Partner robí všetko "na polovicu"

30. máj 2024

Chcela by som poznať váš názor. Mám priateľa, žijeme spolu asi trištvrte roka. Je to dobrý chlap, vidím, že sa snaží ale nemôžem si pomôcť, proste už mám úplné nervy, že všetko robí na polovicu a nič reálne nedokončí a občas len (asi v dobrej viere) vytvára len viac roboty. Rozprávali sme sa o tom, že mám pocit, že v domácnosti všetko robím ja. Varenie, pranie, všetko. Tak on iniciatívne, že dobre bude sa snažiť robiť viac vecí. V praxi to ale vyzerá tak, že on dá prať prádlo ale "zabudne" ho vyvesiť. Dve pračky mi totálne zasmradli, lebo ja som šla do práce a keď som sa vrátila bolo vnútri mokré prádlo z rána. Alebo on uvarí obed ale kuchyňa potom vyzerá ako po výbuchu. Keď mal riešiť nákupy, napísala som mu zoznam a aj tak polovičku vecí nedoniesol.
Snažila som sa mu citlivo vysvetliť, že si vážim, že sa chce zapájať ale takto to proste nejde. Pohádali sme sa, lebo on sa do mňa začal navážať, že mi "nič nie je dosť". Tak ja už fakt neviem.

viestta
30. máj 2024

Potesi ta, ak napisem, ze takto to ma vacsina chlapov?

madeincssr
30. máj 2024

Niekto ma "vztah ku kvalite" (vsetko co robi, sa snazi robit dobre, kvalitne, ako najlepsie vie) a niekto nie. Myslim, ze je to tak u oboch pohlavi. A potom je tazke spoluzitie tych, co su silnymi protipolmi v tejto veci. Obavam sa, ze toto na sebe zmenit je tazke, ak nie nerealne. Skor by som staval na pochvale (ked sa mu niekedy zadari), ako na vycitani. Ale viem, je to tazke.

autor
30. máj 2024

@madeincssr Nepovedala by som, že toto je "kvalita" ale základ, keď niečo robím, tak to dorobím. V práci mi tiež nikto nezoberie polovičnú robotu.

1ryba
30. máj 2024

Veď mu napíš zoznam. Napr. dať prať, vyvesiť, uvariť, upratať po varení. Zbytočne si robíš nervy. Radšej mať fajn chlapa aj s nedokonalosťami ako nejakého blázna, ktorú bude kontrolovať každú smeť. Nikto nefunguje na 100%. A myslím si, že preháňaš. Ja dávam pred robotou prať, prídem okolo 17tej a prádlo normálne vonia, keď ho vyberám. Akurát je dokrčené.

deedol
30. máj 2024

skuste si mozno urcit, ktore veci bude mat vzdy na starosti on. teda nie aj pranie, aj varenie, aj riad, aj nakupy, ale len nieco z toho, ale vzdy od zaciatku do konca. teda napr. pranie bude odteraz riesit len on, ale vratane vesania. alebo bude jeho uloha vzdy umyt vsetok riad (nalozit a vylozit umyvacku plus umyt to, co do nej nedavate). alebo bude mat na starosti vzdy upratat celu kupelnu (na nete su aj "navody, ako upratovat", ak ma problem si zapamatat, co vsetko treba napr. v tej kupelni a na zachode urobit). mozno takto si to skor zapamata?

ella_bella
30. máj 2024

My si to takto nedelíme, muž vlastne len vynáša koše. Občas nakúpi, a občas pri tom niečo popletie... Nepral nikdy. Povešal by to asi dokrkvané, to si radšej sama zavesím. Ja som spokojná, muž robí a vybavuje iné veci. Možno si tie práce a povinnosti nerozdeľujte až tak mechanicky, že všetko na polovicu...

barka1
30. máj 2024

Chlapi sú z Marsu, ženy z Venuše. Mně osobne sa móda "delit domace práce rovným dielom" nepáči. Pomoct ano, postrazit dieta a věnovat sa mu ano, ale určite veci som brala ako svoju doménu a po chlapovi som ich nikdy nechcela. Trebars to prádlo.
Nadych, vydych, nikto nie je dokonalý a z mojho pohladu ženy 40+ už vidím, že niektoré veci sa neoplati riesit.

luxus10
30. máj 2024

ale on za to co robi ocakava pochvalu s medailou... nie kritiku... co na tom ze ty sa zlostis, a nic nie je urovene tak ako treba...

autor
30. máj 2024

Tak ja neviem no, mne zas nepríde normálne byť slúžka a robiť všetko.
Ja som mu povedala nech si vyberie činnosti, ktoré bude robiť on. Preto spomínam aj varenie aj nakupovanie aj pranie. Nehovorím, že nič nerobím ja ale očakávam, že keď napríklad nie som doma tak je schopný vyprať prádlo.

