Ahojte po roku spoluzitia som zistila ze moj partner je gambler. Kradol mi peniaze, klamal, atď klasika ..keď som sa to dozvedela zrútil sa mi svet lebo ináč je dobrý chlap aj šikovný o dieťa sa vie postarať všetko takže ma to velmi zasiahlo tá informácia no dala som mu šancu s tým že predtane a pojde na liecenie ... Nešiel lebo to vraj zvladne sam tak som mu verila ja krava a teraz uz zijeme spolu druhy rok a zistila som ze zas gamblil som uplne na mizine zijem skoro iba z materskej lebo vsetky peniaze minul a este aj dlzoby si narobil kade tade teraz som uz nevedela co povedala som ked nenastupi na liecenie tak sa odstahuje a povedal ze sam chce ist a uz aj chodi par tyzdnov ....moja otazka znie ..takyto clovek sa dokaze zmenit?????? Dala som mu druhy krat sancu a uz dalsiu nemienim .. nechcem zabit moje najkrajsie roky s gamblerom😪 .. dlaa som mu sancu lebo ho lubim ale stale mu nedokazem verit .. sice je na zozname ze nemoze vstupit do herni ale ani tomu neverim ved niektorym hernam to je fuk prosim vas ktora toto zazila a mala skusenost s gamblerom , je mozne ze sa s toho vylieci alebo sa mam chystat nato ze skor ci neskor zas do toho padne a rozidem sa radsej ? ...
Kradol, klamal, ale ináč dobrý chlap? To sa dosť vzájomne vylučuje
Logika má dovolenku?
@h2 tak ono to je naozaj ťažko , môj muž , teraz už exmanžel perfektne fungoval viac ako 20 rokov a potom spadol do gemblingu , ale nie takého klasického ako automaty a rôzne hry, ale rizikové transakcie( burzy, akcie , bitkoiny ) Podstata je rovnaká , chce zarobiť bez väčšej pracnosti a dlhodobo tomu naivne verí . Mňa aj moje deti dostal do nezávideniahodnej situácie. Rozviedla som sa a po čase ho vyhodila z domu , lebo v tom pokračoval . Podmienka návratu je liečenie , teda psychiater a zrejme komunitné liečenie. On nastúpil a lieči sa . A s kľudným svedomím môžem povedať že som s ním prežila veľmi pekné roky až na ten záver.
Ono sa to v zásade nevylučuje byť dobrým otcom ale na druhej strane mať aj chyby. Lebo to že má problém a dosť vážny nesúvisí s tým či je fajn otec. Kopec takýchto ľudí žije dvojitý život a doma ukážkový manžel, otec atď. To že ti kradol peniaze ono to vyznieva hrozne ale nikto ho tu nepoznáme takže ťažko povedať. Niekedy veci ináč vyzerajú niekde pod anonymitou napísané a ináč v realite. Ale @autorka dohliadni (ak mu chceš dať poslednú šancu) na to, aby sa zúčastňoval všetkých sedení a všetko si kontroluj poctivo nedaj len na jeho slová nakoľko už sklamal tvoju dôveru. A peniaze aj tie ktoré zarobí by som na čas kým sa “vylieči” mala pod kontrolou ja a ak by s tým nesúhlasil tak nech si ide kade ľahšie. Všetko čo zarobí nech ti odovzdá a hospodár s peniazmi iba ty. Nie vždy je cesta sa na osobu ktorá má problém vykašľať pretože častokrát môže padnúť ešte do väčších problémov ale musíš vedieť kde je tá hranica. Ak bude snaživý a urobí všetko len aby napravil čo pokazil fajn. Ale treba mu dať jasné hranice a povedať že jedno klamstvo a končí. Či ťa oklame s peniazmi alebo že si niekde išiel zahrať alebo čokoľvek tak s ním už viac nestrácaj čas. A daj mu to patrične najavo že nestrpíš klamstvá akéhokoľvek druhu. Žiaľ myslím si že takýto človek sa nezmení ale aspoň si nebudeš vyčítať že si neurobila pre to všetko aby si mu pomohla a zachránila váš vzťah.
