Partner s ničím nepomáha

jazmina221
4. jan 2018

Ahojte, som mamina 2dcerok, 3 a 4 rocnej. Problem je, ze ich otec mi takmer s nicim nepomaha ani v domacnosti ani s detmi. Berie to ako zensku zalezitost. Porobi nieco okolo domu, a mysli si, ze o viac sa nemusi starat. S detmi sa nevie vobec hrat, nevezme ich von, nevymysli ziaden program na vikend, proste nic. Ako to mate vy? Vopred diky za kazdu odpoved.

lienqa
4. jan 2018

@jazmina221 Prvé čo mi napadlo asi toľko každý to má tak ako si to zariadi, načo ti je , že ako to majú iné rodiny resp. ženy, každá to má doma inak a u Vás to aj tak nič nezmení. Jemu si to povedala, že čo očakávaš ? Bola si niekedy preč sama bez deti a bez chlapa? Len tak nakupovať? Hádam nieje taký ťuťmák, že by sa nepostaral. Koľko ste spolu, pred tým taký nebol?

pininka
4. jan 2018

Suhlasim s nazorom nado mnou. Uz nez ste mali deti si musela vediet ze je to typ co s nicim nepomoze. Tak naco deti takto hned po sebe, aby si to mala tazsie. Toto vedel zrobit a ine uz nie. Niektore zeny su fakt masochistky. Urcite to tak poznal aj vo svojej rodine, ze muz s nicim nepomaha, to tazko zmenis. Moj muz sa tiez vyhybal nietorym pracam a tak ked som bola tehu, som mu povedala,ze bud tie okna umyje, alebo si zavolam pani a zaplatim jej. Kedze mame dobludu okien rychlo si to rozmyslel. Dalsia vec su vsak deti, toto by som nikdy netolerovala,keby mi muz nepomahal, su aj jeho.

bosoriak
4. jan 2018

Mame to tak, ako sme si dohodli. Ja som doma s najmladsou dcerou. Isto, ze nebudem od manzela chciet, aby ked pride domov vecer z prace, aby povysaval, umyl okna a ulozil deti spat, ale cez vikend sa jeden den vyspim, plus ked chcem, tak sa s nim dohodnem a idem si nakupit, prejst sa so psom sama alebo ho poslem s detmi na cely den prec, nech mam pokoj.
Takze tak.

jarusaaaa
4. jan 2018

Autorka mozno pise prave preto lebo chce zistit, ze nie iba ona tak zije a najde sa niekto kto zaziva podobné. Aj ja som mala takeho chlapa. O domacnost zaujem ziadna o dceru tak isto nie. Jednoducho som to skoncila lebo som vedela, ze to nikdy nebude lepsie. Neda sa povedat, ze som si to tak zariadila. Proste bol taky lebo to videl aj doma. Bohuzial zamilovana zena take veci nevidi a pochopi to zial az neskor. Mate spolu dve deti a viem, ze to musi byt tazke ale ja by som sa snazila bud snim otvorene porozpravat nech sa to naozaj zmeni alebo by som to jednoducho skoncila. Ked nie si stastna tak naco udrziavat nieco co nefunguje ako ma. A neboj, urcite je takych domacnosti vela len sa stym nikto nechvali. Len to ries a uvidis, ze budes stastnejsia ak budete bez neho 😉

lujza7512
4. jan 2018

No u nás je to opačne manžel robí vonku ale keď príde domov tak ani neviem že je doma a že mám deti navarí operie prechádzky výlety a ja som na druhej koľaji

mimla
4. jan 2018

Čo znamená "porobí okolo domu"? Pýtam sa preto, že aj môj chlap "porobí okolo domu" a mám pocit,že je to pomerne dosť. Celkom fyzicky náročné práce. Ja by som nepodceňovala mužskú prácu okolo domu, je toho celkom náročné. A ako to vyzerá, že sa deťom nevenuje? Ako to vyzerá, ak sa ho niečo deti opýtajú? Keď od neho niečo potrebujú? A keď urobíš program na víkend ty ostane doma?

