Pandémia a strach o rodičov

5. jan 2021

Ahojte, dievčatá, kedy táto pandémia podľa vás skončí? Kedy začnú čísla klesať? My sme zatiaľ v rodine koronu nemali, chránime sa ako sa dá.. Ale je viac než isté, že skôr či neskôr sa tomu nevyhneme.. Stretávame sa iba s mojimi rodičmi, čiže dokopy 5 ľudí spolu.. Už rok sme nikde na návšteve neboli.. Nesťažujem sa. Neide o to.. No môj manžel a môj otec musia chodiť do práce.. Ja som doma na rodičaku. No ja mam neskutočný strach. Nie o seba.. Ja a muž sme mladí, snáď by sme to nejako s prehľadom zvladli. No ja mam nenormalny strach o rodičov. Každý deň proste na to myslím.. Že čo keď sa otec nakazi v práci.. Alebo mama. Otec ma 60, mama 58. Ale obaja majú aj iné dg. Otec je trošku pri sebe, ma vysoký tlak, cukor a ešte aj fajčí. Aj bez korony riadne kašle každé rano 😔 Mama ma tiež tlak, a ine dg. Ja mam strašne zlý pocit, že ak by sa nedajbože nakazili, že budú mať veľmi zlý priebeh.. Nedokážem sa proste toho blbého pocitu zbaviť. Neskutočný strach mam o nich. Ak by sa im niečo stalo.. Ja by som to neprezila 😔 ano viem, stať sa môže hocičo hocikedy.. Ale toto je proste iné..

bluka2
5. jan 2021

Osobne na tom nevidím nič iné, než na ostatných rizikách úmrtia. Nebala si sa predtým, keď kašľal a fajčil, že ho to zabije samo? Lebo na tých krabičkách od cigariet je napísané, čo všetko to môže spôsobiť

ckocka
5. jan 2021

Pre úzkostnejšie povahy je toto zlá doba, navyše ak je ten strach opodstatnený.
Jedna rada znie zachovávať opatrnosť tak ako to dokážem a pritom nesklznuť k prehnaným opatreniam ktoré narušia moju pracovnú, sociálnu existenciu. Potom aj v prípade nejakej nehody si viem vnútorne odovodniť, že som naozaj urobila všetko preto, aby som jej zabránila a lahšie znášam následky.
Ak už je strach nekontrolovatelný a silno obmedzujúci, je na mieste vyhladať pomoc.

zuzanka.zuzu
5. jan 2021

čakala som vek 80+... ocko radšej nech schudne a prestane fajčiť, aj tá prípadná korona bude mať ľahší priebeh 😉

autor
5. jan 2021

@bluka2 samozrejme, že bála.. Ale fajčí od malého veku, samotné fajčenie mi nikdy nespôsobovalo takyto strach.. Viem, že môže dostať napr. rakovinu, ine ochorenia.. Ale väčšinou nie takého rýchlo priebehu, ako pri Covide, kedy ho môžem za pár dní stratiť.. Ja som aspoň za takú malú "útechu" vždy brala to, že ked bol na vyšetrení, vždy mu povedali Dr, že pľúca ma dobré, ako malé dieťa, nie sú poznačené fajčením.. Aj keď samozrejme, že mu kazali prestať.. Jasné, že som sa o nho bala aj pred koronou.. Bežne ma tlak 190/100. Vždy sa bojim, či nedostane infarkt, či neskolabuje, alebo hocičo iné.. Ale chvalabohu doteraz nebol nikdy hospitalizovaný, operovany, nič.. Ma sice diagnózy, užíva lieky,.. No teraz sa človek boji oveľa viac.. Ked viem, že ak by ochorel, môže mať vzhľadom na jeho dg ťažký priebeh..
@zuzanka.zuzu nie je obezny.. Ruky, nohy ma chudé 😁 alebo teda normálne.. ma len "pivné" brucho.. Urcite si vieš predstaviť.. Postava bežného šesťdesiatnika.. Tak som napisala radšej, že "prisebe".. S fajčením skúšal prestať už viackrát, keď bol mladší.. Nedarilo sa

