Partner - zmena priorít

9. aug 2023

Pekny vecer damy, rozhodla som sa sem napisat predtym, ako sa porozpravam s partnerom, mam velmi zmiesane pocity a myslienky, mozno mi pomozete dat ich trosku dokopy. S partnerom sme spolu dlhsie niekolko rokov, mame krasny vztah. Pretrvavajuca vasen, spolocne svetonazory, vzajomna podpora v kariere/zaujmoch… Ked sme riesili temu rodiny, stale sa vyjadroval velmi ochotne - ze som zena, ktoru chce mat ako matku svojich deti, ze by bol velmi stastny, ak by sme boli rodinka. Citila som to podobne a verila som mu jeho slova, kedze jeho skutky to aj dokazovali - so svojimi rodicmi a surodencami/ich rodinami ma pekny vztah, velmi mu na nich zalezi, takisto aj co sa tyka mojej rodiny, uz od zaciatku ak som s niecim potrebovala pomoc vsetko islo bokom a pomahal nam. Stale posobil tak, ze je silno rodinne zalozeny a ze teda by bol vdacny aj za vlastnu rodinu (toto pisem pre pripad, ak by chcel niekto poznamenat, ze naco som si robila s niekym dieta, kto ho nechce - naozaj nic tomu nenasvedcovalo). Teraz cakame spolu babatko. Na zaciatku sme sa obaja velmi tesili, postupom casu sa to vsak zacalo zhorsovat. Chceli sme ist do vlastneho, tak sme si kupili byt, vsetko zariadovali, dat babatku vsetko co bude potrebovat, vybavicka atd…mali sme teda velke vydavky. Zaraba dobre, neskor zacal dokonca este viac pracovat, aby sme mali co najviac penazi. Velmi som mu za to vdacna, preto ho odbremenujem od prac v domacnosti, snazim sa skvalitnovat nas vztah, nase spolocne chvile, celkovo vytvarat priestor, aby citil stastie za to, co ma… Posobi vsak, ze cela tato situacia je pre neho ťarcha.. nehovori to priamo, snazi sa mi neublizivat, ale jeho vyraz tvare hovori za vsetko.. Ked vidi, ako bezdetne pary/pary, ktore byvaju v podnajme alebo u rodičov chodia na dovolenky, party, festivaly, a jeho tazko zarobene peniaze idu na plienky a domacnost.. vobec sa nezaujima o temy suvisiace s babatkom, s nasim spolocnym zivotom, ked spomeniem, ze musime nieco vybavit, na nieco sporit, tak je uplne bezduchy, posobi bez zivota, nechce to riesit.. iskričky v očiach a usmev na tvari ma iba vtedy, ak ide niekam von s kamaratmi, alebo planuje nejake party a vylety, ked babo bude vacsie.. Vyzera to tak, ze ma nakoniec ine priority, ako si mozno on sam myslel.. Chapem, ze ma predtym celym respekt, ale nejake nadsenie by mozno mohol mat.. Nechcem zbytocne dramatizovat, ale bojim sa, ze ked je taky v tehotenstve, ked sa male narodi bude to este horsie.. On si asi uvedomil, ze rodinny zivot predsalen nie je to, co chce, ale tuzi viac po volnosti a peniaze minat na zabavu a uzivanie si zivota.. neviem, ako sa ku tomu celemu stavat, ci to riesit alebo nie a ak ano tak ako :( nechcem aby sme o seba prisli a chcela by som, aby babo bolo tiez v stastnej a spokojnej rodine…

sasa1310
9. aug 2023

myslím si, že toto je len prechodné obdobie. Narodí sa dieťa a uvidíš, že sa zmení. Chlap z tehotenstva nie je vôbec namäkko ako žena. Tie emócie u väčšiny prichádzajú až po narodení.

