Otec po cievnej mozgovej príhode

slniecko6789
16. dec 2016

Prosim vás, vedel by mi niekto poradit ako postupovat, ked chceme otca umiestnit na nejake odd. kde by s nim cvicili po CMP. Má jednu stranu tela ochrnutú. Prípadne, na čo má narok, na ake pomocky a kde by bola moznost ho umiestnit na nejaky cas, kde by s nim rehabilitovali. ďakujem

novana
16. dec 2016

@slniecko6789 moja teta bola po CMP umiestnená na oddelení dlhodobo chorých.

bale1rinka
16. dec 2016

@slniecko6789 všetky informácie dostaneš v nemocnici a od ošetrujúcich lektárov a od obvodného lekára tvojho otca aké sú postupy a na čo má nárok. tak isto keď mu dajú čiastočný invalidný alebo plný alebo čo, tak to ti poviedia v sociálnej poistovni. moja mama dostala čiastočný invalidný, rehabilitovala a po čase sa proste sama musela začleniť do spoločnosti, učiť sa písať opačnou rukou, rozprávať a hýbať sa hýbať sa hýbať sa lebo po čase môže prísť parkinson...ako invalid bude mať platiť polku za komunálny odpad a dostane aj ZŤP, s tým súvisí to aký má stav a kde býva a či bude mať nárok na auto, ale to by musel byť nechodiaci, všetko častom zistíš, treba sa len pýtať a čítať a nehanbiť sa za nič.držím palce.

slavuska30
16. dec 2016

@slniecko6789 ahoj, veľa záleží aj od toho, či je ešte hospitalizovaný na oddelení alebo ho máš už doma. Ak je v nemocnici, je to jednoduchšie, väčšinou je možnosť preložiť na Oddelenie dlhodobo chorých v rámci nemocnice. Alebo máš možnosť vybaviť si súkromné, ale musíš rátať už s vyššou cenou. Tiež záleží na tom, čo ma odporučené v prepustacej správe. Máš možnosť ďalej RHb a pomoc cez ADOS, len to treba mať odporúčanie v správe, s tým ides na obvod a a základe toho môžeš využiť po.oc zdravotnej sestry a RHb a je to cez poisťovňu. V rámci bydliska treba ako písali hore na sociálku, zdokladujes všetky potrebné papiere a oni ti povedia presne na čo máš nárok. A ešte môžeš na úrade v obci požiadať o opatrovateľku, ktorá mu môže doniesť stravu, prebalí ho a podobne. Tam sa dopláca niečo podľa toho aký má dôchodok

fadama
16. dec 2016

moj otec je tiez po CMP ale je to uz dost davno asi aj 14 rokov, berie prispevok na palicu a myslim si ze na oblecenie ci na benzin.

delmondo
16. dec 2016

Záleží od stavu. Nášmu sme vybavili napríklad polohovaciu posteľ, invalidný vozík, stoličku, na ktorej urobí potrebu. Sestra skoro vybavila aj zdvíhacie zariadenie, ale to nakoniec nebolo treba. Chodili k nám z adosu a mali sme aj opatrovateľku z obce. Nám lekári nič neporadili, všetko sme si museli naštudovať, zariadiť sami.

slniecko6789
autor
18. dec 2016

@delmondo Ďakujem pekne a ta polohovacia postel a vozik isli cez poistovnu?

delmondo
18. dec 2016

@slniecko6789 áno, vsetko

janasabolova2
5. aug 2024

@delmondo dobrý deň ak sa smiem opýtať skadiaľ ste vybavili posteľ?