Ahojte prosím kto by mi vedel poradiť? Mamina má 50rokov pár mesiacov dozadu začala byť paranoidná (niekto ju sleduje, odpočúvajú ju atď) no teraz posledný týždeň už jej chcú ublížiť, zabiť/okradnúť babku s deskom(jej rodičov) ublížiť mne a mojej rodine. Nedá si povedať. Je v pohode a zničoho nič sa premení. Čo mám robiť ?
Riešiť to hneď.
@janinah a ako ked ona nechce ? :(
Zrejme nastupujúca schizofrénia. Keď nechce, treba ju presvedčiť, že na psychiatrii ju nikto nebude prenasledovať.
Moja mama to ma. Ma diagnostikovanu organicku bludovu poruchu. Ked neni na liekoch tak presne toto iste co tvoja vyprava ba aj horsie. Je to z kategorie schizofrenickych dusevnych ochoreni. Idealne prichytit pri nejakej blbosti ako listy na rozlucku a pod. To potom musi byt zavolana zachranka a na urgent ju prevezu ako akutny pripad, dolozit dokazy a moze byt hospitalizovana.
Paranoidná schizofrénia môže začať aj práve v tomto veku (som psychológ). Určite treba v prvom rade odborníka.
@svetlonos nema to z nicoho nic. U mojej maminy tomu predchadzalo to, ze niekolko dekad ficala tajne na lexaurine kazdy den. Na tom najsilnejsom. Sposobilo jej to nezvratne zmeny na mozgu a poskodenie a spustilo tuto poruchu. Plus vzdy od puberty trpela uzkostami a pod. Vtedy sa to na dedine neriesilo, to bola predsa hanba. Dnes je nova doba takze ludia si riesia svoje psychicke zdravie.
Čím skôr s nou ísť na psychiatrická amb. Treba sa objednať.Hladaj dr.zenu a nie mladú.Riesili sme to tiež.