Ahojte, chcela by som počuť váš názor na vec - mám 31 rokov, Priateľ má dieťa (6 rokov) z predchadzajúceho vzťahu. Je s ním pomerne často, veľmi dobrý vzťah, aj keď s bývalou partnerkou im to nevyšlo, ako otec je na 100%. Avšak, tu nastáva kameň úrazu. Hneď na začiatku vzťahu sme riešili, že určite by sme chceli v budúcnosti spoločné dieťa. Sme spolu už 4 roky. Pre mňa nastal ten správny čas, ale mám pocit, že partnerovi sa do toho tak úplne nechce. Pri vykomunikovaní tvrdí, že momentálne je toho veľa (áno, je - práca, stavba domu, čas, ktorý venuje dieťaťu, popritom má akoby druhú robotu, čo je aj jeho koníček). Nikdy som nebola tá žena, ktorá nutne túži po dieťati, ale myslím, že sa to “každým dňom” u mňa mení. Všetky blízke kamarátky už svoje vlastné deti majú, dosť aktívne prežívam ich životy s deťmi, chcene - nechcene. Nechcem naňho tlačiť. Keď som mu povedala moje “za”, povedal, že mám pravdu a dohodli sme sa, že prvý krok bude vysadenie tabletiek. Avšak mám zvláštny pocit, že on to ani nechce, myslí si (ako aj povedal, nevyvrátila som to), že po antikoncepcií žena neotehotnie hneď, dokonca mi raz pri víne povedal, že “on to nechce teraz”. Ako sa mám k tomu postaviť? Chcem, aby sme to chceli obaja a zároveň už nechcem čakať, predsa len mám po 30tke. Určie tam veľkú rolu zohráva aj to, že chce, aby sa pre terajšie dieťa nemusel “deliť”, keď sa s jeho mamou rozišli, chce mu to stále vynahrádzať, čo je síce pekné, že on už to dieťa má, ale ja nie. Našla ste sa v tom niektorá? Boli ste v podobnej situácií? Viem, že to je možno hľadanie problému tam kde nie, keďže teoreticky môžem byť tehotná kedykoľvek, aj teraz, ale v hlave si prehrávam stále jeho možné reakcie (že to nebude to šťastné prekvapenie, ako keď po tom túži).
tvoj priatel je sebec ..on dieta ma a dalsie nechce-ale co ty? to ze si u neho v rebricku az za dietatom ok ale on ta dal aj pod dom,pracu,konicek.... mali by ste sa radsej vazne porozpravat o buducnosti a ziadne co ak a mozno ... tebe hodiny tykaju a aj najst noveho partnera stoji cas.. jedneho dna sa mozes zobudut davno po 40 a sama ..
Cize de facto mozes hocikedy otehotniet aj napriek tomu, ze on to nechce a tabletky navrhol vysadit (podla vsetkeho) preto, aby si mu usi nepilila s dietatom. Asi by som to videla na otvoreny rozhovor skor, nez naozaj s tym dietatom tehotna ostanes.
Hovoris ze staviate dom - koho je pozemok? Buduci dom? Prip aktualne byvanie je koho? Nie je to manzel, mate aj tieto veci vydiskutovane? Aby si neostala sama tehotna a on potom elegantne hodi spiatocku s odovodnenim "hovoril som ti ze este nechcem".
Dôležité by pre mňa bolo to, či som vydatá, na koho je písaný pozemok, dom. Ak dieťa nechce, nevysadila by som antikoncepciu.
Aby si nezostala sama s dieťaťom a s holou ritou.
Treba pozerať do budúcnosti, aj cez materiálne veci.
A sama za seba len napíšem, som rozvedená a aj keby som mala o 15 rokov menej a milujúceho partnera, ďalšie dieťa by som už nechcela 🙂
Keď ste sa dohodli, že vysadíš tabletky a tak si aj urobila, tak to už v sebe nerieš. Skôr by som riešila materiálne zabezpečenie, nie ste manželia, máš svoj byt / dom? Dom, ktorý staviate je spoločný, alebo len jeho? Ono ľahko sa môže stať, že sa budúci otecko zľakne a cúvne keď už bude neskoro, ale samozrejme nemusí sa to stať. Každopádne aj do budúcnosti mysli hlavne na seba a na svoje dieťa.
Tabletky pekne nasaď znova. Koho je dom? Nechceš sa najprv vydať?