emilia25
4. jan 2018

no tak aj moj muz maka ako fretka na dome cele leto chuda nacapeny na fasade takze ked bol zo zeme tak mu 3ja chalani asistovali podavali polystyren a pod alebo sa len tak pri nom hrali ze zatepluju tiez.ked kosi poctivo vsetci zbierame travu na kopu.ked chystame drevo deti ho hadzu do sopy.proste aj okolo domu ked sa robi tak sa najde zabavka s detmi.ja tak isto som muzovi pomahala dokonca lepidlo miesala davala na polystyren proste chlapske veci robila a muz tak isto akoze aj tie zenske takze nema problem umyt riad umyt podlahu vyvesat pradlo uvarit obed.je proste plnohodnotny rodic ako ja.ved tak to ma v rodine fungovat rodicia su 2ja.

fokuska
4. jan 2018

@jazmina221 My to mame tak, ze manzel mi nepomaha a ja zas nepomaham jemu. Z jedneho dovodu: vsetky domace a ine prace robime spolu. Nie naraz spolu vedla seba, ale kazdy z nas robi vsetko co treba. Kto je prave doma, ma cas a pod, tak ten to urobi.
Mame to proste vyvazene a to od zaciatku vztahu - obaja tam byvame, obaja potrebujeme ciste pradlo, jest atd.
Je pravda, ze moj bol proste takto vychovany.

Tvoj bol vzdy taky? Ak ano, tak take veci podchytit na zaciatku a vyjasnit si "pravidla" spolocneho fungovania a ak ani za svet nesuhlasi, tak pre mna to nie je partner do zivota.
Ak je z domu nauceny inak, ale nastavite svoje pravidla, tak super, to ako niektore hovoria si ho "prevychovas".

Ak taky nebol a predtym "pomahal" a zmenilo sa to neskor, tak treba patrta po pricine a vratit do na povodny stav ;)

lija22
4. jan 2018

ano takych je vela. mozno jeho matka vsetko robila a foter len co to kolo domu porobil, takze necudo ze ma takyto vzorec zauzivany. alebo je lenivy, alebo si mysli, ze ty to vies lepsie. daku jednu vec by som mu dala, trebars raz tyzdenne povysava a s detmi nech zacne tak ze si budu chvilu vecer kreslit alebo listovat knizku. to su somariny a nemalo by z neho ubudnut. ak mate starkych po blizku tak nech tam chodi s dievcatmi a ma akoze aj pokoj, ved starki sa postaraju a hlavne ty 🙂

lujza123
4. jan 2018

Co som si vsimla je dost velka skupinka chlapov co sami od seba s detmi nikdy nebudu - boja sa ich, nevedia ako a castokrat si k malym detom najdu cestu az ked su stary a pridu vnucata.
Myslim ale ze je to tak trosku chyba ich zien ktore s detmi vsetko zvladnu, vzdy sa postaraju, vzdy vstanu, prebalia, navaria, uspokoja vsetky potreby tych deti. Ten chlap tam potom nema jednu jedinu ulohu ani povinnost ako otec (jedine splodit). Ani decka niesu na tatka zvyknute (lebo vsetko s nimi robi mama), s otcom nespolupracuju, neposluchaju ho.
Niektorim treba tie deti nanutit. Postupne pridavat povinnosti, zozaciatku mozu strazit deti par hodin. Mozu ich kupat. Ist precitat rozpravku pred spanim. Vyzdvihnut ci zaviest do skolky. Ja si myslim ze nieje na skodu po postupnom priviknuti mu hodit deti na cely vikend a ist ku kamoske na damsku jazdu. Prospeje to vsetkym

sense
4. jan 2018

Mame spolocnu domacnost aj spolocne dieta..cize obaja rovnskymdielom...

lujza123
4. jan 2018

Muzske a zenske (a detske) domace prace, to je tazka tema. Podla mna sa to nikdy striktne rozdelit neda, vela veci je jednoduchsie spravit spolu, pripadne rozdelit tak ze kym je jeden dnu, druhy robi vonku a detom podla veku treba tiez nieco male prihodit.
U nas je domacnost bez muza, stary dom ktory sme opravili (a stale je co robit), zahrada ma 900 m2, kurime drevom, roboty viac nez dost.
Ano, velakrat su to vylozene muzske prace, nachystat 4 kubiky dreva na zimu nieje sranda, obzvlast ked ho treba napilit, narubat, uskladnit. Pokosit sad s krovinakom je drina, pot. 20-ty furik betonu co vleces niekam uz citis ze mas dost.
Ale to su take narazove prace, v zime je vacsinou pokoj. No domace prace - vysavat, varit, umyt riady, prat to su veci co sa robia denne. To predsa nemoze robit len jedna osoba, ved aj to drevo ked sa chysta vacsinou robia dvaja (minimalne ked sa uklada)

