Partner uprednostňuje dieťa z predošlého vzťahu.

kaja366
15. okt 2019

Ahojte, rada by som Vas poprosila o nazor. Ja aj partner sme rozvedeny. Ja mam dceru z manzelstva, on syna. Pred pol rokom sa nam narodil nas spolocny syn. Mali sme vymenu nazorov, pretoze jeho ex mu pisala, tiez pri vymene nazorov( hadka o ich synovi,lebo mu venuje malo casu) , ze vsade na verejnosti sa chvali, ze ich syn je prvorodeny a vzdy bude, i ked v sukromi dokazuje opak. Ked som sa ho spytala co to ma znamenat povedal, ze prvorodeny je a to nezmenime. Osobne sa ma to dotklo. Tiez mam dceru z manzelstva, ale svoje deti beriem rovnocenne a toto ma teda vobec nenapadlo. Pride mi to ako keby nasho syna berie ako menejcenneho, pretoze uz prvorodeny nie je. Ako by ste to brali vy?

chvostik1
15. okt 2019

Chapes ty vobec vyznam slova prvorodeny? Prve narodene dieta. Z jeho strany je prvorodeny syn z predchadzajuceho manzelstva kedze s tebou ma druheho syna. Keby sa vam narodila spolocna dcerka, tak tvoja prvorodena dcera je ta, ktoru mas s exmanzelom. Toto nie je o "rovnocennosti" ale po "poradi".

lujziana44
15. okt 2019

@kaja366 ak má takéto zastaralé názory tak s tým nič neurobíš, mne by to veľmi vadilo, napríklad mám kamošku, čo premýšla ako ja a má psa, psy miluje a jej partner si na to dlho nevedel zvyknúť a myslíme si, že dodnes si nezvykol, ale je to lepšie, no dotkne sa jej vždy keď tak nepriamo útočí na toho jej psíka, ako ja neporovnávam deti a psy, ale len to chcem priblížiť, že to berie podobne keďže deti ešte nemá, niečo ho svrbí môže za to pes, má kašeľ môže za to pes, niečo ho boli má to zo psa a aj tak stále kričí na ňu a kde si čosi, sú spolu už rok a kamoška zvažuje aj rozchod... takže o tomto si myslím, že je to prúser, ale kedysi to tak bolo a niektorí to tak majú lebo to majú od svojich otcov, rodín, prvorodený syn je pre mužov poklad, napr, moj svokor povedal, že ak nebude prvé dieťa syn tak to nebude jeho vnúča takže to je tiež...
@chvostik1 a čo druhorodený je horši?

0silvia0
15. okt 2019

@kaja366 byť prvorodený je proste fakt, niekto sa prvý narodiť musí, nič viac by som z toho nevyvodzovala. Väčšinou v každej rodine sa venuje prvorodenému väčšia pozornosť, je to niečo nové, nepoznané, prvé dieťa, prvé vnúča...

fokuska
15. okt 2019

@kaja366 Prvorodeny znamena predsa, ze sa narodil ako prve dieta. Tak logicky navzdy aj prvorodeny bude, uz nemoze mat dalsie dieta, ktore sa narodi pred prvym synom.
Neznamena to menejcenny, znamena to, ze vtedy sa clovek prvykrat stal rodicom, ze prvykrat drzal a rukach svoje babo - spaja sa s tym vela novych pocitov a zazitkov, ktore boli zazite prvykrat. Druhe dieta je predsa rovnako milovane a s nim prichadzajuce zas ine pocity a zazitky, ktore neboli pri prvorodenom. Je to surodenec, doma ho uz caka starsi brat/sestra, pocit znova drzat na ruke svoje novonarodene dieta... je to ine. Nie horsie, nie lepsie, nie menejcenne, nie zle...je to ine, je to jedinecne.

sissy27
15. okt 2019

@kaja366 aj keď budeš mať 10 detí, tak len jedno z nich sa narodilo ako prvé v poradí, teda je prvorodené, bez ohľadu na to, či majú jedného otca alebo každé iného a predsa budeš ľúbiť všetky rovnako. Prvorodené dieťa je proste to najstaršie. Tvoj partner má dve deti, ty máš dve deti, každý z vás mal prvorodené dieťa s niekým iným, teraz máte prvé spoločné dieťa. Nič viac, nič menej.

lyci
15. okt 2019

autorke ide skor asi o to, ze o tom prvom hovori partner s hrdostou, ze je prvorodeny akoby ho to robilo vynimocnym a ich spolocneho syna trochu menej dolezitym. pricom vsetky deti su rovnako dolezite.
ak si sa s nim o tom rozpravala a nechce pochopit ako sa pritom citis, tak skus asi na to radsej zabudnut. su ovela dolezitejsie veci na hnev na partnera

chvostik1
15. okt 2019

@lujziana44 Vsak som jasne napisala, ze to nie je o "rovnocennosti" ale o poradi, tak co tu splietas horsi - lepsi. Je to jeho vobec prve prve dieta? Je. Takze uz bude prvorodeny raz a navzdy. Tak ako z pohladu autorky bude jej prvorodene dieta jej dcera z predchadzajuceho vztahu. Nechapem dovod preco sa jej to vobec dotklo kedze je to holy fakt.

