Boli ste uz v takej situacii ze sa vam pacil slobodny muz a aj ste videli ze tie pociatocne sympatie tam su, ze aj vy sa jemu pacite, ale som klientka? Som jeho klientka a on je ma pripravuje na jednu jazykovu skusku. Nechcem zatial aby to sklzlo ze nebudem ho brat ako ucitela, ale inak, no vidim tie naznaky. No drzi si odstup kedze je to profesional. Co v takej situacii, moze klient dat prvy naznak a zapojit tam sukromie? Sme dospeli, a nejde o nejaku detsku lasku ako v romanoch, ale sama neviem. Alebo pockat nanho, nech urobi prvy krok az po mojej skuske z jazyka? :( :(
Ja by som počkala, čo spraví. Vysielaj signály a uvidíš. Chlap musí prejaviť zaujem, to je môj názor.... Ale počkala by som do skúšky. Mate predsa cas😉.
Skuska bude vzhladom na tuto situaciu presunuta z januara asi az na april/maj. To odhadujem, ze na vtedy, ale nikto nevie, ci to tak bude, ved viete.
Fíha, tak to je dlhšie, než som si myslela. Ale asi by som aj tak pred skúškou nič neriešila. Aspoň, pokiaľ sa on nevyjadrí.
Aj ja by som radsej pockala no zaroven som taka, viete ze ci necaka on aj na moje ciny. Ze ked si to nemoze on alobh docolit, tak dava signaly mne aby to nevyznelo nejako inak (napr. protekcia a pod)
Myslím, ze nie, lebo to Ty potrebuješ niečo od neho, Ty si jeho klientka, nie on Tvoj. Takže ak má zábrany z profesionálneho hľadiska, zrejme nečaká ani iniciatívu od Teba.
Ak by bola skúška o mesiac, dva, tak by som počkala. Ale pol roka? To je celkom dosť... Fakt neviem, čo by som robila.
Určite, pokým ťa učí, nič nenaznacuj ani nerob. Dostaneš ho do zlej situácie. Sama som bola lektorkou a balil ma študent počas toho ako som ho učila. Bolo mi to neskutočne nepríjemné, nie preto že by bol zlý človek, nesympaticky alebo niečo podobné. Práveže, bol to veľmi pekný mladý muž, inteligentný, s dobrou prácou.... Za iných okolností by mi to lichotilo. Ale ten vzťah učiteľ - žiak nepustí. To jednoducho nejde. Ak je ten tvoj objav dobrý učiteľ, tiež by mu to bolo viac než nepríjemné keby si sa prejavila.
Takže najskôr ukonči štúdium, potom rieš.
@h2 ona mala byt v januari, ibaze sa vsetko kvoli tejto situacii posuva, cize ja iba odhadujem neskorsi termin, kazdopadne vidim to na kazdej hodine, ze je tam nieco viac ako iba odstup, no zaroven je tam urcity odstup v zmysle, ze asi by ma zatial nezavolal con resp. nekontaktoval blizsie sukromie.
Samozrejme nejde o muza ani zadaneho, zenateho ci rozvedeneho, mali sme sa predstavit o sebe nabzajom povedat lonicky a pod., a Toto o sebe prezradil. Najprv som to neriesila, ale casom to skratka clovek vidi, samozreejme si cenim, ze si udrzuje profesionalitu. No zaroven vidim, ze skoda, mozno keby sme kolegovia alebo tak, pozval by ma. Chapete co tym myslim? Preto mi napadlo, ci to nemam byt ja, ale uprimne neviem, ci je to vhodne. Navyse ma vzdy pozval prvy muz a tak
@michaela789 presne nad tymto som uvazovala aj ja. Moja velmi dobra kamaratka je ineho nazoru, vraj coho sa bojim, ze pozvat ho mozem. No predsa vo mne je aj to, ze toto raz skonci, o par mesiacov a ak by som sa mu pacila, mozno by aj pockal. V podstate si myslim, ze keby neslo o tuto situaciu, tak sme uz urcite na rande. Take zvlastne to je.
No ale istá si byť nemôžeš ničím.
Nespochybňujem tvoju intuíciu ale predstav si, že ša prejavíš a on ťa, pretože je profik, schladi a odmietne.... Ako budú prebiehať ďalšie lekcie? V akej atmosfére? Fakt chceš riskovať také niečo? Proste za mňa rozhodne nie, je to nevhodné, nehodí sa to a môže to skončiť veľmi škaredo pre teba. Vydrž radšej. Ak tam nejaké napätie je, vychutnávaj si to tajomno. A ktovie, možno na konci poslednej hodiny sa prejaví on a je po probléme.
