Overthinking - viem, že robím zle

19. máj 2021

Ahojte. Hneď na začiatok by som vám chcela povedať, viem, že to čo robím je zlé. Ubližujem s tým sebe, iným a ničím naše vzťahy. Chcem to zmeniť, preto si idem po radu. Netreba byť hnusný.
Nejedná sa konkrétne o jednu osobu ale o všetkých. Nech mi povie priateľ, kamarátka, rodina,.. ktokoľvek niečo, ja nad tým začnem uvažovať. Napríklad ak to auto má zaparkované tým smerom, musel byť ešte niekde lebo ak ide odomňa tak prichádza z druhej strany a parkoval by inak. Nemohola byť o 2 v obchode keďže aj ja som bola a to by som ju videla. Nemôže znova spať keď sa nedávno zobudil. A podobne.. nemám na to žiadny dôvod proste hneď to príde na mňa.
Sama viem, že je to zlé tak prosím neútočte ale pomôžte.

katkamatka7
19. máj 2021

Takých majú radi v detektívnych službách.

lylyjana
19. máj 2021

Podla mna mas hrozne nizke sebavedomie a mas pocit, ze ta asi kazdy chce nejako oklamat. Myslim, ze by si mala ist normalne k psychologicke, oni uz na to maju finty, techniky, ako by si toto mohla prekonat. Naco sa samej trapit, ked ti niekto vie pomoct 🙂

soldi
19. máj 2021

Suhlasim s nazorom ze to je o nizkom sebavedomi a pomoze psycholog

panelacikova
19. máj 2021

veci analyzuješ, kombinuješ, posudzuješ.... podľa mňa nejde o nízke sebavedomie. si vnímavá a dávaš si dohromady množstvo informácií, ktoré si si zapamätala 🙂 neviem len, do akej miery tým "otravuješ" život iným, tzn. nakoľko vystupuješ potom podozrievavo? lebo v tom prípade to už môže byť nepríjemné 🙂 ak máš takéto silné vnímanie, je dobré si tieto informácie nechať potom pre seba. radšej si v tichosti vytvoriť názor, než to nahlas vykričať, ľudia sú na to hákliví, odhaľuješ tým či už ich klamstvá, či nepresnosť.

soldi
19. máj 2021

@panelacikova ja robim to iste a je to nizkym sebavedomim dost ovplyvnene

panelacikova
19. máj 2021

@soldi zaujímavé.... akože si všímavá a vnímavá? alebo že tým otravuješ ľudí okolo seba? lebo ak aj to druhé, tam už áno, sebavedomie. ja si všímam totiž tiež dosť veľa vecí, ale myslím, že sebavedomia mám tak akurát... jednoducho si všimnem. minule som videla mužovo auto inak, ako ho parkuje 😀 a tiež som rozmýšľala. a potom mi trklo, že aha, veď on bol predsa ešte hentam niečo vybaviť 😀 ale u mňa to nesúvisí s nízkym sebavedomím. ak na to prídem, som spokojná, ak nie, slušne sa len opýtam: kde si bol? alebo to nechám tak. záleží od situácie 😀

panelacikova
19. máj 2021

@soldi to bol ako len príklad 😀 veľa vecí mi "dopne" časom. čiže zhováram sa s niekým... ten niečo povie, že tam alebo tam bol vtedy a vtedy. ja že OK. a potom, keď už nie sme spolu, mi trkne, že figu, veď vtedy a vtedy o tom čase tam nemohol byť, veď som ho videla niekde úplne inde 😀 ale neriešim to ďalej. jednoducho si pomyslím, že čas zaokrúhlil či ho nevnímal, alebo sa pomýlil v niečom inom... neriešim skrátka. netrápi ma to. nie je to môj problém 🙂

katkamatka7
19. máj 2021

Ten názor, že je to zle, To vnikol niekto, viacerí, ktorých si prichytila pri klamstve svojim uvažovaním? Ak si vieš veci zdôvodniť, je to fajn. Ak Ti dali najavo, že uvažuješ príliš, čím znehodnocuješ ich tvrdenie( píšeš o viacerých), nemusíš im to vyhadzovať na oči. Jednoducho o tom vieš. Aký mali na to dôvod, je ich vec.

