Otec núti dcéry, aby k nemu chodili

patulu
8. jún 2023

Dobrý deň,od r.2018 mam maloleté dcéry zverené do mojej starostlivosti,a s otcom sa stretávali každý druhý víkend,nemáme stanovené súdom,je to na našej dohode. A však pred približne rokom a pol dievčatá začali odmietať tam chodiť,ich otec sa niekedy aj neprijemným spôsobom pokúšal zistiť že prečo im nedovolím(aj keď to nebola pravda a konali na základe svojho rozhodnutia,dcéry maju 13r.a 8 r.),vyslovene povedal,že nechcú. Dnes ráno u nás boli socialne kurátorky,nakoľko dal žiadosť na súd na úpravu styku s dcérami. Tie po dvojhodinom rozhovore s nimi osobitne a somnou,uznali za pravdu,že evidentne a očividne,majú dôvody kt.im povedali a môžu s istotou povedať,že tam nebudú chcieť chodiť ani sa stretávať. Súd máme 18.7. Mám však obavy,že sudkyňa nariadi psych.sedenia. Chcem sa teda opýtať,či je možné,že aj napriek tomu,že je očividné,že dievčatá sa ho boja,môže sudkyňa odporučiť sedenia aj v prítomnosti jeho.(v minulosti bolo v rodine fyzické nasielie aj pred dievčatami.)Chcem len podotknúť,že v sučastnej dobe žijeme už šiesty rok s mojim snúbencom,kt.sa od ievčatá stará ukážkovo,jeho rodina nás prijala úplne úžasne,a dievčatá jeho rodinu prijali ako za svoju.Chcel by si ich osvojiť,ale asi to je len možné so súhladom otca...?

Ďakujem

syslik81
8. jún 2023

ak bio otec neda suhlas osvojit si ich nemoze... a skusala si sa ty s dievcatami porozpravat a povedat ze ich otec ich ma rada chce s nimi byt? lebo aj matka a jej postoj ma na to velky vplyv .. vela deti nechce ist ale ked uz su tam tak sito uzivaju ... niekedy ich treba len odtuknut-samozrejme nie nasilym.. co bolo medzi vami daj stranou a netahaj do toho ale pokus sa aby mali s otcom pekny vztah ak im neublizuje a ma ich rad ... aj on ma na ne pravo je ich otec .. a podla mna mu na nich zalezi ked si ich brava pravidelne

cacianka
8. jún 2023

je možné že sa sudkyňa pokúsi o nápravu vzťahov aj cestou psychologických sedení ale amlo by to byť nielen deti ale aj otec a ty. každý osobitne, a asi aj spolu. nikto iný sudkyni nedá správu, či je otec ok, alebo má zlý vplyv, iba odborník môže posúdiť akú má povahu, aký prístup k deťom, ako sa k nim správa a či tam nie sú nejaké patologické črty. iba ak by mal aj inde iné problémy, ktroé by si vedela preukázať (alkohol, drogy, agresia, policajné správy, trestné činy a i.)
práve psycholog by ti mohol pomocť, že po šetrení zistí neblahý vplyv otca na deti a napr. rozhodne žedeti sa možo s otcom stretávať iba na neutrálnej pôde, alebo iba v prítomnosti dospelej osoby, alebo kolíznej, alebo vôbec..., ale to by už musel byť veľmi silný dôvod aby styk zamietla) psycholog vás môže učiť ako komunikovať navzájom, aby sa vzťahy upravili, aby deti neodmietali otca , a hlavne aby otec komunikoval s deťmi tak, aby ich od seba neodpudzoval a neštval proti tebe. na názor staršej už súd bude prihliadať vážnejšie , teda ak dostane ako podklad vhodné vyjadrenie kolíznej , čo zistila pri šetrení u vás. možnoj jej deti povedali viac ako tebe, inak to formulovali, takže sudkyňa bude mať nejaký relevantný podklad, prečo áno prečo nie. ale je vysoko pravdepodbné, že skúsi aj psychológiu, lebo nemôže na 100percent veriť iba kolíznej (...čo keby bola naočkovaná od teba, alebo od otca ). A aj ty budeš mať istotu, že si spravlla všetko čo sa dalo, ale nakoniec sa zistí problém zo strany otca.
Držím palce.

spadnutaslivka
8. jún 2023

"...Mám však obavy,že sudkyňa nariadi psych.sedenia. ..." Ak ich potrebujú, bude lepšie, keď im ich sudkyňa nariadi. Hovoríš o násilí v rodine - o to skôr by psych. sedenia mohli pomôcť. Ja by som sa skôr bála, aby im nerobil zle a nie, že sa bojíš, že budú nariadené psych. sedenia ...