kolieskova232
15. okt 2019

ako ja by som to rozhodne tak nebrala. ma pravdu, je prvo rodeny, jeho prve dieta a tym ostane proste navzdy. ako a pisal asi, ze vasho spolocneho syna ma velmi rad a aj mu to dokazuje, tak ako v com prosim ta vidis ten problem? nerob ich tam, kde nie su

arcticcode
15. okt 2019

Starí hebreji mali v tomto význam, prvorodený syn dedil dvojnásobok všetkého. Čiže ak by bolo na dedenie 1000€ medzi 9 deti, prvorodený by dostal 200€ a ostatní po 100€. To bol ich zákon. Dnes neviem už jak to židia berú, či sa ešte týmto orientujú, ale my v Europe určite nie.

lujziana44
15. okt 2019

@chvostik1 áno fakt to je, ale ide o to ako sa ten rodič ktomu postaví, moje deti sú pre mňa rovnocenné a žiadny prvorodený a druhorodený, mám dve deti a milujem ich na rovnako a za to, že sa syn narodil prvý neznamená, že je lepší od dcérky... prvorodený je, ale nie je to o tom...

chvostik1
15. okt 2019

@lyci jeho/jej prve dieta je vynimocne uz len tym, ze tie deti su vobec ich prve. Pozri sa na to z pohladu, ze ano rozprava hrdo o tom, ktory syn je prvorodeny, ale expartnerka mu vykrikovala, ze sa mu venuje velmi malo. Takze ktory syn ma viac navrh? Ten co sa narodil ako prvy alebo ten druhorodeny s ktorym ako otec zije a venuje mu podstatne viac casu a lasky nez tomu prvorodenemu?

chvostik1
15. okt 2019

@lujziana44 kolkokrat ti mam zopakovat, ze je to cisto o PORADI v akom sa deti rodia!!! Ci chces ci nie, aj tvoje a kazdeho deti su chronologicky prvorodene, druhorodene, tretorodene atd a je uplne jedno, ze tie deti su lubene uplne rovnako ako ich dalsi surodenci?

0silvia0
15. okt 2019

@lujziana44 kvôli čomu máš potrebu kvôli poradiu narodenia vyzdvihovať tvoj vzťah k svojim deťom?

lujziana44
15. okt 2019

@0silvia0 nemám potrebu, hovorím, čo si myslím o tom porovnávaní, netvrdím, že niekoho ľúbi menej alebo viac, len také slová sa môžu dotknúť a nie sú príjemné

fokuska
15. okt 2019

@lujziana44 Myslis, ze ked niekto povie, ze toto je moj prvorodeny a toto je moja druhorodena, ze to ich porovnava? Vyjadruje to len poradie, ktore dieta je (naj)starsie, ktore mladsie.
Nijakym sposobom tieto "pomenovania" nevyjadruju vztah rodicov k nim, alebo mieru lasky, alebo naklonnost alebo co.

Prvorodeny neznamena je lepsi, mudrejsi, krajsi, viac lubeny a druhorodeny nieco druhotriedne. Ale znie to tak, ze ty to takto vnimas.

chvostik1
15. okt 2019

@lujziana44 Ale to nie je porovnavanie. Nikde autorka nepisala o tom, ze je niekto lubeny viac alebo menej. Ak by sme sa na to kukali takto, tak jedine, co mozes prvorodenemu dietatu vycitat je to, ze je z casoveho hladiska lubene dlhsie nez jeho mladsi surodenci kedze ten prvorodeny je logicky najstarsi a bol na svete PRVY. Ale intenzita lasky je ku vsetkym jeho jej tvojim detom snad rovnaka.

Mne to miestami vyznieva tak akoby autorka ziarlila na to, ze prvorodene dieta je proste dieta ktore ma s byvalou a nie to co ma s nou. Ale logicky jeho prve dieta nemoze byt to ich prve spolocne kedze pred ich spolocnym dietatom ma dieta so svojou byvalou....

Nestaci autorke to, ze jeho prvorodeny syn ho vyda len cez sudom stanoveny cas zatial co s ich prvym spolocnym synom a jej prvorodenou dcerou (ktorej nie je ani biologicky otec) je otec kazdy jeden den a zije s nimo v jednej domacnosti?

aniele
15. okt 2019

@arcticcode V stredoveku v Európe dedil u šľachty LEN prvorodený (tzv. majorát). Preto sa napr. do križiackych výprav hlásilo toľko mladších šľachtických synkov. Takže tí hebrejskí, pokiaľ tak bolo, ako píšeš (som rada za novú informáciu) na tom boli ešte dobre.