soldi
19. máj 2021

@panelacikova podla mna podstata prispevku bolo o tom overthinkingu. Nie o vsimavosti, ale o tom, ze vsetko analyzuje a spochybnuje a prehnane riesi sama v sebe

panelacikova
19. máj 2021

@soldi no hej. záleží od toho, či nad tým premýšľa minútu ako ja alebo deň a tým pádom si zbytočne zaťažuje psychiku a buduje nedôveru.

autor
19. máj 2021

No dosť to otravuje okolie a potom sa aj ja cítim ako stíhačka (nie len na partnera) lebo hneď podozrievam, že klame mi niekto, skrýva predomnou niečo a nakoniec možno trebalo len preparkovat kvôli susedom🤦🏻‍♀️ aj toto je len príklad. Alebo ak sa niekto zobudí o 9 a o 12 mi píše, že ide spať hneď si myslím, že nechce si somnou písať alebo ak sa jedná o partnera tak, že ide za inou a podobne,pritom na druhý deň ochorie a vykukne z toho že to bolo len kvoli chorobe tá únava. Samozrejme toto mu takto pod nos nepodstrcim lebo ja sama viem, že nie je toto normálne. Len v sebe sa trápim a bojím sa, že sa neovladnem a začnem obviňovať niekoho bez dôvodu. Preto to chcem vyriešiť..

autor
19. máj 2021

A nemám nato dôvod teda ani v minulosti som nebola podvedená alebo kruto oklamaná.

soldi
19. máj 2021

Nizke sebavedomie, smer psycholog. Aby si zistila pricinu a naucila sa s tym pracovat

panelacikova
19. máj 2021

autorka: jáj, tak to áno, to už súhlasím s
@soldi jednoznačne nízke sebavedomie.... :(

panelacikova
19. máj 2021

autorka: ide len o partnera alebo to robíš "každému"? mame, kamarátke, kolegyni, susedke, proste stále?

autor
19. máj 2021

Robím to každému. Kebyže len partnerovi tak si to viem vysvetliť ešte tak, že nie som si istá našim vzťahom, tým čo cíti a podobne..no nemám to len pri ňom.

panelacikova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
panelacikova
19. máj 2021

autorka: kedysi dávnejšie som bola podobná, že som to stále riešila a nielen v sebe, ale aj navonok.... mne stačila fakt zmena partnera....

autor
19. máj 2021

Mala som aj iného partnera pred ním (teda pred ním som mala 2) pri oboch bolo toto. Teda pri každom to je, či už priateľ, kamarátka, známa..asi fakt sa musím porozprávať a psychológom.

panelacikova
19. máj 2021

no tak to asi áno potom...

unicornlady
19. máj 2021

neviem, či nízke sebavedomie (tam to beriem tak, že človek neverí v seba a vo vlastné schopnosti)
skôr úzkosti, možno pocit ohrozenia (resp. určite nemáš pocit bezpečia, keď každého podozrievaš), pocit, že ak nebudeš mať veci pod kontrolou, tak sa všetko rozpadne,
nedôvera voči ľuďom (voči životu)

unicornlady
19. máj 2021

ešte by sa hodilo to známe "Nevytvárajte si domnienky" (lebo to je to, čo si robíš)

to je ako pri odporúčaní, ako bojovať s negatívnymi myšlienkami - konfrontovať ich s rozumom (teda, pochybovať o tých negatívnych veciach, ktoré ti idú v hlave, či teda, to, čo si myslíš, je jediné možné vysvetlenie...)

savanna
19. máj 2021

Toto mi uz nepride ako obycajny "overthinking", ale skor ako paranoja. Podla mna by si sa mala porozpravat so psychologom, je jedna vec byt uzkostny a ustrachany, ale byt takyto podozrievavy voci okoliu, neviem. Odozenies si od seba vsetkych blizkych, musia byt na to nejake techniky, s ktorymi by ti psycholog vedel pomoct.