Možno sa páči aj ostatným klientkám, to sa stáva dosť často, že sa páčia učitelia, mojím spolužiačkam sa páčil aj sprievodca vlaku, ale oni už môžu mať známosť. Prvý krok by mal urobiť on.
@michaela789 no ano, na to som myslela, ze nahodou ma odmietne a asi by som skoncila. Bolo by to neprijemne. Ale je zaujimave sledovat, ze otazkami v konverzacii sleduje, aka vlastne som a zaroven diskutujeme aj na rozne temy. Vidim aj jeho nazory. Ale viem, ze vyuziva "temy" konverzacie. Pred rokom som chodila na konverzaxie francuzstiny s muzom a hoci boli temy zaujimave, nikdy nie take podrobne, pocuval so zaujmom, ale bolo vidno, ze su to temy vylucne na precvicenie jazyka. Tu uz ide trosicku do osobnych debat, vidite ten pohlad a zistovanie, napriek tomu badat odbornost. Ale Muslim, ze zena vzdy casom citi, ze je tam cosi ine a viac.
A smiem sa spyat, ten vas ziak vas balil ako? Pri rozpravani? Ak tp nie je tajne.
Tak si najdi ineho co Ta bude ucit a jemu povedz ze si to musela urobit lebo sa pri nom nevies sustredit ze Ta privadza na ine myslienky. Tak das najavo zaujem a zaroven nebude musiet ani on drzat odstup ak sa mu pacis. Ked ti povie dovi dopo tak mozes odist so zdvihnutou hlavou. Ak
Sa mu pacis tak ti povie ze stym sa da nieco podniknut ze Ta rad spozna inak ako žiačku/klientku.
Tak v takomto pripade by som to asi nejako neriesila a dala mu najavo svoje sympatie. Ved je to len priprava na skusku a uz prinajhorsom mozes vzdy zmenit lektora, ved lektorov je milion. Nie je to tvoj sef ani kolega z kancelarie, podla mna tu nemas vobec co stratit 🙂.
Jasne, naco cakat na skusku. Ak citis a vidis z jeho strany zaujem, prejav ho tiez. Mozno budes mat pripravy na skusku zadarmo a intenzivnejsie :D o nic nejde, ste len zena a muz, ak sa pritahujete, tak do toho, spoznavajte sa viac
no tak nechaj to tak ako to je a uvidis ako sa to bude vyvýjat, ak dobre tak to aj tak do skusky nevydrzite :D Potom pojdete skusku oslavit :D
Preco to musis vyriesit teraz a nepocka to par mesiacov, kym nebudes klientka?
@makova333 pretoze zijeme v dobe kedy sa hovori, ze ak nevyuzujeme svoju sancu, mozeme o nu prist, aby som bola konkretnejsia obcas mam pocit, ze muzi niekedy nepockaju a asi to k tomuto aj vyustilo, ze preco nad tym premyslam
No, nielen pri rozprávaní. Začalo to rečami, áno. Že keby mal takú zaujímavú učiteľku na strednej tak by doučko nepotreboval lebo by dával väčší pozor, že by bol najradšej keby sme sa mohli učiť pri káve či dobrej večeri, že môj budúci manžel má už teraz šťastie a podobne .... Bol to študent s individuálnym plánom, Takže tam bol priestor na, ako aj ty píšeš, osobnejšie vedené debaty.
Ja som sa však striktne držala prípravy, zatiaľ čo tento konkrétny študent vyslovene "vyzvedal".
Navyše, povaha jeho práce vyžadovala, aby často cestoval za hranice - odtiaľ mi vždy priniesol nejakú pozornosť - drahé víno, sadu elegantných gravirovanych pier, výber bielej belgickej čokolády (lebo som medzi rečou v rámci hodiny raz spomenula, že bielu čokoládu mám najradšej zo všetkých čokolád) ... To sa fakt nedalo prehliadnuť.
Ako som povedala, za iných okolností by mi to lichotilo, bola som vtedy ešte slobodná. Ale tým, že to bol môj žiak ma to privádzalo do veľmi nepríjemných situácii, napríklad som vždy musela vymyslieť ako slušne odmietnuť tie darčeky čo mi nosil, aby sa necítil nepríjemne ani on🤷♀️
@michaela789 podobny suvis vidim aj v tych nasich hodinach, ale u nas je to take ze napriklad on vyzveda v ramci konverzacie ci mam nejaky novy vztahy, co si o vztahoch myslim, su to take temy ktore sa v pohode daju hovorit aj v cudzom jazyku, avsak tymi naznakmi vidim. Alebo napriklad raz mi nechcel nieco vyvsetlit a proste az prilis blizko sa ku mne nahol, to som citila, ze nie je to v ramci vyucby vhodne az tak, ale vzdy potom si drzi odstup. Alebo sme na nejakej lekcii a povie, ze ma skusa z tazsich veci lebo vidi, ze si to moze dovolit a ze to viem. Alebo povie nieco na styl, mali sme temu priatelstva a mala som povedat nejaku udalost v kamaratstve, co sa stala a povedal, ze sa nemam preto trapit, ze som velmi vzdelana a pekna zena, a urcite pritahujem mnohych muzov - skratka take veci, ktore podla mna do istej miery nieco prekrocia. Vidim v tom dost podobnosti... to "vyzvedanie" ale zaroven si drzi odstup. Kvoli statusu
Urcite by som dovtedy necakala a snazila sa o viac. Naco cakat? Ved doucovat ta moze aj potom a bude to zaujimavejsie mozno.
