Partner nie je schopný robiť domáce práce

14. dec 2021

Ženy chcem sa vás spýtať 😐 Bývam u priateľa s ktorým máme syna robí 12stky D,D,N-2dni voľno atď..A všetky výdavky platí on čo má hypo na byt, leasing, náklady na bývanie a zo stravu ideme na poli a keď sa stane že mu dôjdu peniaze tak mu dam z Materskej.. Pointa je ale v tom že má strašne vytáča že nieje schopný ani pozametať alebo riad umyť a keď som mu to výčitla že mu nebudem robiť slúžku tak mi povedal že to je ženská robota a že si upratujem pre seba až mám čisto😠 Už neviem ako naňho , robím mu svačiny do práce raňajky
(tie aj on mne) Proste starám sa o všetko a on akože saláma lejkum čo by zabralo naňho? Mám prestať s tým čo robím doteraz? Až sa konečne zbadá s toho šoku?

zmrzlinka2021
14. dec 2021

Preco mu robis svacinu do prace?
Ja som vydata 12 rokov a v zivote som muzovi nespravila svacinu do prace - ranajky si kazdy vie vytiahnut z chladnicky a ked "akoze" pripravujem ranajky, alebo on, tak namiesto 3 vajicok rozbije 6.
Zasada č. 1 - nikdy chlapovi nebehat okolo riti. Ak chces mat princa, musis byt tou princeznou. Ak sa raz stanes sluzkou, ostanes nou navzdy.
Zasada č. 2 - ak ma narocnu pracu, a ty si doma, treba brat na to ohlad, clovek je fakt niekedy po tej praci unaveny jak kon. Ale to neznamena, ze nema sem tam umyt riad, pozametat. Uz teraz si s nim vyjasni, ze to nie su zenske prace, ale DOMACE prace a ked ty nastupis do prace, prirodzene bude musiet polovicu z nich robit on.

andrejka1974
14. dec 2021

Prosim za myslis ze po 12 hodinovej smene je niekto niecoho schopny urcite nie moj robi 12 a nezatazujem ho nicim ma toho dost v praci takze nechaj ho tak

pribinak
14. dec 2021

Ja tiež mužovi chystám jesť do prace, nepripadám si kvôli tomu ako slúžka.
Chyba je niekde inde. Treba sa nirmalne porozprávať že stredovek už skončil, mame 21. storočie, veľmi ťažko definovat čo je ženská a čo mužská praca.
Druha vec je, že treba riešiť veľké veci a nie maličkosti.

hanelka1
14. dec 2021

Myslím, že ho neprevychovás. On nie je malé dieťa. Ak to muž nechce robiť sám od seba, tak nebude. Btw. Keď boli deti malé a ja na materskej môj muž tiež veľa pracoval, a mojou náplňou práce bolo cez deň riešiť deti a domácnosť a keď mal voľno dopriala som mu oddych, deti som mu občas dala nech ide von s nimi a ja som zatiaľ upratala alebo zehlila alebo piekla a tak. Ale nekazala som mu nič robiť. Teraz keď už obaja pracujeme a on má voľno prídem domov a povysavane, aj navarené občas. Sám od seba. Pretože chce. Keď by nechcel, mohla by som sa aj na hlavu postaviť.

hanelka1
14. dec 2021

A ešte,,,, ty si celý deň doma s dieťaťom,,, je logické že si upraces a navaris atď. Hádam by si nečakala na neho keď príde po 12 hod. z práce. A on čaká že keď príde domov čaká ho teplo domova. Postarané o deti, navarené, upratané. To nie že 21. storočie,,, prečo by sme to pre muža neurobili keď môžeme? Pretože sme lenivé? Alebo sa nám nechce? Alebo nasilu budeme bojovať s tým že veď je moderná doma a muž musí robiť v domácnosti? Takto to asi nefunguje. Je to hlavne o porozumení. A myslím si, že keď si napríklad chorá, že sa snaží urobiť aj veci doma.

kik3677
14. dec 2021

@andrejka1974 sama robím 12-24h služby, a starám sa o celú domácnosť este k tomu... Kde je vôľa tam je cesta 🤷🏽‍♀️

sparrows
14. dec 2021

@andrejka1974 ženy bežne robia 12-ky a starajú sa o domácnosť

luckalucinkalucka
15. dec 2021

@andrejka1974 uple súhlasím, neviem aký problém je ze žena ťahá domácnosť,ak muž robi 12tky.....môj manžel robí 6 dní v týždni a ani ma nenapadne ho to opýtať,uz len preto ze je vyčerpaný a ja som doma..(a tiež som mama)

zuzanka.zuzu
15. dec 2021

Bývam u priateľa s ktorým máme syna 🙈 ja som si to musela 3x prečítať aby som pochopila že ste rodina... že to nie je príspevok o výživnom, rozchode, striedavej starostlivosti... nechápem týmto moderným vzťahom 🙊 že bývam u priateľa s ktorým máme syna ts 😀

nicol_ka55
15. dec 2021

Tak neviem co v takomto pripade, ze ako na neho, kedze ti sam povedal ze upratujes pre seba. Ako mozno to bude trochu extrem ale prestan upratovat. Daj si prat len svoje veci, poumyvaj riad iba po sebe. Ked sa inak neda, mozno ho vlastny neporiadok k tomu dokope.

