Otec ma pôžičky a nevládze ich platiť

13. okt 2021

Ahojte. Vopred sa ospravedlňujem za možno dlhší príspevok, no neviem, kam sa obrátiť. Moj otec ma cely život psychicky týral - vulgárne mi nadával, ohováral ma na rodičovskom, nadával mojim kamarátom atd. Bolo toho strasne veľa. Kvôli nemu nemam žiaden vztah s rodinou zo strany mojej matky, keďže zomrela, nepúšťal ma k ním. Samozrejme, moj sen bol v 18 odist. Odisla som v 20tich rokoch. A teraz situacia - moj otec ma pôžičky, ktoré nedokáže splácať, pretože prisiel o prácu. Býva v mestskom byte a nevychádza mu ani na nájom. Ma 65r - poberá dôchodok ktorý ma maly. Kazdy den od neho dostávam telefonáty, že on pôjde na ulicu, že sa obesí, že či mi to nie je luto.. že nech sa vrátim domov atd. Že on nemá z čoho splácať, že bude bezdomovec. Ja neviem čo mám robiť, som psychicky strasne znicena, nemozem spat.. nechuti mi jesť. Ja bývam u priatela, chodím do roboty kde odchádzam kazdy den dokopy 70km. Premyslala som nad návštevou psychológa no neviem.. fakt neviem čo mám robiť a je mi z toho hrozne :(

pribinak
13. okt 2021

Tak nech vyhlási bankrot. Nastav mu účet tak, že len čo dostane dôchodok, tak mu odíde platba za byt

maris5
13. okt 2021

Odporucila by som mu navstivit centrum pravne pomoci a poziadat o bankrot. Kde minul vsetky peniaze ked byva v mestskom byte? Nic by som mu nedala za to ako sa ku mne spraval.

vanda323
13. okt 2021

Súhlas s @pribinak osobný bankrot a hotovo ale pozor na majetok

brumbrumbrum
13. okt 2021

Toto bude možno pre niektorých ľudí kruté ...ale čo tak zmeniť číslo? 🤷🏼 A volať nebude.
O mňa sa môj otec napríklad od mala nezaujímal, nič ani zvuk ani obraz.
Keby sa mu stane niečo takéto a hľadá odomna pomoc 🤔 sa ho môžem spýtať, kde bol on,keď som pomoc potrebovala?
Takže....zmenila by som číslo, a psychológ pomáha.
Niekto si povie, že je to otec, prečo mu nepomoct, že ak nepomôžem,čím by som bola iná od neho.
Ale to mi je jedno. Za to,čo v živote urobil,si nič iné nezaslúži.
Hovorím, zmeniť číslo bude prvý krok, nebude vyvolávať.
Čo si navaril, nech si zje

pribinak
13. okt 2021

@vanda323 na aký? Však nič nemá, keď býva v mestskom byte

autor
13. okt 2021

@pribinak nemá nič, len Felíciu

pribinak
13. okt 2021

Tak nech ju preda a uhradí si bývanie

autor
13. okt 2021

@brumbrumbrum lenže vieš čo on mi robí? Nemozem zmeniť číslo. Chodí ma sledovať (sledoval ma až k priatelovym rodičom a keď sme odišli, isiel im zazvoniť že nech sa vrátim domov) .. myslela som si, že tu hanbu neprezijem

maris5
13. okt 2021

Teraz si uz samostatna, tak by som tu maminu rodinu vyhladala. Mozno sama budes prekvapena, ze na teba nezabudli

autor
13. okt 2021

@maris5 cely život sme žili zo sociálnych dávok, pretože bol lenivý robiť a keď niečo zarobil, šup automaty. Ja od 14 chodím po brigádach, teraz už normálne pracujem.

fkata
13. okt 2021

@pribinak prepáč, ale ako by ona mohla čokoľvek robiť s účtom otca?!
Oslovila by som veriteľov a dohodla nižšie splátky, nemá moc vysoký vek, takže hoci aj na doma by si brigádu mohol nájsť.

pribinak
13. okt 2021

@fkata napr dohodnúť sa s ním, vysvetlit mu ako by mu to pomohlo a ísť s ním do banky spraviť TP

tykat
13. okt 2021

Čo máš robiť? Zmeň si číslo aj keď píšeš, že nemôžeš. Prvý krok, nebude ti vyvolávať a vypisovať, psychicky sa trochu dáš dokopy.

kittykat22
13. okt 2021

to je jeho problem. Je dospely. Povedala by som, ze na neho zavolam policiu. Neexistuje ze ta bude terorizovat aj nadalej. Ked si nabral pozicky nech ich plati. To nie je tvoj problem. Tvoj otec je vyzierka, zly clovek ktory ti bude ublizovat pokial mu to dovolis. Ked potrebuje peniaze nech sa zamestna. Moze niekde vykladat krabice, strazit v noci objekt. Kto chce, pracu si najde. Cau.