autor
5. jan 2021

@ckocka je to ťažká doba 😔 možno keby som mala okolo seba viac ľudí, väčšiu rodinu,.. Ale jednak som vkuse doma, keďže RD, jednak tato korona a obmedzenia, takže spoločnosť žiadna.. A v neposlednej rade aj to, že my sme vlastne taka mala rodinka.. Len rodičia, sestra, ja a manžel s dieťaťom.. Sme taka bublina už rok, teda od marca.. Predtým to bolo trochu lepšie, keďže sme išli občas aj na návštevy, na dovolenku, na prechádzky napr. so susedou,.. A vlastne tým, že sme taka mala rodina "bublina" mam o nich veľký strach.. Nie žeby som nebola samostatná.. Ale napr. moja mama mi je najlepšou kamoškou.. Neviem čo by som bez nich robila.. Jasne, chápem, raz musí prísť čas sa rozlúčiť.. Zas nie som hlúpa a naivná, že tu budu so mnou navždy.. Ale proste nezmierila by som sa s tým, keby to bolo tak skoro.. Pre mňa su este stale mladí.. Nedokážem sa toho strachu proste zbaviť.. A občas si aj poviem, či by nebolo lepšie tu koronu už prekonať, a vedieť, že to mame za sebou, že sme to zvladli,.. Ako takto žiť v strachu, že sa nakazia, a bohvie aky priebeh budu mať..

siska25
5. jan 2021

Aj ja sa bojim o rodicov, ale snazim sa na to nemysliet. Nie su az tak stari, este pracuju, do dochodku im chybaju 2 roky. Otec ma tiez silnu cukrovku, mama problem s oblickami. Teraz k nim ani nechodime. A uz my to chyba, oni su jedini, co mi ako tak dokazu na chvilku postrazit aspon jedno dieta. Ja sa skor bojim o sebe s muzom. Proste mam strach, ak by sme to dostali so zlym priebehom, kto sa nam postara o tri male deti, z toho dve su trosku tazsie zvladnutelne kvoli diagnozam. Ale tak snazim sa na to mysliet co najmenej, ked by sa to stalo, nejako to snad poriesime.

ckocka
5. jan 2021

V mladšom veku je náš najvačší strach často obava zo straty rodičov. Keď to nastane a nejako sa s tým začneme vyrovnávať, začne nás prenasledovať strach z našej smrti. Medzitým preložené stále strachom o deti.
Je to neradostné, ale na počudovanie to vlastne vačšinou zvládame prekvapivo dobre.
To že sa bojíš je normálne, ten kto sa teraz nebojí nereaguje evolučne správne. Strach nás má ochrániť v nebezpečných situáciách, zlý je vtedy ak nás paralyzuje. Tak mu to nedovol.