@subartic Ja som to napísala preto, že za tie roky, čo čítam príbehy žien na modrom koníku, tak vždy, keď je nejaký chlap ale že fakt úplne hrozný (alkoholik, feťák, gembler, kurevník, nasilník, psychopat, kriminálnik...), tak vždy v tom príspevku je napísané, že ale INÁČ (akože okrem všetkých tých absolútne neprijateľných vecí) je to vlastne úplne super chlapík a fantastický otec. Proste priam ideál. Až na to, že...
@h2 áno ja to chápem , ale závislosti sú špecifická časť. Keď do toho spadneš , tvoj mozog prestáva normálne vyhodnocovať situácie a takto dochádza k tým klamstvá a niekedy teda aj krádežiam , jeho jediným cieľom je hodiť peniaze do obehu . Jednoducho človek je chorý a tak na neho aj pozerať. Môj manžel ku koncu klamal len tak sa prášilo , veľmi ho to zmenilo aj vo vzťahu k nám . Napriek tomu všetkému deťom chystal raňajky , desiate , rozvážal po tréningoch , vysvetľoval učivo ak nerozumeli, bral ich na túry ale čo sa týka peňazí klamal .
Poradim ti jedno: Hlad pomoc aj pre seba. Ak mu odpustis raz, je to cesta do pekiel, je to cesta, ze sa k tomu vrati. Zmenu musi chciet sam, volu abstinovat musi nachadzat sam. A preto aj ty mu nesmies ustupit a musis byt tvrda. To niekedy nejde moc dokopy s povahou cloveka. Chce byt na druheho mily, milujuci, odpustajuci... a to prejde do ospravedlnujuci atd a neda to sancu na zmenu. Na zavislych ludi treba byt tvrdy. Musia mat rezim, musia dokazat byt otvoreni, musia sa zmierit, ze ich obcas potrebujes kontrolovat, nesmu sa na to urazat.... Dokazes to?
autorka,
ja sa ti cudujem, ze nadalej s takym clovekom chodis a dokonca je aj tvoj spolubyvajuci a neustale si v neistote, co dalej ti spenazi, co ukradne, ako bude klamat.
Nekomplikuj si zivot - na 99 % to bude zle, ver tomu.
Lepsie je sa rozist, ako zacat tieto problemy riesit, ked uz mate spolocne financne zavazky, napr. uvery, nebodaj by ste boli rodinou - manzelmi, to uz je fakt vazne ohrozenie zeny a aj potencialnych deti.
Pred od neho
@zmrzlinka2021 oni už rodinou sú, majú dieťa čiže bezohľadu na to či sa zobrali alebo nie.... podľa mňa každá matka by pre svoje dieťa chcela otca svojich detí postaviť na nohy aspoň sa o to pokúsiť lebo ide aj o to dieťa
@autorka
Rozhodne s nim nerob ďalšie dieťa. Dávaj si na to veľký pozor. On bude len rad, ak znova budeš tehotná, aby si ťa k sebe pripútal. Lebo však kde nájde kravu, ktorá ho bude živiť a podporovať v gamlerstve?. To jeho liečenie ako prebieha ? Lebo kľudne ťa oklame, ze niekde chodí a nič z toho. Ideál v jeho prípade je hospitalizácia a tak sa začať liečiť a potom ambulantne ale o tom nepíšeš. Čiže vlastne ako to je, ťažko povedať.
Zbal mu veci a vyhod … ked bude mat €, splatene dlzoby atd moze sa prist ukazat. Prides este aj o posledne gate … vsetky zakazy sa daju obist.
@malia18 Nie su rodinou. Autorka nie je rodina s praitelom, su praitelia, nie manzelia. To ze ludia maju dieta z nich robi rodicou, nie rodinu. Si predstav, kolko chlapov tu ma aj 3 deti s 3 zenami, ma teda chlap 3 rodiny? Po jeho smrti dedi jeho dieta, nie frajerka. O rok sa on ozeni s inou, dedi jeho dieta a jeho nova manzelka. V prípade dlhou, ak by bola ona jeho rodinou, teda zenou, dlhy su aj jeho. Takto ako frajerka nic na seba neprebera. Kebyze zomrel a dedi jeho nova zena a ma dlhy, dedi sa aj majetok, aj dlhy. Frajerka nededi nic - opat dedi len leho dieta.
