Partner dostal pracovnú ponuku do USA

13. jún 2023

Zdravim,
Moj partner(inej europskej narodnosti) s najvacsou pravdepodobnostou pojde do USA, nakolko dostal ponuku na 2 roky. A tak nepriamo mi to naznacuje kazdy den. Najradsej by som bola, keby tam ist nechcel ale chce. A ja mu v tom branit nechcem, urcite by mi to neskor vycital.
Zijeme na SR a ja som momentalne na MD. Zobrati nie sme, ani to neplanujeme 😅
Preto sa chcem opytat ako by to bolo so mnou a malym, ci bude vobec mozne tam ist s nim, a ci bude mozne poberat rodicak zo SR, alebo ako. V case ked tam pojde, maly bude mat rok, a nechcela by som ho supnut niekam do skolky. A na druhej strane ani nechcem aby vyrastal bez otca.

Dakujem

janinah
13. jún 2023

A už ťa tam pozval?...Keby som tam s dieťaťom šla.tak jedine ako manzelka...ale tak niektorí ľudia si potrebujú komplikovať život...

autor
13. jún 2023

@janinah jezisi no nie 🤦‍♀️

nikto2234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jamimo
13. jún 2023

tak väčšinou to je tak, že rodina ide spolu. Na detaily a možnosti (víza, zdr. poistenie, ubytovanie..) nech sa opýta on zamestnávateľa. "Rodičák" ti bude normálne chodiť na tvoj účet, peniaze môžeš vybrať aj v bankomate v NY city 😉 Pre istotu ale zisti v banke, neviem akú máš kartu, limit...

veselo_neveselo
13. jún 2023

Poriesit sobas. Potom zabalit a ist s nim. Bude to super skusenost nielen pte neho, ale aj pre teba.

Nech nezabudne v praci vyjednavat podmienky, podporu pri stahovani, atd.

lvulik
13. jún 2023

Keďže už ste rodina (aj keď nie zobratí), mali by ste sa rozhodnúť a dohodnúť ako rodina. Čiže spísať si pre a proti, zistiť, čo je potrebné vybaviť preňho pracovne, pre Vás, pre dieťa a podľa toho sa rozhodnúť. SPOLOČNE

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
natyzara
13. jún 2023

@nikto2234 🤦🏻‍♀️ naozaj perfektne zmyslanie 😂

jahodka11
13. jún 2023

neviem poradit,ale skusila by som to urcite 🙂 min kvoli jazyku je to super... a casom uvidis....si na MD, tak mas cas aj ty... isla by som do toho,ak partner nie je proti 🙂

lula313
13. jún 2023

Tak ak je to nejaký manažér, firma zvykne expatriotovi vybaviť a zaplatit presidlenie celej rodiny. Ak je to nejaký radový zamestnanec, alebo čašník, asi nebudeš môcť doma sedieť bez prijmu. USA je celkom drahá.

januska12323
13. jún 2023

V prvom rade si zisti či jeho zamestnávateľ platí aj zdravotné poistenie a či to zahrňuje aj frajerku a dieťa. Pretože ak sa ti niečo stane, keď aj len zlomená ruka, budú to dlhy v tisícoch.

ropucha6
13. jún 2023

Zalezi od ponuky, aku dostal. Aky je to package, budu platit poistenie aj pre teba aj dieta? Bude mat ubytovanie, dostacnu allowance aj pre Vas s dietatom? Teda chapem, ze ty robit nechces, no pravda je, ze slusne vyzit z jedneho platu nie je len tak (ale vyhoda, ze neplatite skolne). Zvazila by som tieto pre a proti plus teda, co tam ty chces robit a ci tebe ako frajerke vobec daju viza.

miadi
13. jún 2023

Ako partnerka nemas rovnake prava ako manzelka. Takze je dost velka sanca ze do usa viza nedostanes. S tym ze ty tam chces len tak 2r žit. Manzelke a dietatu sa lahsie vybavia take pobytove viza. Este mozes mat snubenecke viza kde sa do 90 dni vezmete ale tie budu len pre pripad ze jeden z vas je obcas usa. Cize partner Asi ani nerozmysla ci tam idete s nim.

nikto2234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
espeo
13. jún 2023

@nikto2234 tak záleží asi aj od časti USA. V ktoré časti si žila ty?