No ak ti povedal že máš vysadiť tabletky, pretože je presvedčení že žena hneď neotehotnie tak tu ti pisem veľký výkričník! Ja som bola tehotná hneď druhý mesiac, takze aby potom priateľ nebol nepríjemne zaskočený. Takéto veci si vydiskutujte narovinu že kedy chcete dieta, lebo keď budeš tehotná, bude neskoro. Dieta každý vzťah a aj život samotný radikálne zmení
Ďakujem baby za názory. Čo sa týka majetku, to je vyriešené, bývane v spoločnom už tom novom dome, ktorý sa stále ešte dokončuje, a pár rokov sa určite ešte bude. Ale čo sa týka toho, že nie sme zobratí - áno, aj túto tému som musela najskôr sama v sebe otvoriť, priznám sa, že ako mladá, blbá (začiatky randenia) som vyhlasovala, že ja nechcem svadbu, je tomu aj doteraz tak (bavíme sa o vyslovene svadbe, nie o tom, že by sme boli zobratí), a on to asi tak berie. Že to nechcem, vo všeobecnosti. Aj teraz sme boli sme na svadbe, a utrúsila som mu, že ja by som toľko peňazí za jeden deň nedala. Toto je asi moja chyba. A celkovo to beriem asi skôr z takéto praktického hľadiska.. ake to je iná téma. Každopádne, nemyslela som si, že ja budem takéto čosi riešiť, jednoducho vnútorne mám zvláštny pocit. Čo sa týka iných vecí, ako partner je skvelý, ja keď tu niekedy čítam tie príbehy iných žien s mužmi, rozum sa mi pozastavuje. Určite s ním predebatujem, že ako si to predstavuje. Je to téma, ktorú v sebe riešim ale len nejaký polrok, nie je to zatiaľ dlhodobé. Vidím na ňom, že má aj nejaké zlé obdobie, všetkého má veľa, vnútorne nervôzny, aj keď navonok sa snaží byť ok. Ale to nič nemení na veci, že pre mňa je to dôležité.
Ja som mala partnera ktory sice deti nemal, ale ani sa s nimi neponahlal ... ani so svatbou sa neponahlal ... ani s nicim ... spolocne byvanie sme na moj popud nakoniec mali ... ale vzdy to bolo tak ze skor som sa ja jemu prisposobovala ... potom prisiel problem vobec tie deti mat ..najskor u mna, neskor u neho ... aj ked by to lahke nebolo, ale riesenia by aj boli, "len bolo treba chciet" ... ale kedze on si stale hladel hlavne svoje tak sa to stale pdkladalo a nakoniec som ostala tak zenpo 12 rokoch spolu sme sa rozisli ... a kedze uz som mala dost rokov, rozhodla som sa pre dieta ako slobodna matka a vyuzila som moznost IVF v zahranici ... nie je to idealna situacia, ale aspon sa moj zivot niekam pohol a nestagnujem na tom istom mieste niekolko rokov ako predtym ... verim ze v novembri sa mi narodi zdrava bambulka a po 7 rokoch sa konecne dockam toho, ze aj ja budem mamou ... vela stastia 🍀🍀🍀
Na koho je dom a pozemok, resp. celkovo majetok písaný ? Ak na LV je iba on, tak vlastne pri rozchode nebudeš mať nič z nehnuteľného majetku. Takisto auto a iné hnuteľné veci (zariadenie, elektronika, ...). Na tvojom mieste by som najskôr riešila svadbu (kvôli budúcej právnej ochrane) a majetok, až potom spoločné dieťa. Ak ste to neriešili 4 roky, tak to ešte rok určite počká. Ak sa do roka priateľ nerozhýbe, porozmýšľaj, či to skutočne s tebou myslí vážne....Ak sa nebude chcieť s tebou zviazať ekonomicky, právne, tak cez dieťa to bude veľmi veľký risk do budúcna pre teba a dieťa. Najmä, ak sa vyjadruje k spoločnému dieťaťu tak ako sa vyjadruje, cítiš, že je vnútorne nervózny,....Určite by som do takéhoto vzťahu nepriniesla dieťa.
Ja teda nechcem byt zla, ale:
- dieta ma a ty nemas a chces
- dobrati nie ste, dom je napoly a ked sa nieco stane, tak ten syn si myslis nebude narokovat na nieco?
