V skratke: Ma 5r. Bola 2 dni u otca. Nechcela ist k matke,nadava jej do stetiek,hlupych,......,u ocka je teplejsia perina,teplejsie papucky,zle sa jej spi u matky,budi ju maly bracek v noci,ocko pre nu spravi vsetko.Podotykam ked zili spolu bola pre neho vzduch. Ako na toto reagovat? Co robit dalej? Viete poradit?
Ja by som asi zdvihla telefón a malá nech sa spýta ocka či môže prísť nastálo.
5r. už nie je hlúpa,slečinka nech dostane rázne povedané,že ak by ocko o vašu rodinu stál,tak by neodišiel....a nech malá nevymýšľa,treba prísnejšiu výchovu....a ak to bude pokračovať,tak ju zbaliť a odlifrovať k tomu super ockovi na mesiac s tým,že aj nastálo môže ostať...neboj,ono sa to hned ukáže ako o ňu ocko bude stáť
@anjelicek26 No treba to risknúť. Myslíš, že malá tam bude v pohode bez mamy mesiac a teda navždy?
@natalym bohuzial mam v blizkom okoli pripad, ze ano. Otec ju vodi do povodnej skolky, takze kamaratky ma, robi to EX samozrejme natruc, ale je to uz pol roka :( Mala k mame proste nechce nazad :( U ocka moze tablet, u ocka moze telku, s ockom sa chodi do restiky, lebo on nevari... s ockom neni vecierka... ocko ju berie hocikam a hocikedy zo sebou...
@anjelicek26 Tak jej je u ocka lepšie. To isté sa deje aj opačne a v oveľa viac prípadoch. Je hádam lepšie od staršieho dieťaťa počúvať ako pôjde otcovi bývať? Ak nepôjde nebude vedieť čo je lepšie.
@natalym ale dieta predsa nemoze byt obetou a pingpongovou loptickou tohto rodicovskeho sporu.
@smatka Jednoducho, toto si musia vyriesit dospeli. Matka musi citlivo a trpezlivo dietatu vysvetlovat, ze doma ma laskave a bezpecne prostredie a dieta lubi rovnako ako otec. A s otcom komunikovat co najracionalnejsie, nech sa spamata a neublizuje takto vlastnemu decku. Plus zapojit profesionalov do komunikacie - psycholog, mediator, poradne, aby sa rodicia naucili vhodnej vzajomnej komunikacii. Ak nechce spolupracovat otec, musi to riesit matka a naucit sa to. ale to sa neda radami na internete, lebo nevidime do celeho procesu tohto sporu a lepsie sa to riesi zoci-voci, kde je priestor na otazky a odpovede.
@hradnapani suhlas.
@hradnapani Nebude. Prečo? Chce ísť ockovi, chce. Tak nech ide. Aký problém? 5 ročné je už rozumné.
Sama si dá potom dokopy veci a veľmi rýchlo.
Predpokladám, že nejaké rozhovory tam už boli a toto je vrchol.
@natalym suhlasim s
@hradnapani . dieta nemoze byt obetou sporu rodicov. 5 rocne dieta je sice rozumne, ale este prilis male a nezrele na to, aby bolo vystavene takémuto rozhodovaniu. V tomto veku potrebuje istotu, zazemie, nie behanie od jedneho k druhému. Toto je vec rodicov, aby si medzi sebou veci vykonzultovali a neriesili cez dieta svoje krivdy.
@natalym nie, nie je rozumne. Ani zdaleka nie - mozno je rozumne, ze vie naratat do desat, pozna abecedu, farby, ale toto je uplne iny level. Lebo tu ide o city, nie o rozum.
@natalym tu sa znova priklanam k
@hradnapani . S dietatom sa treba rozpravat, ubezpecovat, vysvetlovat. Jasne, nenechat sa vydierat, to urcite nie. Ale pre dieta je toto mimoriadne narocna situacia. Preto je dolezite, aby si to vysporiadali rodicia.
@hradnapani No nie je to rozumné riešenie to je pravda, ale .........
