Partner si občas vypije a ja som z toho smutná

30. okt 2021

Ahojte žienky, zaujímal by Váš názor,čo robiť. Mám priateľa, má 29, ja 27, obidvaja bývame a pracujeme v Bratislave, sme spolu vyše pol roka. Priateľ je dobrák od kosti, je veľmi empatický, starostlivý, vždy pri mne stojí... Má veľa kamarátov, väčšina z nich sú starostliví otcovia,myslím, že dobré mužské vzory, problém však nastáva,keď ide domov (na dedinu) alebo sa s nimi niekde stretne, väčšinou skončia v nejakej krčme, nezvykne sa opiť, ale do nálady má vždy vypité.
Včera som s ním bola aj s jeho partiou a prišlo mi smutno,keď som ho videla v takom stave ☹️ Keď má vypité je zlatý, ukecaný, nikdy agresívny.... Domov našťastie nechodí často,keď nemá partiu,dá si max. jedno pivo za týždeň,....Ale nechcem aby naše deti raz videli svojho otca v takom podnapitom stave... Čo mám robiť? Ostať s ním? Myslíte si, že je to problém?

janai1
30. okt 2021

A teda problém je kde? Ak niekto si dá s kamošmi do nálady tak nemôže byť sťatý pod obraz boží... Či ty si jedna z tých žien čo by boli najradšej aby chlap nemal kamarátov, nikde nechodil ale bol nonstop s tebou?

autor
30. okt 2021

@janai1 to vôbec nie, ja som naozaj rada, že má kamošov aj ich mám rada... Len mám obavy, že z neho bude raz alkoholik,mám zmiešané pocity, neviem naozaj čo si mám o tom myslieť...

zojanka
30. okt 2021

Čo či je problém? To že si občas vypije s kamarátmi ale sa neožere? Že nieje agresívny, ale je milý? Ako nechápem ... Tebe bolo smutno keď si ho videla veselého a milého, ukecaného s kamarátmi?

sasa1310
30. okt 2021

keby bol z neho raz alkoholik, tak si vypije niečo každý deň aj doma. Toto je úplne normálne. veď je ešte slobodný, bezdetný. Tak nech si užíva s nimi teraz

autor
30. okt 2021

@zojanka no ako mladík sa veľakrát opijal... Povedal mi, že obdobie má už za sebou... Že bol sprostý...

zmrzlinka2021
30. okt 2021

Autorka:
1. Povedala si to priatelovi, ze sa ti to nepaci? ako reagoval?
Dolezite je, co tebe vyhovuje, nie ostatnym zenam tu. Ty budes ho mat na krku cely zivot.

2. predpokladam, ze sa nejdes teraz vydavat a zakladat si rodinu - pre istotu sa velmi k nemu citovo nepriputaj, spoznavaj ho a ked zistis, ze ti nevyhovuje, a ze je to jeho styl zivota a nemieni to menit, tak sa rozides s nim.

janai1
30. okt 2021

Vieš čo, rozíď sa s ním... Ušetríš mu veľa nervov 🙂

autor
30. okt 2021

@zmrzlinka2021 povedala, priznal si, že to trochu prehnal... Bol z toho smutný...

autor
30. okt 2021

Máte pravdu ženy, mala som v rodine alkoholika a asi to trochu viac prežívam...

amelie2017
30. okt 2021

Tak neviem, ja uz som mama, ale aj teraz ked idem na Slovensko, tak dcera ostava s maminou alebo s manzelom a idem s kamoskami na vinko a nevidim na tom nic zle. A nie len na Slovensku, aj doma idem s kamoskami von a v pohode si dame vinko, nejaky fajn drink a kludne aj gintonic. A nemam pocit, ze by som bola pre svoje deti zlym prikladom. Navyse- ony uz spia a kedze sa neozerem, rano normalne fungujem a oni ani netusia, ze mama si vecer vypila. A tiez som mala otca silneho alkoholika, agresivneho, vela zloby alkohol narobil v nasej rodine. Ale ak ho pijes s mierou, raz za cas, tak na tom nevidim nic zle. Btw, dcera bude mat 4 roky a nevie, co je to pivo.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simona139469
30. okt 2021

To nerieš… aj môj ocko ešte keď si niekedy trosku vypil, si mala vidieť… hodiny sme sa smiali a vtedy bol ochotný čokoľvek robiť. Normálne sme mali srandu z neho aj s mamkou. A on sa zasmial s nami. Nerob z toho drámu. Kým nieje agresívny a je to stále len sranda, tak to nerieš

panda21
30. okt 2021

Tiež nechápem kde je problém. Ide von občas, dotoho vie kde má hranice, je to taký ten "dobrý typ" opitého človeka.. Veď ste bezdetný, užívajte.