@marca12 no ak by som v tomto aj rozmyslala, tak on ma podla toho zaujem, len mam byt ta prva ja, aby to prave nevyznelo ze on prekracuje hranice?
No sama si povedala, že si drží odstup. Takže je to aj jeho zámerom, aby to (zatiaľ) nezašlo ďalej. Neviem. Svoj názor som podieľala. Už ako sa zachováš je, samozrejme, na tebe.
Ze si vzdelana a pekna, a urcite pritahujes mnohych muzov ... to je mily kompliment, akurat len aby to nehovoril vsetkym svojim studentkam, na to by som si asi posvietila :D.
A naco cakat? Ak citis, ze medzi Vami su trochu ine pohlady ako bezne, ak citis ze tam nieco mozno je, tak skus naznaky a mozno sa chyti. Ak sa nechyti tak smola. 🙂
Vymenit za ineho lektora/lektorku a po tomto chnapnut? 🙂
@mpg prepáč, ale toto máš odkiaľ? Máš osobnú skúsenosť? Ja som počas celého svojho pôsobenia na poste lektorky nikdy od vedenia nedostala inštrukciu, že mám byť ku klientom "milá" v zmysle pochlebovať im, lákať ich na falošné úsmevy alebo im nedajbože skladať komplimenty. Naopak - profesionálny odstup, odbornosť a nestrannosť boli úplnou samozrejmosťou.
Neviem. Možno sú aj takí učitelia, ako píšeš. Ale myslím, že to je skôr vizitka druhotriednych kurzov a škôl.
Kamos ma rad cudzie jazyky a dal sa na spanielcinu. Raz sa stretol s nejakou babou, zapacila sa mu a bum, zrazu bola lektorka na spanielcine. Aktualne zajtra odlietaju k nej do juznej ameriky s 2 detmi... Ja by som nabodila situaciu na konverzaciu, ale priprava musi byt dopredu a drzat sa planu, na temu vztahy na pracovisku sef a podriadeny/ucitel a ziak, ze co si o tom mysli... Len sa clovek nesmie zamotat... Ale asi by som po nom sla... Zevraj cez postel sa clovek uci najrychlejsie (v tomto skusenost nemam). Vyssie spominany kamos ziju v at, v robote nrmcina, ale medzi sebou spanielsky. Aj ona sa naucila po slovensky (podla mna dost dobre).
Prosim ta, co riesis, sak nie ste na strednej a nemas 15. Mozno je to tvoj buduci manzel, co ty vies. Ked vidis, ze sa mu pacis, tak uplne normalne s nim flirtuj, na lekcie sa nahod a rob co vies. A mozno to aj hovori vsetkym svojim klientkam zo slusnosti, no a co. Tebe sa paci, tak si predsa nejaka emancipovana zena, tak si chod za svojim, normalne ho zbal a uz to bude hovorit len tebe. Co mozes stratit? Maximalne tolko, ze ak to zle vypali, bude ti trapne chodit na hodiny. No tak si najdes noveho ucitela. Co mozes ziskat? Ovela viac. Ja by som to spravila asi tak, ze par tyzdnov by som davala jasne najavo svoj zaujem a potom by som nadhodila nejaku situaciu ze co ja viem mala som ist s kamoskou zajtra do kina na film, co som chcela vidiet, ale dokelu akurat to zrusila. Ked bude lockdown a toto nepouzitelne, tak nieco ako sused mi slubil, ze mi pride pomoct vyniest novy stolik/ odviezt na stanicu/ vyzdvihnut vianocny stromcek alebo uz nieco vymyslis, ale zrusili a ja teraz neviem co..to uz musi byt potom uplne jasne kazdemu, takze moze taktne pomlcat alebo povedat hmm tak si skus zavolat taxik alebo sa chyti a ponukne sa sam. Tam ani nejaky velky trapas nehroziz
Kedy bude skúška? Počkala by som, kým bude po nej.