V kazdej domacnosti je normalne ze sa tie prace nejako delia, mozno jeden radsej a castejsie vari, druhy zase perie ale aby jeden clovek makal a zvysok rodiny sa bavkal tak to teda nie. Ja osobne by som to nikdy nerobila.

bodkolienka81
4. jan 2018

Mame to tak, aby to kazdemu vyhovovalo. Mna nebavi starat sa o auta, kosit, upratovat na zahrade po psoch, vynasat smeti, tak to robi muz a jeho zase nebavi umyvat kupelku, upratovat kuchynu, utierat prach, starat sa o pradlo, tak to porobim ja...vysavame a varime na striedacku, vzdy tak, aby sa jeden mohol venovat synovi, von ideme cez vikend spolu. Nejak velmi sme sa o tom nedohadovali, kazdy inklinuje k niecomu inemu, nepopularne cinnosti sa dohodneme kto spravi. Ale zase to ani nehrotime, porobi sa neodkladny zaklad a napr okna nemusia byt umyte 4x do roka..

meandbaby
4. jan 2018

@lujza123 a je to chyba matiek, kt tak chlapcov vychovavaju. Zenske a muzske prace.Pritom velke perc muzov ma zamestnanie v kancelarii tak ako zena a nerobi fyzicky narocnu pracu, tak by mal rovnako robit v dom ako zena.On keby zil sam tak si tiez musi oprat, ozehlit a uvarit.Tak, ked nech aspon po sebe upratuje a sebe si operie.Preco to ma robit zena za neho? Dnes robia zeny rovnako narocnu pracu ako muzi.Ked sa mu nepaci, moze ist na rodicovsku on

jazmina221
autor
4. jan 2018

Vdaka za vase odpovede. Ono je to tak, ze ked sme nemali deti a byvali sme spolu tak aj kupelku poriadil, kuchynu, povysaval, ale to sme byvali v byte, teraz zijeme v dome a v lete porobil dost okolo domu ale teraz v zime ide len obcas prikurit aj to robi vacsinu dna jeho otec. Takze prace okolo domu mu odpadli, ale domacnost nechava na mojich pleciach. Ma pocit, ze sa v lete narobil dost. Inak ked ma byt s dievcatami tak sedi na gauci a pozera do mobilu, ma tam internet a obcas si ich vsimne ako sa hraju, alebo nakrici na ne ked sa mu nieco nepaci a tym jeho starostlivost o ne konci. Ja chodim tiez do prace, takze do skolky ich vodi on a zo skolky ich beriem ja. Kedze ma poobedne tak za cele doobedie co je doma okrem toho ze prikuri neurobi nic a ja ked pridem z prace, tak musim varit, prat, vysavat, atd, co treba okolo domacnosti plus starat sa o dievcata. Vecer ked ich uspavam zaspim vacsinou skor nez ony. A uprimne, nerada som ked je s nimi lebo hrat sa s nimi nehra a za kazdu hlupost po nich krici, takze potom mam este vacsie stresy.

dankovicova
4. jan 2018

Nejaký rozhovor alebo tak? Možno ani nevie, že by si od neho chcela to alebo ono keď mu to nepovieš. Povedz mu, že by si chcela aby trávil viac času s malými, možno si on sám ani neuvedomuje, že sa s nimi v podstate nehrá