miadi
13. jún 2023

Ten rodic ak je uplne najmensi problem na zamyslanie sa. Bude ti chodit na ucet a v usa by si pouzivala svoju Visa alebo Mastercard.. idealne keby si ju nemusela koli poplatkom pouzivat vobec. Ovela dolezitejsia vec je ze v usa zdravotne poistenie je velmi drahe a platis si ho ty aj pre dieta. Bez neho ak sa ocitnes u dr alebo v nemocnici ten ucet ide do tisicov. Neviem ci by zamestnavatel bol ochotny platit na partnerku a dieta. Toto nemusi ani na zamestnanca mat automaticky. Zalezi od zmluvy.Zas ked je schopny len tak od vas odist.. bez otazky ci pojdete s nim ci sa to vobec da.. nebola by som si moc ista takym vztahom. Ak sa tam nedostanes a on bude 2r fungovat tam kto vie ci sa vobec date zas do kopy po tej dobe.

autor
13. jún 2023

@miriam11 severna karolina

miadi
13. jún 2023

@nikto2234 v Michigan som bola vela x a nic zle sa mi nestalo. Je tam aj rozkosna bavorska dedinka plna kvetou. Ty si to tak cierno bielo predstavujes.

autor
13. jún 2023

@januska12323 dakujem

autor
13. jún 2023

@miadi preto som to aj napisala, ze nie sme zobrati. A ASI rozmysla, ze tam s nim pojdeme, ked mi s tym kazdy den pili usi.

ropucha6
13. jún 2023

Tak sa ho normalne opytaj, ake mu ponukli podmienky a co to zahrna, ved my to tu mozme len hadat.

miadi
13. jún 2023

Tak ale treba si aj nieco nastudovat. Asi sa budete musiet zobrat inak to nevidim ze by si dostala pobytove viza na 2r ako družka. Mozes tam byt ako turista 3m. A potom maximalne poziadat o predlzenie turistickych viz na dalsie 3m. Ak tam chcete ist tak sa Asi budete musiet zobrat aby si mohla dostat viza .

autor
13. jún 2023

@miadi ste to zle pochopili s tym rodicakom, respektive ja som sa zle vyjadrila. Ze ci teda budem mat nanho, myslim ze pri rodinnych pridavkoch som musela skrtat ze cestne prehlasujem ze sa nezdrziavam v inom state.

autor
13. jún 2023

*narok mi vypadlo 🤣

vler
13. jún 2023

@nikto2234 vobec to nie je tak ze samy bezdomovec a drogy na kazdom kroku. Je tu aj vela bezpecnych oblasti, ktore skutocne prevazuju. Zijem v USA 25 rokov
predtym v Alabame a Floride teraz v sev. Karoline uz 15 rokov takze to viem posudit

pbra40
13. jún 2023

Bola som tak s partnerom. Ale nie na dva roky, ale 2 x mesiac. Firma vybavila viza, i poistenie pre celu rodinu, ubutovanie, proste komplet balik. Aj ja som bola na materskej, syn mal 18mesiacov. Pre mna uzasny zazitok, zazit nieco nove, zdokonalit sa. Je pravda, ze ty by si isla na dlhsie. Ono zalezi, co vam firma ponukne, ake podmienky, ci pre vsetkych a od toho sa odpichnut a do akeho mesta.
Ja by som to brala ako uzasnu prilezitost, naucis sa pocas materskej lepsie rec, benefit pre teba. My sme boli v Juznej Karoline, mesto Grenville a velmi sa mi pacilo. Aj Zoo, aj park, aj vodopady v centre mesta, ubytko s bazenom, krasne ihriska. Ja na to rada spominam. Drzim palce v rozhodovani

ropucha6
13. jún 2023

@pbra40 tak na mesiac si mala asi turisticke viza, nie?

rusalinka
13. jún 2023

Autorka, ak ťa tam partner chce a podmienky budú vyhovujúce - spravte svadbu, vezmite sa a choďte. Ty sa predsa s dieťaťom môžeš kedykoľvek vrátiť. Ak by si ťa tam chcel a ty by si nešla, mohla by si si to časom vyčítať, že si to mala aspoň skúsiť. Je to veľká príležitosť, bola by škoda premárniť to. Áno, určite to nebude ľahké, no nemyslím si, že by ste to spolu nezvládli. Ber to ako obrovskú príležitosť, ktorá sa nemusí opakovať 🙂

miadi
13. jún 2023

Mozno sa nemusite zobrat ale zas tiez nie je 100% iste ze tie viza vybavis.

miadi
13. jún 2023

Common law v usa uznava par kde ste spolu minimalne 3roky. Cize budes musiet tieto veci dokazovat. Spolocnimi uctami atd .