autor
5. jan 2021

@ckocka ďakujem 🙏😔

jukoso
6. jan 2021

Ak mám povedať pravdu... je namieste mať strach, pretože COVID 19 nie je chrípka ... je to ochorenie, ktoré sa môže kedykoľvek objaviť a kedykoľvek spôsobiť akútne zlyhanie dýchania. Netreba to vôbec podceňovať, pretože podľa tvojho popisu naozaj patria do rizikovej skupiny.
Ale čo urobiť, aby si sa aspoň trochu upokojila? Urob všetko možné, čo sa odporúča ako prevencia - predchádzanie vzniku. Ak by sa náhodou stalo to najhoršie, nebudeš mať výčitky svedomia a môžeš so cťou prehlásiť, že si urobila, čo bolo v tvojich silách.
Dbaj na zdravý životný štýl - podpora imunity je na mieste ... vychádzky v prírode, pohyb, vitamíny (C, D), zinok, selén, imunoglukány, čajíky z kapucínky, ...
Dbaj na ochranu dýchacích ciest - naučte sa nosiť rúšku všade a vždy (potom sa to stane rutinou) ... nie stiahnutú na "pol žrde", nedotýkať sa rúšky (len gumičky / šnúrky), nie týždeň v kuse!, nenosiť jednorazovú rúšku opakovane, textilné HANDMADE poskytujú tak max. 30% ochranu, ak chceš mať istotu, noste zdravotnícke jednorazové pomôcky (aj sa cez ne lepšie dýcha), ...
Dbaj na dezinfekciu rúk - ľudia zabudli, že vírus sa prenáša i rukami - dotkneš sa kontaminovaného predmetu, potom sa poškriabeš na nose ...a máš neželanú návštevu. Naučte sa dezinfikovať správne ruky (návody a videonávody sú prístupné všade), a keď kupovať dezinfekciu na ruky, zisti si, či je na etikete napísané VIRUCÍDNY účinok!!! Inak sú to vyhodené peniaze a proti coronavírusu je to neúčinné. Baktérie sú baktéria a vírusy sú vírusy!
Dbaj na dezinfekciu povrchov - pravidelne si dezinfikujte kontaktné povrchy - kľučky na oknách, na dverách, na bránke (neviem, kde bývaš), stoly, stoličky, ... Ale zasa je dôležitá účinná látka (v tomto prípade niečo na báze chlóru napr CHLORAMIN, SAVO s chlórom, ...)
A ty? Ako Česi hovoria POHODA - KLÍDEK - TABAČEK ... snaž sa zostať pozitívna, stres oslabuje imunitu, nie je dobré toto ochorenie bagatelizovať ani zase preháňať ... taká zlatá stredná cesta. Ja mám tiež rodičov v rizikovej skupine, navyše som sestra a "trošku viac" vidím do tejto problematiky, ale snažím sa ich podporovať, vyvracať im hlúposti získané z "dôveryhodných zdrojov", myslieť pozitívne a dúfať v to najlepšie.
Ak by ťa tie tvoje úzkostné pocity stále držali, skús lekáreň a kúpiť niečo z "biolekárne" rastlinné tinktúry, kvapky, vedia pomôcť. A keď nie... kľudne navštív psychiatrickú ambulanciu (niet sa za čo hanbiť, sú tu na to, aby pomáhali ... hlavne v týchto náročných časoch!) Je to bez odporúčania obvoďáka a vedia predpísať lieky prechodne a tzv. šité ma mieru.

autor
6. jan 2021

@jukoso dakujem krásne 🙏 ano, nepodceňujeme nič a zároveň sa snažíme nepreháňať.. Ruško samozrejme nosíme správne, čo som veľmi rada, že rodičia v tomto nie sú takí ako väčšina ľudí v ich veku na ulici.. Ruško pod nosom 🤦🏻‍♀️ som rada, že ho nosia a že ho nosia správne aj bez toho, aby som ich musela upozorňovať.. To dezinfikovanie domacnosti sme praktizovali vo veľkom hlavne na jar v počas prvej vlny. Teraz sme od toho nejako opustili. Dezinfikujeme kľučky. No budeme musieť častejšie. Inak dodrziavame všetko, co sa dá. Rodičom denne dávkujem vitamíny. Pri otcovej povahe sa čudujem, že ich bez problemov a bez frflania aj važne a zodpovedne užíva 🙏 berú C, D, zinok, selén.. O kapucinke som niečo už počula ale zatiaľ som nekupila. Myslíš, že sa mi to oplatí kupovať? Je to naozaj dobre na imunitu? Pripadne aj čo sa týka priamo korony? Napr. ako prevencia tazsieho priebehu? Vobec kapucinku nepoznam tak sa hlupo pýtam 🙈 Inak dodrziavame asi vsetko co sa da. U nas je asi najviac rizikova praca otca. Kedze tam je 12 hodin v miestnosti a v aute s kolegami. Pred Vianocami bol uz v karanténe, kedze kolegovia boli pozit. Bol s nimi. On chvalabohu negat.
Už som aj premýšľala, že aspoň niečo voľnopredajné by som si kúpila, nech na to stale nemyslím.. Nech sa aspon trochu upokojim... Ale kedze kojím, tak moznosti su obmedzené. A pravdupovediac som zatiaľ ani nepatrala, či by bolo niečo vhodne pri kojeni.. Ale asi prišiel čas.