zuzana76
4. jan 2018

@jazmina221 urcite sa s nim porozpravaj, ja to vidim tak, ze nie je velmi otcovsky typ, mozno je este aj mlady a dozreje neskor, navyse ma dievcatka, to ho mzono az tak neberie, nevie ako sa ma s nimi hrat, ja ma dvoch chlapcov a tiez ma nebavia tie ich chalanske hry, ale nastastie sa dokazu prehrat sami, alebo idu k starym rodicom, alebo sa s nimi hra tatino, ja som sa napr s mojimi synmi tiez velmi nehrala, ja im citam knihy, alebo rozpravam sa s nimi o kuchyni, o tom ako sa zije inde vo svete, o historii o vselicom moznom co nam napadne, ale hrat som sa s nimi nikdy poriadne nehrala, mna to nudi, cize podla mna tvoj muz sa s nimi nevie zabavit. Dalsia vec ak porobi okolo domu, tak to je niekedy dost, hej v zime nema tolko prace, tam by mal nastat nejaky kompromis, navyse ak chodis aj ty do prace. My sme si ulahcili vsetky domace prace ako sa len dalo, roznymi spotrebicmi, varit vari obcas aj moj muz a velmi dobre, takze niekedy cez vikend navari on, v tyzdni chodi domov dost neskoro, takze detom sa venujem ja cez tyzden.

jazmina221
autor
4. jan 2018

My sme sa uz na tuto temu viackrat rozpravali, on ma ale pocit, ze to nemusi robit, kedze robil okolo domu. Jeho otec je rozvedeny s jeho mamou, vyrastal s otcom, a ten je velmi lenivy. Je uz sice dochodca, ale kolki dochodcovia maju zaujmy a on len televizor a prechadzky. Vsak uvidim.

lujza123
4. jan 2018

@jazmina221 ja byt tebou by som skusila este jeden rozhovor. Je pekne ze robil cez leto ale rovnako si predsa robila aj ty (starostlivost o deti, domacnost) To ze je zima predsa neznamena ze teraz sa bude valat, tak ako si umyva zuby celorocne, tak isto si treba oprat aj saty, umyt riad. On mava cele doobedia volno, povedz kolko toho volna mas ty?
Aspon tu hodinu oddychu (na citanie, na sport, na pozeranie TV) po praci si zasluzi kazdy clovek, niesi stroj. Teba si to nejako rozumne podelit, predsa len tebe to s detmi trva 2x tolko . Napis zoznam tyzdennych povinnosti, nech si aspon cast vyberie co bude robit doobeda on. Velke upratovanie mozte spolu.

A daj mu precitat tuto temu, mozno mu dojde ze tak to naozaj nikde nechodi ze len zena sa stara o celu domacnost.

Moze byt rad ze ta ma, ja by som pri takomto pristupe zahajila strajk, ani by som sa nedotkla domacnosti, deckam a sebe objednala donasku z restauracie a konecna. By sa spamatal keby nenajde ciste ponozky, prazdnu ladnicku a vsade len kopu bordelu

lillystranska
4. jan 2018

@jazmina221 poviem ti to takto. Môj robí s autami. Nikdy sme sa nebavili ako viesť domácnosť jednoducho keď varím príde zamnou opýta sa mám niečo očistiť atď. Poviem mu urob prosím toto hento. Ale to iba keď nestíham keďže varím jemu zvlášť aj sebe zvlášť. Teraz nevaríme vôbec lebo obedy nosím z práce domov takže jedlo ma už navarené on to zje aj keď je to v larnicke dva dni. U nás sa jedlom neplitva ak ja nevládzem jesť sóje to za mňa a to môžem povedať že on zje vyše než ja a váži okolo 70 kíl a vysoký je. Čo sa týka domácich prác prať dávam ja aj on a upratujeme raz a to iba keď fakt že už to treba lebo ja chodím z práce tak zničená že koľko krát zaspím na gauči Kim príde domov ale pred tým mu vyložíme jedlo čo má zjest. Inak skoro stále mu asistuje v dielni. Ale keď treba úprace aj on a není problem. Na nákupy ale chodím sama keďže nestíhame nákupom ja ak niečo zabudnem volám nech dokopy. Ale čo sa týka oblečenia a darčekov kupujem čisto ja lebo obchody z duše nenávidí.
Pokiaľ máte deti mala by si mu pripomenúť že on pri ich výrobe tiež bol