Išla som na neho veľmi jemne, žiadne "zdrbávanie". Stále nerozumiem konceptu, že obaja mám full time job ale ja keď sa vrátim domov mám nastúpiť na ďalšiu šichtu, lebo je to "normálne"?

mamamasama
30. máj 2024

A preto sa vravi, ze partner je tvoja druha polovička. Tam musis jasne prizvukovat, alebo napisat. A pradlo si povesal? Nakupy? Moj mi uz posiela fotky, ale tiez nedonesie vsetko 🤭 Do kuchyne ho radsej nepustam. Upratovat uz vie, ale to si roky spolunazivania.

20erika07
30. máj 2024

Ja som sa naučila, ze ak chcem mat nieco poriadne, musim si to spraviť len a len sama. Manzel spravi co poviem ale nie tak ako si to ja predstavujem a kedze ja nechcem byt vzdy kriticka a nervózna , ze to musim po nom spravit tak radsej to spravim ja raz a poriadne.
Ten moj ma este z voj.sluzby pozostatky - co je mokre to je ciste, tak si vies predstavit, kym som ho naucila viac saponatu ako jednu kvapku pouzivat pri umyvani riadu, este sa s tym vlastne pasuje aj po 17tich spolocnych rokoch, no je mi toto treba 🙈 ja sa mu tiez radsej nekafrem do muzskych robôt, sme si skoro kvit.

deedol
30. máj 2024

inak celkom sa cudujem tymto komentom. vlastne autorke radite, ze zvykni si a rob vsetko sama. samozrejme v inych temach je to vzdy opacne, oblubene mk slovo je predsa, ze muz sa "spolupodiela" na chode domacnosti a starostlivosti o deti.
autorka, uplne ti rozumiem, normalne si s muzom sadnite a rozdelte si to tak, aby ste s tym boli obaja ok. ako som pisala vyssie, mozno nie vsetko naraz, ale postupne. a nehadajte sa, nema to zmysel 🙂
(p.s. co sa tyka "muzskych robot", tipujem, ze nebyvate v dome, kde by bolo treba cistit odkvapy, kosit a podobne, kedze to nespominas)

1ryba
30. máj 2024

Nemusís byť slúžka. Postačí zoznam prác. Ak si to ešte nevyskúšala, skús. Chlapi to často potrebujú mať stručne jasne. Nerozmýšľajú ako ženy, čo všetko treba porobiť doma. Ak si mu pridelila pranie, pochopil pranie. Pokiaľ si mu nepridelila aj vešanie, tak nevešal.

autor
30. máj 2024

@deedol Presne toto som si povedala, keď to tu čítam. A máš pravdu, bývame v meste v byte, takže "mužské práce" moc nemáme.

@1ryba Tomu rozumiem, len mi to príde, že pokiaľ mám zakaždým písať zoznam ako presne má niečo urobiť, stojí ma to rovnako veľa námahy ako to spraviť sama, lebo to stále musím držať v hlave, že musím niekomu pripomínať, že má niečo robiť.

brrunetkaa
30. máj 2024

Tak si to podeľte ešte na drobnejšie. Jeden da prať, druhý povesí prádlo. Jeden navarí, druhý uprace kuchyňu…musíte nájsť len systém aby ste sa zapojili obaja a malo to aj nejakú pridanú hodnotu 😀 my to Napr mame takto. Chvalabohu ja mojmu nemusím hovoriť aby niečo urobil ale chytí sa toho sám od seba. Určite ho len pekne zapájaj keďže je to aj jeho domácnosť

deedol
30. máj 2024

ono tie zoznamy nebudes pisat vecne a ako som spominala, daju sa aj vygooglit (minimalne v angline). ja som takto pre muza googlila hlbkove upratovanie kuchyne :D inak tiez mame, ze ja varim, on riesi riad, pradlo ako kto stiha, kupelna je moja, kuchyna jeho domena, atd.