chiccco
6. jan 2021

Ja práve prežívam covid,dnes som 14 den od vypuknutia choroby a poviem ti stale sa necítim ok,pokiaľ som to nemala,tiez som si myslela ze ved to nemoze byt o nic horšie ako chrípka,ale teraz ked si tym prechádzam,zisťujem ze je to naozaj veľmi neodbytna choroba,mala som asi vsetky príznaky a este aj nejake mám,bolesť hrdla,nádcha,bolesť svalov,teplota,strata cuchu chuti,hnusny suchý kašeľ ktorý mam stále aj nechutenstvo,v ústach mam stále taku divnu pachuť,ale verim ze uz sa to bude len zlepšovať...no a najviac sa tiez bojím o mamu ma 69 rokov,našťastie nema nejake pridruzene choroby ale aj tak velmi sa bojím,dokonca sa vytráca aj taká ta radost zo života,boli sme zvyknutý byt stale spolu,navštevovať sa aj s mojimi deťmi,teraz sa aj oni boja ísť k babke a ona to tiež dosť ťažko znáša,celkovo tato situácia je dost psychicky náročná,uz sa len modlim nech sa cele toto šialenstvo skončí .

terezka1947
6. jan 2021

Neda sa nic,iba snazit podporovat imunitu a,snazit sa dodrziavat rusko,odstupy,hygienu. Nechodit kam clovek nemusi a nestretavst,koho nemusi.
Kto tvrdi,ze je to chripka...a ze umieraju iba slabi jedinci....bohuzisl,realita je ina. A nie vsetko je v telke.
Ziadna choroba tak nevyblokovala lozka a nikdy tak kyslik nebol potrebny ako teraz-to len tak laicky,pre tych,co porovnavaju covid s niecim inym. Je nevyspytatelny.

drzaopica
6. jan 2021

Je to normalne, ze sa bojis.Tiez sa bojim a pred Vianocami som ochorela od kolegyne a na chvilu navstivila rodicov este som ti nevedel.2 noci som nespala, ked som sa dozvedela, ze som pozitivna a bala sa ci neskoncime v nemocnici, aky priebeh bude, ci som otcas chorymi preiduskami nenakazila a neochorie.
Len podporovat imunitu a snazit sa mysliet pozitivne su aj 90 r ludia, ktori sa vyzdraveli.
Skor teraz je idealna doba porozmyslat nad zdravim, stravou, schudnut mas este velmo mladych rodicov na taky vysoky tlak, ak by schudol aj tlak pojde dole

cookie29
6. jan 2021

Ja Ti rozumiem, tiez sa bojim o rodicov, sice uz do prace nechodia, su starsi, maju tiez pridruzene choroby... ale na nakup sa obcas musi, aj ked sa snazia minimizovat. A ked vidim tych frajerov a hejterov, ktori nosia rusko pod nosom, chodia na rodinne nakupy = cela rodina, ci absolutne musia na lyze alebo na dovolenku a to nehovorim o roznych party, je mi az zle... vsetko su to potencialni vrahovia :( Bohuzial, s tym nic nenarobime, musime sa snazit chranit aspon seba a tych najblizsich a dufat, ze bude lepsie alebo ze najdu liek, aspon proti Covidu ked uz nie proti sprostosti

fiafia
6. jan 2021

Tiež s takýmto strachom bojujem. Moja mama dokonca robí v nemocnici, čísla sa zhoršuju, denno denne ochorie viac personálu a to nerobí na kovid oddeleni. Môj oco je po infarkte, bol tuhý fajčiar desiatky rokov, čo sa odzrkadlilo na dýchaní. Každý deň mám strach, niekedy sa mi nedá ani nadýchnuť,keď si predstavím,že by sa im mohlo niečo stať. Moja mama je moja najbližšia osoba, opora, najlepšia babka. Je to veľký strach aj veľká zodpovednosť aby som práve ja nebola tá čo "to donesie domov" ťažké časy, veľký nápor na psychiku . Ostáva nám len veriť a dúfať a snažiť sa to nepripúšťat lebo časom skončíme asi všetci na liekoch 😔

lechtivka
6. jan 2021

Najhoršie je báť sa. Ale bohužiaľ v dnešnej dobe to nejde keď je takýto stav.
Bývame s našimi a obaja majú koronu. Izolujeme sa a dali sme sa do karantény čo je pochopiteľne ale máme doma 93r babku kt aj tak ide do obchodu, nosí rúško pod nosom a chytá všetko. Niekedy mám pocit že je to len o ľuďoch..
A o našich sa bojím ale musím kvôli nič fungovať za všetkých aby sa čím skôr ztoho dostali🙏

drzaopica
6. jan 2021

@lechtivka prajem nech to prejde co najlepsie.Tu 93 r babku by som uz do obchodu nepustala aj, ked viem, ze to musi byt tazke jej to vyhovorit.