A ak v manzelstve clovek musi riesit nezodpovedneho partnera, ktory ti klame, ktory kradne, tak je to sakra problem.
Tu niet inej rady ako zbaviť sa ho...toto je beh na dlhé trate. Lepšie ti bude samej s dieťaťom ako v dlzobach...títo ľudia sa veľmi málo kedy zmenia... Je to nešťastie ale je to tak...vidíš že po roku sa to opakuje a bude sa zas a zas a zas...možno bude pár mesiacov kedy nebude hrať...ale potom sa opäť zamotá do toho...zbav sa ho čím skôr, lepšej cesty niet lebo to zničí celú rodinu najmä po finančnej stranke
on sa sam z toho dostane ...haha pokial nema za sebou roky liečenia, abstinencie, a preukazatelne, že sa toho zbavil - never mu ani nos medzi očami
@zmrzlinka2021 Mýliš sa. To že z manželského zväzku pramenia aj určité výhody o tom potom. Ale áno potom dotyčný má 3 rodiny. Či ako? Stačí sa rozviesť a už môžeš naokolo každému tvrdiť že nemáš rodinu? Darmo je ti papier keď máš manžela ktorý s tebou ako rodina vôbec nefunguje. Trochu mi príde odveci riešiť tu smrť a dedičstvo. Ale keď už si to načrtla tak aj zákon prihliada na to že zosnulý má aj inú RODINU ako aktuálnu manželku a zákon myslí tak aj na jeho rodinu mimo manželstva a teda jeho DETI. Takže keď už sú tam tie deti tak sú rodina to že bývala manželka nebude dediť je úplne bezpredmetné tie deti tam zahrnuté sú práve preto že deti sú rodinou a majú na to potom nárok😉. Tie deti budú navždy spájať dve osoby či už sa zoberú rodičia alebo nie. Potom sa dá hovoriť o rozpadnutej rodine nefunkčnej rodine alebo rodine ktorá spolu nežije ale to že sa s niekým vzťahy rozpadnú alebo ich nespája manželský zväzok z nich nerobí zrazu NErodinu. Majú rovnaké pravá na deti ako rodičia. To že názvu RODINA sa dáva hlbší citový význam a je to aj taká symbolika pre rodičov (manželov) a ich deti je jedna vec. Druhá vec je že keď sa pozrieme okolo seba tak sú ľudia ktorí svadbu nechcú ale to neznamená že keď spolu prežili napr. 40 šťastných rokov že netvorili rodinu.
A teraz, ked minul vsetko a nema si odkial požicat, začal chodit na sedenia.To je tiež dobre.
Mal by sa odstahovat a za rok, nech sa pride ukazat, že ma vsetky dlhy vyplatene, potom sa môžte rozprava.
Ale ty mu chces dat šancu, veriš mu, pre mňa by minutie všetkych peňazi bol dôvod na rozchod, v živote by som naňho nepozrela, ale tak za rok môžeš povedat, či uspel.
Nie po 3 tyždnov sĺubov..a bohvie kam chodi, či vôbec navštevuje tu skupinu.. Zavolaj tam a spýtaj sa na jeho dochádzku !
@zmrzlinka2021 samozrejme jej neradim aby sa zaňho vydala alebo podobné veci....Ale príde mi prirodzené nechcieť nechať spadnúť na úplné dno otca svojich detí alebo svojho dieťaťa lebo je to rodina (možno už nie pre ňu ale pre to dieťa určite áno)
@malia18
To ze ta niekto oplodni, neznamena, ze je tvojou rodinou. Si matkou jeho dietata, nic ine. Ci si myslis, ze co tu baby maju deti s ex, ktorí zial mnohí vlastné deti viac nevidia ako vidia (ani tie deti tych niektorych muzov nezaujimaju), ze si zadefinuju toho chlapa ako svoju rodinu? Ze ludia ako kollar maju 10 rodin? Ved zial niektorí muzi nevidia vlastne deti (co su rodinou) aj celé roky, nieto exfrajerku, ktorej meno si uz ani nepamataju a moozno s nou chodili par mesiacov a urcite ju nevnimaju ako svoju rodinu.