1ryba
30. máj 2024

Tak mu ten zoznam nepíš a nečuduj sa, keď si nájde nejakú, ktorá mu ho s radosťou napíše.

luckajozko21
30. máj 2024

Rano nahodim pracku, ked nie som doma a on je (home office), tak mu napisem 'prosim vyber veci z pracky'. Prosim daj prat periny.... Potrebujem zvesit zaclony, urobis to prosim? Zastav sa prosim v kauflande napisala doplnila som veci do zoznamu (mame zdielany, pride mu notifikacia,.. napriek tomu pripominam este aj ja)... Normalne jasne formulujem co potrebujem. Ja urobim nieco, on nieco. Pracujeme ako team. Nic nie je 'moja' a 'tvoja' robota - teda hej smeti vyhadzuje na 99.99% on :D. Samozrejme tie chlapske opravovacky a narocne veci sem nepletiem.

Ak pouziva kalendar, tak si ho nazdielajte a normalne mu tam nahadz do uloh domace prace, ktore v ten tyzden budete robit. Vzdy to len odskrtnete, ze hotovo a je to.

Moj zas skace od jedneho k druhemu. Milion projektov okolo domu, zahrady, prace, konickov... Uz ked mi hovori ako svoje plany od novych zahonov, upravy pergoly, vysadby stromkov po malovanie izby a vyroby nabytku sa mu iba usmejem a poviem mu 'hop hop hop'. A zacne sa smiat aj on. lebo vsetko rozrobene, milion napadov a nic dokoncene. Casto sa ho pytam co ma v plane. Ked mi vysype zoznam vsetkeho mozneho, tak sa ho normalne ako 'v korporate' spytam co ma aku prioritu. Presne kvoli tomu, aby veci aj dokoncil.

anketkarka
30. máj 2024

Keď má napísaný zoznam a polovicu veci nedonesie, tak ako Ti to vysvetlil? Asi by som si myslela, že toto je jeho taktika ako sa zbaviť povinnosti. To už aj dieťaťu keď dáš nákupný zoznam, tak nakúpi čo má. Sú to také prkotiny, ale napríklad v rodinnom živote Ti veľa času zaberú tieto prkotiny. A keď dospelý chlap nie je schopný takých maličkých každodenných zodpovedností, tak je to buď totálne nemohlo, alebo taktika aby nemusel robiť nič. Keď by žil sám, tak kto mu to prádlo vyberie z práčky, kto mu uprace kuchyňu, keď navarí? Mamička?

sweaaa
30. máj 2024

Deťom to tiež budeš musieť takto podrobne písať, tak začni trénovať nervy už teraz. 😀

1ryba
30. máj 2024

Tiež si ho môže písať sám, ty mu to len diktuj.

autor
30. máj 2024

@1ryba Bože toto sú rady. To by som rovno ja mohla napísať, že tak nech sa on nečuduje, že si nenájdem niekoho, komu to nemusím hovoriť. 🙄 (To samozrejme nepoviem, lebo takto sa vzťahy nebudujú.)

@deedol Skúsim pozrieť, vďaka. 🙂

@luckajozko21 Áno toto mu napíšem aj ja ale on dá prať periny ale nevyberie ich a nevyvesí. Alebo poviem/napíšem, že sa má zastaviť kúpiť mlieko, maslo a pečivo a on donesie iba mlieko.

zuzanapjat
30. máj 2024

Môj manžel všetko robí precízne, niekedy precíznejšie ako ja. Napríklad on aj pravidelne čistí práčku a umývačku. Keď vidí, že varím a práčka doprala, automaticky ide zavesiť prádlo. Ale podľa jeho slov väčšina dospelých chlapov je totálne bezradná a neschopná v takých veciach. Roky fungoval s chlapmi po ubytovniach, tak videl... Musíš to toho svojho naučiť ako malé dieťa, lebo zrejme v detstve mu mama robila full servis... Dôležité je, že má snahu. Ty maj pevné nervy a dookola pokojne mu pripomínaj čo má spraviť, skontroluj ho pre istotu telefonicky, či vyložil práčku apd.