- svadba vie byt o dvoch svedkoch vo stvrtok na matrike... otazka 15 min. a asi 100 eur
- ak by ste sj mali dieta, tak vzdy tam bude rozdiel to prve a to vase, bude to narocne a podla mna ak ti dieta nedopraje aj jeho syn ti zacne tak trochu prekazat
Partner moze byt skvely, ale ked sa rozchadzate v tak dolezitej veci ako dieta, tak to vie otriast pevnym vztahom.
@rawmamka ten majetok máme poriešený, to je mimo tému, ale ostatné je pravda, otvorím celkovo túto tému, aj čo sa týka svadby, ako si to predstavuje, pokračovanie, budúcnosť.. neriešili sme to vôbec predtým, nejako pred tým polrokom som s tým postupne začala, kvôli tomu, že som začala cítiť, že aj ja by som si už priala dieťa.. len som chcela vedieť, prečo, z akého dôvodu sa partnery rozhodli zmeniť názory z “ešte nie” na “poďme do toho” 🙂
Držím palce, určite sa o tom otvorene porozprávajte. Jeho netlačí biologický vek natoľko ako teba, navyše už jedno vlastné dieťa má, takisto za sebou manželstvo.....on je v úplne inej situácii ako ty.
Keď otvoria túto tému, spomen že aj keby si porodila, dieťa bude mať tvoje priezvisko, uvidíš reakciu
zase budme nanho aj,dobri. mozno ma strach o starsie dieta ze mu tym druhyn dietatom ublizi. moz o ptedchadzajuci vztah sa zacal kazit po dietati. ja si myslim ze torebujete dlho a otvorene komunikovat a on sam si musi v hlave utriast co chce a co nechce. ty mu este poskytni kolko zvladnes a potom ak by unho dieta nebolo vyslovene chcene. tak idem hladst ineho partnera
Ja len nerozumiem. Vidis,ze dieta nechce,ze vzdy na 1.mieste bude jeho prvé dieťa a aj tak si vysadila tabletky a cakas na zazrak. Takehoto otca by som pre svoje dieta nechcela. Porozmyslaj,ci ma vobec vyznam zakladat rodinu s tymto chlapom.
neviem , ale toto nema buducnost , autorka zije v nadeji a jej fesak sa nikam neponahla, dieta ma ,byvat ma, vztah ma...
Dievčatá, ale ja som nikde nespomenula, že dieťa nechce, argument bol, že dieťa ešte teraz nechce. Môže sa za tým skryvať čokoľvek, a áno, aj to, že ho nechce vôbec. Napr. mala som partnera predtým, ktorý bol o 10 rokov starší, a tiež už v pribehu nášho vzťahu padla téma o dieťati, a ja som mu dala tiež argumenty, prečo ho v tom momente nechcem. A ten vzťah nezlyhal na tom. Dokonca by som vedela aj, prečo by som ho nechcela pred rokom. Týmto nejdem nikoho obhajovať samozrejme. Chcela som vedieť váš názor, ten som dostala, a teraz si to pôjdem ja vykomunikovať, ale ďakujem 🙂
#autorka vôbec nepozeráš na to z praktického hľadiska, tým že nechceš svadbu (nedáš toľko peňazí za jeden deň, čo vôbec nemusíš, dá sa zobrať o dvoch svedkoch), ale o koľko peňazí sa oberieš, keby sa partnerovi niečo stane. Okrem toho, že nedostaneš vdovské, tak aj ten váš spoločný dom nededíš, teda nič z partnerovej polovice, celú jeho časť by zdedil syn. Lepšie sa niekomu vypláca 1/4 ako 1/2 hodnoty domu. Veď to je suma, že 5 svadieb by si za to mala ;)
Krásne,hlavne,že si našiel druhú ženu a asi dúfa,že ťa to prejde.Tak sa s tebou nemal dávať dokopy,keď je len slubotechna.Ked vŕtačka lapaju,pekne mu spievajú.Je jasne,že ti presviedča len na oko,aby bol doma pokoj .
Autorka, sadnite si a vyberte dátum sobáša. Žije s tebou ako s manželkou, tak problém určite nebude mať. Ale veľmi to zvažuj. Chces muža s dieťaťom? Jeho exmanželkou? Máš chuť riešiť jeho životné sračky a strachy?