weisovameggy4444
6. jan 2021

Doporučujem vypnúť tv, obmedziť internet, zobrať celú rodinu do prírody a myslieť na to že zabiť nás môže hociktorá choroba a chocikedy, takže nemá zmysel sa tým denno-denne zaoberať, používať zdravý sedliacky rozum a snažiť sa Žiť.

rakahaka
6. jan 2021

Vies co? Moji rodicia maju 69 a 71, otec po mozgovej, obezita, fajciar 55rokov intenzivny a obaja vysoky tlak. Prve mesiace sme k nim nepachli, max na dvor a oni boli v okne, co si myslim ze bola blbost ako traky, potom sme z opatreni upustili, zacali zit zivot ako predtym aj cez vianoce sme bol aj ostatni surodenci dosli a vies co? Otec dostal infarkt 31.12. A 1.1. z nicoho nic zomrel. Clovek plnefungujuci, bez korony... upusti z tohto strachu aby si nelutovala ine veci

siska53
6. jan 2021

Chapem, ze sa bojis, aj moj sa boji, lenze jeho mama ma uz 82rokov a tiez diagnozy...len vies, bojis sa, ze ho mozes zo dna na den stratit.. moja babka mala necelych 81, ked zomrela nahle na 2.infarkt..a neviem zas, muzov otec, leziaci, sa trapil vyse 2 mesiacov so zapalom pluc.. zomrel teste predtym, nez oficialne potvrdili v Europe kovid.. kazdu chvilu sme cakali, ze asi bude koniec.. raz tak, raz tak..... Na smrt sa nikdy neda pripravit!

Skus si dat magnezko a nepozeraj tolko spravy.

lujza123
6. jan 2021

Ak ti to pomôže z môjho okolia malo coronu už viacero ludi a paradoxne tí "najohrozenejsi" ju prežili najviac v pohode. Babka 89 r. (so zdravotnou kartou hrubsou ako knižná séria Harryho Pottera) ľahký priebeh, známa astmaticka s prekonanými 2 zapalmi pľúc iba stratila čuch, strýko ťažký astmatik ani nevedel, zistil to až pri plosnom testovani.

Nezlahcujem, to nie ale zas rok žiť v strese co ak, čo keby, čo keď....plánovať katastrofické scenáre, pomaly si už vyberať rakvu v e-shopoch. Načo je to dobre?

Treba žiť pre prítomnosť, nie co bolo, čo bude. Ale hlavne treba žiť.

Jedno nepochopím, rok ste neboli na návšteve. Žiadne sociálne kontakty, len doma, vo vlastnej bubline paranoidneho strachu. Ako Sorry, aspoň na opekacku ci turistiku s kamaratmi kým sa dalo ste mohli ísť, uvoľniť trochu to napätie z hlavy.

jukoso
7. jan 2021

Neskôr, ale predsa... k tvojim dotazom.
Dlhodobá podpora imunity je na mieste v súčasnej dobe. Sú rôzne spôsoby, no ja osobne najradšej využívam prírodné produkty ... a keďže o liekoch a dojčení viem svoje, plne ťa chápem. A kto sa nepýta, nič nevie ... takže dávam do pozornosti":
Kapucínka je pomerne málo známa, ale veľmi účinná rastlinka - pre nás t.č. okrem iného zaujímavá pre jej antibiotické a antivirotické účinky najmä na dýchací a močový systém, podporuje imunitu atď. to si môžeš prečítať na nejakej www. - čo je podstatné, môžu to užívať aj dojčiace žienky a deti. Dajú sa zohnať vo forme čajov, kvapiek, tinktúr, sirupov ... kto čo uprednostňuje.
Rakytník je ďalšia super prírodná záležitosť, ale ak smiem poradiť, tak 100% olej. Podporuje imunitu a môžu to bez obmedzenia deti a dojčiace žienky.
Valeriána lekárska - bylinka potláčajúca úzkosť, stres, vnútorné napätie. Môžu aj dojčiace žienka, ale v tomto prípade sa odporúčajú tabletky pre presnejšiu gramáž.
Ak by si mala čas, môžeš si naštudovať niektoré produkty pre vašich príp. pre seba:
www.zdravysvet.sk
www.terezia.sk
www.herbex.sk
Nedávno som napr. čítala celkom zaujímavý článok
www.akobuk.sk/strach-z-koronavirusu...
Ako relaxáciu sa odporúča aj aromoterapia a relaxačné cvičenia, ... neskúšala si?