cookie29
8. jún 2023

No uz su sice velke, ale sud moze a nemusi prihliadat na ich nazor. Mne tam trosku vadi ta zmienka o snubencovi atd... Neviem, preco to povazujes za dolezite... ale to je nieco uplne ine. Osvojit si ich nemoze, pokial otec neda suhlas. A zda sa, ze otec dcery chce. Mozno len preto, ze ziarli na snubenca, mozne je vsetko ale mozno aj preto, ze sa o ne realne zaujima. Treba skusit byt otvorena, co bolo medzi vami je jedna vec, on je ich otec. A este sa Ti kludne moze stat, ze na nazor starsej sud prihladne a na nazor mladsej nie, ze je este mala... v kazdom pripade, dievcata mozu mat pekny vztah s Tvojim snubencom a jeho rodinou na jednej strane a mat pekny vztah s otcom na druhej strane. Mozno prave psychologicke sedenia bwy pomohli preklenut sa cez nemalo veci.

cacianka
8. jún 2023

@syslik81 maš tiež pravdu, ale ked si ich bráva pravidelne, to nemusí byť znakom že ich má rád a záleží mu na nich. ani to že im neubližuje, nie je znakom že ich má rád. môže im ubližovať aj psychickým nátlakom.
Už im dosť ubližoval, ked ubližoval ich mamke a boli toho svedkom... Takýto otec nie je otec roka

syslik81
8. jún 2023

@cacianka keby im ublizoval tak je to uz davno dane na sude a zakaz styku -to autorka nespomyna .. jedna dcera sa vzoprie lebo ide do puberty a druha len opakuje po starsej .. aj na matke je aby zapracovala na dobrych vztahoch .. a osobne co citam tuna ake su matky voci ex a tahaju mezi spory detu tak uz takejto jednostrannej debate moc neverim ... kazdopadne netvrdim ze je to aj tento pripad ..ale vzdy treba aj pohlad z druhej strany ..a psycholog moze co to objasnit a ujasnit

luccija
8. jún 2023

@patulu a najväčšou pravdepodobnosťou budú chcieť, aby chodili na terapie väčšinou chodia deti najprv zvlášť a potom spoločne .S osvojenim musí otec suhlasit

hipuska
8. jún 2023

Odporúčam ti nájsť si dobrého klinického psychológa a a dievčatami chodiť tam. Nechať im pár sedení a potom si to s tým psychológom prebrať. On ti zistí pravdu ako to je. Deti ľúbia obidvoch rodičov a je ťažké si "vyberať" medzi dvoma aby uspokojili obidvoch. A inak, je dobré keď sa stretávajú aj s ním. Musia si samé prejst vlastnou skúsenostou s jeho neg.vlastnostami. inak začnú upadať do spomienkového optimizmu a môže sa stať, že ti to budú neskôr vyčítať. To, že ta týral je v podstate jedno, pretože nebol odsúdený. Takže to by som moc ani na súde nevytahovala. Tam moc nemajú radi, keď sa vyťahujú spory medzi rodičmi. Deti máš veľké. Treba sa s nimi úprimne porozprávať a pripraviť ich na to, že ich môže sudca vypočúvať. Bohužiaľ, sú to deti rozvedenych rodičov. Musia riešiť veci, ktoré iné deti nemusia

cacianka
8. jún 2023

@syslik81 netvrdím že ubližoval priamo im , deťom, žeby ich bil, týral nejako, ale že ubližoval mamke detí a deti to videli, počuli, zažili, fyzické nasilie na matke, tak mi netvrď , že to je OK, že sa to deťom hádam aj páčilo. už aj obyčajná hádka deťom ubližuje, lebo nerozumejú tomu čo sa deje, ale fyzické napadnutia už vedia čo jem vedia rozlíšiť tak ako capnutie po ruke, po zadku, facku.

syslik81
8. jún 2023

@cacianka ale kedy to bolo? kolko x aj matka skace do muza jak pinpongova lopticka a odvtedy su uz rozvedeny a deti k nemu chodili-az teraz prestali chciet ... akoze sa im len tak lusknutim prsta vratili spomienky? a nasilie mozu byt len hadky oboch rodicov nielen fyzicke asilie-a aj zeny vedia riadne kricat a nie ze nie ... nebola ani jedna z nas pri tom a mama si moze povedta len jej verziu -preto v tychto pripadoch je lepsie byt nestranna

spadnutaslivka
8. jún 2023

@hipuska spomienkový optimizmus? Mladšia má 8 rokov a už 6 rokov žijú u snúbenca. Ak aj odišla od jedného rovno k druhému, tak mladšia ani nepamätá na pôvodnú rodinu, keďže mala len 2 roky.

