Otec nemá trvalý pobyt, nemá kartu poistenca, nemá lekára

21. dec 2022

Ahojte. Chcem sa spýtať, prosím bez hlúpych komentárov 🙏 .. ide o môjho otca. Je dlhodobo bez trvalého pobytu, nie je registrovaný na upsvar, nepoberá žiadne dávky. V podstate len prežíva.
Plus dlh na zdravotnej a sociálnej poisťovni. Áno môže si za to sám, žiaľ pomôcť mu finančne momentálne nedokážeme. Dlh je vysoký. Spláca ale nedá sa naraz.
Ide o to, že sa mu začínajú kopiť isté zdravotné problémy, nemá kartičku poistenca, nemá obvodneho lekára.
Je nejaká možnosť ? Pomáha štát nejak aj takýmto ľuďom ? Ďakujem za slušné odpovede.

pribinak
21. dec 2022

Kartičku mu môžeš kľudne pomôcť vybaviť. A ak má dlhy tak môžeš riešiť osobný bankrot

brendaa
21. dec 2022

Ahoj ak ma exekúcie a je nereálne ze ich splati všetky tak objednať ho na konzultáciu v centre pravnej pomoci, alebo v dlhovej pravnej poradni...
Zaregistrovať na UPSVaR a zájsť na socialny usek v meste... hľadať pomoc... Potom prehlásiť do inej zdravotnej poisťovni, kde dlh nebude robit lebo bude v evidencii UPSVaR...

ma77
21. dec 2022

Presne tak ako radi prispevok vyššie zaevidovat na UPSVaR a prehlasit do inej poistovne vybavit nejaky trvaly pobyt a osobny bankrot riešila som niečo podobne z bratom

autor
21. dec 2022

Dlh je okolo 10 tisíc na zdravotnej… 🙈 ďakujem za odpovede. Skúsime niečo poriešiť. Ide mi hlavne o to či ho vôbec niekto ošetrí teraz.

alex49
21. dec 2022

ošetria ho jedine ako samoplatcu, pokial sa nejedná o život ohrozujúci stav

janka2927
21. dec 2022

No bohužiaľ neosetri,iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť,skús s ním zbehnúť do zdravotnej poisťovne a dohodnúť sa na spaltkovom kalendári...kde otec teraz býva?

kacena4
21. dec 2022

ak splaca dlh a plati si poistenie osetria ho ak nie treba zvazit ako zacat platit, napr. prihlasenim na urad prace a splacat dlh a moze na vysetrenie

autor
21. dec 2022

@janka2927 býva u známeho.
Pozerám centrum právnej pomoci, skúsime ísť cestou osobného bankrotu. Ďakujem za pomoc.

modrykonik33
21. dec 2022

Ani nepracuje?

autor
21. dec 2022

@modrykonik33 zamestnaný nie je. Má nejaké fušky, vystačí na nájom a stravu.

athena27
22. dec 2022

Skús kontaktovať nejaké súkromné kliniky - zaplatíš, ošetria. Ale určite by som riešila ako radia vyššie prihlásenie do poisťovne - dohodnúť splátkový kalendár, nahlásiť na UPSVAR, a nahlásiť aj nejaký trvalý pobyt. Dať veci do poriadku - pomôže to aj do budúcnosti. V tomto systéme sa dlhodobo takto fungovať žiaľ nedá :( Držím palce

autor
22. dec 2022

@athena27 ďakujem. Skúsime cez osobný bankrot, mám už termín do centra právnej pomoci.
Nedal mi správne info, splatil dlh na sociálnej, zdravotnú nie, to nespláca. Ak by chcel tak 40% dlhu by musel uhradiť naraz a potom splátkový. Čiže len ten osobný bankrot momentálne. Skúsime. Ďakujem pekne.

mogaa
22. dec 2022

osobný bankrot nespĺňa podmienky, tam tuším musí mať zamestnanie.....ono to nefunguje tak že sa odpustí celý dlh a začína odznova.....niečo musí splácať a tam treba mať príjem....ale v centre mu lepšie poradia.....

0kristina0
23. dec 2022

Tvoj tatko ma narok iba na neodkladnu ZS. Takze ak chce byt riadne osetreny, nech sa zamestna a zacne si plnit svoje povinnosti. Inak, toto by malo byt aj v tvojom zaujme, lebo tie jeho dlhy podedis.