Inak obrovská pochvala Vašej rodine, že sú takí snaživí, niečo pre seba robia ... chránia nás ostatných a chránia seba. Obávam sa totiž, že túto chorobu zvládne len ten, kto má zdravý sedliacky rozum. To aký priebeh bude človek mať je vo hviezdach.
Zober si napr. moju rodinu. Sestra bola pozitívna a žije v domácnosti s mojimi rodičmi. Boli na testoch a negat... nič im nebolo (vďaka Bohu). Ale teda dopujú sa rôznymi prírodnými produktami ... a každý deň vychádzka v prírode.
Všetko je to o tom, akú má človek imunitu, akej "dávke" coronavírusu je vystavený, aké má iné ochorenia, ako sa lieči v domácom prostredí, ... proste tých faktorov je strašne veľa. Takže nikto dopredu nevie, aký bude mať priebeh.
Odporúčam prevenciu, zdravý životný štýl, veľa pobytu na vzduchu v prírode (ale nie Štrbské Pleso a iné lukratívne destinácie), proste samota u lesa, ... a kľudne aj prechádzka so susedmi, kamošmi. Ak budete dodržiavať všetky opatrenia nemáte sa čoho báť. Nezabúdaj, že sociálna izolácia je zlá a človeku za chvíľu začne padať strop na hlavu. A sledovanie srniek je bezpečnejšie ako sledovanie TV a internetu s ich 100% overenými a zaručenými správami!!!
Tak sa drž ... ;o)

autor
7. jan 2021

@jukoso ďakujem ti veľmi pekne za tvoj "komentár" 🙏 takto na večer mi to prišlo uplne vhod 🙂 si veľmi milá ❤️ ďakujem za rady, pozriem si tie vitaminy a minimalne tu kapucinku urcite vyskusame 🙂

Ďakujem vám dievčatá za povzbudenie a rady, všetko si vezmem k srdcu 🙏

judar
7. jan 2021

Takto ...ja skor rozmyslam kde je ta zlata stredna pravda o korone
Prekonala som ju - mala som ju 3 tyzdne - sopel kase,l hrdlo, slabota, z vane som liezla jak had opierajuci sa este aj o pracku co som nevladala, cez den nic a v noci horucky, bolesti hlavy, dychcavost, silne tlkoty srdca, bolest hrudi a 2 tyzdne z toho som presedela na zachode mala som hnacky svetlejsie nez je horcica a tekute ako voda proste des a hruza....diagnozy nemam ziadne som zdrava ako rybka...v dome byvame niekolki dotoho 2 osoby s vaznymi diagnozami vratame srdca
...vsetci sme boli v karantene, doma sme prehnane nedezinfikovali ale ze vobec, neprali ako blazni, nepouzivala som ani vyclenene veci samostatne atd...proste vsetko sa robili upratovali umyvali ako obvykle, nikto sa nepchal ani nepcha vitaminma ani bylinkami ani ja antibiotikami ci probiotikami
...a nikomu nic nebolo nikto sa nenakazil a vsetci negativni v pohode aj ti s vaznyma diagnozami....len ja jedina som zazivala peklo na zemi a peklo este aj pretrvava a to zavraty zo vsetkeho co obsahuje cukor

chiccco
8. jan 2021

Ahoj,tak predvčerom som tu písala,ze sa tiež bojím o mamu ma 69 rokov,no a včera sme sa dozvedeli ze ma covid,zatiaľ ju bolel žalúdok,prehnalo ju momentálne ma teplotu celú noc som nespala co mám taký strach,nakazila sa určite od syna,teda mojho brata lebo aj on bol včera na teste a je pozitívny,mama od marca nebola mimo svojho domu len na dvore,brat je od 22.12 doma nechodí do roboty,len obcas bol na nákup aj tak to doniesol,teraz sa uz len modlim nech to zvládnu obaja.