eliska13
4. jan 2018

@jazmina221 on má stále poobedne?no veď vieš ako mu rýchlo ubehne čas na mobile🙂)sám doma ticho kľud, zakuri otec.Ani ty nemusíš denne vysávať a prať...Ak vedel predtým upratovať nech povysava doobeda on, prípadne obchod a ty poobede len navar.
Nenechavaj všetko na seba.A deťom sa kedy má venovať, keď s nimi poobede nemôže byť?Skrátka je lenivý a vie, že ty porobis.
U nás toho veľa muž neporobi, lebo cez týždeň chodí neskoro, ale odkedy robím aspoň tú umývačku naloží či vyloží cez týždeň, ci proforma, aby som videla, že robí aspoň 2x pretiera kuchynsku linku či varnu dosku v sobotu povysava celý dom, variť nevarí, do obchodu chodí po ceste z roboty.Ale, keby som do neho nehudla,že proste musí pomáhať tiež by len sedel na gauci.Lebo jeho mama je otrok všetkých a stačí, ze muž nechodí do krčmy načo treba, aby pomahal, taký mal vzor v rodine a tak si myslel, že to je všade. "okolo domu" každý 3 deň pokosi iné netreba.Keby som mohla vrátiť čas oveľa viac by sa musel starať o dieťa, lebo vždy som robila všetko s nimi, každá prechadzka, ihrisko, povinnosti budú pribúdať za chvíľu sa budeš s dievčatami učiť, krúžky ...pomaly to musíš zmeniť, lebo všetko bude na tebe

eliska13
4. jan 2018

@jazmina221 keď to je ženská záležitosť, tak ok, ale budem doma nie chodiť ešte aj do práce.A po robote druhá sichta a večer padnúť do postele.Ale niekto tu napísal, že muž bol zvyknutý z domu porobiť je to svätá pravda kto ako videl, čo doma musel, ako otec pomáhal, tak sa správa aj vo svojej rodine.
Tak mu dievčatá daj v sobotu doobeda na prechádzku a ty si v kľude navar.

aduska121
4. jan 2018

@jazmina221 ,,uznanie otecko roka" ako moze mat jeden muž taketo s prepacenim sproste zmyšlanie ....mať takeho pri sebe obliala ho studenou vodou a prefackala....prepacte za moj nazor ale netolerovala by som take spravanie.....ja som na svojho syna sama cely den priatel v praci...moj maly je megahyperaktivny takze mi da poriadne zabrat v noci sa mi budi 6-7 krat s velkym placom....v zivote by mi nepovedal ze je to zenska robota..pretoze vie ze je to velmi vycerpavajuce ...priatel ma pracovnu dobu v svojom obchode od 8:00 do 17:00 plus po praci ide zakaznikom pokladat poflahy,koberce vela krat po sebe do noci...to je vedlajsie tym som len chcela napisat ze ma toho velmi vela nema si kedy oddychnut iba cez vikend aj to len v nedelu...ale namiesto toho aby vylyhoval na posteli vezme nas na vylet,na prechadzku alebo s nim ide von ked vidi ze uz ani ja nevladzem....panu bohu dakujem a dakujem sama sebe ze mam takeho muža pri sebe ..takto to mame my

lienqa
5. jan 2018

@jazmina221 súhlasím so všetkými názormi čo tu píšu baby, ešte akurát dodám, keď deti chodia do škôlky a ty do práce predpokladám, že máte aj teplý obed, prečo potom varíš, aby on mal čo jesť? Však tak nech si navarí, hádam zvládne niečo uvariť , skús nato ísť šokovou terapiou, nech sa trošku rozhýbe, lebo neskôr už vôbec s tým nič neurobíš, začnite hrať nejaké spoločenské hry spoločne, cez víkend naplánuj prechádzku ale , aby ste išli spoločne. Rozumiem , že každý potrebuje mať čas aj pre seba, tak on sa hrá na mobile, ale ty máš niekedy čas len pre seba?
Ako pripomína mi to moju kolegyňu, ktorá to takto mala s jedným rozdielom, že syna strážil doobeda chlap, a potom sa vymenili, ona prišla z práce a on do práce na poobednú, čo som vlastne celkom obdivovala, že to takto zvládali rok, kým malého nevzali do škôlky.
Stále rozmýšľam nad tým čo píšeš ,že je na mobile a tak, koľko má rokov ak to nieje tajné? 🙂

jazmina221
autor
5. jan 2018

Ma 39 rokov, myslim ze je to sposobene tym, ze ako dieta nemal vzor v rodine a tak je dost nezodpovedny. Varim pre deti lebo v skolke toho vela nezjedia. Porozpravam sa s nim.