@kaja366 Na tom, podľa mňa, naozaj nič nie je. Ja bežné, keď hovorím a píšem o našich troch dcérach tam, kde ich nepoznajú bližšie (podľa mien), ako o prvo-, druho- a treťorodenej. Mohla by som aj ako o najstaršej a podobne, ale toto sa mi páči viac. Navyše, mali sme aj mladšie deti v pestúnstve, tak by z toho bol chaos. Dnes je problém, že ľudia viac pozerajú na slová, ako na skutky.

kaja366
autor
15. okt 2019

@lyci takto to bolo myslene, pochopila si to spravne..nehovorim o hneve na partnera..ale ze sa ma dotkli tie slova..lebo z jeho strany to tak naozaj vyznelo, ze syn z jeho prveho vztahu je vynimocnejsi nez nas..a nie su si rovnocenni vlastne..

fokuska
15. okt 2019

@chvostik1 Toto mi niekedy povedala aj mamka - ze som starsia, 2 roky lubili len mna, kym sa narodila sestra.
Sice je to pravda, ale vzdy som jej odpovedala, ze mna lubili naplno cely cas co som na svete a sestru tak isto lubia naplno cely cas co je na svete, cize ona nie je o nic ukratena, ja nemam ziadnu vyhodu. Nie je to tak ze prve dva roky bola ona niekde v kute, ked sa venovali len mne. Ona vtedy este nebola 🙂

lyci
15. okt 2019

@kaja366 tiez by som bola z toho smutna, ale niektore veci chlapi jednoducho nepochopia. najlepsie asi bude, ked to skusis ignorovat. tiez casto krutim hlavou nad rozmyslanim chlapov

fokuska
15. okt 2019

@kaja366
Myslim, ze to moze mysliet tak, ze prave vdaka tomu prvorodenemu synovi sa z neho stal otec, on v nom prebudil tie otcovske city a lasku, ktoru teraz dava aj druhemu dietatu. Nie, ze by to druhe bolo horsie, alebo menejcenne, ale to prve z neho urobilo prvykrat rodica, tak vdaka nemu je takym otcom akym je a ten druhy ho zas bude formovat dalej.

stela01
15. okt 2019

@kaja366 keď si to prečítaš ešte raz po sebe , tvojho partnera ex - matka jeho prvorodeného 🤦🏼‍♀️, sa sťažuje vlastne - venuje malo času prvorodenému , ale tvoj partner sa chváli kade chodí ....
Matka dieťaťa prvorodeného je nahnevaná chváliť sa je ľahko vychovávať ťažko !

Smutne , ako sa chová k prvorodenému , snáď druhorodený bude mat viac šťastia .

Držím palce .

mogaa
15. okt 2019

@kaja366 má rád vášho spoločného syna? venuje sa mu? ak ano tak nerieš blbosti - ktorého má račej alebo na ktorého je viac hrdý.....

lenadka
15. okt 2019

@kaja366 myslím že to zbytočne riešiš. Buď rada, že máš zdravé deti. Keby tvoj muž mal radšej prvorodeného tak sa ex nesťažuje že sa mu málo venuje. Chváliť sa ním a vychovávať to sú dve rozdielne veci. Môže sa akurát poďakovať ex, že mu dobre vychováva syna, keď on nemá čas.

eliska13
15. okt 2019

@kaja366 Prečo máš pocit, že prvorodeného uprednostňuje?ináč by sa Tá tak ťa poznámka nedotkla

brankova
15. okt 2019

@kaja366 Ja si skor myslim, ze ta jeho ex to vytiahla, aby mu hrala na city a Tebe na nervy. Vobec to neries. Myslim, ze toto tym chcela docielit. Cakam momentalne druheho syna a ziadne prvorodeny u nas nebudeme rozoberat. Starsi a mladsi. A ta jeho ex ma este deti? Ak nie, tak sa ani nema preco takto vyjadrovat.

kaki3
15. okt 2019

Podla mna niekedy niektore veci prezivame asi viacej akoby sme mali 😉

klaudiaden
15. okt 2019

Ste šťastní, podľa mňa ste, tak ako načo to takto hrotíš. Obaja máte už deti a tak ako tvoja je tvoja prvorodená, tak ten chlapec je jeho prvorodený a bodka

marion09
15. okt 2019

Prehanas to,to že o synovi čo ma s ex vraví ako o prvorodenom neznamená že vášho spoločného syna ma menej rad

oli18
15. okt 2019

@kaja366 hľadáš problém, kde nie je. Ak už chytáš partnera za slovíčka, je to cesta ku koncu.