hipuska
8. jún 2023

@spadnutaslivka ale prosím ťa, však sa s ním stretavala ďalších 6 rokov, cez víkendy..bez povinnosti, bez skoly. Takže áno, kľudne jej ostanú spomienky z týchto víkendov. A prejaví sa ten spomienkovy optimizmus, kedy bude spomínať iba na výlety. Musí byť staršia aby pochopila aj ostatné súvislosť. Tieto deti sa dajú kúpiť kopcekom zmrzliny.

jeennyv
8. jún 2023

@patulu ak deti boli svedkami nasilia reaguju na to citlivo, poznam tsky skaredy rozvod, deti tiez nechceli chodit potom isty cas k otcovi, otec tiez tlacil na pilu, sud std…no postupom casu sa to urovnalo a vztahy su lepsie medzi otcom a dcerami, treba fakt prihliadat na deti aj cez psychologa co ich trapi atd..treba to vsetko zistit urovnat

patulu
autor
9. jún 2023

no asi som to malo rozpisala.... sedel vo väzení za moje napadnutie,ročné sledovanie,obmedzovanie slobody,plánovanie ťažkého ublíženia na zdraví.Výživné má minimum a neplatí.Dcery ho nenavidia,a opravim dámy kt.si myslia že to je z mojej hlavy...priložíme na súd dôkazy ako som staršej dcére písala SMS z práce aby otcovi aspoň odpísala....takže moja snaha bola. Nehladajte za tým prosím,moju pomstu-ja by som bola najradšej keby som toto nemusela riešiť,lebo trpíme ja a deti. je ťažké sa pozerať na človeka po 8 rokoch ako spolu nieste,čo vám takto ublížoval,a dievčatá boli všetkého svedkami. Vidia podobné auto ako je jeho a začnú panikáriť. Ja ich v tom nepodporujem,vždy som ich vychovávala sama,vzťah ako otec a dcery to nikdy nebol. Staršia dcera ako povedala kolíznym bola opantaná vekom,a tým že mala všetko dovolené..Mladšia chodila lebo chodila staršia. Začalo to mladšou,tá postupne prestávala chcieť chodiť. Teraz ráno som volala kolíznej čo tu bola včera s tým,že či aj napriek tomu,že dcery sa ho boja a nevidia nápravu,môže sudkyňa rozhodnúť v jeho prospech. Povedala,že určite nie. Ideme to riešiť aj cez psych.posudok,kde dcéry sú ochotné vyrozprávať sa psych..
Ďakujem za názory

patulu
autor
9. jún 2023

prešli sme si strašne zlými vecami,a môžem vám s istotou povedať,že moje dcéry neboli nikým ovplyvňované ani to nebolo z dňa na deň lusknutím prsta. Žijú v obraze rodiny,takej,akú nikdy nemali.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
patulu
autor
9. jún 2023

@matkamirko presne tak. Ked som dievčatam oznamila čo sa ide diať,tak mi mladšia plakala tri krát kým prišli kolízne a staršia sa mi zavrela do izby. Mňa to velmi bolí,lebo vidim čo to robí s nimi,ale zároveň keď sa vyrozprávali kolíznym tak boli uvoľnenejšie.
Ďakujem

mimka1402
9. jún 2023

@patulu Úplne dcéram rozumiem. Ale tie psychoterapie by som zvážila. Hlavne kvôli tomu, že deti majú v sebe také veci o ktorých ani nevieš. Sama som mala podobnú situáciu a určite by som ocenila keby mama to riešila v mojom dospievani aj týmto. V dospelosti už to bolo ťažšie riešiť. Podala by som aj žiadosť na súd o zmenu priezviska a o osvojenie. Keďže bez jeho súhlasu to inak nejde.

patulu
autor
9. jún 2023

Doplnim ešte 🙂. Slová dcér kolíznym: Keď sme boli u Miša(otec),tak mi dovolil hrať sa s otravou na potkany,a ja som nevedela čo to je,to až potom mi povedali,myslela som,že su to granulky pre psa,dala som mu to spapať a on zomrel.A potom ma volali vrahyňa šteniat...
teraz som sa vratila od právničky,kt.nás bude zastupovať.Boli sme tam dve a pol hodiny a uplne ma ukludnila,s tým,že tento pripad je vyhraný len tým,že dievčatá maju strach a odpor. K psychologičke sa objednáme,kvoli traume a stresu kt.im spôsobil,tým,že nás vláči po súdoch aj napriek vedomiu ako to naozaj je.
Ďakujem vám za rady. Ste skvelé.