karolinakr
13. okt 2021

Nech ide do roboty na stare kolena brigada 750 eur, bude mat z čoho žit ešte aj na splatky a ked je lenivy a automaty, to čarovny prutik nevyrieši ani zazrak

apolka77
13. okt 2021

Je to ťažké, ale odsťahovala by som sa veľmi veľmi ďaleko od otca na druhý koniec republiky...zmenila číslo, pretrhla všetky nite...tu nemáš čo iné riešit..

hradnapani
13. okt 2021

psycholog je dobry napad, tam zacni. K otcovi - pokial este vladze, moze co to robit aspon brigadnicky, je plno penzistov v tomto veku, co este pracuju aj normalne. Ale on sa zrejme skor vyhovara a teba vydiera, nedaj sa na to namotat. A ty naozaj nie si zodpovedna za jeho pobabrany zivot, nemusis mat vycitky.

veronika33
13. okt 2021

zmeň telefónne číslo v prvom rade, v druhom rade by som išla na políciu a a udala ho za obťažovanie, vieš si aj vybaviť zákaz priblíženia, priateľoví rodičia určite pochopia, že za správanie svojho otca nemôžeš, nech ich vyhodia, neotvoria mu, ak tam zase príde, s rodinou mamy by som sa skúsila skontaktovať teraz...

kitycat
13. okt 2021

OD-STRIH-NUT HO

cacianka
13. okt 2021

Ja by som sa snažila s pomocou psychológa odosobniť a nastaviť sa, že za to aký život ti pripravil v detstve a mladosti, už otcom nebude. Bio áno, to nejde zmeniť, ale blokovať telefón, svokrovcom vysvetliť a celé okolie poprosiť o súčinnosť : ignorovať ho, nevpustit, neotvorit, odstrihnúť ho
Celé roky nepracuje, nemá z čoho žiť- bolo to jeho rozhodnutie, voľba a smerovanie. Nie tvoje a ty absolútne nie si za to zodpovedná ani povinná toto trpieť.
On sa flakal a ty pracuješ od 14r. Si zodpovednejšia tých pár rokov od puberty ako on celý život.
Nedaj sa vydierať, lebo inak sa nezbavíš gule na nohe a podarený ujo ťa bude atakovať neustále.

liljana
13. okt 2021

Opakuj mu dookola, ze nemas peniaze, chces zit s priatelom a nezostat na ocot v byte so starym otcom. Ze sa musi o seba postarat sam. A zaves.

jakubrianka
11. apr 2022

hlavne si nahlás adresu na úrade kde sa zdržiavaš, lebo v prípade že tvoj otec zomrie, všetky jeho dlžoby prechádzajú na teba. Po jeho úmrtí máš možnosť do niekoľkých dní odmietnuť deditstvo.

cacianka
11. apr 2022

@jakubrianka všetky dlžoby ...nie, neprechádzajú, odmietne dedičstvo, vzdá sa všetkého, vlastne ani nemá čo dediť...
Ešte by pohreb musela platiť, ale to by som ani ja neplatila. Úplne ho blokovať a odstrihnúť sa.

jakubrianka
11. apr 2022

@cacianka som čítala, že dedič má lehotu dokedy deditstvo môže odmietnuť... radšej nech si to autorka overí. Takýto otec, to je na porazenie. Sme sa kedysi bavili so zamestnankyňov DD, že veľa z tých, čo sú v domovoch dôchodcov a nepríde ich nik ani pozrieť, aký boli doma keď ich vlastné deti zavrhli. Väčšinou to vyplávalo na povrch po smrti, aké boli dôvody odstrihnutia.

cacianka
11. apr 2022

@jakubrianka lehota začína plynúť až od oznámenia výšky dedičstva od notára. Ak ak nič nie je, spraví sa zápis a zbohom.

jakubrianka
11. apr 2022

@cacianka aj dlhy sa dedia.

veronikaszabova
11. apr 2022

@jakubrianka staci odmietnut dedicstvo a hovoto. Ziadne "prepisovanie" TP 🤦

kiwi3
11. apr 2022

na tvojom mieste by som spravila to, co spravit nemozem, lebo mam dobrych rodicov a bolo by mi to luto - odisla zit do zahranicia.

jakubrianka
11. apr 2022

@veronikaszabova ? nepíšem o prepisovaní pobytu, len píšem, že si má strážiť poštu a nahlásiť si aktuálny pobyt aby bola úradne zastihnuteľná keď má takého otca.

janage
11. apr 2022

A na všetky otcove citové vydieracky typu, že si ublíži a skončí tak či onak mu povedz, že to sú všetko JEHO rozhodnutia a ich dôsledky. A súhlasím aj s tou políciou. On Ťa nesmie obťažovať a psychicky vydierať.
Ja mam stále ten prípad na pamäti, kde priateľ skóroval priateľku. Keď ho opustila, tak sa išiel zabiť. Policajti ju presvedčili nech príde a mu dohovorí. Ona podľahla tlaku a ten sviniar ju pár dní na to zabil v obchode, kde pracovala.

Nenechaj sa fakt vydierať. Jeho rozhodnutia ho doviedli kde je. Nie nadarmo sa hovorí, že otec je ten kto vychová.