kati301
9. aug 2023

Nechcem byt zlá, ale nemôžu za teba hovoriť hormóny? Bola som tehotná čiže viem čo za jazda to vie byt..
nuž ale aj tak, s babom sa musí každý prispôsobiť a zmeniť, jasne ze ta žena viac, ale aj chlap samozrejme, on bude môcť hlavne poriešiť domácnost, nákupy zo začiatku kým malé bude malé.
Mozno je len aktuálne nešťastný, že všetky zarobené peniaze idu do nenavratna preč a je menej peňazí na zábavu 🙂 skúsila by som nahodit tuto tému a aj mu ozrejmiť že je to len chvíľkové, babo bude potrebovať stále veci ale naraz kupovať je väčšia bomba ako mesačne po 200€ nákupy. Pripadne sa ho spýtaj čo by mu urobilo radosť a nech si to kupi, nájdite tie peniaze v spoločnom rozpočte 🙂 lebo uprimne pri prechode ja rodicak budete plakat obaja 😃 to aktuálne zažívame my napríklad 🙃

joesvk
9. aug 2023

Máš možno väčšie očakávania. A určite tvoje hormóny teraz robia to,že veci vidíš zveličene .
Neboj sa.Bude to v poriadku.

rebrambora
9. aug 2023

U nas to bolo naopak. Najprv stastie a potom aaha, uvedomila som si, ze sloboda je prec atd. Partner mi ukazal, ze zabavny zivot sa detmi nekonci, mozno to potrebujes ty ukazat jemu. Na dovolenky a festivaly mozete chodit aj ked deti budu na svete. Existuje rodina a opatrovatelky.
Pozri aj hormony to mozu byt. Pre mna su tehotentva cista katastrofa po psychickej stranke a vela veci si sama neuvedomujes.
Ked mate taky pekny vztah, tak si sadnite a pekne sa porozpravajte. Hlavne ten rozhovor musi byt uprimny, z noch stran.
Mozno to tak ale vobec nieje. Ak aj ano, tak riesenie sa da najst.

roja01
9. aug 2023

Bude milovat ten zazrak narodenia vlasneho potomka. A potom bude zalezat, ci si dokazete tie prve roky zivota vasho dietatka napriek narocnosti uzivat, alebo sa budete snazit iba o zabezpecenie vsetkeho materialneho, poriadku, rezimu a pod. bez potrebneho odlahcenia a urcitej benevolencie v tejto casti zivota, aby ste narocnost lahsie znasali a dostali sa do pohody.

domkakvet
9. aug 2023

Spravte si nejaky vylet, nie len riesit domacnost, to ze si tehotna neznamena, ze nemozes nikde ist, pokial nie si na rizikovom tehotenstve, tak ze mozes zacat vymyslat spolocny program.

mikadooo
9. aug 2023

Mne to príde tak, že v podstate nič nepovedal, ale ty si mu to všetko "vyčítala z očí". Najskôr sa s ním porozprávaj prosím ťa a nevytváraj si v hlave závery, aký je pri tebe nešťastný.

dzulli1980
9. aug 2023

Muži rozmýšľajú úplne inak ako ženy ... nečakaj, že s Tebou bude plakať nad dupačkami, vzdychať nad každou hrkálkou atď. ... mne keď začalo rásť bruško, môj muž chytil taký blok, že sa ma do pôrodu nedotkol, častokrát som ho pristihla len tak sedieť a čumieť do blba, videla som na ňom, aký je šťastný, keď môže vypadnúť s kamarátmi na túru ... ja som to nejako neriešila, poznala som ho, vedela som, aký je ... spracoval to v sebe a je z neho milujúci manžel/otec.

tosomja
9. aug 2023

No, podľa mňa si sa zmenila ty. Tehotenstvom, ani materstvom život nekončí. Aj s bábätkom sa dá ísť von, na výlet, tiež môže ísť aj sám s kamarátmi, ty na kávu, či do kina.
Možno by nebolo naškodu mu každú chvíľu vyhadzovať na oči, že ťažko zarobené peniaze bude dávať na plienky, či mlieko. Skôr by som mu ukázala, že stále je pre teba rovnako dôležitý, ako bol kým ťa oplodnil. 😃

heidy222
9. aug 2023

Asi to je len prechodné, musí si zvyknúť na novú situáciu. Pomohlo by trochu zľaviť z finančných nárokov, viem že pri prvom dieťati chces mať všetko nové pekne, ale z mojej skúsenosti minimálne polovica veci sú zbytočne a najlepšie je mať len to najnutnejšie a počkať, keď sa babo narodí a až potom kúpiť to, čo naozaj treba.