Voči dietatu su dvaja vzdy rodicmi, vzath dietata a rodica, ale ak nie su manzelia, tak v pravnom ponimani nie sú definovani ako rodina, napr. muz nema vyzivovaciu povinnost voci priatelke, ma vyzivovaciu povinnost iba voči dietatu (vynimka prvé dva roky po porode dietata).
Ale o tomto nie je táto debata. Kazdopadne, ak by autorka tejto temy bola jeho zenou (realnou myslím, nie takou ze si to povieme na gauciku), tak sa dostava do vaznych problemov, najma financnych. Zial, mnoho zien takto splaca uvery po nezodpovednych muzov (manzelov, nie frajerov). A vzdy je lepsie ukončiť vztah, ktorý nikam nevedie, kde sa klame, gembluje, aj ked v podstate ona nie je v takom ohrozeni, ako keby bola jeho zena, lebo uvery su vzdy jeho.
V prvom rade by sa mala ona chranit, lebo je zodpovedna za dieta.
To je predsa strašne individuálne, či on znova do toho nespadne. Napíšem ti, že z 10 alkoholikov sa vylieči 1 . Tak si kľudne môžeš zistiť štatistiku, ako je to s gamblermi. A ako to zvládne tvoj, je len na ňom.
Nie, nezmení sa. Celý život budeš ako na ihlách, kedy zase začne... Ak chces zničiť život sebe aj dieťaťu, ides na to dobre, len mu ďalej ver a dávaj šance...
@nyusika Veď presne toto som aj písala vyššie 🙂 Že nech si všetko skontroluje každý jeho krok či sa zúčastňuje liečenia akonáhle začne klamať dovidenia. Taktiež som písala že treba vedieť kedy prestať pomáhať keď niekomu naozaj niet pomoci tak sa viac urobiť nedá. Reagovala som skôr na to že baby ho tu hneď odpísali a pritom naozaj keď ho nepoznáme nemôžeme vedieť. Sú to ľudia ktorí potrebujú so závislosťou pomôcť ale niekedy sa to bohužiaľ nedá. Ale vždy podľa mňa stojí za to to vyskúšať.
Jediná cesta ako podnietit niekoho k zmene je nastaviť mu zančný diskomfort.
Ja som svojho exmanžela vypratala z domu a žijem sama s deťmi . Až to ho donútilo sa začať liečiť, chodiť k psychaitrovi a na sedenia. A verte že to je hrozné takto sa zbavovať otca svojich detí , ono každá ktorá tvrdí vyhoď ho , zbav sa ho , ono to nie je také jednoduché pokiaľ nemáte hrošiu kožu . Môj ex sa lieči , je na to sám a keď to bude chcieť zvládnuť a keď mu budeme my dostatočnou motiváciou tak to zvládne . Predovšetkým ten kto gembluje to musí chcieť, nie okolie ,nie frajerka , žena, mama on musí chcieť zas žiť normálne.
@zmrzlinka2021 to je úplne jasné ale ty si tu úplne začala konštruovať neviem aké všetky príbehy a vyťahovať tie najhoršie prípady a takto sa nikdy nedá objektívne niečo zhodnotiť keď si vyberieš len určitú vzorku ktorá sa ti práve hodí do textu.... Môžeme sa taktiež baviť o mužoch ktorí síce sú manželmi ale podvádzajú bijú klamú atď. Tu bola proste reč iba čisto o tom že môže byť rodinou aj niekto kto nie je zobratý s partnerom. Rodina nie je o tom či ma niekto na to papier alebo nie. Všetko toto čo si uviedla sa deje ako v partnerstvách tak aj v manželstvách úplne rovnakým dielom. A vlastne sama si uznala že niekedy je lepšie keď tá žena nie je vydatá lebo potom to môže mať pre ňu fatálne následky. To je tá pointa o ktorú tu išlo. Pokiaľ viem nikde autorka neuviedla že by ju bil alebo by sa hrubo správal k nej či k dieťaťu. Dokonca napísala že sa k dieťaťu správa ako dobrý otec. Takže takéto vykonštruované odhady že nie sú rodina len preto lebo spadol do nejakej závislosti z ktorej si sám nepomôže a nie sú zobratí je úplná hlúposť. Možno v zásade nemusí byť zlý človek len jednoducho sa nechal strhnúť do závislosti už vidím ako všetky ktoré tu toto píšete by ste takého človeka zavrhli a ani sa nepokúšali mu aspoň pomôcť. Najmä ak by ste s ním tvorili rodinu čiže by ste spolu žili mali spolu vzťah a mali spolu dieťa. Ja jej tu nebudem ako ostatné radiť hneď ho opusti alebo že daj mu ešte šancu. Ja som jej iba napísala že AK mu chce dať šancu (nakoľko si ho sama najlepšie pozná a vie aký je) nech si nastaví jasné hranice a nech všetko preberie na seba najmä finančný rozpočet rodiny a aj jeho peniaze. A že v prípade klamstiev a nedodržiavania dohodnutého aby odišla a nespoliehala sa na to že jedného dňa sa to zmení. Ale je to zarážajúce ako to presne každá vie čo je najlepšie urobiť a pritom možno keby boli v tej situácii by sa rozhodli úplne ináč pretože naozaj niečo vyznieva úplne inak pre nás keď ju ani jeho nepoznáme a inak pre ňu keď v tej realite žije. Ona sama najlepšie musí vedieť čo robiť.