@rorino pekný preklep v tom porekadle :D
@autorka no ja na Tvojom mieste by som sa s ním nehrnula do dieťaťa lebo tam je vidieť že on ho veľmi nechce. Tak aby Ti nebolo vyhodené raz na oči, že veď Ty si ho chcela. On má toho už teraz naloženého dosť veľa- jedna práca, druhá práca, stavba domu, prvé dieťa,... Myslíš že si v tom celom nájde čas aj na novú rodinu ktorú si s ním plánuješ založiť? Aby ste neskončili na druhej koľaji keďže si si našla sebca, ktorého veľmi nezaujíma čo chceš Ty.... Porozprávaj sa s ním čo najskôr lebo s ním stratíš "najlepšie" roky a možno zbytočne
@zuzana111984 😂😂😂😂no to sa mi fakt podarilo😂😂😂🤦
No sa necudujem, ze pri stavbe domu to vazne nechce riesit. Toho ma vazne vela. Na ako dlho ten dom vyzera? Ze aby aspon interiér bol na byvanie vhodný. Ak mas 31 tak rok pockat je asi v pohode.
@betulinka1 v tom dome už bývajú, mala na mysli že je tam ešte veľa dokončovania.
Ja myslím že to už nie je taká záťaž, aby sa nevedeli porozprávať a dohodnúť o nejakom horizonte kedy bude svadba.
A keď už autorka si mu viac x vravela, že nechceš vyvalit toľké € na svadbu , on to pochopil ( alebo sa tak tvari) že nechceš svadbu vôbec. Ale sobáš sa nerovná svadobná hostina a všetky čačky mačky okolo za tisíce. Stačí obrad s 10 ľuďmi, pekný obed a hotovo
@cacianka Dakujem za priblíženie situacie, lebo som necitala cele vlakno ale spomenula som si na cas, ked sme dom riesili my 🤣🤣🤣 a teda len nahodou sme sa pri tom nerozviedli, lebo sme ani to nestihali a to sme kupovali holodom. Nie to este babo riesit pri tom všetkom.
Rste som zabudla napidat, ze ospravedlnujes jeho nevolu k dietatu tym ze je unaveny a ze ho vycerpava dorabka domu, ktora moze trvat NIEKOLKO rokov. A kolko si ochotna cakat?
A je to o financiach? A s dietatom na RD vam bude sveta zit myslis?
Peniaze boli, su, budu. Ale vy uz mladsi nebudete. Zamysli sa. Ja som mojho poznala v 28 rokoch a dieta som mala v 33 a teraz cakame druhe. Cas je neuprosny a bola by som rada mala deti o 10 rokov skor 🙄
Uz na to myslis a zacina ta to valcovat
@kitycat áno, to si aj vystihla, že aj ja si to sama pred sebou ospravedlňujem, že má toho veľa, a že ho aj chápem. O financiách to práveže nie je vôbec, sú (netvrdím, že si žijeme na vysokej nohe, to vôbec), a práve preto sa všetko robí naraz, lebo “sa môže”. Rozumiem, že to chce mať všetko z krku, aj ja, ale reálne to takto fungovať nemôže. On je ten typ človeka, že ide nadoraz, bude robiť aj do polnoci vonku s lampou, len aby stihol všetko, čo chce v ten deň. V časovom horizonte to vidím na 2, max 3 roky, ale to je pre mňa už nereálny čas. Keby mám o 5 rokov menej, vedela by som akceptovať. Ja si ale naozaj v hlbke duše myslím, že on to dieťa somnou chce, ale jednoducho teraz si to predstaviť možno nevie, s tým, že on niekedy niektoré bežné situácie robí reálne v behu. Každopádne, ďakujem za názor, niektoré dievčatá komentovali dosť negatívne (preto som aj chcela podotknúť, že to neriešime dlho, snaď len pred letom som s tým nejako začala). Včera som nad tým naozaj rozmýšlala, a budem trvať na tom, aby pomaly ale isto začal s ukončovaním toho jeho “hobby a druhá robota”, aj keď sú za to pekné peniaze, ktoré pomôžu, ale nestoja zato, ale že absolútne. A hodím s ním tú debatu. Nikdy som nechcela skoro deti, nikdy som nad nimi nerozmýšlala, preto ma aj dosť šokovalo, že to prišlo za dňa na deň a dosť intenzívne to v sebe riešim, zrazu.
@cacianka takto presne by som si to aj ja predstavovala
Toto podľa mna určite nie hľadanie problému ktorý nie je
Vy máte problém a to rozkol v tak dôležitej téme ako je dieťa