monika2605
9. aug 2023

Uvidíš, keď babo 1x uvidí...bude hotový..

autor
9. aug 2023

Ďakujem veľmi pekne, uprimne ste ma celkom upokojili a povzbudili. Mozno naozaj to prezivam intenzivnejsie teraz kvoli hormonom.

marianarem
9. aug 2023

Ja aj za seba mozem potvrdit, ze v tehotenstve (asi hlavne v prvom) je zena ultra hakliva na to, ci ma dobre zabezpecene "hniezdo", a teda aj ci ma pri sebe dobreho partnera. Ja som mojho tiez podrobovala kritike a zdalo sa mi, ze to neberie dost vazne, ze vobec nerozmysla nad tym, ake to bude s dietatom a tak. Po porode sa to uplne otocilo. Samozrejme o dieta javil velky zaujem od prvej chvile a odvtedy sa ide pre nas roztrhat, zredukoval aj niektore svoje zlozvyky, fakt sa velmi snazi. Vtedy po porode som mala pocit, ze som sa donho znova zalubila. Tie hormony a materske pudy robia fakt svoje.

vorkola
9. aug 2023

.Ale ja by som sa predsa vopred s nim dohodla, ze zabavy ,party vylety vsetci traja ( pre
babo najst varovanie ).obcas moze ist sam a skamaratmi, povedzme 2x do roka ale ultimatom dohoda s nim ,aj ty skamaratkami a on varovat, len s tymi kamaratami len on a casto ,tak to nie,babo do takeho roka moze chudatko byt uvrestane ,aj v noci ,ty nevyspata, a on akoze z roboty s kamaratmi? tak mu povedz, ze taketo nie ,a ak ta nebude respektovat, tak spoluzitie konci,pri party ked pojde sam ,povedzme 3x.alebo s kamaratmi na pivo akoze odbehne a su z toko 4 az 5 hodin,.,tak co si sluzka?Toto si s nim uz teraz dojednaj vydiskutuj a uvidis aku reakciu prejavi ,uvidis na tvari ,podla jeho mimiky,Ak budes vidiet jeho kssicht ako keby zjedol 30 cili, tak vies na com si.A ak by to bolo uz realne,ze by si en on uzival, tak biju kontrolky, ze nie je ten vysnivany,.Viem to z mojej praxe

ahhola
9. aug 2023

Bojíš sa, ze sa mu hlavou hrnie... ešte som nemal mat, vôbec som nemal mať... Nuž druhému do hlavy nevidíš, aj keď je to ten najbližší... Babo ho bude stáť, aj on stal svojich rodičov, tak to už chodí na svete, keď ho to moc vyrušuje, môžeš kúpiť zanovne veci na Bazosi nie najdrahšie nunu vecičky. Cestovať sa dá aj s prckom, v rodine mame mladých rodicov, co si dovolenku doprajú štvrťročne, naposledy s polročným na Mauricius🌺

vanilkovazmrzka
10. aug 2023

Ako si sama povedala, zbytocne dramatizujes.

macekovam
10. aug 2023

Neviem aké veľké mate výdavky na dieťa teraz ale tak dá sa žiť a dopriať dieťaťu co potrebuje aj bez minutia,, všetkých,, peňazí ktoré doma máte.. A keď píšeš ako sa snaží zarábať viac tak predsa nemôže to byť také zlé..

autor
12. aug 2023

Taký update, zial vyzera to tak, ze moje obavy boli na mieste, sam sa mi partner pocas rozhovoru priznal, ze je nestastny a v depresii… ze by chcel iny zivot. Vobec neviem co mam teraz robit, som absolutne bezradna.. ci dufat ze je to len obdobie a cakat ze sa to zmeni, alebo podniknut nejake kroky, neviem.. hnevat sa na neho asi nema zmysel, clovek nemoze za to, co citi, neovplyvni to.. aj ked ako tehotna zena priznavam chcela som prezivat toto obdobie inak..