tinqua
30. máj 2024

@deedol vies preco...vacsina z nas by mohla podať svedectvo o podobnych situaciach vo vlastnej rodine. A vacsina z nas uz to neriesi ani...ano mozem ho dodrbat ako sirotu za papiere kade tade, on sa ofuci, neurobi ani to co slubil, nakoniec si tie papiere aj tak musim pozbierat sama a do druheho dna mam doma hustu atmosferu ako bonus...tak skusenost ma naucila preskocit tri body a pozbierat to potichu, on urobi co mal v plane s usmevom a ideme dalej. Ale na toto neprides po pol roku spolocneho byvania, tam sa dostanes az casom ked pozitiva prevazuju nad negativami a pochopis, ze tieto spory su len burkou v serbli a nerobis z toho klin vo vztahu. Ale samozrejme situacia od situacie je rozna, aj my ludia sme rozdielni...takze tu vzdy dostanes len podobne prihody+subjektivny názor, ktory vobec nemusi byt prinosny v zavislosti od prveho prispevku kde vacsina zien vytiahne len crem de la crem zo vsetkych problemov...viac sa potom rozpisuju v diskusii, co ale polka ludi uz necita a tak dokola citas prispevky od veci...

luckajozko21
30. máj 2024

Akoze ak by mi z obchodu nedoniesol co treba, tak by som ho normalne otocila 'ze ja to a to potrebujem'. Ako decko. Na ukor svojho casu a pohodlnosti.

marcellka32
30. máj 2024

@1ryba a on je nejaké malé dieťa, že mu treba napísať povesat prádlo ? Veď vidí/počuje že práčka doperie, tak sa to má logicky vyvesat/dať do sušičky...to patrí k slovu Vyper prádlo prosím 🤷

autor
30. máj 2024

@tinqua Nechcem tu nejak zachádzať do hádky ale strašne nemám rada tento systém "radšej budem ticho a potom sa sťažujem". Rozumiem, že je to pre teba jednoduchšie ale ja si napríklad neviem predstaviť, že by som mala dieťa s chlapom, ktorý sa urazí keď mu poviem, že má niečo upratať.

tinqua
30. máj 2024

Anonymka, ja nie som debilko co cusi...len som si vybrala co je pre mna podstatné, ako som napisala sme rozdielni...ty a ja...ty a kazda ina co tu pise...toto je moj subjektivny nazor, ale nebudem ti klamat niekedy mi prepne a idem do boja. Ono ked ta to stve samozrejme to musis riešiť. Ale len ty vies s kym zijes, ako chape veciam, aka je povaha...ja ti mozem napisat, ze sa nikdy nezmeni, lebo MOJ sa nezmenil...ale to byt pravda nemusi 🙂 pravdu povediac u nas praveze deti zmenili celkom situaciu, lebo deti bordel vyexponuju a to uz aj on mal nervy, ked mal chodidlovu akupunktúru zadarmo stacilo prejst obyvackou...vtedy som mu povedala medzi 4 ocami, co im ty chces vycitat, aky priklad z teba maju...trochu oci otvorilo. Ale opäť, to bolo u nas doma...

unicornlady
30. máj 2024

Neviem, či je také motovidlo, alebo tak strašne pohodlný.
Ale aj motovidlo sa vie naučiť.
Neviem, čo by ho ospravedlnilo, že polovicu vecí z nákupu zabudne.
A neviem, prečo je "zvykom", že žena si musí chlapa vychovať. Na to má rodičov.
Iná vec je nájsť nejaký kompromis.

V tejto druhej diskusii, zase chlap totálny bordelár.
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/moj-manzel-je-extremny-bordelar-2/

7miriam77
30. máj 2024

Chlapi sú v tomto ako malé deti😃😃, treba im polopate vysvetliť čo a ako. Kľudne mu napíš mini zoznam a postup, aby si to mohol priebežne skontrolovať. Oni zato asi nemôžu 😀🤭 Buď ale rada, že má ochotu pomôcť s domácimi prácami,veľa chlapov to odmieta