@malia18 súhalsím s tebou v mnohom , hlavne v tom že len tak vyhodiť otca svojich detí je mimoriadne ťažké. Ale nesúhlasím v tom že nastaviť gemblerovi hranice. Gembler hranice nepozná , jeho mozog v rozbehnuteom gemblingu ich nerozozná , oni nevedia čo je to dodržať dohodnuté pravidlá . So 100 % istotou ich porušia , jednoducho je to silnejšie ako oni . Tam je nutná veľmi odborná pomoc a preprogramovať ho na iný režim . ni enejaké domáce spravovanie financii , to príde až potom .
@subartic to čo som napísala teraz v poslednom príspevku tuším je len akousi rekapituláciou toho prvého názoru lebo už aj tak sú to dosť dlhé komentáre je to podľa mňa na dlhú diskusiu nejde to len tak jednou vetou niekoho odpísať takisto ani tento problém sa jednou vetou nevyrieši takže som to nechcela rozpisovať už druhýkrát aby to nebolo dlhé ale v podstate od začiatku som za to aby ho dala na liečenie a ak nebude súhlasiť s hospitalizácou a liečením a potom neskôr s ambulantným liečením a samozrejme až potom nejakým dodržiavaním pravidiel tak potom zasiahnuť tvrdo a jednoducho odísť. Bolo to myslené tak že až keď vyskúšajú aj túto cestu. Samozrejme neverím tomu že sa sám dokáže z toho dostať a ani s jej pomocou iba takže preto mi príde zvláštne že keď sa ešte ani nepokúsil ísť na liečenie že všetky by ho už vyhodili z domu. Keby napísala autorka že už absolvoval liečenie a nepomohlo tak by som jej napísala odíď od neho ale až vtedy ale za takýchto okolnosti keď to ešte nevyskúšal a pokúšal sa o to sám čo je úplne to isté ako sa ani nesnažiť keďže je to bez odbornej pomoci tak mi príde divné hneď ho odpísať čiže súhlasím s tým čo si aj ty vyššie písala. A teda v tomto poradí to bolo myslené to dodržiavanie pravidiel a financie v domácnosti
A máš aj dôkaz o tom, že na to liečenie chodí naozaj? alebo sú to len ďalšie reči, ktorými ťa chce obalamutiť?
Lenže ten partner nebude otec dieťaťa.
Autorka píše ze žijú spolu druhý rok. Žeby stihla za 2r hneď aj porodiť dieta?
Autorka sa nevyjadruje ale táto informácia ny ma veľmi zaujímala....
Pardon za môj názor, ale v oboch prípadoch je veľmi nezodpovedna - nájsť si priateľa ako slobodná matka a nechať sa dostať na mizinu kvôli debilovi, ochudobnit svoje dieťa....
Alebo urobiť si dieta s niekym koho vlastne vôbec nepoznám....
V takých prípadoch mi je ľúto opäť len dieťaťa
Ja keď niekde čítam, že "ale ináč je to dobrý chlap, dobrý otec", tak ani nemusím čítať ďalej, hneď je mi jasné, že je to debil par excellence.