ivangeline
15. dec 2021

Ty si doma a mas jedno dieta... Myslim...ze chces vela. Robi ti ranajky a neverim..ze raz za cas nieco nezlozi ci neumyje.. ci?

thereisabear
15. dec 2021

Popros od Ježiška umývačku riadu a robotický vysávač. Môj sa tiež nepretrhne, čo sa týka domácich prác, ale teda vie, že upratujem pre nás a nie len pre seba...

liljana
15. dec 2021

Jednoduche. Povedz mu, ze ked zarobi ako chlap, ze mu uz nebudes musiet poziciavat z materskej a zaplati upratovacku, nebude sa musiet metly ani dotknut. Dovtedy je doma a nie na hoteli. A aspon obcas bude musiet prilozit ruku k dielu, aby nezabudol, co su to domace prace. Ze utulny domov sa neudrziava sam.

tenerifka
15. dec 2021

Pochopila som to tak, ze to nie je manzel, a plati si svoj byt, svoj leasing, a nepohne doma prstom, aj ked dom nie je tvoj, ale len jeho, a v pripade rozchodu nebudes mat nic. No ano, on si to moze dovolit, kedze vie, ze tahas za kratsi koniec. Ked zacnes znova pracovat, az vtedy bude treba nastavit pravidla, resp. uz teraz sa s nim mozes porozpravat, aby vedel, co ho caka

sissy27
15. dec 2021

no takto... z jeho pohľadu či tam si alebo nie si, tak je na tom v podstate rovnako, stále bude mať rovnakú hypo, leasing, a náklady na život, aj keď posledná položka je možno trošku diskutabilná (možno by sám prejedol menej, mal by o niečo nižšie náklady na elektrinu a vodu, možno by aj menej prejazdil). Ale teda by z teba mal aspoň nejaký benefit, tak chce mať upratané a navarené, keď už tam teda bývaš...
Na druhej strane ty predsa tiež nemusíš bývať u priateľa a tolerovať mu takéto správanie, môžeš sa zbaliť a ísť na lepšie, požiadať si o výživné na dieťa, ísť do práce a platiť si bývanie, energie, stravu...
Vo finále si asi nemáte čo vyčítať, každý máte z tohto spolužitia nejaké výhody.
V tvojom príspevku nepadlo ani slovo o nejakých citoch, rodinných väzbách, láske, takže to neriešim. Vyznieva to tak, že proste keď už teda máte dieťa a on má aj tú strechu nad hlavou, tak budete spolu.

mamina0078
15. dec 2021

môj tiež to nerobí ale nevadí mi to. Teda tanier alebo pohár raz za čas po sebe umyje ale tak nato máme umývačku ale nikdy nezametal ani nevysával ani nič. A pokiaľ nepracuješ tak myslím, že na tom nič nie je divné, keď ťa živý a prestať môžeš len aby ťa potom on neprestal živiť alebo, čo okrem upratovania robíš celý deň? Okrem starostlivosti o 1 dieťa?

cimage
15. dec 2021

Mna by nesralo to, ze nepomoze, ale argumenty typu to je zenska praca. Kde je napisane, ze zena je stvorena na upratovanie a varenie. Tak isto nemusi zena porodit a vychovat dieta ak k tomu nema vztah. Vacsina sefkucharov su muzi a muzi aj dobre varia. Momentalne si doma s dietatom a on pracuje, takze je domacnost na tebe. Ked budes pracovat aj ty, tak si tie prace rozdelite, ziadne muzske a zenske. Zena tiez vie pokosit travu a navrtat policku.

lilitela
15. dec 2021

suhlasim s tym, ze netreba robit servis muzovi, bohuzial to treba tak od zaciatku spätne to moze vnimat ako naschvaly. ... zenska praca je nutna denne... muzska, to je co? 2x rocne vymenit pneumatiky, ak mate auto? vymenit ziarovku 1x mesacne? opravit vodovodnu bateriu 1x rocne? Vyniest nakup 1x tyzdenne? vymalovat 1x za par rokov (ak to teda neurobi firma?), zabudla som na nieco? este ked je zena na MD, dajme tomu, (aj ked to neni ziadna dovolenka), ale to ako si on chce zvyknut na to, ze raz do tej prace pojdes?

kitycat
15. dec 2021

A tych 9 mesiacov tehotenstva a cas predtym tie domace prace robil ci tonlen teraz odkedy mas s priatelom. U ktoreho byvas takee starosti... Po 12ke sa ale veru nikomu nechce neico robit

euie
15. dec 2021

@tenerifka presne toto som si hned vsimla aj ja.. hned spozorniem, ked nehnutelnost je len na jednu osobu.
Autorka, nie ste manzelia, byvas v cudzom, staras sa o cudzie a platis cudzie - tu by som zacala na tvojom mieste "upratovat" a az potom riesila bezny neporiadok.