didi2102
30. okt 2021

Moj muž vôbec nepije ale keď raz za rok ide na dedinu z ktorej pochádza a stretnú sa partia starých kamarátov budú sedieť pri kofole? Toto nepovažujem že niekto pije ale záleží ako často to je atd

lenkakravcova
30. okt 2021

Ja ta chápem.
Ja osobne alkohol neznášam. Mám na neho pomaly apatiu, kvôli tomu, že v detstve som videla mnoho opitých ľudí a úplne sa mi to zhnusilo. Nepijem vôbec a ani manžel nepije. A nechcela by som žiť s mužom, ktorí si chodí vypiť s kamarátmi. Tak to začína. A keď prídu problémy tak sa na dedinách potom chlapi opijaju pod obraz.. Ja by som sa na tvojom mieste s nim normálne otvorené porozprávala. Že ti to vadí. A ak máte iné preferencie v živote tak ísť od seba. Ste spolu krátko. Radšej krátko, než sa trápiť s tým do konca života. Lebo ono to vadiť neprestane.. A budeš to len "tolerovať", no bude ta to stále viac a viac žrať..

marca12
30. okt 2021

Az mi dosli slova. Mas milujuceho,dobreho,starostliveho priatela a ty sa trasies,ci nebude z neho alkoholik,lebo ked ide raz za cas von,tak sa da do nalady????? Ja neznasam alkohol,opilcov a ich hnusne stavy,ale treba rozlisovat. To,co robi tvoj priatel nie je alkoholizmus.
@lenkakravcova nie kazdy,kto raz za cas ide von a vypije si trochu,musi skoncit ako alkoholik. Alkoholikom sa moze stat aj zaryty abstinent,ak nezvladne problemy

lenkakravcova
30. okt 2021

@marca12 Nemyslim si ze každý tak musí skončiť. Ale podvedomie hra svoju rolu pri takýchto myšlienkach. Viem asi ako sa cíti autorka. Mne osobne by to bolo veľmi ťažké tolerovať. Pritom u kamarátov mi to nevadí.. Ale u človeka s ktorým žijem - tam to proste takto nechcem mať.

marca12
30. okt 2021

@lenkakravcova lenze svet nie je iba cierny a biely. Opustit dobreho partnera,lebo ocakavam,ze bude alkoholik?

kaja118
30. okt 2021

Autorka, aj ja ta uplne chapem.
Ako dieta som casto bola v pritomnosti opitych ludi, vela veci spojenych s alkoholom ma negat. poznacilo, preto dnes nepijem ja a netolerovala by som to ani priatelovi. To, co robi ten tvoj, hrozne nie je, ale mne by to kvoli tej mojej minulosti a tiez strachu, ze by nieco podobne mohli zazit moje deti, nebolo vobec prijemne.

pininka1
30. okt 2021

@lenkakravcova suhlasim s @marca12 nie kazdy je rovnaky a za dalsie aj jemu moze byt nieco proti srsti na nej. Kazdy vztah je o tolerancii a kazdy clovek ma pravo sa raz za cas uvolnit svojim sposobom. Odporucam si pozriet cesky film Rok tigra, myslim ze tak sa to vola s Bartoškom, kde si uz chudak nemohol dat ani kavu lebo jeho zena bola presvedcena ze chce caj. Vztah nieje vazenie a my sme ich partnerky a nie matky aby sme im nieco zakazovali a pod.

marca12
30. okt 2021

@pininka1 milujem ten film,povinne by si ho mal kazdy pustit

pininka1
30. okt 2021

@marca12 presne tak, kazda zena povinne.

nevenka
30. okt 2021

Tak ja som mala ocina, co si z casu na cas vypil, ale doma, sam, ked zacal, nemal mieru. Ked sme boli uplne male so sestrou, tak chodieval aj von do krcmy, a on bol agresivny, zly, strasne to bolo. Po iatych udalostiach v rodine, s tym skoncil. Bola to jeho liecba frustracii, tlaku, napatia. Dnes nema problem vypit jedno pivo a nepokracovat. Alkoholik zvlastneho typu asi. Takze, ked sa z casu na cas stane, ze manzel ide s bratrancami von a opije sa (vacsinou rozlucka so slobodou alebo tak), tak mi je to strasne neprijemne. Fyzicky mi je z toho zle, mam uzkost a strach, takze to chapem. Ale viem, ze on ked sa opije, je mu aj zle napriklad, ale nikdy nie je agresivny, zly, proste normalny. A potom uz si dame len doma spolu obcas, alebo pohar vina, toto sa udeje tak raz za rok ...som s nim 18 rokov, tiez mal starkeho alkoholika, ja ocina. Velmi dobre obaja vieme, ze problemy sa alkoholom neriesia a brzdime sa navzajom, ked uz niekto z nas zacne napriklad castejsie kupovat pivo, tak si dame stopku. Treba sa o tom normalne porozpravat, ale nerobit z toho dramu. Nechodi sa cielene ozierat, ale proste to pride, je dobra nalada a tak...