Terorizuje matku, tiež je len človek a má právo byť smutná, nahnevaná, deprimovaná. Deti to vedia pochopiť.
Ocko trepe hlúposti má to od neho. Nebude spochybňovať jeho predsa.
Stále tvrdím: Zdvihnúť telefón, opýtať sa otca či môže prísť napr. na dva týždne ide o dlhšie obdobie a nech ide.
@natalym moze sa to zdat ako terorizovanie zo strany dietata, ale je to len vyraz jeho bezmocnosti a zmatku. Patrocne dieta velmi lahko dopleties, ked mu cielene a jednostranne ukazes vyhody a nevyhody - samozrejme, pojde za "lepsim", ale v podstate ide len o obycajne klamstvo, ktore ono nevie vopred odhalit - a problem je ten, ze kym na to pride, ubehne mozno aj par rockov a potom o dvadsat rokov vytkne matke, preco ho tomuto sporu vobec vystavila a podobne. Moze to mat x scenarov.
tiez si myslim ze problem nie je u dietata ale u otca... ten sa evidente sprava ako urazene , trucovite 5 rocne decko a nie ako dospely chlap, ktory je schopny zvaldat rozchod a s tym spojene problemy & nasledky.. je to vec rodicov, cim skor si to vyriesa tym lepsie pre dieta..
Nechápem prečo by nemohla bývať u otca, ak to chcú obaja.
@hradnapani suhlas s @natalym. Tazko dohovarat decku, ked ju jej tatko proti mamke stve. To dieta sa uz stalo obetou, ale otca, nie matky.. Dohovaranie 5 rocnej..
Akurat bude este viac zmatena.
Spor vyvolal otec, matka musi donutit otca prestat decko proti nej stvat.
A jednoduchy a najucinnejsi tip dala @natalym
Dieta by urcite nemalo trpiet za chyby rodicov. A myslim si ze po vzajomnej dohode a kompromisoch sa to da. Kazdy chce pre svoje dieta to najlepsie. Kolko krat je to prave dieta co spoji a upevni vztah..☺😀
@beatrice1607 nuz, ja cerpam zo vlastnej detskej skusenosti a ako dospela som si kladla vela otazok, hladala odpovede.
Lebo ja si myslím, že otec dieťa nechce nastálo, len provokuje matku a vnáša zlo.
Stačil by jeden telefonát, že či sa môže k nemu presťahovať, alebo zostať na dlhšiu dobu.
@anjelicek26 a prečo by jedno dieťa nemohol vychováať otec? je rovnako jeho ako mamine.....a slečna by si potom chodila k mamke na víkendy,mama by bola oddýchnutá /však stara sa len o drobčeka toho malého/....a hneď by bola mamka vzácna a jej perina lepšia...tu bude mama s vyplazeným jazykom s dvoma malými deťmi a tam ocko,kde sa bude chodiť len na výlety? prečo?a ešte ako mamy poznám,tak slečna pojde k ockovi nabalená čistým prádlom,keksíkmi....na margo toho,že chrániť dieťa- to áno,ale treba myslieť aj na tú mamu resp. nech ona myslí na seba,nik nie je stroj,...nemyslím,že každý mesiac ju sťahovať malú hore dolu,raz nech to skúsi,dať ju tam na mesiac aj na dlhšie...nevieme podmienky u otca,ale ak má frajerku,tak to dieťa sa tam dlho nezdrží..a aj 5r. pochopí kde jej bude lepšie,či teplá perina u otca a chlané prostredie alebo teplodomova u mamy
@hradnapani ty by si ako dieta dohovoru pochopila?
Dieta je manipulovatelne.
@beatrice1607 dohovoru komu? nerozumiem, asi je tam preklep.
Ano, prave preto, ze je dieta manipulovatelne, prave preto by som ho takejto situacii vobec nevystavila. Vobec netusime, kam sa tato situacia moze vyvinut-Ocakavame, ze dieta samo pochopi. A co ked nie? co ked otecko pritvrdi? ako potom z toho naspat?
Porozpravat sa s otcom.