...
A v tom byte na ktorý platí hypotéku ma aj on podiel?
No je úplne jedno, čo ti tu my poradíme, keď on ten byt predať nechce. Ja by som sa na tvojom mieste nebála ísť do jeho bytu. Keby došlo k najhoršiemu, byť zdedí jeho dcéra a tvoje dieťa v polovici. Nevidím na tom nič nespravodlivé, nábytok a parkety z detskej izby snáď nemajú takú hodnotu, navyše, ten nábytok si môžeš potom zobrať, čiže vlastne ide len o tie parkety a možno vymaľovanie izby? Navyše, ako jedináčik v budúcnosti zdedíš rodičovský dom.
Ja ti rozumiem a tiez by som do toho nesla. Ty nemas na to kupit si sama na hypoteku aspon 1izbak ako nejaku investiciu? K nemu by som sa nastahovala len za podmienky, ze zacne do domacnosti poriadne prispievat (a ty mozes investovat), ked ba to nema, nech si najde lepsi job.
A to dieťa má koľko rokov? Určite bude v tej izbe niekoľko rokov bývať, nábytok sa o potrebuje o maľovať toez treba po pár rokoch a ak nieje podlaha úplne zničená tak neprerabaj, pripadne daj koberec..... Ako ja by som to. Pre svoje dieťa urobila.
Druhá vec je ak je to tak ako je tak co ta toľko pro nom drží.
Pozri ja by som do spoločného bývania ani spoločného účtu "len" s partnerom nešla a už vôbec nie ak on ma ešte iné deti. Pretože áno som mrcha a to co je moje bude patriť len môjmu dieťaťu. A to co je jeho je v poriadku ze sa bude deliť.
A vieš čo tiež bývam v partnerov om byte (moja dcéra nie je jeho dcéra) a jej izbu som jej zafinancivala ja - farbu a úpravy podľa jej priania aj keď to nie je môj byt.
Jeho dcera bude mat byt,na ktory on teraz splaca hypoteku a ak sa nahodou nieco stane,bude mat podiel aj na tomto byte. Ten byt,ktory splaca je pisany iba na ex manzelku?
@zitaje áno veď presne o to mi ide,on ušetrí,ja nie. Pred 3 rokmi som si vydupkala kartu z jeho účtu nech z nej nakupujem aspoň dieťaťu nejaké oblečenie. Ale to on jeden deň dostane výplatu ,na druhý nemá . To bez šance s tou kartou vyplatiť hoc aj 10 eur deň po výplate takže to je pre mňa nic. A minule som akurát uvažovala že možno on odtiaľ aj vyberie všetky peniaze aby som z tej karty platiť nemohla. Len kvôli tej karte viem,koľko zarába,ani to mi nepovedal.
Ak on ušetrí à ty nie, ak platíš viac ako on, tak si sadnite dajte na papier kto koľko platí a prehodnotte to kto co platí. A ak ti neprispieva na spolocne dieťa, tak aj keď spolu žijete máš právo žiadať výživné na dieta
Prečo si s ním? Ja v takomto spolužití význam nevidím.
No a normálne sa o tom nedá s ním hovoriť? Napr. o tej karte? Veď aký to má potom zmysel celé? Prečo máš žiť ako slobodná matka, keď ste obaja rodičia? Za mňa nie je ok ani to, ako ste fungovali doteraz, predpokladám, že tvoje mesačné výdavky na stravu, drogériu, lekárov, dieťa atď je viac ako 450e, takže si ho vlastne aj doteraz dotovala zo svojho nižšieho platu. Prečo vlastne?
Úprimne,mňa zaráža jedna vec....ste 15r.spolu,vahaš,čo bude,keď investujem do zariadenia ?lebo čo keď?
Nevidíš do priatelovych financií?
A stále,aj po 15r.ste priatelia?
Veď to nie je rodina,ani rodinný život.
Akú budúcnosť vy dvaja máte?
Tu je najväčší problém rozhodovanie muža o peniazoch, on keď platí nájom čo je okolo 500€ a iné už nič, tak to ako nato prišiel, že na iné veci už nebude prispievať, mali by ste si všetky výdavky rozdeliť na polovicu, aby to bolo spravodlivé.
@terezka1947 máš pravdu,ale svadba sa nanútiť nedá,rodinný život je o 2 a vlastne mi to príde ako keby mal nejakú traumu aj z manželstva ,že sa nevie alebo nechce ,neviem,viazať . 2 roky sme sa na tom skriepili,preco nejdeme do manželstva,výhovorky boli,riešenia nie. Potom som to vzdala.
Treba si s. Im sadnúť a porozprávať sa, a môžeš mu navrhnúť aj to nech teda byť bude vášho spoločného. Dieťaťa. A takisto prehodnotiť financovanie domácnosti a podla toho sa zariadiť.
Nevzdala si to....stále si s ním.
Ja chápem,nevidím do vášho života.
Ale prepáč,naozaj....prečo si s ním?
Lutujes ho,že má traumu z manželstva?trošku nepomer je vo vašom vzťahu. Ujde ti život.
@koniarova preto lebo obhliadnuc od týchto financií a problémov okolo toho plus manželstvo,žijeme normálne,máme spoločné záujmy,dcéra ho ľúbi a preto tomu stále dávam nádej. Som si vedomá toho,že toto správne nie je,o to nejde,stále sa snažím hľadať riešenie ,avšak čím ďalej tým viac si všímam ,že sama som na to nepostačujúca.
Tak za tychto okolnosti ani svadba nie je riesenie, ak si on hrabe len na vlastnom piesocku. Ako radia ostatne, sadni si s nim a nech ti pekne prispieva na dieta aj chod domacnosti, co je urcite viac ako 450eur najom.
@terezka1947 neviem to logicky vysvetliť ,sadnem si s ním 100x rozprávať sa,povie mi že mám pravdu,že to bude tak,potom to nikdy nespraví. Minule som mu už aj povedala že by mal vyhľadať odborníka (fakt v dobrom) lebo nadarmo sa o niečom rozprávame,povie spraví to,chápe ma,ale on to nespraví. Ako rozdvojena osobnosť.
Tak, keď si mu to všetko doteraz tolerovala, tak on to berie ako samozrejmosť už. Dala by som mu ultimátum, toľko koľko investuje do predošlej rodiny nech investuje aj do vašej. Ak nie, tak daj navrh na určenie výživného. Z platu 2000 EUR to nebude malo. Alebo sa ho opýtaj, či keby si od neho odišla, či by tebe a vášmu dieťaťu takisto platil hypo na byt tak ako bývalej.
Aké prerabky v akej hodnote treba v detskej izbe, bude to izba vášho spoločného dieťaťa?
Teraz máte ako po delené financie