thoughtfulweirdo
30. okt 2021

Ja ťa chápem. Nemám rada alkohol, hoci teda nemám nijaké zlé asociácie z detstva ani nič, ale proste mi je každý zľahka podnapitý človek nepríjemný. Vďakabohu môj manžel si dá max jedno pivo a zľahka pripiteho som ho za 6 rokov videla raz. A podotýkam, vôbec to nie je o tom, že by mal sedieť doma. Kamarátov má dosť, stretáva sa s nimi často, ale chodia športovať, nie piť. Nevravím, že občasné vypitie si do nálady je nejaký vážny krok vedľa alebo čo, mne by to však vadilo. Dôvod na rozchod by to pre mňa nebol, asi by som to riešila tak, že by som sa s ním dohodla, aby pil len pre chuť a ak chce byť aj v nálade, nech to robí vtedy, keď potom nejde za mnou.

sari24
30. okt 2021

Frekvencia pitia tvojho priateľa je podľa mňa úplne normálna. Nie je v nálade každý týždeň ale len raz za čas. A ak už je s kamarátmi tak podľa tvojich slov nie je ani opitý, len veselý. Ak doma nepopija, neskrýva fľašky, nechodí ti dogrcany a počurany domov tak sa nemáš čoho báť.

bennn
30. okt 2021

Je naozaj vtipné, ako sa v spoločnosti toleruje alkohol.

madeline1
30. okt 2021

Ak si z toho smutna teraz, smutna budes aj potom a pravdu mas, deti by nemali mat otca, co pije...ani ked ako vravis ide s kamaratmi, tak si vypije...chlapec je uz velky, uz sa nezmeni a ty si este mlada baba, najdi si poriadneho chlapa.

allie458
31. okt 2021

Alkohol je vo vseobecnosti prehnate tolerovany a preto mame aj tolko alkoholikov. Uz od detstva maju deti detske sampanske, dava sa im pena z piva atd. Skusite byt abstinent a na kazdej oslave, navsteve to musite vysvetlovat preco nepijete, niekedy je lahsie klamat a povedat ze uzivate lieky a nemozete alebo soferujete. Mozno by sa nad tym malo zamysliet viac ludi rovnako ako sa nad tym zamyslas ty. Myslim ze ak si mala v rodine alkoholika si na to citlivejsia ale to nie je zle, si opatrna. Partnerovi to treba vysvetlit, ze preco to takto citis a ze potencialny alkoholizmus (myslim pravidelne pitie) by bol u teba proste cez ciaru. Je dobre mat nastavene mantinely a taketo veci vykomunikovane zvlast ked si chces s niekym zakladat rodinu.

lenkakravcova
31. okt 2021

@pininka1 To nie je o zakazovaní. Je to o výbere partnera, ktorý je kompatibilný 🙂
Načo by bolo dobré, aby jeden i druhý bol nespokojný, keď obaja si môžu nájsť partnera, s ktorým spokojný budú - budú mať rovnaké (podobné) záľuby, videnie sveta. Mne alkohol k štastiu nechýba. Môjmu manželovi tiež nie. Keď sa stretávame s kamarátmi, stretávame sa s nimi bez alkoholu. Rozprávame sa, chodíme na prechádzky, opekačky. Alkohol k zábave nepotrebujeme. Dôverujeme si a povieme si všetko narovinu aj bez neho.
Proste, je jednoduchšie, keď sú v tom partneri jednotní.

lenkakravcova
31. okt 2021

@marca12 Nie, to som nepísala.. ona musí vedieť čo chce a čo nechce sama.
Ak vie, že jej ten alkohol bude stále takto prekážať, tak áno, vtedy je lepšie zísť z kratšej cesty - aj pre neho aj pre ňu - a nájsť si partnera, ktorý jej bude v tomto vyhovovať. Zase neexistuje na svete iba on. A ak jej toto vadí, a vadí jej to veľmi, až preto píše tu, je lepšie hľadať ďalej. Nie súhlasiť s niečím, čo nechce a po 20 rokoch ľutovať, že si mohla nájsť partnera, s ktorým by išli s kamarátmi von bez alkoholu, alebo robili niečo úplne iné - čo by chceli obaja. Nie iba on, alebo nie iba ona, a druhému to vadilo.
Vzťahy sú o tom, nie sa tlačiť do nich nasilu, ale nájsť niekoho, s kým je nám dobre a s kým vieme rásť. Ak ju niečo takéto bude zožierať vo vnútri, tak ťažko jej s ním bude dobre a ťažko s ním bude rásť.
Autorka ale vie lepšie ako to má a či je to tak, ako píšem, alebo je to menej či viac zlé, alebo dobré v tomto smere.